CD van de maand augustus/september 2020

AVATAR

Hunter Gatherer

(Century Media Records)
Diederick RR9660
88

Hoewel het nummer „Statue Of The King” nog regelmatig op vol volume mijn revue passeert, was Avatars vorige album ‘Avatar Country’ voor mij toch een flinke teleurstelling. Ik miste de felheid en de schwung die de muziek van deze Zweden zo onweerstaanbaar maakt. Het openingsnummer van dit nieuwe album bevat echter precies die kenmerken en smijt daar ook nog een dosis ouderwetse agressie overheen. De song is snel, rauw en bevat geen cleane zang. Wat „Silence In The Age Of Apes” wel heeft, is een ritme waarbij het onmogelijk is stil te zitten. En de song zit vol prachtige breaks, waarin het ene ophitsende ritme het andere opvolgt. Na het stampende „Colossus” (headbangen verplicht) volgt „A Secret Door” en dat is nu al één van mijn all-time favoriete Avatar-tracks. De song bevat alle kenmerken van deze eclectische band: het begin is een relaxed gefloten melodietje waarop een kalm couplet met sterke cleane zang volgt, voordat het tempo de lucht in schiet en de mannen er weer een paar onweerstaanbare grooves uitschudden tijdens het refrein. Deze dollemansrit wordt in de tweede helft van het nummer nog eens herhaald. Na drie nummers is het dan ook wel duidelijk dat de mannen van zanger en podiumbeest Johannes Eckerström een verdomd sterke en begeesterde plaat in elkaar hebben gezet. De energie spat eraf en je ziet gewoon al voor je hoe het publiek helemaal losgaat op de opzwepende muziek van ‘Hunter Gatherer’. Zoals op het pakkende refrein van het grappig getitelde „Scream Before You Wake” of tijdens de vette overgangen van het afwisselende „Child”. En als er even gas teruggenomen wordt voor de ballad (echt waar!) „Gun”, gooit de band er met „When All But Force Has Failed” gewoon weer een verschroeiend snelheidsmonster achteraan. Om vervolgens af te sluiten met „Wormhole”, waarin grindachtige riffs en sfeervolle keyboards hand in hand gaan. ‘Hunter Gatherer’ is bevlogen, afwisselend en bevat alle sterke troeven van Avatar. Op één na. Daarvoor moeten we wachten tot de poorten van de festivals en concertzalen weer opengaan, want dan zal dit vijftal de boel namelijk in vuur en vlam zetten met deze collectie fantastische songs.