Aardschok juni 2022

In de Aardschok van juni 2022 lees je alles over:

MSG

ONDERWEG IN EEN FLYING V

Michael Schenker zit alweer vijf decennia in het vak. Zijn huidige tour staat dan ook in het teken van zijn ‘50th anniversary’. Daarnaast komt er eind mei met ‘Universal’ ook een nieuwe plaat van de Duitse gitaargod op de markt. Kortom, redenen genoeg om eens wat zaken met hem door te spreken. We doen dat daags na het fantastische optreden in de Boerderij in Zoetermeer.

Sjak Roks   

CROBOT

HELDEN VAN DE ARBEIDERSKLASSE

De ster van Crobot is al sinds de oprichting rijzende. De groovende hardrockband wisselt constant sterke albums af met enerverende, dynamische optredens. Het nieuwe album ‘Feel This’ lijkt alles te hebben om het kwartet opnieuw weer iets meer succes te bezorgen. Alle reden dus om van gedachten te wisselen met de sleutelspelers van Crobot, zanger Brandon Yeagley en gitarist Chris Bishop.

Bastiaan Tuenter   

BATTLELORE

PLEZIERIGE DOORSTART

Battlelore (bouwjaar 1999) is een metalband die voor de teksten van meet af aan slechts één inspiratiebron heeft: Tolkien. Zes albums lang gaat het Battlelore voor de wind, maar in 2011 maken de Finnen bekend ermee te gaan stoppen. Hun laatste optreden is dat jaar op het Belgische Metal Female Voices-festival. Een reünie-optreden op hetzelfde festival in 2016 vormt de aanzet voor de onvermijdelijke doorstart. Toch heeft het nog zes jaar geduurd voordat er een nieuw album verschijnt. Gitarist Jyri Vahvanen vertelt over de afgelopen jaren en het gloednieuwe ‘The Return Of The Shadow’.

Gerrit Mesker   

KREATOR

POSITIVITEIT ÜBER ALLES

Een aanstootgevende albumtitel, afschrikwekkend artwork en predikende teksten. Het zijn zaken die op een Kreator-album zelden ontbreken. Politiek en maatschappelijk georiënteerd, maar wel ter ieders eigen interpretatie. Zo letterlijk hoef je het allemaal niet te nemen, want ook de korrel zout is volgens boegbeeld Milland ‘Mille’ Petrozza een onmisbaar ingrediënt van zijn band. Zijn fascinatie voor de kloof tussen de hedendaagse digitale en de echte wereld levert wederom een prettig album op. Met een sterke boodschap: ‘Hate Über Alles’. Zo zwart als de realiteit kan zijn, zo positief staat de Duitse thrasher zelf in het leven.

Renée van der Ster   

ANVIL

HEERLIJK HERKENBAAR

Ze zijn niet kapot te krijgen, de Canadese rockers van Anvil. Deze maand verschijnt ‘Impact Is Imminent’, waarmee het trio opnieuw een plaat de wereld in slingert met een titel die als vanouds fijn allitereert. Op Anvils negentiende studioalbum is ondanks de pandemie alles bij het oude gebleven. We zoomen met bandbaas Steve ‘Lips’ Kudlow om terug te blikken op de afgelopen twee jaar en kijken ook een stukje vooruit.

Wim Strijbos   

DEF LEPPARD

NOOIT TE OUD OM TE LEREN

Def Leppard is een bijzondere band. Met een bijzonder verhaal. Meer dan 100 miljoen platen van de heren zwerven over de wereld. Het hoogtepunt van het succes ligt al tientallen jaren in het verleden. En dat weten ze. Maar de band uit Sheffield blijft doorgaan. Voor de fans. Voor zichzelf. Want uiteindelijk zijn en blijven het rasmuzikanten. Megasucces, minisucces of zelfs regelrechte flops. Niets weerhoud het vijftal ervan om te blijven rocken. Zelfs een pandemie niet. Integendeel. Het is zelfs een katalysator voor een nieuw album. We spreken zanger Joe Elliot over ‘Diamond Star Halos’.

Justin Erkens   

SYMPHONITY

SYMPHONICA BOMBASTICA

De symfonische power metalband Symphonity is het geesteskind van de Tjechische gitarist Libor Krivák. Dat Krivák artiest zou worden stond al vroeg vast. Zijn grootvader was een talentvol schilder, maar Krivák koos voor de gitaar, daardoor aangemoedigd door z’n ouders. Na een studie van elf jaar kreeg hij z’n diploma als klassiek getraind gitarist. In 2006 ontstond Symphonity waarmee hij met ‘Marco Polo: The Metal Soundtrack’ aan het derde album toe is. Aardschok contacteerde de getalenteerde Tsjech.

Ron Willemsen   

JELUSICK

BEGRENSDE MOGELIJKHEDEN

Van tijd tot tijd komt er wel eens een zanger boven drijven die zó goed is dat je hem vervolgens bij verschillende bands en projecten tegenkomt. Jeff Scott Soto, vorige maand uitgebreid in Aardschok geïnterviewd, is een goed voorbeeld. Ook Jorn Lande stond aan het begin van deze eeuw bij meerdere bands te schitteren. Of neem Ronnie Romero, die zich bij Rainbow in de kijker zong en sindsdien meedeed op albums van Michael Schenker Group, Vandenberg en CoreLeoni. Onlangs deed hij namens Bulgarije met Intelligent Music Project zelfs aan het Eurovisie Songfestival mee. Een nieuwe ster aan het firmament is Dino Jelusic, die op dit moment onderweg is met Whitesnake. Hij timmert ook aan de weg met zijn eigen band Jelusick, is te horen op het nieuwste album van Michael Romeo en hij maakt deel uit van Trans-Siberian Orchestra. Aardschok stelt hem aan jullie voor.

Metal Mike   

CREMATORY

HET VUUR BRANDT NOG STEEDS

Het Duitse Crematory draait al ruim dertig jaar mee in de gothic metalscene. Gemiddeld wordt om het jaar een nieuw album uitgebracht; ‘Inglorious Darkness’ is al het zestiende. Hierop keren de leden terug naar hun roots. Niet alleen worden de nummers dit keer deels in het Duits gezongen, maar ook is er een Duitstalige versie van het succesvolle „Tears Of Time” van het album ‘Illusions’ uit 1995. Drummer Markus Jüllich vertelt ons er meer over.

Anita Boel   

TROLLFEST

VREEMDE VOGELS

Over smaak valt niet te twisten. Wat te denken van acht Noren die verkleed als roze flamingo’s een aanstekelijke vorm van folkmetal maken. Mannen die dan ook nog eens een heel album over een dictator schrijven: ‘Flamingo Overlord’. Dat kan alleen maar Trollfest zijn. Aardschok vraagt zanger Jostein ‘Trollmannen’ Austvik om uitleg.

Ron Willemsen   

VENUS PRINCIPLE

MET DANK AAN CORONA

Als de ene deur sluit, gaat vaak een andere open. Venus Principle is hier een prachtig voorbeeld van. Voor vijf van de zes bandleden kwam een einde aan hun avontuur met de progressieve rockband Crippled Black Phoenix. Ze besloten om te blijven samenwerken en een nieuwe band te starten. Ook al zijn ze nog geen enkel moment allemaal tegelijk in één ruimte bij elkaar geweest, de chemie en dynamiek tussen de bandleden is onmiskenbaar. Het prille samenwerkingsverband heeft geresulteerd in het geweldige debuut ‘Stand In Your Light’. Jonas Stålhammar (gitarist/toetsen) staat ons enthousiast te woord.

Anita Boel   

MARK TREMONTI

VOOR HET GOEDE DOEL

Op 27 mei verschijnt ‘Mark Tremonti Sings Frank Sinatra’. Zoals de titel al aangeeft neemt de snarengeselaar van Alter Bridge en Tremonti dit keer geen gitaar ter hand, maar staat hij achter de microfoon tussen muzikanten die qua leeftijd zijn grootvaders hadden kunnen zijn. Mark treedt buiten zijn comfortzone om als een echte crooner het materiaal van zijn grote idool te coveren. Alles voor het goede doel, aangewakkerd door zijn met het syndroom van Down geboren dochter Stella.

Metal Mike   

ROBBY VALENTINE

BLINDE WOEDE

Het verhaal van de Nederlandse multi-instrumentalist, componist en zanger Robby Valentine is extreem genoeg om een heel blad mee te vullen. Over zijn blindheid, depressies, de muziek die hem door alles heen sleept en hoe hij zich aanpast aan nieuwe situaties. Robert Kempe heeft het allemaal doorstaan en maakt er het beste van, vooral door de steun van zijn gezin.

Ron Willemsen   

HEART ATTACK

MET DANK AAN QUEEN

Heart Attack is het type band dat naar hartelust experimenteert en uitprobeert, waardoor een kleurrijk muzikaal geheel ontstaat waar de luisteraar tijd en aandacht in moet steken om zich een beeld te kunnen vormen van wat de band doet. ‘Thrash’ en ‘groove’ zijn twee steekwoorden die vaak op de muziek van de band worden losgelaten. Ze geven globaal richting, maar omschrijven bij lange na nog niet het stijlenpallet dat Heart Attack op ‘Negative Sun’ tentoonspreidt. Met dit derde album in aantocht en de ondersteuning van het nog relatief nieuwe platenlabel Atomic Fire is de band van plan flinke stappen te zetten. Gesprekspartner van Aardschok is gitarist Chris Cesari.

Ype TVS   

POWERWOLF

HET JAAR VAN DE WOLF

Coronajaar 2021 was het jaar van de streamingoptredens. Publiekloze concerten werden, soms tegen betaling en soms gratis, op internet uitgezonden zodat de fans hun favoriete bands toch konden blijven zien. Powerwolf deed het ook en pakte het groots aan. Kosten noch moeite werden gespaard om van ‘The Monumental Mass – A Cinematic Metal Event’ een gedenkwaardige gebeurtenis te maken. Er werd een verhaallijn bedacht en voor elk nummer was er een aparte podiumopstelling met wisselende rekwisieten, acteurs en dansers. De registratie ervan verschijnt begin juli op Blu-ray, DVD, CD en LP. Toetsenist Falk Maria Schlegel vertelt ons alles over dit spektakel. Aansluitend praten we ook eens met de stille kracht van de band: de Nederlandse drummer Roel van Helden.

Gerrit Mesker   

LORD BELIAL

EEN ODE AAN BELIAL

In 2015 werd de Zweedse black metalband Lord Belial voor onbepaalde tijd ingevroren. Vanwege een gebrek aan motivatie werd de aandacht op andere zaken gericht. Tot er in 2020 weer een teken van leven kwam in de vorm van een doorstart en het bericht dat Lord Belial met nieuw werk bezig was. In de tijd die volgde werd er bij Hammerheart Records een contract getekend. Het Nederlandse label brengt eind mei de achtste langspeler genaamd ‘Rapture’ uit. Oprichtend lid en gitarist Niclas ‘Pepa’ Andersson antwoord de door Aardschok gestelde vragen per email.

Wouter Hommel   

KARDASHEV

OP TOEREN ZONDER TE TOUREN

Deathgaze, dat is wat de Amerikanen van Kardashev naar eigen zeggen maken. ‘Death metal meets shoegaze’ dus. Oftewel, death metal met flinke sfeerlagen. Het aantal volledige plaatwerken dat Kardashev tot nu toe uitbracht – twee in tien jaar tijd – doet vermoeden dat de band niet heel productief is, maar wie de discografie nader inspecteert, zal erachter komen dat het tegendeel waar is. Kardashev is een moderne band, voor wie het uitbrengen van albums niet de ‘core business’ is. Een hoge dichtheid aan kortere releases en een hoge mate van activiteit op internet hebben er echter voor gezorgd dat de band toch in het vizier van een metalmultinational is verschenen. Metal Blade heeft de band onder zijn hoede genomen en zo kan het gebeuren dat Aardschok met gitarist Nico Mirolla aan de lijn hangt. Aanleiding is toch ‘gewoon’ een full-length en wel de tweede van de band.

Ype TVS   

PITFEST

12 – 14 MEI – RESORT ZUIDDRENTHE – ERICA

Eindelijk na twee jaar lang schuiven en verplaatsen kan de vijfde editie van Pitfest plaatsvinden op het terrein van Golfbaan Zuid-Drenthe. Het zal tevens de laatste keer daar zijn en volgend jaar naar Emmen verhuizen. Op het laatste moment moesten de Duitsers van Rykers (vervanger: Hometown Crew) cancellen (corona) en Lies! kan maar vier nummers spelen met een inval-drummer (corona). Het Amerikaanse Dissidence moet afzeggen vanwege een sterfgeval in de band en daarvoor wordt Mouflon uit Arnhem als vervanger gevonden. Verder stelt collega Robbie Woning het hele weekend lang zijn versterkers ter beschikking voor met name de internationale bands. Volgens festivalorganisator Maik Reuvers zijn er het hele weekend 3500 bezoekers en worden op zaterdag de laatste kaarten verkocht, waardoor het uitverkoopt.

Wouter Hommel   

NETHERLANDS DEATHFEST

29 APRIL T/M 1 MEI – EFFENAAR – EINDHOVEN

De vijfde editie van Netherlands Deathfest zou zomaar eens de laatste kunnen zijn. De voornaamste reden hiervoor is dat de nasleep van de coronapandemie nog steeds voor veel onzekerheden op festivalgebied zorgt. Daarnaast meldden de oprichters Ryan Taylor en Evan Harting na twintig jaar hard toe te zijn aan een pauze. In 2024 willen ze dan eventueel een doorstart maken met hun Deathfests. Eind mei is er nog eentje in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk volgt begin september. Eindhoven heeft de eer om dit jaar de feestelijkheden van de reeks af te trappen. Meer dan dertig bands spelen drie dagen lang verspreid over twee zalen in de Effenaar.

Wouter Hommel & Stephan Gebédi   

ROADBURN

21 T/M 24 APRIL – TILBURG

Na twee jaar gedwongen pauze mogen we weer naar Roadburn, een van de eerste festivals zonder maatregelen sinds de verlossende woorden van de regering. Ouderwets op een kluitje op zonnige dagen de donkere krochten van 013 en de Koepelhal in om van duistere muziek te genieten. Hoewel het programma dit keer lang niet altijd des Aardschoks is nemen we maar wat graag een kijkje.

Martijn Busink