Aardschok januari/februari 2020

In de Aardschok van januari/februari 2020 lees je alles over:

VANDENBERGNEAL PEARTMAGNUMDELAINDEMONS & WIZARDSNIGHTWISHMAIDEN UNITEDSERENITYSONS OF APOLLOANVILTEMPERANCEDE KLASSIEKERAPOCALYPTICAPSYCHOTIC WALTZBROTHERS OF METALBONDEDANTI-FLAGBLAZE OF PERDITIONIHSAHNGOD DETHRONEDMIDNIGHTSVART CROWN70000 TONS OF METALEINDHOVEN METAL MEETING

VANDENBERG

VANDENBERG BESTAAT WEER!

Tijdens de afgelopen feestdagen bereikte ons het bericht dat Adriaan van den Berg – ‘zeg maar Adje’ – de ooit naar hem vernoemde band Vandenberg nieuw leven heeft ingeblazen. Naast Ad bestaat de actuele bezetting uit bassist Randy van der Elsen, drummer Koen Herfst en de Chileense topzanger met de pornonaam Ronnie Romero. Wanneer je dit leest legt Vandenberg in Los Angeles de laatste hand aan een later dit jaar te verschijnen vierde studioalbum van Vandenberg. Daar willen we natuurlijk het fijne van weten.

Metal Mike

NEAL PEART

IN MEMORIAM 12 SEPTEMBER 1952 – 7 JANUARI 2020

Rush is nooit een band geweest van opgeklopte sensatieverhalen, choquerende uitspraken of breed uitgemeten ruzies. Het was een band die vooral de muziek liet spreken en verder zelden bewust de publiciteit zocht. In dat licht stierf Neil Peart in stijl. De band ontkwam er niet aan om in 2015 de roep van de fans om een nieuwe wereldtournee te beantwoorden met het nieuws dat de drummer kampte met klachten aan zijn gewrichten. ‘Drummen is voor hem een pijnlijke activiteit geworden’, meldde zanger en bassist Geddy Lee destijds in een interview. Het was meteen ook de belangrijkste reden waarom de hoop op nieuwe concerten langzaam maar zeker vervloog…

Robert Haagsma

MAGNUM

NOOIT TE OUD OM TE ROCKEN

Onlangs bies hij 73 kaarsjes uit op zijn verjaardagstaart. Toch denkt Tony Clarkin, gitarist, componist, producer en drijvende kracht achter de Britse rockband Magnum nog niet aan ophouden. Met inmiddels 48 jaar op de teller is Magnum toe aan de 21e studioplaat, ‘The Serpent Rings’ getiteld.

Ron Willemsen

DELAIN

RAMPTOERISTEN

Onder de titel ‘Apocalypse & Chill’ verschijnt begin februari het zesde studioalbum van Delain, maar liefst drieënhalf jaar na voorganger ‘Moonbathers’. Dat betekent echter niet dat de Nederlandse melodieuze metalband al die tijd lui achterover heeft gehangen. Integendeel, bandoprichter/componist/toetsenist Martijn Westerholt en frontvrouw Charlotte Wessels hebben samen met de overige bandleden harder gewerkt dan ooit. Sinds 2012 is er elk jaar een release uitgebracht. Bovendien is er naar aanleiding van ‘Moonbathers’ ontzettend veel getourd. Met ‘Apocalypse & Chill’ op zak kan Delain vol vertrouwen aan het nieuwe jaar beginnen. Martijn en Charlotte praten ons bij.

Anita Boel

DEMONS & WIZARDS

HERNIEUWDE TOVERFORMULE

Met Demons & Wizards creëerden Jon Schaffer en Hansi Kürsch twintig jaar geleden een project van formaat. De gitarist van Iced Earth en zanger van Blind Guardian wisten het zware riffwerk van eerstgenoemde op smaakvolle wijze te combineren met de melodie en bombast van laatstgenoemde. Het resulteerde in twee puike platen: ‘Demons & Wizards’ in 2000 en ‘Touched By The Crimson King’ in 2005. Omdat beide heren het vervolgens te druk kregen met hun eigen bands heeft Demons & Wizards sindsdien noodgedwongen in de ijskast gestaan. Maar nu, een kleine vijftien jaar later, presenteert het duo met gepaste trots de langverwachte opvolger ‘III’. Aardschok ontmoet de twee in hartje Düsseldorf, waar ze de internationale pers te woord staan.

Stan Novak

NIGHTWISH

BOVENNATUURLIJKE DUBBELKLAPPER

Winnares Beste zangers. Uitverkochte solo-tour. Dikverdiende Popprijs. Het is Floor Jansen, Floor Jansen en Floor Jansen dat de klok slaat. De zangeres staat voor het eerst in Nederland écht in de schijnwerpers. Vooral solo, als Floor. Niet verrassend dat de femme fatale van de Nederlandse metalscene de vraag voorgelegd kreeg of ze nog in ‘dat andere bandje’ zit. Het volwaardige antwoord op die vraag volgt op 10 april. Dan verschijnt het negende Nightwish album: ‘Human. :II: Nature.’ (spreek uit: ‘Human Nature’, de ‘II’ is stil) Aardschok vliegt naar Lapland voor een sneeuwwitte preview van het nieuwe meesterwerk van ‘dat andere bandje’.

Justin Erkens

MAIDEN UNITED

WAT IN HET VAT ZIT…

In december verscheen ‘The Barrel House Tapes’. Het is Maiden Uniteds vierde volledige album. Welke andere coverband kan dat zeggen? Maar Maiden United is dan ook niet zomaar een coverband. Het van oorsprong Tilburgse project speelt de Iron Maiden-klassiekers niet zomaar zo goed mogelijk na. Maiden United breekt de songs af en bouwt ze akoestisch opnieuw weer op. Met verbluffend resultaat. Wat in 2006 begon met een eenmalige show duurt inmiddels al vijftien jaar en bracht de band in 2018 zelfs tot in Carré. En het eind is nog lang niet in zicht. Tijd om bij te buurten met initiatiefnemer Joey Bruers.

André Verhuysen

SERENITY

EEN LESJE GESCHIEDENIS

De symfonische metal van Serenity schalt niet alleen succesvol door de Alpen van Tirol, de thuishaven van de band, maar ook op internationaal niveau mag het viertal niet klagen. Serenity vond zijn oorsprong in 2001 en heeft inmiddels zes studioalbums uitgebracht. Het nieuwe ‘The Last Knight’ werd onder toeziend oog van de Duitse producer Sascha Paeth (o.a. Avantasia, Kamelot) opgenomen, wat de band ongetwijfeld een stap verder zal brengen. Althans, als het aan bassist Fabio D’Amore ligt. De van oorsprong Italiaanse muzikant staat Aardschok te woord.

Lilo Hegt

SONS OF APOLLO

TERUG OP AARDE

De komst van Sons Of Apollo in 2017 ging gepaard met gedurfde uitspraken van toetsenist Derek Sherinian. De band met verder gitarist Ron ‘Bumblefoot’ Thal, bassist Billy Sheehan, zanger Jeff Scott Soto en drummer Mike Portnoy zou volgens hem Dream Theater met gemak van de progressieve metaltroon stoten. Er volgde echter een realitycheck. Hierdoor staat Sherinian weer met beide voeten op de grond. Maar met het tweede album ‘MMXX’ heeft hij stiekem nog steeds hetzelfde doel voor ogen.

Patrick Lamberts

ANVIL

ROCKEN EN ROKEN

Net als bij de zeventien voorgaande studioplaten allitereert de titel van het nieuwe Anvil-album ouderwets lekker: ‘Legal At Last’. Zoals het artwork al aangeeft, hebben die woorden vooral betrekking op de legalisering van het gebruik van marihuana in Canada. Een goede zaak, vindt Steve ‘Lips’ Kudlow. De zanger-gitarist haast zich echter te verklaren dat er ook allerlei andere betekenissen achter die titel schuilgaan. Verder kan de diehard fan gerust zijn. Op dit nieuwe album klinkt Anvil gewoon weer heel erg als Anvil.

Robert Haagsma

TEMPERANCE

KLIMAATPOSITIVO’S

De melodieuze Italiaanse metalband Temperance bestaat pas zeven jaar, maar brengt met ‘Viridian’ al z’n vijfde album uit. Sinds voorganger ‘Of Jupiter And Moons’ (2018) heeft de band enorm veel progressie geboekt. Dat komt met name door het aantrekken van de vocalisten Alessia Scolletti en Michele Guaitoli, waarmee oprichter/gitarist/zanger Marco Pastorino nu een uniek zangtrio vormt. Hoogste tijd om de sympathieke Italiaan eens aan de tand te voelen.

Anita Boel

DE KLASSIEKER

DIO – HOLY DIVER

Op 16 mei aanstaande is het tien jaar geleden dat Ronnie James Dio overleed; de kleine man met de grote longen die algemeen te boek staat als beste hardrockzanger aller tijden. De muziek die Dio bezong, of dat nu bij Rainbow, Black Sabbath of zijn eigen band Dio was, staat voor eeuwig in ons geheugen gegrift. In zijn loopbaan leverde hij meerdere rasechte klassiekers af. Tot zijn allerbeste werk behoort zonder twijfel ook ‘Holy Diver’, het magistrale Dio-debuut uit 1983 dat werd opgenomen in de klassieke lineup met naast de naamgever ook bassist Jimmy Bain, drummer Vinny Appice en gitarist Vivian Campbell. Met de twee laatstgenoemden neemt Aardschok een duik in het verleden.

Stan Novak

APOCALYPTICA

NUL VOCALEN

De Finse cellometalgroep Apocalyptica laat zijn dikke snaren weer het werk doen. Na zo’n zeventien jaar heeft de groep namelijk eindelijk weer eens een volledig instrumentaal album gemaakt. Geen covers, maar puur eigen werk. Er is ook nog een concept aan opgehangen. Een instrumentaal conceptalbum: hoe dan? Gelukkig geeft drummer Mikko Sirén tekst en uitleg.

Patrick Lamberts

PSYCHOTIC WALTZ

DANSEZ MAINTENANT

In 1990 bezorgde het eigenzinnige debuut ‘A Social Grace’ de Amerikaanse progressieve metalpionier Psychotic Waltz meteen een heuse cultstatus. Er volgden nog drie studioalbums, ‘Into The Everflow’ (1992), ‘Mosquito’ (1994) en ‘Bleeding’ (1996), waarna het vijftal uit elkaar viel. Gitarist Dan Rock ging solo en bracht onder de naam Darkstar twee mooie instrumentale platen uit. Zanger Buddy Lackey veranderde zijn naam in Devon Graves en ging zijn eigen weg met het stoere Dead Soul Tribe. Totdat in 2010 ineens een reünie in de originele lineup werd aangekondigd en Psychotic Waltz weer ging optreden. Als klap op de vuurpijl brengt Psychotic Waltz nu, 23 jaar na de release van ‘Bleeding’, het geweldige comebackalbum ‘The God-Shaped Void’ uit. Aardschok spreekt met Devon Graves over dit onverwachte maar heugelijke feit.

Lilo Hegt

BROTHERS OF METAL

UIT VRIENDSCHAP GEBOREN

De Zweedse power metalformatie Brothers Of Metal bestaat uit zeven mannen en één vrouw en maakt vol overgave muziek geïnspireerd door noordse mythologie en vikingverhalen. Het tweede album ‘Emblas Saga’ is zojuist verschenen. De hoogste tijd om dit gezelschap aan een groter publiek voor te stellen. Mats Nilsson, één van de drie zangers, vertelt om te beginnen hoe de band is ontstaan.

Ron Willemsen

BONDED

VRIENDEN VOOR HET LEVEN

Begin 2018 verraste Tom Angelripper vriend en vijand door tweederde van zijn band Sodom op staande voet te ontslaan. Na meer dan twintig dienstjaren kregen gitarist Bernd ‘Bernemann’ Kost en drummer Markus ‘Makka’ Freiwald via een appje te horen dat ze niet meer welkom waren. De twee gingen niet bij de pakken neerzitten. Integendeel, ze vormden meteen hun nieuwe band Bonded en wanneer je dit leest is het debuutalbum ‘Rest In Violence’ net verschenen. Bernemann blikt terug en kijkt vooruit.

Gerrit Mesker

ANTI-FLAG

REVOLUTIONAIRE REBELLEN

De fel politiekgetinte punkrockband Anti-Flag begint het nieuwe jaar voortvarend met de release van ‘20-20 Vision’, een album als voorschot op de Amerikaanse verkiezingen. Nooit eerder sprak Anti-Flag politici en hun daden zo duidelijk met naam en toenaam aan. De tijdgeest zou immers snel vat op de boodschap kunnen krijgen, waardoor albums hun relevantie zouden kunnen verliezen. Drummer Pat Thetic, één van de oprichters van Anti-Flag dat alweer dik 25 jaar bestaat, laat weten wat ‘20-20 Vision’ anders maakt.

René Vanes

BLAZE OF PERDITION

HART VOOR DE ZAAK

Het vijfde album van Blaze Of Perdition, genaamd ‘The Harrowing Of Hearts’, zal toepasselijk op Valentijnsdag verschijnen. Op het moment van spreken tref ik mijn Poolse gesprekspartners gitarist/oprichter Łukasz ‘XCIII’ Baraski en gitarist Marcin ‘M.R.’ Rybicki in hun toerbus te Eindhoven. De Void Dancers MMXIX-tournee, samen met Matterhorn, Bölzer en Dødheimsgard, duurt dan nog een aantal dagen.

Wouter Hommel

IHSAHN

THUIS IN TELEMARK

Als tiener drukte Ihsahn met Emperor een onuitwisbaar stempel op de black metalscene. Daarna rekte hij op elk van zijn soloalbums zijn grenzen op. Ook het nieuwe decennium luidt hij weer eigenzinnig in. Ditmaal verrast de Noorse muzikant door in zijn moedertaal te zingen. Zelfs de releasedatum is saillant. ‘Telemark’ verschijnt op Valentijnsdag. Deze eerste van twee EP’s is een werk waarin Ihsahn het letterlijk dicht bij huis houdt.

Bastiaan Tuenter

GOD DETHRONED

LET THERE BE LIGHT

Na een korte, driejarige periode van afwezigheid maakte God Dethroned in 2015 zijn rentree. Twee jaar later bracht de Nederlandse blackend death metalband ‘The World Ablaze’ uit. Die plaat vormde het slotstuk van een trilogie over de Eerste Wereldoorlog. Met opvolger ‘Illuminati’ keert de groep terug naar de antireligieuze thematiek die het vroegere werk tekende. De toevoeging van keyboards, vocale variatie en catchy refreinen zorgt voor een even sfeervol als fris geheel. Want, zo vindt zanger/gitarist Henri Sattler: „Het moet wel interessant blijven, voor de luisteraar en voor onszelf.”

Wouter Dielesen

MIDNIGHT

EENMANSTRIO

Het lijkt wel alsof iedereen momenteel wegloopt met Midnight. Punks, metalheads, hipsters, muzieknerds en stoners voelen zich allemaal aangetrokken tot het trio uit Cleveland, Ohio dat schuilgaat achter zwarte beulskappen, kogelriemen en leren jacks. Midnight is in 2002 opgericht door bassist/zanger en multi-instrumentalist Jameson ‘Athenar’ Walters en bracht sindsdien elk jaar tenminste een split-single, EP of een livealbum uit. Het officiële debuutalbum ‘Satanic Royalty’ verscheen in 2011 en werd mede dankzij het nummer „You Can’t Stop Steel” een heuse cultklassieker. Hoewel Athenar in de studio alles alleen doet, wordt hij live bijgestaan door gitarist Commander Vanik en drummer SS. Na drie albums bij het obscure Hells Headbangers-label verschijnt ‘Rebirth By Blasphemy’ op 24 januari wereldwijd via Metal Blade Records. Athenar over het nieuwe label, de plaat, imago, humor en de toekomst.

Wouter Hommel

SVART CROWN

UIT DE AS HERREZEN

Even was zanger/gitarist en oprichter Jean-Baptiste ‘JB’ Le Bail bang dat er geen Svart Crown meer zou zijn nadat hij een jaar geleden afscheid nam van bassist Ludovic Veyssière en gitarist Kevin Levay. Hij besloot om niets te forceren en alles te laten gebeuren. Zo ook de terugkeer van drummer Nicolas ‘Ranko’ Muller die op ‘Profane’ uit 2013 te horen was. Na het herstelde contact zijn ze samen het oefenhok ingedoken en al jammend aan nieuw materiaal gaan werken. Vervolgens keerde ook gitarist Clément Flandrois terug op het oude nest na een absentie van vier jaar en nieuw bloed kwam er in de vorm van zanger/bassist Julien Negro. Album nummer vijf verschijnt op 7 februari en heet ‘Wolves Among The Ashes’. JB Le Bail belt met Aardschok vanuit Zuid-Frankrijk over hoe alles na een roerige periode toch tot een goed einde kwam.

Wouter Hommel

70000 TONS OF METAL

INDEPENDENCE OF THE SEAS 7 T/M 11 JANUARI 2020, FORT LAUDERDALE – COZUMEL – FORT LAUDERDALE

De tiende editie van ‘70000 Tons Of Metal’ (70K) is er andermaal eentje om nooit te vergeten. Al is het alleen al vanwege het in- en intrieste nieuws over het overlijden van Neil Peart en de schokgolf die dat vervolgens teweeg brengt. Er vloeien zeeën van tranen bij de gedachte dat de wellicht beste rockdrummer ooit het tijdelijke voor het eeuwige heeft verruild. Dat juist de man, die ondanks zijn door menselijk drama getekend leven, zijn fans al die jaren zoveel prachtige muziek bleef bieden en wiens poëtische teksten al bij leven eeuwigheidswaarde bereikten, dit tragische lot moest ondergaan. Waarom moest uitgerekend hij, de iconische Neil Peart, een hersentumor krijgen? Het is onverteerbaar en simpelweg niet te bevatten. Het bericht zorgt dan ook voor een bijzonder heftige wake-upcall tijdens deze zeer feestelijke editie van ‘s werelds bekendste metalcruise.

Stan Novak

EINDHOVEN METAL MEETING

13 & 14 DECEMBER – EFFENAAR – EINDHOVEN

Wie zich na de vele edities nog steeds afvraagt waar de Eindhoven Metal Meeting zijn naam aan ontleent, bezocht het tweedaagse evenement in de Lichtstad waarschijnlijk nog nooit. Al jaren kan het decemberfestival rekenen op publiek uit veel verschillende landen. Sommige bezoekers komen elkaar zelfs alleen hier tegen. Dat maakt het evenement in de Effenaar tot een bijzonder fenomeen, net als de lineup, met evenveel ruimte voor grote namen als opkomende acts of bands die nauwelijks optreden. Niet verwonderlijk dus dat de editie van 2019 op voorhand uitverkoopt. De tijd dat je op de bonnefooi naar de EMM kon gaan, in de wetenschap aan de kassa nog wel een kaartje te kunnen kopen, ligt inmiddels een paar jaar achter ons.

Voor Aardschok pikken Wouter Dielesen, Marlous de Jonge en Wouter Hommel de krenten eruit.