CD van de maand april 2022

MICHAEL ROMEO

War Of The Worlds // Pt.2

(InsideOut Music)
Diederick RR9660
90

De titel zegt het al: hier is deel twee van het ‘War Of The Worlds’-tweeluik uit de koker van Michael Romeo, gitarist van Symphony X. Het eerste deel verscheen vier jaar geleden en deed niet onder voor de albums van Romeo’s hoofdband. Met dezelfde sterke ritmesectie, bestaande uit drummer John Macaluso en bassist John DeServio, maar ook met een nieuwe zanger. En dat is niemand minder dan Dino Jelusic; zanger van de bands Animal Drive en Stone Leaders, van talloze projecten, plus vocalist bij Trans-Siberian Orchestra. En: winnaar van het eerste Junior Eurovisie Songfestival in 2003! Gelukkig is Jelusic zijn ‘metalheart’ gaan volgen en bezig zijn belofte in te lossen. Ga maar na: als je gevraagd wordt door David Coverdale om bij Whitesnake live zijn zangpartijen te ondersteunen (lees: over te nemen), dan kan je wel wat. Romeo had al niets te klagen met de uitstekende zang van Rick Castellano op deel één, maar Jelusic is nog een klasse beter. Het grootste deel van de muziek was vier jaar geleden al geschreven en ligt daarom sterk in de lijn van de voorganger. Wat je hoort laat zich het best omschrijven als cinematische metal. Romeo laat zijn voorliefde voor epische filmmuziek de vrije loop, waardoor het album groots en bombastisch klinkt. De basis is echter altijd stevige metal in het straatje van Symphony X, nergens wordt het flauw of zoetsappig. Liefst vier van de elf nummers zijn instrumentaal en hoewel dit serieus goede, filmische stukken zijn die het verhaal extra kracht bij zetten, vind ik het jammer dat Romeo met een topzanger als Jelusic niet één van die songs („Hunted” bijvoorbeeld) alsnog van vocalen heeft voorzien. Het is echter het enige puntje waar ik over kan kniezen, want verder staat ‘WOTW2’ als een huis. De sound is vol en de instrumenten spetteren uit de mix. Romeo zelf is in topvorm met waanzinnige loopjes, vingervlugge thema’s en prachtige orkestraties. John Macaluso is een drumbeest, die zijn sporen ruimschoots verdiend heeft en de muziek superstrak houdt samen met zijn maatje DeServio. Net als op deel één zorgen de geweldige refreinen voor de meest bijzondere momenten van het album, waarbij Jelusic alle ruimte krijgt om de luisteraar te overtuigen van zijn uitzonderlijke kwaliteiten. Genoeg redenen om ‘WOTW2’ nu al uit te roepen tot één van de hoogtepunten van 2022!

1 Reactie

Reacties zijn gesloten.