Aardschok december 2020

In de Aardschok van december 2020 lees je alles over:

AC/DC

BAND ONDER HOOGSPANNING

Eind september hing buiten de oude middelbare school van gitarist Angus Young plotseling een poster. ‘PWR/UP’ was de cryptische kreet die erop te vinden was. Aangevuld met de vraag: Are you ready? De beelden ervan gingen de hele wereld over en al snel was duidelijk dat dit de aankondiging was van een nieuw album van de Australische hardrockband AC/DC. ‘Power Up’, zoals de plaat voluit heet, moet een einde maken aan een periode vol beproevingen die het ooit zo onverwoestbare bastion aan het wankelen bracht. Een gesprek met gitarist en bandleider Angus Young.

Robert Haagsma   

ALTER BRIDGE

LIVE EN LEDEN

Op 6 november heeft Napalm Records vrij onverwacht ‘Walk The Sky 2.0’. uitgebracht. De Alter Bridge EP – dik 31 minuten aan muziek – bevat één nieuw nummer, het loodzware „Last Rites”, en zes nummers die weliswaar al op het meest recente album ‘Walk The Sky’ staan, maar nu in een liveuitvoering, opgenomen tijdens de Amerikaanse tournee in februari 2020. Aardschok belt met gitarist Mark Tremonti om te informeren hoe de zaken er op het moment voor staan en hoe „Last Rites” opeens uit de lucht is komen vallen.

Metal Mike   

AMAHIRU

MEER DAN EEN PROJECT

Kreator, Sinsaenum, Loudblast, ex-Heavenly, ex- DragonForce. Frédéric Leclercq, de Franse bassist, gitarist en producer heeft een cv om u tegen te zeggen. Hij voegt daar nu Amahiru aan toe, een band waarmee Leclercq, samen met de Japanse gitariste Saki, van de band Mary’s Blood, zijn liefde voor melodieuze metal laat spreken. Ook een Nederlandse inbreng ontbreekt niet op het titelloze debuut. Aardschok zocht contact met de symphatieke Fransman.

Ron Willemsen   

EDDIE VAN HALEN

26 JANUARI 1955 – 6 OKTOBER 2020

Toen op 6 oktober zijn zoon Wolfgang bekendmaakte dat Eddie van Halen overleden was, reageerde de wereld geschokt. Eens te meer werd duidelijk dat Eddie algemeen beschouwd werd als de beste gitarist van deze tijd. Niemand die qua techniek aan hem kon tippen. Allemaal hebben ze het geprobeerd. Een ieder die ooit een elektrische gitaar heeft opgepakt om erop te leren spelen heeft vroeg of laat geprobeerd „Eruption” onder de knie te krijgen. Voor normale stervelingen een onbegonnen zaak. Slechts weinigen kunnen zeggen dat het ze is gelukt. Een vernieuwer was Eddie ook. Hij introduceerde nieuwe manieren om de elektrische gitaar te bespelen, met de befaamde fingertappingtechniek als zijn bekendste handelsmerk. Eddie haalde geluiden uit zijn gitaar die daarvoor nog nooit iemand had gehoord. Hij bouwde zijn eigen gitaren door andere uit elkaar te slopen en van de losse onderdelen een nieuwe te maken. Frankenstein of Frankenstrat noemde hij zijn instrument liefkozend. Eddie verzon nieuwe tremolotechnieken voor de whammy bar. Hij bouwde zijn eigen versterkers. En dat alles op een leeftijd dat hij in Amerika nog niet eens legaal een biertje mocht opentrekken. En over biertjes gesproken: Eddie kampte met verschillende demonen. Hij was al op jonge leeftijd alcoholist. Niet veel later zou er een cocaïneverslaving bij komen. Hij rookte als een ketter. Altijd en overal. Ook op het podium. De zucht naar drank zit bij de familie Van Halen trouwens in de genen. Eddies vader was al net zo’n zware drinker en ook broer Alex was/is een alcoholist. Het verhaal gaat dat zijn vader, zelf ook een muzikant, Eddie zelfs al op jonge leeftijd het advies gaf om alvorens het podium op te gaan eerst een flinke borrel achterover te slaan. Tegen de zenuwen. In de eerste tien jaar van de carrière van de band Van Halen heeft hij niet één keer helemaal nuchter op het podium gestaan, zo biechtte hij ooit op aan Howard Stern. In een ander gesprek met de bekende Amerikaanse radiopresentator – de twee waren goede bekenden van elkaar, maar geen echte vrienden, aldus Stern – bezwoer Eddie hem dat de keel- en tongkanker waarvoor hij werd behandeld en waaraan hij uiteindelijk is overleden pertinent niet was veroorzaakt door het vele roken. De kanker zou te wijten zijn aan magnetische straling door de metalen plectrums die Eddie telkens in zijn mond stopte wanneer hij de gitaarhals bespeelde met zijn vingers. Hoe dan ook, uiteindelijk heeft de vreselijke ziekte hem het leven gekost.

Andre Verhuysen   

CRISTIANO FILIPPINI’S FLAMES OF HEAVEN

EEN VLAMMEND DEBUUT

De Italiaanse multi-instrumentalist, componist en producer Cristiano Filippini (39) mag dan klassiek geschoold zijn, een bakkie symfonische power metal kan hij ook zeker waarderen. Na drie instrumentale platen was het tijd voor iets anders en met Flames Of Heaven begeeft Filippini zich op het metalpad. Aardschok zocht contact met de Italiaan en vroeg allereerst naar z’n beweegredenen voor dit project.

Ron Willemsen   

MARK KELLY

KLUS VAN DE LANGE ADEM

Toetsenist Mark Kelly zit al bijna veertig jaar in Marillion en heeft nog steeds een dagtaak aan de Britse progrockband. Toch vond hij nu eens de tijd om een soloalbum te maken. Met ‘Mark Kelly’s Marathon’ gaat z’n uitgesproken wens van zo’n dertig jaar geleden eindelijk in vervulling.

Patrick Lamberts   

PHIL CAMPBELL AND THE BASTARD SONS

DR. PHIL FAMILIETHERAPEUT

In 2015 overleed Lemmy Kilmister en daarmee ook Motörhead. Vanzelfsprekend, zoals Nirvana na de dood van Kurt Cobain ook niet echt veel zin meer zou hebben gehad. Mister Motörhead was nou eenmaal onvervangbaar. Het hield wel in dat gitarist Phil Campbell sinds 1984 opeens zonder werk kwam te zitten en afscheid moest nemen van één van zijn weinige echte vrienden. Met ‘We’re The Bastards’ gaat hij wederom met zijn drie zoons tekeer.

René Vanes   

KILLER BE KILLED

REBELSE HUISVADERS

Na zes jaar verschijnt eindelijk eens een nieuw album van Killer Be Killed, het tweede van de ‘supergroep’. Onder de noemer ‘Reluctant Hero’ serveren Max Cavalera, Greg Puciato, Troy Sanders en Ben Koller vanaf 20 november weer een heerlijke pot groovemetal. Sanders, vooral bekend als bassist/zanger van Mastodon, vertelt over werken met zijn helden en zijn levenskeuzes. Is hij nou een rebelse held, een brave huisvader of iets daar tussenin? Oordeel zelf!

Patrick Lamberts   

DORO

ALLES VOOR DE FANS

Al sinds de jaren tachtig is Doro Pesch een graag geziene gast in Aardschok. Eerst met haar band Warlock, daarna als soloartiest. Inmiddels is de Duitse zangeres al bijna veertig jaar actief in de metalscene en nog steeds heeft ze niets ingeboet aan enthousiasme en toewijding. Ook tijdens deze voor iedereen moeilijke tijden zit ze niet bij de pakken neer. Naast een sporadisch, speciaal optreden heeft ze een verzamel-album samengesteld met de titel ‘Magic Diamonds – Best Of Rock, Ballads & Rare Treasures’, bestaande uit 56 (toevallig ook haar leeftijd) tracks. Reden om weer eens contact te zoeken met deze sympathieke dame.

Ron Willemsen   

OCEAN HILLS

WIE GOED DOET, GOED ONTMOET

Ruim 25 jaar stond zanger Zoltán ‘Zoli’ Téglás in de frontlinie van de succesvolle Amerikaanse melodieuze hardcoreband Ignite. Ook leende hij kortstondig zijn expertise uit aan Pennywise en Misfits, stond hij regelmatig op de barricades voor het milieu en dierenleed en had hij tussen de bedrijven door ook nog tijd voor acteerklussen. Zoli woont al vele jaren in Californië, maar zijn old-school werkethiek en oog voor de medemens zijn diep geworteld in zijn Hongaarse afkomst en opvoeding. Het recente vertrek bij Ignite is misschien wel net zo verrassend als de sound van zijn nieuwe band Ocean Hills, waarin de zanger zich in een uiterst positieve flow bevindt. Het heerlijke, zeer toegankelijk klinkende debuut ‘Santa Monica’ is volgens Zoli bedoeld als soundtrack voor de arbeider, een ode aan classic rock, en zal hardcorefans waarschijnlijk nauwelijks aanspreken. Wanneer Aardschok Zoli via Skype spreekt over deze nieuwe fase in zijn leven, excuseert hij zich meteen voor zijn prominent prijkende pornosnor vanwege filmopnames.

Lilo Hegt   

HARLOTT

AFVALVERWERKERS

Drie jaar na het verschijnen van ‘Extinction’ brengt het Australische Harlott de opvolger ‘Detritus Of The Final Age’. Op het eerste gehoor is er niet veel verschil met de voorganger, maar het venijn zit in de details. Zanger en gitarist Andrew Hudson vertelt vanuit Melbourne waarom dit album anders is dan andere.

Gerrit Mesker   

DEATH DEALER

THE REAL DEAL

Het Amerikaanse Death Dealer is de band van zanger Sean Peck, de gitaristen Ross The Boss en Stu Marshall, drummer Steve Bolognese en sinds kort ook bassist Mike LePond. Mannen die hun sporen ruimschoots verdienden bij bands als Manowar, Symphony X, Cage en Into Eternity. ‘Conquered Lands’ is hun derde album. Aardschok praat erover met Sean Peck.

Ron Willemsen   

IRON SAVIOR

FAMILIE VOOR DE BAND

Iron Savior is in 1996 opgericht in Hamburg door Kai Hansen en Piet Sielck. Het was een hernieuwde samenwerking nadat beide zingende gitaristen samen met drummer Ingo Schwichtenberg en bassist Markus Grosskopf deel uitmaakten van Second Hell, de voorloper van Helloween. Terwijl de carrière van Helloween een vlucht nam, ging Sielck als studiotechnicus aan de slag. Piet Sielck praat Aardschok bij over het heden en verleden en over ‘Skycrest’, het inmiddels dertiende studioalbum van Iron Savior.

Albert Wienen   

COMMUNIC

MUZIEK ALS THERAPIE

Sinds 2003 is het progmetaltrio Communic een bekende naam in de muziekwereld. Hoewel afkomstig uit Noorwegen maken de heren Tor-Atle Andersen (drums), Eric Mortensen (bas) en Oddleif Stensland (zanger, gitarist, componist en producer) geen black metal, maar neigen ze veel meer naar bands als Sanctuary en Nevermore. Er zijn drie jaar verstreken sinds ‘Where Echoes Gather’ verscheen en nu is er een nieuw album. Deze zesde plaat heet ‘Hiding From The World’ en Aardschok spreekt erover met spraakwaterval Stensland.

Ron Willemsen   

DARK TRANQUILLITY

BETER IETS DAN NIETS

Even hebben ze gedacht aan uitstellen. Maar na dertig jaar in het vak is er meer dan een pandemie voor nodig om een nieuwe Dark Tranquillity-plaat uit de rekken te houden. Gelukkig maar. Want vier jaar na ‘Atoma’ is het hoog tijd voor nieuw materiaal. Zelf weten de heren dat als geen ander. En dus staan de grootmeesters uit Gotenburg te trappelen om ‘Moment’ te ontketenen. We bellen met zanger Mikael Stanne over het nieuwe album. En over hoe de band zich door deze roerige tijden slaat.

Justin Erkens   

SOULBURN

SCHIJT AAN ALLES

Na vier jaar meldt Soulburn zich weer aan het front met een nieuw album genaamd ‘Noa’s D’ark’, waarop de geest van Quorthon (Bathory) nadrukkelijk rondwaart. Het is wederom een mengsel van black en death/doom metal en weer iets beter gelukt dan voorheen. Aardschok belt met gitarist Eric Daniels en zanger/bassist Twan van Geel.

Wouter Hommel   

MOTÖRHEAD

ACE OF SPADES

Zover ik me voor de geest kan halen is ‘Ace Of Spades’ de eerste Klassieker die we behandelen waarvan alle makers al zijn overleden. Zowel zanger/bassist Ian ‘Lemmy’ Kilmister (1945-2015), gitarist ‘Fast’ Eddie Clarke (1950-2018), drummer Phil ‘Philty Animal’ Taylor (1954-2015) als producer Vic Maile (1943-1989) zijn al naar de eeuwige jachtvelden vertrokken die op de hoes van de iconische plaat lijken te zijn afgebeeld.

Andre Verhuysen   

NWOBHM

DEEL 4

In deel één van onze NWOBHM-special hebben we kennis laten maken met de bekende en betere singles in het genre. In deel twee zijn de verzamel-LP’s aan bod gekomen en wat informatie over obscure singles. Deel drie vertelt welke LP’s in ieders collectie aanwezig zouden moeten zijn. In dit afsluitende vierde deel vertelt NWOBHM-specialist Patrick Verbanck meer over obscure singles, waarvan sommige onder verzamelaars exorbitante bedragen opleveren. Wie weet heb je er nog wel eentje van op zolder staan. Doe er je voordeel mee, want Patrick heeft er richtprijzen bij vermeld die gelden voor exemplaren in uitstekende staat. Er zitten ware goudmijntjes tussen. Tot slot bespreken Metal Mike en André Verhuysen nog LP’s van een aantal belangrijke bands die in deel drie vanwege ruimtegebrek niet aan bod zijn gekomen, maar die we je toch niet willen onthouden. Hiermee komen we aan het eind van onze vierdelige NWOBHM-serie. We pretenderen zeker niet dat we een compleet overzicht hebben gegeven, we hebben ons enkel gefocust op de belangrijkste bands en releases. Als we echt alles hadden willen bespreken, hadden we nog wel een jaar door kunnen gaan. Ga maar na: de ‘N.W.O.B.H.M. Encyclopedia’ van auteur Malc MacMillan, hét naslagwerk op dit gebied, is maar liefst 800 pagina’s dik! Wie na vandaag nog meer wil weten over de New Wave Of British Heavy Metal raden we dan ook aan een exemplaar op de kop te tikken. Bij Amazon heb je ‘m al voor 25 euro.

Patrick Verbanck, Andre Verhuysen & Metal Mike   

SODOM

NA DE GROTE SCHOONMAAK

Begin 2018 verbaasde Tom Angelripper vriend en vijand toen hij bekendmaakte dat Sodom afscheid had genomen van drummer Markus Freiwald en gitarist Bernd Kost. Dat was tweederde van de bezetting en Tom kon dus in z’n eentje op zoek naar vervangers. Vier maanden later werden die bekendgemaakt en voor het eerst in de geschiedenis van Sodom ging de band verder als viermansformatie. Met als opvallendste verschijning oudgediende, gitarist Frank Blackfire, die in 1989 afscheid had genomen. Inmiddels zijn we twee jaar verder en is het eerste album met de nieuwe bezetting een feit. Tom Angelripper blikt nog even terug en vertelt enthousiast over ‘Genesis XIX’.

Gerrit Mesker   

MACABRE

SERIEMOORDENAARS EN KARAOKE

We hebben bijna tien jaar moeten wachten op een nieuw album van Macabre, maar nu is het dan eindelijk zover en verschijnt ‘Carnival Of Killers’. Het is pas het zesde volledige album van het door seriemoordenaars geobsedeerde trio uit Chicago, dat na 35 jaar nog steeds bestaat uit drummer Dennis The Menace, bassist/zanger Nefarious en gitarist/zanger Corporate Death. Met laatstgenoemde, die in het dagelijks leven luistert naar de naam Lance Lencioni, blikken we terug op de afgelopen tien jaar en praten we uiteraard ook over het nieuwe album. Allereerst vragen we hem waarom het deze keer zo vreselijk lang heeft geduurd voordat er nieuw werk van de band uitkwam.

Stephan Gebédi   

CADAVER

DEATH METAL FOR LIFE

Ergens in de tweede helft van de jaren tachtig broeit er iets in de heavy metal. In het spoor van de extremere genres als thrash en speed metal ontstaat een nieuw geluid, waarvoor het Californische Possessed in 1987 de genrenaam death metal introduceerde op hun legendarische debuut ‘Seven Churches’. In Noorwegen is Anders ‘Neddo’ Odden, oprichter van Cadaver, een van de grondleggers van die zwartgallige sound. De liefde voor harde muziek begon echter met… snoepen!

Martijn Busink   

HATEBREED

ZWAARGEWICHTEN

Hatebreed, opgericht in New Haven, Connecticut, bestaat al zesentwintig jaar. Tijd voor een beetje gas terug misschien? Vergeet het maar. Op het nieuwe album ‘Weight Of The False Self’ klinkt de band ouderwets energiek, agressief en venijnig. Hatebreed heeft zich in al die jaren ontwikkeld tot een grootheid op het grensvlak van hardcore en metal en kan zich rijk rekenen met een trouwe fanschare in beide scenes. Drummer Matt Byrne praat Aardschok bij over het nieuwe album en meer, maar eerst halen we even wat herinneringen op.

Ype TVS   

GRAFJAMMER

MITS HET NEDERLANDS MACHTIG

Primitieve Nederlandstalige necrorock. Zo duiden de Utrechters van Grafjammer hun eigen stijl. Voor wie zich niets kan voorstellen bij het woord necrorock: vervang die term door ‘black metal’ en je hebt waarschijnlijk een iets betere indruk van hetgeen Grafjammer laat horen. Aanleiding van het gesprek is het nieuwe album ‘De Zoute Kwel’, waarmee Grafjammer fans van bands als Darkthrone en Carpathian Forest tot de klantenkring zou kunnen gaan rekenen. Zanger en woordkunstenaar Jorre staat Aardschok te woord.

Ype TVS   

LOUDBLAST

BLAST FROM THE PAST

Loudblast is een van Frankrijks langst bestaande extreme metalbands: de groep is dit jaar 35 geworden. Loudblast bracht zijn kindertijd door met vriendjes als Death, Pestilence, Massacra en Agressor en klinkt dan ook als een product van die speelhoek. Stéphane Buriez doet dienst als bandleider, zanger, gitarist, enig origineel bandlid en woordvoerder. Directe aanleiding voor ons onderhoud is het nieuwe album ‘Manifesto’. Een goedgeluimde en rode wijn nippende Fransman staat me te woord via Skype.

Ype TVS