Aardschok juli 2020

In de Aardschok van juli 2020 lees je alles over:

LAMB OF GODDEEP PURPLEFALCONERGREEN CARNATIONENSIFERUMGRAVE DIGGERBEYOND THE BLACKU.D.O.KAMELOTLONG DISTANCE CALLINGGEERT KROESKANSASMÖTLEY CRÜEALKYMISTAVERSIONS CROWNWILDERUNMETAL OP DE RADIOSINISTERCARACH ANGRENUSURPERGODSCUMCRO-MAGSMUSHROOMHEAD

LAMB OF GOD

EEN NIEUW BEGIN

Het nieuwe album van Lamb Of God heeft geen titel meegekregen. De Amerikaanse metalband wil daarmee markeren dat het anno 2020 begint aan een nieuwe fase in de loopbaan, al was het maar omdat het in de persoon van Art Cruz een nieuwe drummer in de gelederen heeft. De teksten gaan over maatschappelijke thema’s zoals de Amerikaanse politiek, de veranderingen van het klimaat en schietpartijen op Amerikaanse scholen. Onderwerpen die inmiddels overschaduwd worden door het coronavirus dat al onze levens overhoop gooide, weet ook gitarist Mark Morton: „Mijn stemming wisselt per dag.”

Robert Haagsma

DEEP PURPLE

AFSCHEID NEMEN VALT ZWAAR

Deep Purple weet van geen ophouden. Met de in 2017 verschenen studioplaat ‘Infinite’ en de aansluitende The Long Goodbye Tour blijkt het Brits/Amerikaanse vijftal ons een stevige loer te hebben gedraaid. Niets einde glorieuze loopbaan. Want vrijwel uit het luchtledige verschijnt op 7 augustus ‘Whoosh!’, het 21ste studioalbum. Bovendien staan de veteranen te popelen om opnieuw de koffers te pakken voor een zoveelste wereldreis. ‘Whoosh!’ is alweer het zevende studioalbum waarop meestergitarist Steve Morse zijn kunsten mag vertonen en wellicht ook de laatste, maar aan die voorspellingen wagen we ons beter niet. Wel is het een gegronde reden om naast oudgediende Roger Glover ook Morse eens wat spreekruimte te gunnen. Eerste gesprekspartner is de inmiddels 74-jarige bassist die inbelt vanuit zijn geboorteland Wales.

Stan Novak

FALCONER

DE TIJD VAN GAAN IS GEKOMEN

Huh, Falconer? Bestaan die nog? Jawel. Nog wel. Meer daarover later. Want hoe zat het ook alweer? Ooit, rond de millenniumwisseling, was de Zweedse ‘powerfolk’-formatie extreem actief met zeven albums in pakweg tien jaar. Het gebrek aan shows hield het gevolg klein maar trouw. En toen werd het na 2015 ineens ijzig stil. ‘Black Moon Rising’ (2014) leek zomaar de zwanenzang geweest te zijn. Maar gitarist Stefan Weinerhall heeft nog één kunstje in petto. Het toepasselijk getitelde, negende en laatste album ‘From A Dying Ember’.

Justin Erkens

GREEN CARNATION

HET PLAATJE COMPLEET

Het is dertig jaar geleden dat de Noorse band Green Carnation werd opgericht. Het duurde daarna maar liefst tien jaar voordat het debuut ‘Journey To The End Of The Night’ werd uitgebracht. Met de opvolger ‘Light Of Day, Day Of Darkness’ – met daarop één nummer van een uur! – maakte de band zich onsterfelijk in de metalscene. Desondanks kwam er in 2007 een einde aan Green Carnation. Krap tien jaar laten ging het licht gelukkig weer aan. Na met succes het 15-jarig bestaan van ‘Light Of Day, Day Of Darkness’ te hebben gevierd, is er nu in de vorm van ‘Leaves Of Yesteryear’ een nieuw album verschenen. Zanger Kjetil Nordhus praat ons bij.

Anita Boel

ENSIFERUM

ZEEËN VAN TIJD

Van hoempa-hoempa tot hillbillygrooves; we zijn door de jaren heen wel wat gewend van Ensiferum. Maar dit had toch bijna niemand zien aankomen. Met ‘dit’ doelen we dan op het nieuwe album ‘Thalassic’. De timing ervan is logisch, pakweg tweeënhalf jaar na ‘Two Paths’ (2017). Maar het klinkt anders. Alsof de klok twintig jaar is teruggezet. Terug naar de dagen van het titelloze debuut (2001) en illustere opvolger ‘Iron’ (2004). Alleen dan zonder de schoonheidsfoutjes. Wat is er toch aan de hand in huize Ensiferum? Aardschok vraagt het aan bassist Sami Hinkka.

Justin Erkens

GRAVE DIGGER

WIE EEN KUIL GRAAFT…

Het Duitse Grave Digger viert dit jaar z’n veertigjarig jubileum. Dat kan vanzelfsprekend volgend jaar pas uitbundig gevierd worden, maar met de release van het nieuwe album ‘Fields Of Blood’ is er toch een reden voor een feestje. Voor de derde keer grijpen de heren terug op het thema Schotland. Zanger en bandleider Chris Boltendahl kijkt terug en vertelt hoe het nieuwe album tot stand kwam.

Gerrit Mesker

BEYOND THE BLACK

PØSITIEF EN HØØPVØL

Het gaat lekker met het jonge Duitse vijftal Beyond The Black. Al helemaal sinds zangeres Jennifer Haben vorig jaar schitterde in het zesde seizoen van de Duitse variant van ‘Beste Zangers’: ‘Sing Meinen Song – Das Tauschkonzert’. Hoewel Beyond The Black pas zes jaar bestaat, heeft de band al een indrukwekkende tourgeschiedenis en verschijnt op 19 juni alweer het vierde album, genaamd ‘Hørizøns’. Een uitstekend album, dat overigens een ander geluid laat horen in vergelijking met het voorgaande ‘Heart Of The Hurricane’ (2018). Aardschok klopt aan bij fräulein Haben voor tekst en uitleg.

Liselotte Hegt

U.D.O.

EEN MAN EN EEN ORKEST

Je bent 68, zit al bijna vijftig jaar in het vak en hebt alles al gezien en gedaan. Wat doe je dan om de sleur te doorbreken? Juist, je gaat de samenwerking aan met een zestigkoppige muziekkapel. Udo Dirkschneider haalt alle toeters en bellen uit de kast en slaat de handen ineen met het Musikkorps der Bundeswehr. Dit door de Duitse landmacht opgetogen staatsorkest voorziet 75 minuten aan gloednieuwe U.D.O.-muziek van een kleurrijke dosis bombast. Dat vraagt om nadere uitleg van de amicale brombeer.

Stan Novak

KAMELOT

KEIZERLIJK KIJKGENOT

Als 2020 niet het jaar van corona zou zijn, dan wel van Kamelot-zanger Tommy Karevik. Allereest komt Kamelot met de live-DVD/CD ‘I Am The Empire – Live From The 013’. Daarnaast heeft Karevik de hoofdrol te pakken in het aanstaande Ayreon-avontuur ‘Transitus’. Ook privé is hij de koning te rijk; onlangs trouwde hij met zangeres Kobra Paige van Kobra And The Lotus. Aardschok laat zich bijpraten door de geboren Zweed, die zich momenteel met zijn kersverse vrouw terugtrekt in een fraai familiehuis aan de Sunshine Coast van Vancouver, in Canada. Daar gelden niet alleen wittebroodsweken, er wordt ook hard gewerkt aan Kamelots volgende studioalbum.

Patrick Lamberts

LONG DISTANCE CALLING

QUARANTAINESOUNDTRACK

Met de prestigieuze Deutscher Musikautorenpreis 2020 op zak als bekroning voor de ‘Stummfilm’-DVD meldt Long Distance Calling zich op 26 juni terug met ‘How Do We Want To Live?’. Dit nieuwe studioalbum van de overwegend in­strumentale postrockband is bedoeld om mensen aan het denken te zetten. Drummer Janosch Rathmer en bassist Jan Hoffmann leggen uit wat ze proberen te bereiken.

Patrick Lamberts

GEERT KROES

METAL ARTWORK

De kans dat je nog nooit van hem hebt gehoord is groot. De kans dat je ooit werk van hem hebt gezien is nog groter. Misschien loop je zelfs wel eens in een shirt dat hij heeft ontworpen of heb je een CD of LP in de kast staan waarvan hij het artwork heeft gemaakt. Hij is een metalhead in hart en nieren. Sinds een paar jaar is hij een veelgevraagd ontwerper en werkt hij voor metalbands van formaat, van Behemoth en Trivium tot Machine Head en Metallica. Dat kunnen niet veel mensen zeggen. Hoogste tijd voor een introductie van Geert Kroes.

André Verhuysen

KANSAS

OUD MAAR VERRE VAN VERSLETEN

Met om en nabij dertig miljoen verkochte langspelers behoort Kansas tot een van de meest succesvolle bands uit de historie van de progrock. De commerciële hoogtijdagen liggen weliswaar al veertig jaar achter ons, maar dat neemt niet weg dat de band uit Topeka, in de Amerikaanse staat Kansas (duh), artistiek altijd op grote hoogte is blijven staan. Het gloednieuwe, zestiende studioalbum ‘The Absence Of Presence’ toont andermaal aan dat de band nog steeds in topvorm verkeert. Aardschok spreekt met ‘nieuwe’ zanger Ronnie Platt.

Stan Novak

MÖTLEY CRÜE

DR. FEELGOOD

De zomer van 2020 had de zomer moeten worden van de terugkeer van Mötley Crüe. Na in 2015 voor de allerlaatste keer te hebben opgetreden – ‘echt waar, we hebben zelfs een contract getekend’ – duurde het slechts vier jaar voor de band zich bedacht. Vanaf 18 juni zou Mötley Crüe drie maanden langs de grootste Amerikaanse sportstadions gaan touren, samen met Def Leppard, Poison en Joan Jett. Corona besliste anders. Zes maanden geleden vierde het beste album van de band z’n dertigste verjaardag. ‘Dr. Feelgood’ is niet alleen het meest succesvolle album van de band, het markeerde ook het begin van het (voorlopige) einde van Mötley Crüe. We blikken erop terug met bassist Nikki Sixx.

André Verhuysen

ALKYMIST

SIMPEL MAAR DOELTREFFEND

Niet de intentie hebben om een metalband te worden, maar uiteindelijk in de vorm van ‘blackened doom metal’ zelfs een nieuw genre creëren. Dit is het verhaal van de Deense band Alkymist. Vier vrienden besloten vier jaar geleden samen muziek te gaan maken. Gewoon, lekker zwaar en knallen maar. Het heeft inmiddels in de vorm van een titelloos debuut en het onlangs verschenen ‘Sanctuary’ twee heerlijke albums opgeleverd. Aan het woord is bassist Kaspar Luke.

Anita Boel

AVERSIONS CROWN

HELL AIN’T A BAD PLACE TO BE

Aversions Crown mag gerust betiteld worden als een toonaangevende band op het gebied van deathcore. De muziek van de band is technisch, bruut en groeit per plaat nog steeds. Qua extremiteit neemt de band op het nieuwe album bepaald geen gas terug, maar desondanks worden de nummers steeds beter en neemt de beluisterbaarheid toe. De titel ‘Hell Will Come For Us All’ laat weinig aan de verbeelding over. Gitarist Mick Jeffery licht toe.

Ype TVS

WILDERUN

VIJFMANSKWARTET

In Aardschok 12-2019 recenseerde ik het in eigen beheer uitgebrachte ‘Veil Of Imagination’ van Wilderun, een band uit Boston. De mix van prog-, folk- en death metal met koorzang deed me denken me aan Opeth en ik waardeerde het album met 90 punten, met als slotzin: ‘Wilderun zou zo­maar de verrassing kunnen worden van ProgPower 2020’. Om bekende redenen is het jaarlijkse progfeestje in Baarlo naar 2021 verschoven. En ook Wilderuns daaraan gekoppelde optreden op Euroblast is twaalf maanden later. Van al deze perikelen is in januari, als Aardschok de heren voor het eerst spreekt, nog helemaal geen sprake.

Metal Mike

METAL OP DE RADIO

Verveel jij je ook zo in deze coronatijd? Misschien is het wel een idee om eens ouderwets naar de radio te luisteren of een setje luidsprekers aan je computer te hangen.. Met de komst van internetzenders (inclusief streams en podcasts), DAB+ en digitale kabelzenders die worden doorgegeven door onder andere Ziggo, Tele2, Telford, XS4ALL en KPN is er aanbod te over. Aardschok zet degenen uit Nederland en België in de schijnwerpers die op ons verzoek om hun gegevens te mailen gereageerd hebben. Maar laten we eerst beginnen met een stukje radiogeschiedenis.

Metal Mike

SINISTER

OLD-SCHOOL ANNO NU

Met het nieuwe album ‘Deformation Of The Holy Realm’ laat Sinister andermaal horen tot de beste death metalbands van Europa te behoren. Ondanks een turbulent verleden heeft de formatie een ferme reputatie opgebouwd. Vanuit zijn huidige woonplaats Koper in Slovenië kijkt zanger en oprichter Aad Kloosterwaard terug op het begin en vertelt hij hoe Sinister met moderne middelen het nieuwe album heeft gemaakt.

Gerrit Mesker

CARACH ANGREN

MONSTERLIJK ALBUM

Het lijkt wel of de hele wereld op Skype zit, want zoveel ruis hebben Clemens Wijers alias Ardek en ondergetekende nog niet eerder meegemaakt. De drukte laat zich raden. Maar buiten de ruis en het vele wegvallen van de lijn, lukt het Aardschok toch vragen te stellen over de onlangs verschenen zesde langspeler ‘Franckensteina Stratae­mon­tanus’, het vertrek van drummer Namtar en de samenwerking met Lindemann.

Wouter Hommel

USURPER

DE EEUWIGE UNDERDOG

Het is nauwelijks voorstelbaar, maar niet minder waar: 30 jaar na het debuut ‘Divine Spiritual And Intellectual Development’ is er eindelijk het tweede album van Usurper. De Rotterdamse zanger, muzikant en componist Patrick Harreman werkte drie jaar aan ‘Evilution’, dat vol felle, agressieve en vooral avontuurlijke thrash metal staat. De teksten bieden een rauwe weerslag van de tijd waarin we leven. Het album laat geen ruimte voor twijfel: Usurper is weer helemaal terug.

Robert Haagsma

GODSCUM

UIT LIEFDE VOOR PANTERA

Hij maakt al dertig jaar de Nederlandse en Belgische podia onveilig. Aanvankelijk met bands die louter eigen materiaal spelen, zoals Speedica, Form, Aura, Lemur Voice en Sun Caged. Maar de laatste tien jaar doet gitarist Marcel Coenen het vooral met coverbands als Stormrider, System Pilot, The Gary Moore Tribute band, Metal Attack en The Art Of Pantera. Tussendoor vertolkte hij ook nog een gastrol bij Ayreon, zowel live als op het album ‘The Source’, en was hij de livegitarist van Channel Zero. Nu is er ineens een debuutalbum met Godscum, zijn nieuwe band die bij nader inzien helemaal zo nieuw niet is. De muziek op ‘The Zodiac Horrorscope’ lijkt bovendien als twee druppels bourbon op Pantera. Marcel Coenen heeft wat uit te leggen.

André Verhuysen

CRO-MAGS

DE ENIGE ECHTE?

De ruzie om het gebruik van de bandnaam Cro-Mags werd in april 2019 beslecht ten faveure van bassist/zanger Harley Flanagan. Kort daarna bracht hij achtereenvolgens de EP’s ‘Don’t Give In’ en ‘From The Grave’ uit, de eerste muziek onder de oorspronkelijke noemer sinds vijfde studioplaat ‘Revenge’ uit 2000. Nu volgt langspeler ‘In The Beginning’. Voor Flanagan betekent dat album een nieuwe start, maar hij blikt ook terug.

Wouter Dielesen

MUSHROOMHEAD

OPSPORING VERZOCHT

‘Wonderful Life’ is het eerste studioalbum van Mushroomhead sinds het vertrek van vocalist/medeoprichter Jeffrey ‘Nothing’ Hatrix en gitarist Tommy Church. Vooral Nothings vertrek deed veel stof opwaaien. Zo wees hij met een beschuldigende vinger richting medeoprichter Steve ‘Skinny’ Felton. Skinny is inmiddels het enige overgebleven originele bandlid. Hij zegt niets van de situatie te snappen. Volgens hem heeft Nothing nooit iets uitgesproken en laat hij nu helemaal niets meer van zich horen. „Hij is gewoon gestopt met tegen ons te praten. We moesten zelfs via Blabbermouth van zijn vertrek vernemen!”

Patrick Lamberts