Aardschok augustus/september 2021

In de Aardschok van augustus/september 2021 lees je alles over:

IRON MAIDEN

SENJUTSU

Als een donderslag bij heldere hemel kwam het bericht: op 3 september verschijnt het nieuwe, zeventiende studioalbum van Iron Maiden en het heet ‘Senjutsu’. Tegelijkertijd werd de eerste single ervan online gezet, „Writing On The Wall”, vergezeld van een prachtige videoclip, een animatiefilmpje waarin de band zelf niet te zien is. We doen ondertussen ons uiterste best één van de mannen aan de lijn te krijgen voor een interview in de volgende Aardschok. Maar voor nu: dit is wat we er al van weten.

André Verhuysen   

KK’S PRIEST

KWAAD BLOED EN OUD ZEER

Tien jaar geleden verliet Kenneth ‘K.K.’ Downing één van de belangrijkste en meest invloedrijke metalbands aller tijden. K.K. was één van de oprichters van Judas Priest, de band die, misschien nog wel meer dan Black Sabbath, vorm heeft gegeven aan het fenomeen heavy metal zoals wij dat tegenwoordig kennen. In 2018 bracht Downing zijn autobiografie ‘Heavy Duty: Days And Nights In Judas Priest’ uit, waarin naar voren kwam dat de gitarist al langere tijd niet lekker in zijn vel zat en zich ondergewaardeerd voelde in zijn eigen band. Daarnaast leek hij wel klaar te zijn met het tourleven en vond hij het allemaal wel welletjes. Des te verrassender is nu zijn terugkeer aan het metalfront met zijn nieuwe band KK’s Priest. Maar is het allemaal wel zo verrassend, gezien bepaalde uitspraken en geruchten die de laatste jaren de kop op staken? We duiken met Downing in het heden, verleden en de toekomst en praten over opgekropte frustraties, gemiste kansen en toekomstperspectieven.

Stephan Gebédi   

SEPULTURA

KWARTET IN QUARANTAINE

De CD-perser is nog warm. De inkt net droog. Maar ‘Quadra’ is al gedoemd. Het vijftiende Sepultura-album verschijnt op 7 februari 2020. Vlak voor de donkere wolken zich boven de wereld samentrekken. Shows geannuleerd, festivals doorgeschoven. Stilte in de Sepulnatie. Maar dan… Gekraak in de ether. Stemmen. Zelfs muziek. Bij Sepultura laat men zich niet tegenhouden door een pandemie. Geen podium? Dan maar videopodcasts. En niet alleen maar slap lullen. Er wordt ook serieus gejamd. Met serieuze gasten. Het resultaat daarvan verschijnt op (vrijdag!) 13 augustus: ‘SepulQuarta’. Zanger Derrick Green vertelt er meer over.

Justin Erkens   

METALLICA

THE BLACK ALBUM

Is het Metallica’s beste album? Nee. Is het Metallica’s bestverkochte album? Ja. Is het Metallica’s belangrijkste album? Ja. Is het het album dat Metallica katapulteerde van populaire underground metalband naar miljoenenverkopende allround rockband? Ja. ‘Metallica’, in de volksmond het Black Album genoemd, zette Metallica definitief op de kaart. Sinds ‘Metallica’ weet zelfs je moeder wie Metallica is. In september is het dertig jaar geleden dat ‘Metallica’ verscheen. Aardschok reconstueert het fenomeen van het Black Album.

Matthijs Kropff   

WARKINGS

ONTMASKERD

Warkings bestaat uit vier overleden koningen uit verschillende tijdperken. Ze komen rechtstreeks vanuit de hel en zouden elkaar het liefst vermoorden. De strijd wordt echter omgezet in samen muziek maken, wat de heren dan ook gelijk een stuk aardser maakt. Wie zich schuilhouden achter de maskers, had voor altijd een raadsel moeten blijven, maar al gauw blijkt dat het zanger The Tribune niet lukt om in zijn rol te blijven. Naast dat dit voor hilarische momenten zorgt tijdens ons telefoongesprek, heeft de Oostenrijkse zanger genoeg interessants te vertellen over het derde album „Revolution”, dat opvallend in niveau is gestegen ten opzichte van de vorige twee.

Renée van der Ster   

HEAVY WATER

ZO VADER, ZO ZOON

Hadden we zonder de coronacrisis ooit van Heavy Water gehoord? Het is niet waarschijnlijk. Vader zat thuis omdat er niet getourd kon worden. Het bandje van zoonlief was net een stille dood gestorven. Tja, wat doe je dan? Je pakt een gitaar, gaat aan wat liedjes werken, om die vervolgens in de eigen studio op te nemen. Het resultaat is het album ‘Red Brick City’, gemaakt door Saxon-zanger Biff Byford en zijn zoon Seb. Het bevat tien songs die opgetrokken zijn uit een prettig groovende mix van heavy rock en blues, terwijl het geheel toch heel actueel klinkt. Een gesprek met zowel de vader als de zoon.

Robert Haagsma   

WIZARDTHRONE

TOEGEPASTE WISKUNDE

Een debuut met als titel ‘Hypercube Necrodimensions’ kan onmogelijk afkomstig zijn van een doorsnee band. En dat is het Brits/Amerikaanse Wizardthrone dan ook zeker niet. Met songtitels en teksten waar je op zijn minst hogere wiskunde voor gestudeerd moet hebben en een nogal avontuurlijk muzikaal repertoire moet er wel meer achter schuilen. De 32-jarige medeoprichter en zanger/gitarist Archistrategos Barber (echte naam Michael Barber) neemt ons mee in de wereld van ‘extreme wizard metal’ – een vreemde hutspot, losjes te omschrijven als symfo/black/power/death metal).

Renée van der Ster   

LEE AARON

EEUWIG JONGE ALLESKUNNER

De Canadese zangeres Lee Aaron zit al zo’n veertig jaar in het vak. Aanvankelijk als ‘metal queen’, maar daarna heeft ze zich ontwikkeld tot veelzijdige alleskunner. Naast het uitbrengen van metal-, rock-, jazz- en bluesplaten is ze ook nog producer en eigenaresse van een platenlabel, Big Sister Records, waarop ze sinds 2016 haar eigen platen uitbrengt. ‘Rock On!’ is de veertiende plaat in een indrukwekkende reeks en onze reden om weer eens bij te praten met de uiterst sympathieke muzikante.

Ron Willemsen   

LIGHT THE TORCH

LASTIG LEVEN

Light The Torch, voorheen (on)bekend als Devil You Know, onderscheidt zich dankzij de geweldige stem van zanger Howard Jones. De Amerikaan heeft nou eenmaal de soul aan zijn stembanden kleven. In het vraaggesprek met Aardschok over het nieuwe album ‘You Will Be The Death Of Me’ ontbreekt de bezieling echter compleet.

Patrick Lamberts   

GODSLAVE

ZELFHULPBOEK VOOR DE VERONTRUSTE METALHEAD

Hoewel het Duitse Godslave sinds de oprichting in 2007 louter uitstekende thrash metalalbums uitbrengt, blijft de doorbraak bij het grote publiek vooralsnog achterwege. Ook het nieuwe album, ‘Positive Agressive’ is wederom van hoge kwaliteit. Gitarist Bernhard ‘Bernie’ Lorig vertelt over het album en de uitdagingen waar Godslave het afgelopen jaar mee te maken kreeg.

Gerrit Mesker   

DEE SNIDER

HOE OUDER, HOE HARDER

Na het faliekant mislukte en geflopte soloalbum ‘We Are The Ones’ (2016) leek het muzikale doek voor voormalig Twister Sister-frontman Dee Snider te vallen. In 2018 maakte de veteraan echter al een verrassend sterke comeback met ‘For The Love Of Metal’, een modern klinkende metalplaat die in de verste verte niet doet denken aan de luchtige powerrock van Twister Sister. Inmiddels zijn we drie jaar verder en staat ‘Leave A Scar’ op punt van verschijnen, een plaat die zijn prima voorganger zowaar op alle fronten weet te overtreffen. Reden genoeg om de contacten weer eens aan te halen. Aardschok stelt zich daarbij tot doel om Snider het achterste van zijn tong te laten zien. En dat lukt aardig.

Stan Novak   

RESURRECTION KINGS

THE SKY IS THE LIMIT

Zeg je Craig Goldy, dan zeg je Rough Cutt, Giuffria en vooral Dio. Die tijden liggen echter ver achter hem. De getalenteerde gitarist is de laatste jaren vooral bezig met allerlei projecten, van Eisley/Goldy tot Dream Child en van Dio Disciples tot Resurrection Kings. Van laatstgenoemde verschijnt op 18 juli het tweede album ‘Skygazer’; de directe aanleiding om hem weer eens te bellen. Craig Goldy blijkt een zeer betrokken mens die zijn mentor Ronnie James Dio nog steeds op handen draagt.

Ron Willemsen   

LEPROUS

GEEN ANGST MEER VOOR ANGST

‘Aphelion’ is anders dan alle andere Leprous-albums en toch nog steeds heel erg Leprous. Je kunt het samen met voorganger ‘Pitfalls’ zien als een tweeluik waarop de progmetal is vervangen voor alternatieve rock. In de songteksten nemen de angsten en depressies van zanger Einar Solberg wederom de hoofdrollen in. Deze keer klinkt er echter meer lucht in door. Het gaat namelijk beter met Solberg. De voorman durft daarom nu wél een boekje open te doen over de bronnen van zijn getergde gedachten.

Patrick Lamberts   

NMB (NEAL MORSE BAND)

VRIJHEID BLIJHEID

In 2012 werd The Neal Morse Band opgericht door zanger/toetsenist/gitarist Neal Morse, drummer Mike Portnoy, bassist Randy George, toetsenist/zanger Bill Hubauer en gitarist/zanger Eric Gillette. Het was echter pas in 2015 dat de innig bevriende muzikanten met het eerste studioalbum ‘The Grand Experiment’ op de proppen kwamen, in 2016 al opgevolgd door het conceptuele dubbelalbum ‘The Similitude Of A Dream’. Enkele livereleases volgden, waarna in 2019 de uiterst prestigieuze conceptdubbelaar ‘The Great Adventure’ verscheen. De onvermoeibare heren, die ook samenwerken in andere projecten, besloten om het voor het nieuwe, vierde studioalbum ‘Innocence & Danger’ wat spontaner aan te pakken. Tevens werd de bandnaam veranderd in kortweg NMB. Aardschok spreekt met Neal Morse over de laatste ontwikkelingen, met als eerste vraag: vanwaar de naamsverandering?

Liselotte Hegt   

SLOPER

ALLES MOET KAPOT!

Eén Engelsman, één Nederlander, anderhalve Belg en een halve Italiaan. Zie hier de samenstelling van het internationale deconstructiebedrijf Sloper. Vier muzikanten die hun sporen ruimschoots verdiend hebben bij onder meer Golden Earring, Triggerfinger en het Engelse The Union. Hun doel: samen muziek en vooral heel veel lol maken. In het tourbusje elkaars zweet ruiken, als vier kwajongens intensief het ouderwetse rock-‘n-rollgevoel van vriendschap en verbroedering ervaren. Samen on the road zijn en zelf hun eigen instrumenten dragen en op het podium opbouwen.

André Verhuysen (met dank aan Mario Goossens)   

JINJER

ODE AAN DE INTROVERTEN

Ook de tourtornado die Jinjer is, kwam in 2020 vanzelfsprekend tot een halt door de coronapandemie. De Oekraïense groovemetalband kreeg hierdoor wel meer tijd om een plaat te maken. ‘Wallflowers’ is hiervan het stevige resultaat. Zangeres Tatiana Schmayluk en bassist Eugene Abdukhanov vertellen Aardschok waar de plaat voor staat en wat ze zoal in hun vrije tijd hebben uitgespookt.

Patrick Lamberts   

KLASSIEKERS LIVE

Welkom bij de zesde episode van onze langlopende serie over klassieke livealbums. Ik hoor je denken: zijn ze onderhand niet eens uitgeluld over al die ouwe knarren met hun aftandse en belegen muziek? Nee dus! En wat voor de een belegen is, is voor de ander tijdloos. Over muziek kun je eindeloos debatteren. Wij doen het al ruim veertig jaar. Muziek is misschien wel de belangrijkste bijzaak in het leven. En toch stelt het niets voor. Muziek is tenslotte maar gewoon verplaatste lucht. Enfin, genoeg gefilosofeerd, op naar ronde zes!

André Verhuysen   

EX DEO

QUO VADIS?

Dit is niet het eerste artikel over Ex Deo in Aardschok, maar toch gaan we de band weer introduceren: Ex Deo maakt symfonische, heftig georkestreerde death metal en is het ‘zijproject’ van de gitarist, bassist en zanger van Kataklysm. Tussen aanhalingstekens inderdaad, vanwege het feit dat Ex Deo inmiddels dertien jaar bestaat, met ‘The Thirteen Years Of Nero’ aan zijn vierde album toe is en de status van zijproject zodoende al lang ontgroeid is. Daarbij staat Ex Deo in normale tijden ook gewoon op de planken. Alle kenmerken van een echte band dus. Zanger Maurizio Iacono, behalve zanger van twee bands ook bezig met tal van andere activiteiten in de muziekindustrie, praat Aardschok bij.

Ype TVS   

WOLVES IN THE THRONE ROOM

ÉéN MET BOSSEN, BERGEN EN RIVIEREN

De laatste keer dat het Amerikaanse Wolves In The Throne Room door Aardschok geïnterviewd werd, was alweer in 2011. Hoog tijd dus om de band, bestaande uit de gebroeders Nathan (gitaar, zang) en Aaron Weaver (drums, synthesizer), Kody Keyworth (gitaar) en Gaden Baudhuin (bas), eens aan de tand te voelen over de afgelopen jaren en uiteraard over het nieuwe en zevende album ‘Primordial Arcana’. Verder werd er een label opgericht met de naam Artemisia Records én werd er een eigen studio gebouwd in de bossen van de Pacific Northwest – ook wel Cascadië genoemd, vandaar de stijlomschrijving ‘Cascadian black metal’. Aardschok belt met drummer Aaron Weaver, wiens stem zo voor een luisterboek gebruikt kan worden.

Wouter Hommel   

WHITE STONES

MET LIEFDE EN PLEZIER

Ruim een jaar geleden presenteerde Opeth-bassist Martin Mendez zijn eigen band White Stones. Na het debuut ‘Kuarahy’ is het nu al tijd voor opvolger ‘Dancing Into Oblivion’. Ach, zo heeft de coronatijd ook z’n voordelen. Wederom krijgt de luisteraar een heerlijk progressief death metalalbum voorgeschoteld, maar dit keer is er wel meer ruimte voor nuance. Ofschoon de bassist veel liever bezig is met het maken van muziek, vertelt hij er graag meer over.

Anita Boel   

GROZA

ABSOLUUT GEEN NA-APERS

Het Duitse Groza is echt een black metalband van deze tijd: anoniem door het dragen van maskers en het gebruik van enkel initialen om zo alle aandacht op de muziek te vestigen. Muzikaal en qua presentatie zijn er duidelijke raakvlakken met het Poolse Mgła. Kwaaddenkenden vinden het zelfs een klakkeloze kopie. Vanzelfsprekend vroegen wij gitarist, vocalist en oprichter P.G. daarop zijn mening te geven, alsook hoe het nieuwe album ‘The Redemptive End’ tot stand kwam. Leest u mee?

Wouter Hommel