Aardschok januari/februari 2022

In de Aardschok van januari/februari 2022 lees je alles over:

SCORPIONS

ONVERBETERLIJKE POSITIVO’S

Tien jaar geleden zouden ze ‘in Rente gehen’. Met pensioen. Exit Scorpions. Ze kunnen het echter niet laten. Bloed kruipt. Adrenaline stroomt. Diep van binnen pompt het creatieve hart als een malle. En dus gaan ze door. Vijftig jaar na het debuutalbum ‘Lonesome Crow’ (1972) blijft Scorpions de wereld onveilig maken. Het negentiende studioalbum ‘Rock Believer’ verschijnt eind februari. Wij hebben het al gehoord en zweren met de hand op het hart dat het aanknoopt bij de gloriedagen van de jaren tachtig. Reden genoeg om er nu alvast op vooruit te blikken en te gaan ‘zoomen’ met Hannover. Zanger Klaus Meine en gitarist Rudolf Schenker voeren het woord.

Justin Erkens   

SLASH FEATURING MYLES KENNEDY & THE CONSPIRATORS

VIERMAAL IS SCHEEPSRECHT

Wat in 2010 met ‘Apocalyptic Love’ begon als een soloproject van gitarist Slash groeide al snel uit tot een heuse band met de ietwat onhandige want erg lange naam Slash Featuring Myles Kennedy & The Conspirators, ofwel SMKC voor vrienden en bekenden. Op 11 februari verschijnt het vierde studioalbum, simpelweg ‘4’ getiteld. Deze keer spreekt Aardschok eens niet met Slash zelf of met frontman Myles Kennedy, maar met de stille kracht van de band, de zeer getalenteerde Canadese bassist/zanger Todd Kerns.

Ron Willemsen   

SABATON

THE WAR TO END ALL WARS

Sabaton-fan? In dat geval heb je de datum 4 maart 2022 al blauw/geel gemarkeerd in je agenda. Het is de releasedatum van Sabatons tweede album met de Eerste Wereldoorlog als thema. Nóg een conceptalbum? Niet helemaal. Wat het dan wél is, lichten de Zweden met alle liefde toe. Twee ervan spreken we ook nog even apart. In een verlaten oorlogsmuseum in Brussel tussen vliegtuigen en talloze poppen met uniforms. Enkele tientallen journalisten zijn uitgenodigd om kennis te maken met ‘The War To End All Wars’.

Renee vd Ster   

BLACK LABEL SOCIETY

ZAKK WYLDE: VAN WILDEBRAS TOT ROLMODEL

Jeffrey Philip Wielandt, geboren op 14 januari 1967 te New Jersey, is in de achterliggende decennia uitgegroeid tot één van de gitaarhelden van deze tijd. Al zullen slechts weinigen hem met zijn echte naam aanspreken. Zijn alter ego is des te bekender. Na lange tijd van relatieve stilte meldde Zakk Wylde, over hem hebben we het natuurlijk, zich eind 2020 terug aan het front. Met zijn Black Label Society maakte hij een ijzersterk comebackalbum, ‘Doom Crew Inc.’ genaamd. Hoogste tijd om eens bij te praten.

Stan Novak   

OUT OF THIS WORLD

EEN POSITIEF GELUID IN DONKERE TIJDEN

‘Out Of This World’ is de titel van het vierde album van de Zweedse hardrockband Europe. Out Of This World is ook de naam van de nieuwe band van voormalig Europe-gitarist Kee Marcello, die hij opzette met de Duitse zanger Tommy Heart, met wie hij eerder samenwerkte in het project Kee Of Hearts. Het titelloze debuutalbum verschijnt op 14 januari via het nieuwe Duitse label Atomic Fire Records. Aardschok zocht contact met Tommy Heart.

Ron Willemsen   

BEYOND THE LABYRINTH

25 JAAR INSPIRATIE EN PASSIE

Beyond The Labyrinth is een Belgische licht progressieve rockband die 25 jaar geleden is opgericht door songschrijver, gitarist, toetsenist en producer Geert Fieuw. In die tijd maakte BTL vijf volledige albums. Onlangs verscheen het toepasselijk getiteld ‘xxV’. Aardschok spreekt met Fieuw over z’n drijfveren en filosofeert over de toekomst van de muziek.

Ron Willemsen   

ARJEN ANTHONY LUCASSEN’S STAR ONE

ACTIE = REACTIE

Het vorige project van alleskunner Arjen Lucassen was het meest omvangrijke uit zijn imposante loopbaan. Ayreons ‘Transitus’ verscheen anderhalf jaar geleden en ging vergezeld van een stripboek. Het had ook moeten uitmonden in een heuse speelfilm. Het liep echter anders. Lucassens disillusie erover heeft wel geresulteerd in het derde en wellicht beste album van Star One tot op heden. Medio februari verschijnt ‘Revel In Time’. We blikken er hier alvast op vooruit met de aanstichter: gitarist, componist, producent (en een beetje zanger) Arjen Lucassen.

André Verhuysen   

FIREWÖLFE

OLD-SCHÖÖL ÜBER ALLES

Het Amerikaanse FireWölfe wordt in 2010 opgericht door de gitaristen Paul Kleff en Nick Layton. Hoewel de bezettingswisselingen elkaar in hoog tempo opvolgen (ook Kleff verdwijnt na het titelloze debuut in 2011) brengt FireWölfe in 2014 nog ‘We Rule The Night’ uit, maar vervolgens is er een lange pauze. Nu ligt dan eindelijk album nummer drie ‘Conquer All Fear’ in de bakken. Gitarist Nick Layton is de man die het schip varende houdt.

Ron Willemsen   

STEVE VAI

ONE-ARMED BANDIT

Meestergitarist Steve Vai is al veertig jaar een garantie voor spektakel en ook op het nieuwe ‘Inviolate’ is het weer raak. Hij steekt op momenten de grenzen van het voorstelbare over, al gebeurt dat soms ook noodgedwongen. Vai vertelt ons via Zoom alles over het creatieve proces van zijn tiende soloalbum.

Bastiaan Tuenter   

REDSTACKS

DE 2JS

RedStacks is een Nederlands project dat klassieke jaren-zeventig-hardrock in een modern jasje maakt. Wanneer je dit leest is het debuutalbum ‘Revival Of The Fittest’ net verschenen. Reden genoeg voor een nadere introductie door toetsenist Jeffrey Revet en gitarist Jouke Westerhof.

Ron Willemsen   

SAXON

OUDE TIJDEN HERLEVEN

In de vorm van ‘Carpe Diem’ verschijnt op 4 februari het vierentwintigste studioalbum van de Britste metallegende Saxon. ‘Carpe Diem’ pakt met zijn tien songs bijzonder compact maar ook verrassend stevig uit. Alle reden voor een toelichting.

Stan Novak   

BATTLE BEAST

DE AARD VAN HET BEESTJE

Zo heel veel zijn er niet van: power metalbands met een zangeres. Laat staan met een écht goede zangeres. Met de stoere Noora Louhimo als frontvrouw mag het Finse Battle Beast dan ook van geluk spreken. Een belletje met de dame in kwestie stond in onze agenda, maar vanwege plotselinge ziekte belandde Louhimo in de lappenmand. Zodoende staat bassist Eero Sipilä Aardschok te woord in het kader van Battle Beasts nieuwe release ‘Circus Of Doom’.

Renée van der Ster   

AMORPHIS

MET EEN HALO BEKROOND

Amorphis behoort al ruim dertig jaar tot de absolute top van de Finse metalscene. Waar hun muziek de laatste jaren steeds bombastischer werd, keert Amorphis op zijn veertiende studioalbum ‘Halo’ meer terug naar zijn roots. Hoewel ‘Halo’ zonder twijfel Amorphis’ meest progressieve album in jaren is, bevatten de nummers veel minder opsmuk dan de tracks op voorgangers ‘Queen Of Time’ (2018) en ‘Under The Red Cloud’ (2015). Het gebruik van koren en orkesten is flink naar beneden geschroefd, er is geen keelzanger ingehuurd en ook de saxofoon is verdwenen. In plaats daarvan spelen gitaren weer de hoofdrol. Frontman Tomi Joutsen vertelt.

Marlous de Jonge   

MAGNUM

HET MONSTER DAT CORONA HEET

‘The Monster Roars’ is het 22e studioalbum in de inmiddels 50-jarige carrière van Magnum. De man die sinds jaar en dag verantwoordelijk is voor de songs en het geluid van de Engelse rockband is de inmiddels 75-jarige gitarist en producer Tony Clarkin. Met hem voert Aardschok dan ook een gesprek over wat er is gebeurd sinds de release van het vorige album ‘The Serpent Rings’ in januari 2020, uitgerekend aan de vooravond van de eerste wereldwijde coronalockdown.

Ron Willemsen   

WILDERUN

PAARSE PROG

In Aardschok 7-2020 stond een interview met Wilderun. De band uit Boston had toen net z’n derde album ‘Veil Of Imagination’ wereldwijd uitgebracht en stond in de startblokken om Europa te veroveren. Onder meer bij Progpower en Euroblast stond Wilderun hoog op de bill. Het virus besliste anders. Weg momentum. Sinds 7 januari ligt ‘Epigone’ in de schappen. Van de vijf bandleden die het album hebben opgenomen zijn er nog vier over. Daniel Müller, verantwoordelijk voor basgitaar, synthesizer en dulcimer, legt uit wat er is gebeurd.

Metal Mike   

COMEBACK KID

POSITIEF NIEUWS UIT CANADA

Een decembertour door de Verenigde Staten eindigde voor Comeback Kid in quarantaine. Vanwege coronabesmettingen, lockdowns en andere onzekerheden staat de Europese showreeks van januari en februari op losse schroeven. Wat wel doorgaat, is de release van zevende studioplaat ‘Heavy Steps’. Die nam de hardcoreband op in thuisland Canada. De nieuwe songs zijn zwaar en recht voor zijn raap, zitten vol sterke refreinen en bevatten gastbijdragen van Joe Duplantier (Gojira) en JJ Peters (Deez Nuts). Aardschok belt met zanger Andrew Neufeld.

Wouter Dielesen   

CULT OF LUNA

EEN NIEUWE WEG INGESLAGEN

Ze zijn de Zweedse pioniers en grootmeesters van de postmetal. Al meer dan twintig jaar ongeëvenaard ambitieus, vooruitstrevend en episch in alles wat ze doen: Cult Of Luna. Op 11 februari verschijnt hun nieuwe album ‘The Long Road North’. Aardschok belt met zanger/gitarist Johannes Persson.

Matthijs Kropff   

INFECTED RAIN

METAMORFOSE OP AFSTAND

Het uitermate productieve en actieve Infected Rain is wellicht nog niet erg beroemd in onze contreien, maar schuimt onder aanvoering van blikvangster Elena Cataraga, alias Lena Scissorhands, toch al jarenlang podia over heel de wereld af. Met het nieuwe werkstuk ‘Ecdysis’ en een Europese tour met Dagoba in aantocht, is het hoog tijd voor een nadere introductie van de moderne, technische metalband uit Moldavië.

Ype TVS   

KISSIN’ DYNAMITE

NIET HET EINDE VAN DE WERELD

De bandleden van Kissin’ Dynamite zijn al dikke maatjes sinds de middelbare school. De vijf richtten hun band op in 2007 en zijn sinds dag één onvoorwaardelijk en onafscheidelijk geweest in hun avontuur naar succes. Maar na zes studioalbums en talrijke tournees stapte drummer Andi Schnitzer begin dit jaar onverwachts op. Hannes Braun (zanger), Ande Braun (gitarist), Jim Müller (gitarist) en Steffen Haile (bassist) gingen niet bij de pakken neerzitten, maar werkten in alle rust aan het nieuwe studioalbum ‘Not The End Of The Road’. Gaandeweg vonden ze in Sebastian Berg ook een nieuwe drummer. Aardschok vraagt aan Hannes om te beginnen waarom Andi is opgestapt.

Liselotte Hegt   

EREB ALTOR

HET UUR VAN DE WOLF

De kleurrijke fantasiewereld die Ereb Altor heet biedt een interessante combinatie van viking, doom en black metal. Het project werd gevormd in 2003 door de gitaristen Crister ‘Mats’ Olsson en Daniel Bryntse – beiden ook bekend van Isole – om later uit te groeien tot een echte en gerenommeerde band, met een oeuvre dat inmiddels negen volledige albums en twee EP’s omvat. Het gloednieuwe ‘Vargtimman’ is zojuist verschenen bij het Nederlandse Hammerheart Records. Reden voor Aardschok om weer eens in te checken bij de Zweden.

Ype TVS   

VENOM PRISON

NOOIT TWEE KEER DEZELFDE PLAAT

Het uit Wales afkomstige Venom Prison is sinds de oprichting in 2014 een band met grote ambities. De mix van death metal en hardcore, in combinatie met maatschappijkritische teksten, lijkt met ieder album een groter publiek te bereiken. Het vele touren en de opgedane ervaring in vorige bands bezorgt het vijftal een contract met het grote Century Media Records. De derde langspeler genaamd ‘Erebos’ is de eerste voor het nieuwe label. Aardschok belt met gitarist/medeoprichter Ash Gray. Leest u mee?

Wouter Hommel   

VOIVOD

NOG STEEDS Z’N TIJD VER VOORUIT

Al bijna veertig jaar bestookt Voïvod de aarde met muzikale klanken die uit een ander universum lijken te komen. Geen band die klinkt als Voïvod. Geen band met een meer uitgesproken eigen sound dan die van de Canadese progmetalpioniers. Geen discussie mogelijk. Met het op 11 februari te verschijnen vijftiende studioalbum ‘Synchro Anarchy’ lijkt Voïvod bovendien het onmogelijke te hebben gepresteerd, namelijk het overtreffen van de in 2018 verschenen voorganger ‘The Wake’. Aardschok spreekt met visionair van het eerste uur, drummer Michel Langevin, beter bekend onder zijn artiestennaam Away.

Stan Novak   

KILLTHELOGO

EEN TOTALE RESET IN DENKEN EN DOEN

‘Reset’ is het debuut van de Belgische post-hardcoreband Killthelogo. Toch hebben de vijf heren ieder dik vijfentwintig jaar ervaring elders. Zanger Daniel Mies en gitarist Niko Poortmans komen uit .Calibre en kenden elkaar daarvoor al uit de Vlaamse H8000-scene. Het duo opereerde eerder in Facedown en tien jaar geleden nog als A School Of Quiet. Tel daar nog bij op dat de leden hun sporen bij onder meer Cyclus en Pro-Pain hebben verdiend. Wat Killthelogo verbindt is een ‘reset’ in denken, doen en handelen. Oftewel, wat baart de Belgische band zorgen? Hoe gaan we met elkaar om? En, hoe kunnen we samenleven met elkaar zonder de aardbol voor toekomstige generaties te verkloten? Aardschok krijgt een lezing in sociaal gedrag en bewustzijn van Daniel en Niko.

René Vanes   

WIEGEDOOD

ZELFVERZEKERDER DAN OOIT

Tot aan de pandemie timmerde het Belgische black metaltrio Wiegedood flink aan de weg door zoveel mogelijk op te treden. Tot in Amerika, Australië en zelfs Nieuw-Zeeland aan toe. Het derde en laatste deel van ‘De Doden Hebben Het Goed’ stamt echter alweer uit 2018. Hoogste tijd voor een nieuwe langspeler met een andere aanpak. Gitarist/zanger Levy Seynaeve spreekt met Aardschok over de totstandkoming van ‘There’s Always Blood At The End Of The Road’, een andere mentaliteit, Django Reinhardt en hoe hij het afgelopen jaar ervaren heeft.

Wouter Hommel   

SARCASM

BEAM ME UP!

Sarcasm draait al een behoorlijke tijd mee, maar ook weer niet. Hoe dat zit? Tussen 1990 en 1994 kwam de Zweedse death metalband tot zes demo’s, om vervolgens een winterslaap van liefst 21 jaar te houden. Sindsdien heeft Sarcasm de draad echter serieus opgepakt. In januari verschijnt ‘Stellar Stream Obscured’, het alweer vierde volledige album van de band sinds de heroprichting in 2015. Vocalist Heval Bozarslan is het enig overgebleven oorspronkelijke bandlid en daarmee de aangewezen persoon om eens in de historie van de band te duiken.

Ype TVS   

FIT FOR AN AUTOPSY

REGELS ZIJN ER OM TE BREKEN

Ofschoon hokjesdenken niet besteed is aan Pat Sheridan, gitarist van Fit For An Autopsy, wordt de sound van zijn band over het algemeen aangeduid als deathcore. Samen met bands als All Shall Perish, Suicide Silence en Whitechapel mag FFAA gerust worden gerekend tot de pioniers van het subgenre. Zowel de bands als het genre hebben een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Zoveel maakt ook ‘Oh What The Future Holds’ duidelijk, het nieuwe album van de band dat zojuist is verschenen.

Ype TVS   

CELESTE

ALLES MOET KLOPPEN

De ambachtelijke mix van black metal, sludge en post-hardcore die het Franse Celeste sinds 2005 brouwt, gaat niet onopgemerkt voorbij. De grote maatschappij Nuclear Blast lijfde het vorig jaar in en brengt nu de zesde langspeler ‘Assassine(s)’ uit. Aardschok belt met vocalist/bassist Johan Girardeau over de nieuwste ontwikkelingen rondom zijn band en natuurlijk het nieuwe album.

Wouter Hommel   

ALLEGAEON

ZWARE KOST

Allegaeon – een ronduit verwarrende bandnaam overigens, zowel qua correcte spelling als uitspraak – maakt deel uit van de Metal Blade-stal en daar weten ze de krenten in de pap wel te vinden. De Amerikaanse band speelt technische death metal van een hoog muzikaal niveau. In het oor springend is ook het aanzienlijke aandeel klassieke gitaarmuziek dat te horen is op ‘Damnum’, het zesde volledige album van de band dat op 25 februari aanstaande verschijnt. Zanger Riley McShane, die zijn diverse vocale vaardigheden duidelijk etaleert op ‘Damnum’, vertelt er alvast over.

Ype TVS   

METALLICA

17 & 19 DECEMBER 2021 – CHASE CENTER – SAN FRANCISCO

Met een lang weekend vol evenementen viert ‘s werelds grootste metalband in thuisstad San Francisco z’n 40-jarig jubileum. Vanaf donderdagmiddag wordt de stad vier dagen lang overspoeld door Metallica-fans. Van officiële zijde zijn er optredens, liefdadigheidsevementen, boekpresentaties en een whiskyproeverij georganiseerd, maar ook onder de radar vinden er in de stad door fans georganiseerde feestjes en evenementen plaats. Het gaat te ver om alle individuele activiteiten te benoemen dan wel te bespreken, daarom beperken we ons hier tot waar het natuurlijk vooral om draait: de twee concerten van Metallica.

Matthijs Kropff