Aardschok augustus/september 2020

In de Aardschok van augustus/september 2020 lees je alles over:

EINDHOVEN METAL HISTORYMETALLICAAVATARWARKINGSVICIOUS RUMORSBLUES PILLSTHUNDERMOTHERONSLAUGHTDARK SARAHPAIN OF SALVATIONLIONHEARTALCATRAZZDEE SNIDERMISHA ‘BULB’ MANSOORAC/DCMAD MAXPRIMAL FEARNWOBHMPRIMITIVE MANGAEREAUNLEASH THE ARCHERSBLACK CROWN INITIATEINCANTATION

EINDHOVEN METAL HISTORY

Afgelopen juni was het precies 25 jaar geleden dat het grootste metalfestival dat ooit in Europa is gehouden, plaatsvond: Dynamo Open Air 1995. In Eindhoven. Steven Koster, Peter Brinkman en Sander van Baalen waren erbij. Zoals de drie fanatieke locals er altijd en overal bij waren als er iets in Eindhoven gebeurde op metalgebied. En dat is in de loop der jaren heel veel geweest. Want Eindhoven groeide in de jaren tachtig en negentig uit tot de Europese hoofdstad van de metal. De drie hebben nu een eigen YouTube-serie opgezet om de geschiedenis voor het nageslacht te bewaren: Eindhoven Metal History.

Aardschok

METALLICA

OPNIEUW OP DE KLASSIEKE TOER

Eind augustus verschijnt S&M2, de concertregistratie van de twee shows die Metallica in september 2019 deed samen met The San Francisco Symphony, in beeld en geluid. Bassist Robert Trujillo praat met Aardschok vanuit Californië over alle ins en outs van de shows en het te verschijnen product.

Matthijs Kropff

AVATAR

RANGTAKKETANGTANG

Twee jaar geleden was het nog vrolijkheid troef bij Avatar. Onder de noemer ‘Avatar Country’ bracht de Zweedse formatie een buitengewoon memorabel album uit. Maar het was meer dan goede muziek. Het gezelschap creëerde een hele wereld voor zichzelf, waarin gitarist Jonas Jarlsby als almachtige heerser de scepter zwaaide. In het toch al donker getinte 2020 gooien de Gotenburgers het over een hele andere boeg. Het uitbundige heeft plaatsgemaakt voor gitzwarte introspectie. Waar is het toch misgegaan in het kamp Avatar? We spreken erover met frontman Johannes Eckerström.

Justin Erkens

WARKINGS

HEL OP AARDE

Ze bestaan net twee jaar, maar het is nu al een kwestie van love-it-or-hate-it. Warkings. De formatie komt – naar eigen zeggen – uit de krochten van de hel en bestaat niet uit muzikanten, maar uit overleden koningen. Vechtmachines uit het verre verleden die in opdracht van Odin via heavy metal oude strijdverhalen tot leven brengen. Juist ja. Gelukkig heeft de formatie muzikaal meer te bieden dan qua achtergrondverhaal. En wat goed is, komt snel. Nauwelijks anderhalf jaar na het debuutalbum ‘Reborn’ (2018) is er al een opvolger: ‘Revenge’. We spreken erover met bassist The Viking.

Justin Erkens

VICIOUS RUMORS

LUCKY 13

Vicious Rumors bestaat al 41 jaar. In die tijd versleet de hoogwaardige power metalband uit de Bay Area van San Francisco meer bandleden dan drumstokken. Wie Wikipedia er op naslaat telt maar liefst zeven voormalige zangers en dertig overige ex-muzikanten. De huidige leden niet eens meegerekend. En volgens bandleider Geoff Thorpe is die lijst zelfs verre van compleet. Het tekent zijn onverzettelijkheid dat Vicious Rumors ondanks de ontelbare bezettingswisselingen op het in augustus te verschijnen dertiende studioalbum ‘Celebration Decay’ meer dan ooit klinkt als Vicious Rumors. Het enthousiasme van de 58-jarige gitarist is ondanks de coronamisère ook onverminderd aanstekelijk.

Andre Verhuysen

BLUES PILLS

DE PRIJS VAN SUCCES

Vanaf het prille begin heeft Blues Pills de wind stevig in de zeilen gehad. De Zweeds/Amerikaanse formatie was één van de eerste retrorockbands die werd opgepikt door een traditioneel metallabel. Het was Nuclear Blast dat zich in 2012 over de op dat moment nog piepjonge band ontfermde. Inmiddels zijn we acht jaar en drie studioalbums verder, het gloednieuwe ‘Holy Moly!’ meegerekend. Middels meer dan duizend optredens heeft Blues Pills z’n gospel van soulvolle, bluesy hardrock over de hele wereld kunnen verkondigen. Het blijkt een turbulent avontuur te zijn geweest. Aardschok speekt zangeres en boegbeeld Erin Larsson en komt er al snel achter dat de ‘droomstart’ op emotioneel en mentaal vlak diepe sporen heeft achtergelaten.

Stan Novak

THUNDERMOTHER

ECHT EN HECHT

In 2017 ziet de toekomst van het Zweedse Thundermother er plotsklaps bleekjes uit als vier van de vijf bandleden opstappen. Bandleidster Filippa Nässil weet echter vlot vervangende muzikanten aan te trekken en een jaar later verschijnt het eerste album van de hernieuwde formatie met de eenvoudige titel ‘Thundermother’. Inmiddels ligt de opvolger ‘Heat Wave’ in de schappen. Zangeres Guernica Mancini doet een boekje open over het nieuwe album, maar ook over haar beginperiode als zangeres.

Gerrit Mesker

ONSLAUGHT

BACK TO THE FUTURE

Onslaughts nieuwe album ‘Generation Antichrist’ heeft maar liefst zeven jaar op zich laten wachten. Op het eerste gezicht lijken problemen in de bezetting daar de oorzaak van te zijn, maar dat valt mee. Gitarist Nige Rockett legt uit wat er in de achterliggende periode gebeurd is en hoe het nieuwe album tot stand kwam.

Gerrit Mesker

DARK SARAH

EEN NIEUW SPROOKJE

Sinds haar vertrek uit Amberian Dawn timmert Heidi Parviainen aan de weg met haar eigen band Dark Sarah. Met ‘Grim’ is de Finse formatie toe aan z’n vierde album. Niet alleen betekent deze uitgave de start van een nieuw sprookje, ook muzikaal gezien worden er nieuwe wegen bewandeld. De frontvrouw neemt ons graag mee in haar wereld.

Anita Boel

PAIN OF SALVATION

HET NIEUWE NORMAAL

Daniel Gildenlöw, de motor achter de Zweedse progressieve rock/metalband Pain Of Salvation, is intellectueel, snel verzadigd en niet de beste vrienden met het menselijke concept van tijd en andere sociale structuren. Inmiddels verklaarbaar, want er is rond zijn veertigste een vorm van ADHD bij hem geconstateerd. Toch gebruikt Gildenlöw die term liever niet, want er kleeft nog altijd een stigma aan. Dit zit de zanger-gitarist dwars en daarom pleit hij voor nieuwe normen die dit negatieve beeld bijstellen over mensen met stoornissen, die hij ‘spectrummensen’ noemt. Zij staan dan ook als helden centraal op het nieuwe Pain Of Salvation-album ‘PANTHER’.

Patrick Lamberts

LIONHEART

DE HARDE REALITEIT

Hij was alles bij elkaar nog geen jaar lid van Iron Maiden en het titelloze debuut was het enige album waar hij op meespeelde. Het stempel dat hij op de band drukte bleek echter van onschatbare waarde. Dennis Stratton bracht namelijk de twingitaarpartijen in de band, die voor zijn aantreden slechts één gitarist bevatte. Na zijn kortstondige tijd bij Iron Maiden formeerde Stratton de band Lionheart, die na één album alweer op non-actief kwam te staan. Vervolgens was hij van 1990 tot 2006 lid van Praying Mantis. Het idee om ooit een nieuwe Lionheart-plaat te maken speelde echter altijd door z’n hoofd. In 2017 was het dan zover: ‘Second Nature’ zag het levenslicht. En nu is er met ‘The Reality Of Miracles’ zowaar al een opvolger ook. Aardschok zocht contact met de vriendelijke Brit op z’n boerderij.

Ron Willemsen

ALCATRAZZ

ZEG NOOIT NOOIT

Graham Bonnet – 72 lentes jong – begint op z’n oude dag een wispelturige draaikont te worden. Hij lijkt niet meer goed te weten wat hij wil. In de achterliggende vijf jaar maakte hij achtereenvolgens studio- en liveplaten onder de naam Graham Bonnet, Alcatrazz en Graham Bonnet Band. Tussen de bedrijven door leende hij zijn stembanden ook nog uit aan Ezoo en Michael Schenker Fest. Om aan alle verwarring een eind te maken heeft de legendarische zanger definitief de knoop doorgehakt. Zijn eigen band heet weer Alcatrazz. Om het heugelijke feit kracht bij te zetten verschijnt op 31 juli het overtuigende comebackalbum ‘Born Innocent’. De sympathieke veteraan heeft wat uit te leggen.

André Verhuysen

DEE SNIDER

DE PASSIE VOOR HET PODIUM

De afgelopen twee jaar tourde de Amerikaanse zanger Dee Snider en zijn band langs festivals en zalen om zijn album ‘For The Love Of Metal’ te promoten. Deze zomer verschijnt een boeiend verslag van die muzikale wereldreis in de vorm van ‘For The Love Of Metal LIVE’, waarvoor opnamen in onder andere Zweden, Zwitserland, Australië, Engeland en Tsjechië gemaakt werden. De CD- en vinylversies bevatten alleen de songs, op de DVD (en Blu-ray) worden de beelden van die liedjes onderbroken door alleraardigste interviewfragmenten. Een gesprek met de onstuitbare spraakwaterval Dee Snider.

Robert Haagsma

MISHA ‘BULB’ MANSOOR

EEN PERSOONLIJK PORTRET

Misha Mansoor is een modern gitaarfenomeen en vooral bekend als oprichter van de populaire Amerikaanse progmetalband Periphery. Ooit zwierf hij rond op internetfora als Bulb. Onder die noemer brengt hij nu stapsgewijs maar liefst tien platen vol solo-archiefmateriaal uit. We kunnen het met de muzikant en ondernemer over van alles hebben, zoals zijn zakelijke inzicht, zijn homestudio-skills, zijn gitaar- en effectencollectie of Periphery, maar dit gesprek is anders: deze keer is het persoonlijk.

Patrick Lamberts

AC/DC

BACK IN BLACK

Op 25 juli is het precies veertig jaar geleden dat ‘Back In Black’ verscheen. AC/DC’s zevende studioalbum is tot op de dag van vandaag het best verkochte hardrockalbum aller tijden. Alleen al in de Verenigde Staten zijn 25 miljoen exemplaren over de toonbank gegaan. Ongelofelijk als je bedenkt dat de band amper vijf maanden voor de release van het album z’n charismatische frontman Bon Scott verloor. Een reconstructie van een hectisch halfjaar.

André Verhuysen

MAD MAX

DE WIL VAN DE FANS IS WET

Mad Max is typisch zo’n band die steevast zijn eigen koers vaart en trends negeert. De Duitse veteranen hebben sinds 1982 dertien releases uitgebracht. Het viertal staat garant voor muzikaal vakmanschap, dat wordt verpakt in melodieuze hardrocksongs. Net als op het laatste wapenfeit ‘35’ (2018) gaat Mad Max met het nieuwe ‘Stormchild Rising’ opnieuw terug naar zijn oorsprong, met een nostalgische hint naar de klassieker ‘Stormchild’ uit 1985. Aardschok neemt contact op met gitarist en bandoprichter Jürgen Breforth die deze constatering beaamt.

Liselotte Hegt

PRIMAL FEAR

ZONDER FRATSEN

Primal Fear is al meer dan twintig jaar een vaste, betrouwbare waarde in de Europese heavy metalscene. Zoals het degelijke Duitsers betaamt kun je de klok er op gelijk zetten dat ze elke twee jaar een nieuw studioalbum uitbrengen. ‘Metal Commando’ is nummer dertien. Bassist Mat Sinner mag je dan ook gerust een metalveteraan noemen. Uitgeblust is hij echter nog lang niet, ook al omdat hij er een uitgebreid muzikaal leven naast Primal Fear op nahoudt. Zo heeft hij ook al bijna veertig (!) jaar zijn eigen band Sinner, maakt hij deel uit van Voodoo Circle en organiseert hij de in Duitsland megapopulaire concertreeks Rock Meets Classic.

André Verhuysen

NWOBHM

40 JAAR NEW WAVE OF BRITISH HEAVY METAL

Je komt de afkorting NWOBHM regelmatig tegen als je Aardschok leest. We hebben het dan over de New Wave Of British Heavy Metal. De naam is in 1979 bedacht door Geoff Barton, redacteur van de Engelse muziekkrant Sounds, voor de vloedgolf aan Britse bandjes die schijnbaar uit het niets opdoken. Meestal debuteerden ze met een single, uitgebracht op een klein label of in eigen beheer. Deze hausse aan opwindende nieuwe metalbands barstte in 1980 pas echt goed los en zorgde indirect ook voor het ontstaan van het tijdschrift dat je nu voor je hebt liggen. Hardrock werd in die tijd in de media zwaar onderbelicht en als er al iets verscheen, ging het over KISS, Status Quo of Led Zeppelin. En dat terwijl tientallen frisse bands hun neus tegen het venster drukten. Een reden voor mij om precies veertig jaar geleden zelf maar een tijdschrift te beginnen om al die nieuwe bands aan jullie voor te stellen. Om een complete special over de NWOBHM te maken zouden we een volledige Aardschok aan ruimte nodig hebben, vandaar dat we het opsplitsen in twee delen. We beginnen met het belichten van de belangrijkste singles, want daar verschenen er in die tijd heel veel van. De meeste NWOBHM-bands hadden namelijk geen geld voor het opnemen van een volledig album. In een volgende Aardschok spitsen we ons dan toe op de belangrijkste langspeelplaten.

Metal Mike

PRIMITIVE MAN

KNETTERHARD KABAAL

Of je het nou sludge, doom of extreme metal noemt, de muziek van Primitive Man is hoe dan ook niet voor de poes. Op het podium en op plaat is Ethan Lee McCarthy als zanger-gitarist van Primitive Man een brute brulboei. Daarnaast is de Amerikaan echter de rust zelve. Naar aanleiding van het nieuwe studioalbum ‘Immersion’ spreekt Aardschok met McCarthy over deze dualistische identiteit en meer.

Patrick Lamberts

GAEREA

WAT GOED IS KOMT SNEL

Het Portugese Gaerea heeft zich sinds de oprichting in 2016 al flink in de kijker gespeeld. Behalve de moderne black metal zijn de maskers met symbolen en de filosofie van de band essentieel voor de totale beleving. Het debuut ‘Unsettling Whispers’ verschijnt in 2018 via het kleine Transcending Obscurity Record. Het album wordt wereldwijd bejubeld en zorgt voor vele club- en festivaloptredens, en zelfs voor een tour door China. Twee jaar later staat Gaerea bij Season Of Mist onder contract en is onlangs de tweede langspeler met de naam ‘Limbo’ verschenen. Aardschok belt met een bandlid dat graag anoniem wil blijven.

Wouter Hommel

UNLEASH THE ARCHERS

DE STRIJD GESTREDEN

Veel power, een beetje death en de machtige stem van een zelfbewuste frontvrouw; Unleash The Archers heeft zich met deze elementen de afgelopen jaren stormachtig ontwikkeld. Vijf jaar geleden werd het derde album ‘Time Stands Still’ vanuit Canada via het Oostenrijkse Napalm Records naar Europa gebracht. Het echte succes volgde twee jaar later met ‘Apex’ (2017). En nu is er eindelijk een opvolger. Minder donker, maar wel nóg epischer dan z’n voorganger. Aardschok spreekt over ‘Abyss’ met zangeres Brittney Slays.

Justin Erkens

BLACK CROWN INITIATE

METALEN RATJETOE

Of je nu houdt van death metal, progressieve metal, extreme metal of een combinatie ervan: je moet Black Crown Initiate zeker een kans geven. Deze Amerikaanse metalband combineert als geen ander spijkerharde muziek met fluwelen elementen. Dat is misschien niet per se vernieuwend, maar zelden klinken zulke hybriden zo als een eenheid als bij deze band. Dit geldt ook zeker voor het inmiddels derde album ‘Violent Portraits Of Doomed Escape’. Hoog tijd voor een kennismaking. We bellen met oprichter, gitarist en zanger Andy Thomas.

Patrick Lamberts

INCANTATION

DERTIG JAAR BRUTE BLASFEMIE

Al drie decennia staat Incantation garant voor smerige, organische, boosaardige death metal. De band overleefde diverse trends en bestaat onderhand lang genoeg om nog tijdens z’n eigen bestaan te kunnen meemaken dat sommige albums tot undergroundklassiekers verworden zijn. Zoals vaak is een nieuw album de aanleiding om weer eens om de spreekwoordelijke tafel te gaan. ‘Sect Of Vile Divinities’, zo heet de nieuwe creatie van zanger-gitarist John McEntee, trouwe drummer Kyle Severn en consorten. Aardschok Skypet met eerstgenoemde, die zich ontpopt tot een spraakgrage gesprekspartner.

Ype TVS