CD van de maand juni 2022

EVERGREY

A Heartless Portrait – The Orphean Testament

(Napalm Records)
Liselotte Hegt
90

Kort geleden, in 2021, verscheen Evergrey’s fantastische studioalbum ‘Escape Of The Phoenix’. Omdat het tourleven toch nog on hold stond kroop de band evenzo snel weer terug in zijn creatieve bubbel om ons nu al te kunnen verblijden met een geweldige opvolger. Zoals al vaker gezegd behoort Evergrey tot de gevestigde orde binnen de progressieve metal. De band uit Go­ten­burg levert altijd hoge kwaliteit af, verzandt nooit in routine en buigt zeker niet voor trends. Evergrey daagt zichzelf iedere keer uit binnen de zelfgestelde kaders en schroomt daarbij niet om de schrijfkunst van popmuziek te omarmen. Daarnaast is Tom S. Eng­lund natuurlijk één van de beste zangers in het genre. Zijn stemgeluid is karakteristiek, gepassioneerd en veelzijdig. Ook op ‘A Heartless Portrait (The Orphean Testament)’ pakt Englund weer de uitdaging aan om zijn vocale grenzen te verleggen. Zeer geslaagd zijn de ijle stembuigingen waarmee hij niet al te lang geleden voor het eerst voorzichtig experimenteerde met zijn ambientproject Silent Skies. Verder hebben de heren de muzikale draad van ‘Escape Of The Phoenix’ consequent doorgetrokken. Naast de vertrouwde symbiose van speltechniek, emotionele geladenheid, metalingrediënten, muzikaal avontuur, hoogwaardige melodieën en oegankelijkheid ventileert dit nieuwe album nog meer energie en zelfs een iets hardere sound. Het gitaarwerk spettert nóg harder en de itaarconversaties tussen Eng­lund en Henrik Danhage zijn ronduit indrukwekkend. Luister maar eens naar „The Great Unwashed”. Englunds teksten hebben bovendien een lichte metamorfose ondergaan en zijn minder somber dan voorheen. En dan is er ook nog eens het prachtige artwork. De fans kunnen zich dus blindelings tegoed doen aan tien toch weer typische Evergrey-tracks, waarvan ik er nog eentje in het bijzonder wil aanstippen, namelijk de magnifieke ballad „Wildfires”. Topplaat!