CD van de Maand november 2019

ALTER BRIDGE

Walk The Sky

(Napalm Records)
Metal Mike
88

Je kunt er de klok op gelijk zetten: om de drie jaar, als de bladeren van de bomen naar beneden dwarrelen, valt er een nieuw Alter Bridge-album op de mat. Fans weten dan dat ze een kwalitatief hoogstaand werkstuk mogen verwelkomen. Een blik op de voorgaande Soundcheckresultaten spreekt wat dat betreft boekdelen: ‘Blackbird’ (oktober 2007) en ‘The Last Hero’ (oktober 2016) werden CD van de Maand, ‘ABIII’ (oktober 2010) en ‘Fortress’ (30 september 2016) eindigden als tweede, terwijl de band met ‘One Day Remains’ (2004) op de vijfde plaats debuteerde. Dat ‘Walk The Sky’ in een ijzersterk bezette Soundcheck weer bovenaan staat, lijkt dan ook geen verrassing, maar dat is het natuurlijk wel. De componisten – zanger/gitarist Myles Kennedy en gitarist Mark Tremonti – zijn immers ook continu onderweg met hun ‘nevenprojecten’ Tremonti en Slash, waar beiden compositorisch gezien ook het leeuwendeel voor hun rekening nemen. ‘Walk The Sky’ klinkt op het eerste oor weer heel vertrouwd. Loodzwaar materiaal, zoals „Indoctrination” en „Native Son”, wordt afgewisseld met blijere werkjes als „Tear Us Apart” en „In The Deep”. Wat dat betreft niets nieuws onder de zon. Opvallend zijn wel de toetsenpartijen die nummers als „Godspeed”, „Pay No Mind”, „Dy­ing Light” en „Clear Horizon” van een extra laagje verf voorzien. De kippenvel bezorgende optredens met het Parallax Orchestra in de Royal Albert Hall in oktober 2017 – zullen we die maand maar omdopen in rocktober? – maakten immers duidelijk dat de muziek van Alter Bridge uitstekend gedijt met strijkers (in dit geval met keyboards). Dat er daardoor iets minder ruimte wordt ingenomen door gitaarsolo’s moeten we dan maar op de koop toenemen. Feit blijft dat ‘Walk The Sky’ weer een dijk van een plaat is die AB-fans zonder beluistering vooraf kunnen aanschaffen. Tot ziens in rocktober 2020.