Aardschok januari/februari 2021

In de Aardschok van januari/februari 2021 lees je alles over:

EPICA

ALPHA, BETA, GAMMA, DELTA, EPICA, OMEGA

Op 26 februari verschijnt het nieuwe Epica-album, ‘Omega’ getiteld. De ‘sabbatical’ van een jaar heeft de Nederlands/Belgische formatie hoorbaar goed gedaan, want het is het beste werkstuk uit het oeuvre. Het is een album dat ondanks de bombast zeer open en volwassen klinkt. Een album dat niet alleen in de Sandlane-studio in Gilze opgenomen is, maar ook vorm kreeg in de wereldsteden Praag, Stuttgart en Calcutta, de pittoreske dorpen Overlangel en Veghel, en in een kledingkast op Sicilië. Aardschok spreekt zangeres Simone Simons, grunter/gitarist Mark Jansen, toetsenist Coen Janssen en producent Joost van den Broek over de totstandkoming ervan.

Metal Mike   

       THE DEAD DAISIES

MET VERS BLOED OP HEILIGE GROND

The Dead Daisies is een bijzonder bont en kleurrijk gezelschap. Aanvankelijk een duiventil met een hoog projectmatig karakter, maar sinds het tweede album ‘Revolucion’ verworden tot een stabiel gezelschap. Na een aantal bijzonder drukke en succesvolle jaren komt daar echter verandering in wanneer in 2018 zowel bassist Marco Mendoza als zanger/frontman John Corabi de inmiddels goed geoliede band vaarwel zeggen. The Dead Daisies verliest daarmee in één klap twee flamboyante persoonlijkheden. De achterblijvers (drummer Deen Castronovo en gitaristentandem Doug Aldrich/David Lowy) toveren echter al snel een wit konijn uit de hoge hoed. Niemand minder dan Glenn Hughes heeft namelijk de twee vacatures ingevuld. Dat de komst van de niet geheel van dominantie gespeende zanger/bassist de bandsound zal doen veranderen, staat buiten kijf. Het eerste bewijs daarvan is het inmiddels vijfde studioalbum ‘Holy Ground’. Aardschok neemt in een collectieve zoomsessie de gang van zaken door met hoofdrolspelers Aldrich en Hughes.

Stan Novak   

MICHAEL SCHENKER

HET KIND IN DE ZANDBAK

Michael Schenker viert het feit dat hij een halve eeuw professioneel muzikant is én veertig jaar geleden zijn Michael Schenker Group uit de grond stampte met het nieuwe studioalbum ‘Immortal’. Voor het feestje werd een groot aantal bekende gezichten uitgenodigd, zoals de zangers Gary Barden, Robin McAuley, Doogie White, zanger-producer Michael Voss en drummer Simon Phillips. De meeste nummers worden echter gezongen door de Chileense zanger Ronnie Romero, die op het Michael Schenker Fest-album ‘Revelation’ uit 2019 zijn opwachting maakte. Verder is er een gastrol voor onder anderen voormalig Dream Theater-toetsenist Derek Sherinian. Een gesprek met The Mad Axeman over het uitstekende nieuwe album en zijn indrukwekkende muzikale verleden als lid van Scorpions, UFO, Contraband en zijn eigen Michael Schenker Group.

Robert Haagsma   

ACCEPT

HET GELUID VAN VASTBERADENHEID

Met klassieke albums als ‘Breaker’, ‘Restless And Wild’ en ‘Balls To The Wall’ schopt Accept het begin jaren tachtig tot wereldfaam. Na de gouden periode volgt echter een artistieke dip met verscheidene slappe platen die stevig afbreuk doen aan het gepantserde imago. Wanneer in 1997 het doek valt voor de Duitse grootmacht is dan ook niemand echt verrast. Eind 2009 meldt Accept zich opnieuw aan het front en blijkt de accu goed te zijn opgeladen. De vier studioplaten die volgen klinken namelijk stuk voor stuk geïnspireerd en doen de Accept-erfenis eer aan. Ook het binnenkort te verschijnen ‘Too Mean To Die’ kan in dat rijtje worden bijgeschreven. Muzikaal borduurt dit zestiende studioalbum voort op het vertrouwde geluid, maar gemakzuchtig wordt het nergens. Integendeel, de band komt ditmaal bijzonder fel en gedreven voor de dag, daarmee de albumtitel onderstrepend. Reden om weer eens te bellen met Wolf Hoffmann.

Stan Novak   

EKTOMORF

GESPIERDE TAAL

Al zesentwintig jaar marcheert het Hongaarse antwoord op Soulfly en Machine Head onvermoeibaar de wereld over. Hun groovemetal is op het nieuwe album nog steeds aanwezig, maar de titel ‘Reborn’ maakt al duidelijk dat Ektomorf een (gedeeltelijke) terugkeer naar z’n oude sound maakt. De normaal gesproken druk toerende werkpaarden staan nu op stal. Zanger/gitarist en enig overgebleven bandlid van het eerste uur Zoli Farkas staat Aardschok vanuit zijn woonplaats Mezökovácsháza te woord en legt uit hoe hij met de nieuwe realiteit omgaat.

Ype TVS   

BARK

MEER VOELEN EN MINDER DENKEN

Voor geen enkele band zal 2020 een comfortabel jaar zijn geweest. Daartoe kwam de wereld zoals we die kennen te abrupt tot stilstand en viel haast elke vorm van vanzelfsprekendheid weg. Bands met releaseplannen werden echter onevenredig hard geraakt. Zo ook het explosieve crossovercollectief Bark uit Antwerpen. Het derde album ‘Written In Stone’ was dit voorjaar al in kannen en kruiken, maar toen moesten er harde noten worden gekraakt. Je wilt je nieuweling immers op uitbundige wijze presenteren en vervolgens live promoten, maar datums prikken bleek een onmogelijke opgave. Na veel wikken en wegen besloot de band het album op de valreep van 2020 alsnog vrij te geven. Aardschok spreekt drie vijfde van de band via Skype: zanger Ron Bruynseels, bassist Jorn van der Straeten en gitarist Martin Furia.

Stan Novak   

TODD LA TORRE

SOLOALBUM VAN EEN DUO

Op 5 februari verschijnt het eerste soloalbum van Queensrÿche-frontman Todd La Torre. Een verrassend sterk metalalbum dat zich muzikaal grofweg tussen Fight en Crimson Glory bevindt. Reden om de zanger en drummer in Saint Petersburg, Florida via Zoom te contacteren. „I plead the fifth”, grapt Todd als hij ziet wie er zich aan de andere kant van de beeldverbinding bevindt. Oké, dan maar geen vragen stellen over de status van drummer Scott Rockenfield en of Geoff Tate ooit gereageerd heeft op de vocale prestaties van hem bij Queensrÿche. Er zijn immers genoeg andere onderwerpen om aan te snijden, zoals het machtige ‘Rejoice In The Suffering’.

Metal Mike   

TRIBULATION

EEN ENTITEIT IN VERANDERING

Op 29 januari verschijnt ‘Where The Gloom Becomes Sound’, het vijfde studioalbum van de Zweedse gothic metalband Tribulation. Geheel volgens plan, zo lijkt het. Toch is er meer aan de hand. Begin december verraste Tribulation plotsklaps vriend en vijand met het nieuws over het vertrek van medeoprichter en gitarist Jonathan Hultén. Het bericht sloeg onder fans in als een bom. Hoe nu verder? Aardschok sprak met gitarist Adam Zaars vóór de onverwachte bekendmaking van het vertrek van Hultén. Vervolgens legden we medio december ook nog eens contact met zanger/bassist Johannes Andersson.

Wouter Hommel   

FIREFORCE

OP OORLOGSPAD

Een wijze profeet heeft eens gezegd dat elk nadeel z’n voordeel heeft. Dat geldt in ieder geval voor het Belgische FireForce. Ondanks verscheidene bandleden die plotseling opstapten heeft gitarist en oprichter Erwin Suetens de moed niet opgegeven en met nieuwe muzikanten maakt de band een mooie stap voorwaarts. Het nieuwe, inmiddels vierde album ‘Rage Of War’ laat dat goed horen. Suetens licht de gebeurtenissen van afgelopen tijd toe.

Gerrit Mesker   

DRAGONY

(HER)SCHRIJFT GESCHIEDENIS

De glory metallers van Dragony duiken op hun vierde album ‘Viribus Unitis’ de 19e eeuwse geschiedenis van thuisland Oostenrijk in. Hun muziek kun je simpelweg omschrijven als ‘Hammerfall meets Sabaton’. Je doet de band daarmee echter ernstig tekort. De heren citeren op dit conceptalbum namelijk niet klakkeloos wat er in de boeken staat, maar herschrijven op geheel eigen wijze de geschiedenis. Basgitarist Herbert ‘Herb’ Glos legt verantwoording af.

Renee van der Ster   

VOODOO CIRCLE

TERUGKEER VAN DE VERLOREN ZONEN

Voodoo Circle is in 2008 opgericht door de Duitse gitarist Alex Beyrodt om zijn liefde voor jaren-zeventig-hardrock te uiten. Inmiddels is de band zes albums onderweg en heeft met ‘Locked & Loaded’ wederom een prima plaat gemaakt. De originele lineup is in ere hersteld, met naast Beyrodt en bassist Mat Sinner de teruggekeerde zanger David Readman en drummer Markus Kullmann. Aardschok praat met bandleider Beyrodt.

Ron Willemsen   

ELLEFSON

STERREN ZONDER ALLURES

Bassist David Ellefson is er de persoon niet naar om niets te doen. Naast een succesvol zakenman (eigenaar van een eigen koffiemerk en een platenlabel) is hij ook nog een succesvol muzikant en komt hij naast zijn belangrijkste band Megadeth ook regelmatig met andere projecten op de proppen, zoals Metal Allegiance en zijn soloband Ellefson. Met Ellefson heeft hij een plaat met coversongs gemaakt die een weergave is van zijn muzikale invloeden, die gaan van de jaren zeventig tot 2000. Aardschok belt met Ellefson voor een update.

Ron Willemsen   

TROUBLE

‘TROUBLE’
‘MANIC FRUSTRATION’

Doom metal in een notendop? Loodzwaar en strooptraag. Wanneer de muziek niet voldoet aan deze twee voorwaarden is het geen doom metal. De mannen van Trouble weten het als geen ander. Met Black Sabbath als grote voorbeeld formeren ze in 1981 de band die inmiddels geldt als één van de belangrijkste en meest invloedrijke exponenenten op het gebied van de doom metal. Zeg je doom, dan zeg je Trouble. Een band die z’n naam in de loop der jaren alle eer heeft aangedaan, want trouble was bij Trouble nooit ver weg.

Andre Verhuysen   

THERION

HET BEGIN VAN EEN TRILOGIE

Als je al zo’n dertig jaar muziek maakt, jezelf ontwikkelt van death metalband tot één van de belangrijkste grondleggers van de symfonische metal, overal in de wereld hebt opgetreden en al meer dan vijftien kwaliteitsalbums hebt uitgebracht – wat moet je dan nog? Christofer Johnsson heeft het antwoord gevonden in ‘Leviathan’; een album gevuld met louter hitsongs. „Iets wat we nog nooit gedaan hadden, dus daar lag nog een mooie uitdaging”, aldus de 48-jarige bandbaas.

Anita Boel   

CRYSTAL VIPER

DROMEN VAN LOVECRAFT

De van oorsprong Poolse heavy metalband Crystal Viper begon in 2003 eigenlijk als een project. Met het achtste studioalbum ‘The Cult’ begint een nieuw tijdperk voor de inmiddels internationale band met een nieuw label, een nieuwe drummer en een terugkeer naar de traditionele heavy metal van weleer. Aardschok praat met oprichtster, componiste, gitariste en zangeres Marta Gabriel.

Ron Willemsen   

KLASSIEKERS LIVE

DEEL 1

Tussen 1970 en 1979 verschenen er heel wat livealbums die het predikaat ‘klassieker’ verdienen. Ze kwamen uit in een tijd dat een clipzender als MTV nog niet bestond, laat staan YouTube. Er was vanzelfsprekend ook nog geen internet. Liveplaten waren in die tijd vaak verkapte ‘best of’-albums, maar dan live geregistreerd. Albums waardoor je een band ontdekte en waarvan je vervolgens op zoek ging naar de studioalbums waar al die nummers op stonden. In dit eerste deel over klassieke livealbums, die allemaal verschenen zijn vóór de geboorte van Aardschok, gaan we er dieper op in, met name ook door je te wijzen op de vaak veel interessantere alternatieven van deze klassiekers die sindsdien verschenen zijn. Heb je ideeën voor een volgend deel, mail ons gerust. Waar deze serie gaat eindigen? We hebben geen flauw idee.

Andre Verhuysen & Metal Mike   

THE PRETTY RECKLESS

WONDERLIJKE WEDERGEBOORTE

Taylor Momsen was tot voor kort op sterven na dood. De zangeres van The Pretty Reckless stortte na het overlijden van haar vrienden Chris Cornell en Kato Khandwala in een diepe, drugsgerelateerde depressie. De wonden zijn nog vers, maar de 27-jarige blondine is op de goede weg terug. Dat is duidelijk te horen op het nieuwe album ‘Death By Rock And Roll’. „De muziek heeft echt mijn leven gered.”

Patrick Lamberts   

SOEN

ALL YOU NEED IS LOVE

Vergis je niet: Soen is vooral de band van slagwerker Martin Lopez. Hij schrijft de meeste muziek, ook vrijwel alle gitaarriffs. Zijn duidelijke visie heeft hem een muzikaal leven gegeven na z’n vertrek bij Opeth. Met ‘Imperial’ voegt Soen sneller dan verwacht weer een nieuw hoofdstuk aan diens indrukwekkende oeuvre toe. Lopez vertelt.

Patrick Lamberts   

ASPHYX

ULTIEME VERNIETIGINGSMACHINE

Van een vol optreedschema naar een lege agenda. Het overkwam ook death/doomgigant Asphyx. De Nederlandse band maakte van de nood een deugd en richtte zich op zijn tiende studioalbum. Eerder dan gepland, vol frisse ideeën en voor het eerst gemixt door Sebastian Levermann (Orden Ogan). Maar ook uitgevoerd door een vertrouwde lineup en met vaste hoesontwerper Axel Hermann. Zanger Martin van Drunen omschrijft het nieuwe materiaal laatdunkend als ‘een bombastische bak teringherrie’. Hij bedacht zelfs een neologisme om de grootsheid van de plaat in woorden te vangen. Of zoals hij dat uitlegt: „‘Necroceros’ is niet alleen een weerzinwekkende creatuur, de plaat is ook een monster geworden.”

Wouter Dielesen   

ANGELUS APATRIDA

MET DE FAMILIE NAAR CHINA

Angelus Apatrida koos uitgerekend 2020 om z’n 20-jarig bestaan te vieren. Had de band dat niet wat beter kunnen plannen? De normaal gesproken druk toerende thrash metalmachine uit Albacete kreeg dankzij de coronacrisis gelukkig wel de tijd om van wat normaal gesproken een EP had moeten worden een volwaardig album te maken. Eentje zonder titel. Guillermo Izquierdo, zanger en gitarist van de band, staat me in december te woord vanuit zijn thuisbasis in het zuidoosten van Spanje.

Ype TVS   

NERVOSA

REVOLUTIONAIRE RENOVATIE

Nervosa heeft in z’n bestaan wel vaker te maken gehad met wijzigingen in de bezetting, maar in rampjaar 2020 maakte de Braziliaanse band het wel heel bont. Oprichter en gitariste Prika Amaral moest de band volledig reanimeren nadat de overige leden onverwacht de handdoek in de ring gooiden. En dat is goed gelukt. Op het nieuwe album ‘Perpetual Chaos’ is te horen dat de problemen geen negatief effect hebben gehad op het herkenbare geluid van Nervosa. Integendeel zelfs. Prika Amaral vertelt wat er gebeurd is.

Gerrit Mesker   

DEMON HEAD

DEENSE DUIVELS

‘Viscera’ is het vierde album van het Deense Demon Head, een in de undergroundscene graag geziene band. Platenmaatschappij Metal Blade moet gaan zorgen voor het opstapje naar een wat groter publiek. Best een uitdaging, want muzikaal gezien wijkt Demon Head behoorlijk af van de gebaande paden. Met ‘Viscera’ krijgt de luisteraar een bijzondere portie duivelse, donkere rock voorgeschoteld. Zanger Marcus Ferreira Larsen vertelt graag wat meer over zijn eigenzinnige formatie.

Anita Boel   

DREAD SOVEREIGN

STRIJD VOOR DE MENSELIJKHEID

Een interview met Alan Averill, ook wel bekend als Nemtheanga, is in bepaalde opzichten makkelijk. Zeker in deze crisistijd gaat de man, ofschoon hij toch al het nodige kwijt kan in zijn podcast Agitators Anonymous (ruim 30 episodes), vrijwel meteen los in een stroom van anekdotes, observaties en ‘hot takes’. Praten over iets triviaals als een muziekalbum lijkt in het licht van de levensgrote problemen die de wereld teisteren echter oninteressant voor hem. Toch is Dread Sovereins derde langspeler ‘Alchemical Warfare’ de aanleiding voor ons gesprek.

Martijn Busink