CD van de Maand juni 2021

FLOTSAM AND JETSAM

Blood In The Water

(AFM Records)
Diederick RR9660
90

En… BAM! De volgende voltreffer uit het Flotsam-kamp is een feit. 35 jaar na oprichting en slechts twee jaar na het verschroeiende ‘The End Of Chaos’ is de thrashband uit Arizona er opnieuw in geslaagd een album af te leveren waar de concurrentie zich op mag stukbijten. Met drummer extraordinaire Ken Mary voor de tweede achtereenvolgende keer als aanjager, haalt de band opnieuw hard uit. Gitaristen Michael Gilbert en Steve Conley riffen en soleren hun polsen aan gort en nieuwkomer Billy Bodily doet niet onder voor zijn illustere voorgangers op bas (waaronder Jason Newsted, ex-Metallica). Het is echter nog steeds Eric ‘AK’ Knutson die de meeste aandacht naar zich toetrekt. Zijn bijtende en toch uiterst melodieuze strot is hét handelsmerk van Flotsam. Dat hij tegenwoordig zijn stembanden ietsje verder moet oprekken om bij de hogere noten te komen, maakt niet uit. Knutson haalt ze namelijk wel en het zorgt zelfs voor wat extra urgentie en emotie. Luister maar eens naar de wanhoop die doorklinkt in „7 Se­conds” – wat mij betreft één van de beste Flotsam-songs ooit. Dit nummer heeft alles wat metal zo mooi maakt: een hoog tempo, bevlogen drumwerk, een rustige break, spetterende solo’s en schitterende zanglijnen. Liefhebbers van snelle songs komen sowieso aan hun trekken want het tempo ligt minstens zo hoog als op de voorganger. De twee singles „Blood In The Water” en „Burn The Sky” waren daar al de voorbodes van. Af en toe gaat de voet lichtjes van het gaspedaal, zoals op stampers als „Walls” en „Too Many Lives”, maar ook dat zijn ‘bangers’ van het hoogste niveau. Opvallend is verder dat „Cry For The Dead” niet de briljante semi-ballad is waarvan we weten dat de mannen die wel kunnen schrijven. Maar als daar zoveel spetterende tracks tegenover staan, is dat al snel vergeven en vergeten. Bovendien zijn de songs zo ontzettend pakkend dat ze dagenlang door je hoofd blijven spoken. En dat geldt niet alleen voor de al eerdergenoemde nummers, maar ook voor „Brace For Impact”, „Dra­gon” en zoveel andere titels op ‘Blood In The Water’; een album dat het respect voor dit instituut alleen maar zal vergroten.