Aardschok juni 2021

In de Aardschok van juni 2021 lees je alles over:

HELLOWEEN

ZEVENKLAPPER

Het was de natte droom van alle Helloween-fans: Pumpkins United. Oftewel Michael Kiske en Kai Hansen terug op het oude nest. Helloween op meer dan honderd procent. Maar de droom wordt nog natter. Op 18 juni verschijnt namelijk ‘Helloween’, het ongetitelde, inmiddels zestiende studioalbum van de band. Nu dus mét Kiske én Hansen. Het is het begin van een nieuwe saga voor deze toch wel legendarische band. Genoeg om op vooruit te blikken dus!

Justin Erkens   

WOLFGANG VAN HALEN

ZOON GAAT SOLO

We leerden Wolfgang natuurlijk in eerste instantie kennen als de zoon van de gitaarlegende Eddie van Halen. In 2006 werd hij als prille tiener zelfs lid van zijn vaders band, waarbij hij de plaats innam van bassist Michael Anthony. Van 2012 tot 2016 maakte hij ook deel uit van de band van Creed- en Alter Bridge-gitarist Mark Tremonti. In die functie was hij in oktober 2012 ook te zien in de Melkweg in Amsterdam, zijn eerste bezoek aan het geboorteland van zijn vader. Nu, ruim een half jaar na diens overlijden, lanceert hij zijn eigen loopbaan met het album dat het licht ziet onder de naam Mammoth WVH.

Robert Haagsma   

VOLA

DEENSE DYNAMIEK

Als introvert de rol van frontman in een band op je nemen: zanger-gitarist Asger Mygind doet het met verve in Vola. De Deense metalband is met het ijzersterke ‘Witness’ rijp voor de massa. Mygind is er alvast mentaal op voorbereid: „Zodra ik mijn podiumblazer aantrek, ben ik meer extravert dan normaal en geef ik honderd procent.”

Patrick Lamberts   

FLOTSAM AND JETSAM

BLOEDFANATIELE EEN ONVERSTOORBAAR

Op 4 juni verschijnt ‘Blood In The Water’, het veertiende studioalbum van Flotsam And Jetsam, de roemruchte melo-thrashformatie uit Arizona. Het is een werkstuk waarmee het vijftal opnieuw overtuigt en dat in één adem genoemd kan worden met de ijzersterke voorganger ‘The End Of Chaos’ uit 2019. Mogelijk is-ie zelfs nog een tikkeltje beter. Harder in elk geval. De veteranen hebben blijkbaar nog genoeg om zich over op te winden. Zo werd het promoten van ‘The End Of Chaos’ om de bekende reden abrupt een halt toegeroepen en brak de band met de wispelturige bassist Michael Spencer. Flotsam And Jetsam is echter niet bij de pakken neer gaan zitten. Het momentum mag dan wel zijn verdampt, de bevlogenheid is er nog.

Stan Novak   

BLACKBERRY SMOKE

HET GELUID VAN HET ZUIDEEN

Al het goede komt uit Amerika, werd vroeger wel eens gezegd. Inmiddels weten we natuurlijk beter, maar met bepaalde zaken blijft het ‘land der onbegrensde mogelijkheden’ vooroplopen. Neem bijvoorbeeld de culturele opstanding na de lockdown. Waar we ons in Europa zorgen maken over 2022, zijn in Amerika vele poorten weer geopend. Opportunisme en daadkracht regeert, maar wellicht zijn termen als kortzichtigheid en naïviteit ook op zijn plaats. De tijd zal het leren. Blackbery Smoke kan er over meepraten, want het vlaggenschip van de southern rock uit Georgia heeft er reeds een handvol shows opzitten en zal aansluitend aan dit interview opnieuw de tourbus aftanken. Zanger Charlie Starr heeft er zo zijn bedenkingen bij, maar is toch vooral blij om weer met zijn bandmaten op het podium te kunnen staan.

Stan Novak   

FEAR FACTORY

AANHOUDENDE AGRESSIE

Zanger Burton C. Bell is weer eens bij Fear Factory opgestapt. Deze keer lijkt zijn vertrek echter definitief. Toch verschijnt er in juni nog een Fear Factory-plaat met zijn vocalen: ‘Aggression Continuum’. Mede vanwege rechtszaken waarbij zowel Bell als gitarist Dino Cazares zich persoonlijk failliet moesten laten verklaren, is het een wonder dat we ‘Aggression Continuum’ tot het beste werk van de band mogen rekenen. Cazares is nog altijd de motor achter deze soms best wel haperende machine. Agressie is zijn brandstof. Net als passie voor metal. „Je hebt opgevers en doorzetters. Ik behoor tot die laatste categorie.”

Patrick Lamberts   

SILVER LAKE

ESA SOLOPAINEN

Esa Holopainen en Amorphis zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ruim dertig jaar geleden stond de Finse gitarist aan de wieg van deze band. Sindsdien zijn er bandleden gekomen en gegaan, maar Esa is, evenals de tweede gitarist Tomi Koivusaari, altijd gebleven. Hij is dus trouw aan zijn eigen band, maar met Silver Lake heeft hij nu ook een uitstapje durven te maken. Corona gaf hem de tijd om met zijn eerste, verkapte soloalbum aan de slag te gaan. Hiermee is een grote wens van hem in vervulling gegaan. Ook als luisteraar word je heel gelukkig van deze plaat, waaraan onder anderen Anneke van Giersbergen, Jonas Renkse, Björn Strid en Einar Solberg hun medewerking hebben verleend.

Anita Boel   

RED FANG

BAND VAN DE LEUKE FILMPJES

Op 4 juni verschijnt ‘Arrows’, het vijfde album van Red Fang. Aardschok bespreekt de totstandkoming van het album en de stand van zaken in en rond de band met zanger/gitarist Bryan Giles.

Matthijs Kropff   

GRETA VAN FLEET

OORLOG EN VREDE

Onlangs verscheen ‘The Battle At Garden’s Gate’, het tweede volwaardige album van het veelbesproken Greta Van Fleet. Sindsdien wordt het album overal als een malle gestreamd en worden er wereldwijd tienduizenden fysieke exemplaren van verkocht. Hoe je het wendt of keert en of je nu wilt of niet, Greta Van Fleet is hartstikke hot. Het is de populairste jonge rockband van dit moment. Toch oogst het Amerikaanse kwartet net zoveel kritiek als succes. Voor elke dolenthousiaste fan is er een chagrijnige brompot die Greta Van Fleet afdoet als goedkope Led Zeppelin-kloon. Ook bij Aardschok zijn de meningen verdeeld. Gitarist Jake Kiszka lijkt er niet mee te zitten. Integendeel. We spreken hem vanachter zijn thuiscomputer.

André Verhuysen   

GO AHEAD AND DIE

JE KUNT NOOIT TE VEEL BANDS HEBBEN!

Door enkele communicatieve misverstanden krijg ik Max Cavalera uiteindelijk drie uur later dan gepland aan de telefoon. De (voorlopig?) laatste avondklok van Herr Rutte heeft in Nederland al enkele uren eerder geluid, maar Max zit net aan de lunch als ik hem uiteindelijk te pakken krijg. Hij heeft het afgelopen jaar absoluut niet stilgezeten. Na een album met Killer Be Killed dat eind 2020 uitkwam, verschijnt binnenkort het debuut van Go Ahead And Die en inmiddels zit ook het nieuwe album van Soulfly in de afrondende fase. Genoeg gesprekstof dus.

Stephan Gebédi   

LUNA’S CALL

HET GELUID VAN DE MAAN

Gelukkig, ze bestaan nog: bands waar je nog nooit van hebt gehoord, maar die bij een eerste beluistering meteen de oren weten te spitsen. Het Britse Luna’s Call is zo’n band. Onverwacht doch geheel terecht schopte hun tweede album ‘Void’ het in de vorige editie van Aardschok tot Eremetaal. Reden genoeg om op onderzoek uit te gaan. We stuitten daarbij op zanger/gitarist en bandoprichter Neil Purdy. Hij stelt Luna’s Call aan ons voor.

André Verhuysen   

PAUL GILBERT

ZINGENDE SNAREN

Dat gitarist Paul Gilbert veel noten op zijn zang heeft, weten we al sinds de dagen van Racer X en Mr. Big. Voor zijn zestiende soloalbum ‘Werewolves Of Portland’, dat op 4 juni verschijnt, eiste hij nog meer van zichzelf dan anders en verlegde hij zijn grenzen opnieuw: hij speelde alles zelf in, inclusief de drumpartijen. Opvallend genoeg kiest hij op gitaargebied juist steeds vaker voor de minder-is-meer-aanpak. „Ik ga een heel andere kant op dan de meeste moderne sologitaristen.”

Patrick Lamberts   

LEVARA

THE JOURNEY BEGINS

Nieuwkomer Levara heeft de liedjes, de looks en de steun van Steve Lukather en Steve Perry. Niets staat deze band uit Los Angeles in de weg om de aandacht op zich te vestigen en deze vast te houden. Zanger Jules Galli introduceert de moderne ‘classic’ rockgroep met arena-aspiraties.

Patrick Lamberts   

ODD DIMENSION

OP REIS NAAR EEN NIEUWE SAMENLEVING

Hoewel Odd Dimension al sinds 2002 bestaat, duurt het tot 2011 voor het debuut ‘Symmetrical’ verschijnt, twee jaar later gevolgd door ‘The Last Embrace To Humanity’. Het duurt vervolgens weer acht jaar voordat de Noord-Italiaanse progmetalband z’n derde album ‘The Blue Dawn’ uitbrengt en dit is, net als z’n voorganger, een conceptplaat. Aardschok zoekt contact met bassist, songschrijver Luigi ‘Gigi’ Andreone, die ook in A Perfect Day en Sweet Oblivion speelt, voor een toelichting.

Ron Willemsen   

TERAMAZE

ONUITPUTTELIJKE BRON

Veel muzikanten hebben het zwaar omdat ze al meer dan een jaar niet in een tourbus gestapt zijn, maar er zijn er ook die het helemaal niet deert. Dean Wells, bekend van de Australische bands Meshiaak (spreek uit als mes-sjie-ak) en Teramaze heeft immers nog nooit een uitgebreide tournee met zijn bands gedaan en creëert in zijn thuisstudio aan de lopende band uitstekende progmetal, zoals het machtige titelnummer van het onlangs in eigen beheer verschenen ‘Sorella Minore’. We zoomen met de componist down under die vertelt wat hem vandaag de dag van de straat houdt.

Metal Mike   

KLASSIEKERS LIVE

Welkom bij de vierde aflevering van onze langlopende serie over klassieke livealbums waarvan het einde in de verste verte nog niet in zicht is. Dankzij jullie reacties en tips hebben we ammunitie genoeg om het nog heel lang vol te houden en dat zijn we dan ook van plan. Dit keer nemen we als eerste Thin Lizzy onder loep, want ‘Live And Dangerous’ staat algemeen te boek als één van de beste livealbums aller tijden. En terecht. Maar we kunnen ‘Live And Dangerous’ niet bespreken zonder ook stil te staan bij ‘Life’. Thin Lizzy’s zwanenzang is kwalitatief weliswaar een heel stuk minder, maar toch misstaat ie in geen enkele verzameling. Wij vertellen je waarom.

André Verhuysen   

BLOODBOUND

DEEGELIJKER DAN DEGELIJK

In 2005 stak de Zweedse power metalband Bloodbound van wal met een veelbelovend debuut. De terechte vergelijking met Dream Evil werd al gauw gemaakt. Bloodbound leverde hierna nog een stuk of vijf, telkens iets in kwaliteit groeiende albums af, allemaal gekenmerkt door zuivere power metal met soms een progressieve twist. Sinds ‘Stormborn’ (2014) is die twist echter verdwenen en kunnen we stellen dat de Zweden keurig elke twee jaar met nieuw, superdegelijk werk op de proppen komen. Pure power voor de liefhebber. De 36-jarige drummer Daniel Sjögren vertelt over het negende album, getiteld ‘Creatures Of The Dark Realm’.

Renee van der Ster   

BURNING WITCHES

LIFE IS A WITCH

In 2015 besluit de Zwitserse gitariste Romana Kalkuhl dat het tijd is voor een heavy metalband die louter en alleen uit vrouwen bestaat. In 2016 maakt Burning Witches een titelloze demo die door verschillende Duitse bladen de hemel in geprezen wordt. Het resulteert een jaar later in een, wederom, titelloos debuutalbum. Het hek is daarmee van de dam. Destructions Schmier neemt de dames onder zijn hoede en sleept een platendeal voor ze in de wacht bij het gerenommeerde Nuclear Blast. Inmiddels is Burning Witches toe aan het vierde album in amper zes jaar, heeft het de nodige bezettingswisselingen achter de rug en beschikt het over een Nederlandse zangeres die aan haar tweede album met de band toe is. ‘The Witch From The North’ verschijnt op 28 mei, krap een jaar na ‘Dance With The Devil’. Aardschok neemt contact op met frontvrouw Laura Guldemond om te vragen naar het hoe en waarom.

Ron Willemsen   

DESASTER

PARTY LIKE IT’S 1999

In het genre blackened thrash is Desaster een rots in de branding. Sinds het ontstaan in 1989 brengen de Duitsers het ene studioalbum na het andere uit. Daarnaast soms ook een liveregistratie of een verzamelalbum en geregeld een splitalbum met een andere band. De stijl is in die dikke dertig jaar nooit veranderd, ondanks een stuk of wat wijzigingen in de bezetting. Zelfs platenlabel Metal Blade is al meer dan vijftien jaar een trouwe partner van Desaster. Het uitstekende nieuwe album ‘Churches Without Saints’ laat andermaal horen waarom. Gitarist Infernal (echte naam: Markus Kuschke) vertelt over heden en verleden.

Gerrit Mesker   

ALLUVIAL

METAL AS HELL

Alluvial is bijna nieuw aan het front en in zijn huidige vorm helemaal. Na een instrumentaal en grotendeels onopgemerkt gebleven eerste album is het Amerikaanse viertal opgepikt door Nuclear Blast, met een modern, divers en extreem metalalbum als resultaat. Het ligt voor de hand om de band te vergelijken met de grote namen uit de hedendaagse djent- en deathcorescenes, maar de sound van Alluvial laat zich niet zo gemakkelijk plaatsen. Met ‘Sarcoma’ als aanleiding videobelt Aardschok met zanger Kevin Muller.

Ype TVS   

REJECT THE SICKNESS

TERUG NAAR DE KERN

De laatste keer dat de Belgische melodieuze death metalband Reject The Sickness aan de tand gevoeld werd door Aardschok was eind 2015. Destijds was het debuut ‘Chains Of Solitude’ de aanleiding, maar sindsdien heeft de band bepaald niet stil gezeten. Wat heet, wisselingen van leden, label en een terugkeer naar de kern van het geluid, zoals te horen in op het gloednieuwe album ‘While Our World Dissolves’. Iets wat altijd hetzelfde is gebleven, is de inspiratie die zanger Guy Vercruysse put uit zijn werk in de bijzondere jeugdbijstand. Via Skype praat hij Aardschok bij.

Wouter Hommel   

CRYPTA

UIT DE AS VERREZEN

Nadat Fernanda Lira en Luana Dametto in 2019 vertrokken bij het Braziliaanse Nervosa werd de weg vrijgemaakt voor een nieuwe band: Crypta. Een band met een stukje Hollands glorie, want gitariste Sonia Anubis (Cobra Spell, ex- Burning Witches) was ook betrokken bij de oprichting van de formatie. Tainá Bergamaschi (ex-Hagbard) werd de tweede gitariste. Op 11 juni brengen de vier dames hun debuutalbum ‘Echoes Of The Soul’ uit. Sonia vertelt hoe de band en het album tot stand zijn gekomen.

Gerrit Mesker   

DÖDSRIT

GEDEELDE SMART IS HALVE SMART

Het geesteskindje van de Zweedse muzikant Christoffer Öster groeide van eenmansproject uit tot volwaardige band. Drie Amsterdammers completeerden de lineup van Dödsrit. De groep werkte twee jaar lang aan het derde album ‘Mortal Coil’, met het oerlid en Georgios Maxouris als primaire schrijvers. De oorspronkelijke combinatie van black metal, d-beat en post-metal bleef behouden. Wel leverde de samenwerking een breder geluid op, verbeterden de songstructuren en had de band niet eerder zo’n goede productie. Ook verstevigde Dödsrit zijn do-it-yourself-attitude, van composities en teksten tot opnamen en release. Een dubbelinterview.

Wouter Dielesen   

OSSAERT

GOD EEN SATAN

Had een vriend er niet op aangedrongen, dan was Ossaert nooit in de openbaarheid getreden. Bandbrein P. schreef de eerste nummers voor zijn Nederlandstalige black metalproject bij wijze van therapiesessie. Om een mentale wond te helen, toegebracht door religie. Het eigenhandig opgenomen debuut verscheen vorig jaar onder de noemer ‘Bedehuis’. Opvolger ‘Pelgrimsoord’ is bewuster gemaakt, met meer aandacht en een krachtigere productie. Ook dit album fungeert als een zoektocht in het brein, met als belangrijkste vraag of god en satan niet één en dezelfde zijn.

Wouter Dielesen   

STORMRULER

PLOING, PLOING, PLOING

Het piepjonge Amerikaanse Stormruler trok vorig jaar met het zelfuitgebrachte debuut ‘Under The Burning Eclipse’ de aandacht van het gerenommeerde Napalm Records. Voordat Jason Asberry (gitaar en zang) en Jesse Schobel (drums en zang) het beseften, hadden ze een contract te pakken en was hun black metalproject ineens een serieuze band geworden. De sympathieke en bescheiden drummer Jesse belt via Skype met Aardschok om het een en ander toe te lichten.

Wouter Hommel   

CRESCENT

REISJE LANGS DE NIJL, NIJL, NIJL

Crescent vertegenwoordigt al ruim twintig jaar het land van de piramides en farao’s middels bikkelharde death/black metal. De aanleiding om naar Caïro te videobellen, is het nieuwe album ‘Carving The Fires Of Akhet’. Ismaeel (zang en gitaar) steekt van wal na de vraag hoe het zijn band is vergaan sinds Aardschok in 2018 met hem sprak.

Wouter Hommel