Aardschok november 2022


In de Aardschok van november lees je alles over:


Bestel hem hier
AFTER ALL

NIEUWERWETS GROEI-ALBUM

Aardschok betitelde ‘Waves Of Annihilation’ (2016) als het beste speed metalalbum dat ooit op Europese bodem is gemaakt. Ga er maar aan staan om met zo’n eretitel aan een opvolger te beginnen, helemaal als je ook nog eens een nieuwe zanger en drummer moet inwerken. After All koos gelukkig voor de juiste weg door nieuwe elementen toe te voegen en hun stijl af te stellen op de nieuwe leden. Gitarist van het eerste uur Dries van Damme praat ons bij.

Patrick de Sloover   

ALTER BRIDGE

SCHAKEN OP DRIE BORDEN

‘Pawns & Kings’, het zevende studioalbum van Alter Bridge, werd in de vorige Aardschok gekroond tot CD van de Maand. Op zich niets bijzonders, want de voorgaande werken ‘Walk The Sky’ (2019) en ‘The Last Hero’ (2016) werden dat immers ook. Om echter bovenaan te eindigen in een maand dat Megadeth, Queensrÿche, Ozzy Osbourne en Slipknot, om er maar een paar te noemen, hun nieuwe albums uitbrengen is uitzonderlijk. Aardschok trekt naar Berlijn om de zangers/gitaristen Mark Tremonti en Myles Kennedy te spreken.

Metal Mike   

THERION

MET DANK AAN ALICE COOPER

Begin 2021 verscheen het eerste deel van de ‘Leviathan’-trilogie van Therion. Een album gevuld met pakkende, vrij directe en makkelijk verteerbare hitsongs. ‘Leviathan II’ is wat donkerder en melancholischer van aard. De inmiddels 50-jarige gitarist/songschrijver Christofer Johnsson staat ons telefonisch te woord vanuit het zonnige Malta, het eiland waar hij inmiddels al drie jaar vertoeft.

Anita Boel   

SKID ROW

TERUG NAAR DE ESSENTIE

Bij de naam Skid Row denken we natuurlijk meteen aan die geweldige, opruiende hardrocktracks „Youth Gone Wild”, „Slave To The Grind” en „Monkey Business” en de ultieme powerballads „18 And Life”, „I Remember You” en „Quicksand Jesus”, die eind jaren tachtig en begin jaren negentig non-stop op MTV roteerden. Na het vertrek van de markante frontman Sebastian Bach in 1996 raakte Skid Row in het slob en vertroebelde de identiteit van de band. Maar de band uit New Jersey is met de nieuwe plaat ‘The Gang’s All Here’ weer helemaal terug op het oude spoor, aangespoord door de fantastische nieuwe zanger Erik Grönwall (ex-H.E.A.T.). We zoomen met gitarist van het eerste uur Dave ‘The Snake’ Sabo, die met een kop koffie stevig in de hand, vol enthousiasme begint over de redder in nood.

Liselotte Hegt   

WHITE SKULL

RUST ROEST

Het Italiaanse White Skull bestaat al sinds het einde van de jaren tachtig en is met ‘Metal Never Rusts’ inmiddels toe aan z’n elfde studioalbum. In de achterliggende drie decennia heeft de band vele successen gekend en zelfs een tijdje onder contract gestaan bij Nuclear Blast. Aardschok spreekt met oprichter, gitarist en enig origineel bandlid Tony Fontò.

Albert Wienen   

AVATARIUM

DE BLIK NAAR VOREN

Marcus Jidell is een drukbezet man. De gelouterde Zweedse gitarist/producer heeft de klussen voor het uitkiezen. En of het nu werk betreft van bands waar hij deel van uitmaakte (Soen, Evergrey, The Doomsday Kingdom), zijn productieklussen met Candlemass of muziek van zijn eigen geesteskind Avatarium, de kwaliteit is steevast gewaarborgd. Een jaar of twee geleden, tijdens de coronalockdown, liet Jidell zich ontvallen dat Avatarium na vier albums op een hoger plan moest zien te geraken. Op dat moment wist hij echter nog niet dat hij niet zou kunnen terugvallen op de compositorische input van bandstichter Leif Edling. De nog altijd met naweeën van een zware burnout kampende bassist besloot namelijk al zijn energie te steken in de nieuwe plaat van Candlemass. De artistieke verantwoording kwam daarmee volledig op de schouders van Jidell en zangeres Jennie-Ann (tevens Jidells echtgenote) te rusten. Inmiddels kunnen we met gerust hart stellen dat het tweetal de rol van kartrekkers met verve draagt, want ‘Death Where Is Your Sting’ is het meest complete werkstuk uit de Avatarium-catalogus. Aardschok zoomt met de sympathieke Zweed die volgend jaar Abraham zal zien.

Stan Novak   

JOE LYNN TURNER

STA OP!

De Amerikaanse zanger en songschrijver Joe Lynn Turner heeft een indrukwekkend palmares. Van Fandango (debuutplaat in 1977) via Rainbow, Yngwie Malmsteen, Deep Purple, Mother’s Army, Brazen Abott, Hughes Turner Project tot Sunstorm en tussendoor nog z’n soloplaten en talloze bijdragen aan albums van andere artiesten. Turner, die onlangs 71 jaar werd, heeft nu samen met de Zweedse producer en muzikant Peter Tägtgren (Pain, Hypocrisy, Lindemann) een dijk van een nieuwe plaat gemaakt. ‘Belly Of The Beast’ is het heavieste album dat Turner ooit gemaakt heeft. En met reden, zoals blijkt wanneer Aardschok contact opneemt met de man die een gedaantewisseling heeft ondergaan nu hij zijn pruik heeft afgegooid en voortaan kaal door het leven gaat.

Ron Willemsen   

DEVIN TOWNSEND

ORDE IN DE CHAOS

Een nieuw album van Devin Townsend is altijd goed nieuws. Zijn veelzijdigheid zorgt telkens voor verrassingen. Zo ook in het geval van ‘Lightwork’, een album dat niet eens in de planning stond om gemaakt te worden. Gesprekken met de creatieve Canadees gaan altijd ergens over. Hij denkt na over zaken en gaat daar diep op in. Aardschok zocht weer eens contact met hem.

Ron Willemsen   

DRAGONLAND

TERUG VAN NOOIT WEGGEWEEST

Ooit waren ze jong en onbezonnen. De heren van het Zweedse symfonische metalgezelschap Dragonland. En productief. Tussen 2001 en 2011 verschenen vijf platen, waaronder de volwaardige ‘Dragonland Chronicles’-trilogie. Maar na de fanfare van ‘Under The Grey Banner’ (2011) viel de band stil. Letterlijk. Een enkele show hier en daar. Dat was het. De tien vette jaren werden gevolgd door tien graatmagere. Terwijl gitarist Olof Mörck zich op ‘zijn’ Amaranthe richtte, bleef Dragonland onder de radar sluimeren. Tot nu. Op 14 oktober komt namelijk eindelijk het lang-, lang-, langverwachte zesde album uit: ‘The Power Of The Nightstar’. Aan het woord komt toetsenist Elias Holmlid.

Justin Erkens   

JERRY CANTRELL

DE MAN EN DE BERG

In de vorm van ‘Brighten’ bracht Jerry Cantrell eind 2022 zijn langverwachte derde soloplaat uit. Tijdens zijn recente Europese clubtour lukt het Aardschok om de invloedrijke gitarist/zanger te strikken voor een exclusief interview, enkele uren voor diens optreden in Keulen. De inmiddels 56-jarige Cantrell is goedgeluimd en neemt uitvoerig de tijd om tekst en uitleg te geven. Wel laat hij zich daarbij ruggensteunen door een tweetal huurlingen, te weten ondersteunend livegitarist en tevens co-producer Tyler Bates en tweede zanger Greg Puciato, die we kennen van The Dillinger Escape Plan en Killer Be Killed.

Stan Novak   

AVANTASIA

DE SEKTE VAN TOBIAS SAMMET

Een aantal jaar terug hadden we hem geïntroduceerd als de zanger van Edguy, die er nog een project naast heeft. Inmiddels kan het beter andersom: Tobias Sammet van Avantasia, die ergens nog een ander bandje heeft dat Edguy heet. Nu het leven van de zanger en liedjesschrijver goed in balans is en Edguy officieel in de pauzestand staat, is er alle ruimte voor Avantasia. Op 21 oktober verschijnt zijn persoonlijkste album ooit: het gaat over een soort sekte, die ‘The Moonflower Society’ heet. De ongekend enthousiaste Tobias ‘Tobi’ Sammet vertelt.

Renée vd Ster   

UGLY KID JOE

DE EEUWIGE JEUGD

Ugly Kid Joe staat niet bepaald bekend als een band die de wereld overspoelt met muziek. Opgericht in 1989 en in 1992 de sterrenstatus bereikend met de millionseller ‘America’s Least Wanted’, met daarop de wereldhits „Everything About You” en „Cats In The Cradle”, heeft de Amerikaanse band sindsdien slechts vijf volledige studioplaten afgeleverd. En daar is het nieuwe ‘Rad Wings Of Destiny’ al bij inbegrepen. Dit album, dat zeven jaar na ‘Uglier Than They Used Ta Be’ verschijnt, is de aanleiding om contact te zoeken met zanger Whitfield Crane en gitarist Klaus Eichstadt.

Ron Willemsen   

CELTIC FROST

DE KLASSIEKER: ‘TO MEGA THERION ’ EN ‘INTO THE PANDEMONIUM’

Eind oktober verschijnt er onder de titel ‘Danse Macabre’ een fraaie boxset van Celtic Frost die alle releases uit de periode 1984 tot en met 1987 omvat. De box verschijnt in twee versies (op CD en vinyl) en bevat naast de reguliere albums en EP’s uit die periode ook nog een 40-pagina’s tellend boek en andere extra’s zoals een badge, poster en patch. Een mooie aanleiding om met Celtic Frost-frontman en medeoprichter Thomas Gabriel Fischer terug te blikken op de twee klassieke albums ‘To Mega Therion’ en ‘Into The Pandemonium’.

Stephan Gebédi   

SODOM

ALLES VOOR DE FANS

Onkruid vergaat niet. En zo kan het dus gebeuren dat Sodom dit jaar z’n veertigste verjaardag viert. Hiep hiep hoera. Ter verhoging van de feestvreugde heeft de Duitse band zeventien oude krakers opgenomen en op ‘40 Years At War’ gezet. We praten erover met de enige echte Tom Angelripper.

Gerrit Mesker   

BOREALIS

EEN NIEUWE START

Het is al een tijdje stil rond het Canadese progmetalgezelschap Borealis. Het vorige album ‘The Offering’ verscheen immers zo’n vijf jaar geleden. Op 7 oktober verschijnt in de vorm van ‘Illusions’ echter eindelijk het vijfde studioalbum. Zanger/gitarist Matt Marinelli zit tijdens de lunchpauze in zijn auto om via Zoom aan Aardschok uit te leggen waarom het allemaal zo lang geduurd heeft.

John van der Linden   

AURORA BOREALIS

VAN BIJBELSE PROPORTIES

Aurora Borealis (oftewel het noorderlicht) is een bekend natuurverschijnsel. Minder bekend is de black/death metal van de Amerikaanse band met dezelfde naam. Kenners van het ondergrondse weten echter wel beter. Drie van de beste extreme metaldrummers van Amerika hebben immers in de band getrommeld. Te weten: Tony Laureano, Derek Roddy en Tim Yeung. Oprichtend lid Ron Vento (zang en gitaar) tekende onlangs bij het Nederlandse Hammerheart Records, dat nu het achtste album ‘Prophecy Is The Mold In Which History Is Poured’ uitbrengt.

Wouter Hommel   

BLACK MIRRORS

MISSIE GESLAAGD

Toen Black Mirrors in 2017 debuteerde was het meteen raak. De EP ‘Funky Queen’ leidde naar een contract bij Napalm Records. Het volwaardige debuutalbum ‘Look Into The Black Mirror’ maakte in 2018 de hoge verwachtingen volledig waar en een viertal tours bracht de eclectische retrorockers vervolgens door heel Europa. De lockdown zorgde echter ook in het Black Mirrors-kamp voor stilte. Een stilte voor de storm naar nu blijkt, want met het gloednieuwe ‘Tomorrow Will Be Without Us’ heeft de Waalse band zichzelf overtroffen. En dat onder verre van ideale omstandigheden. Zangeres Marcella Di Troia en gitarist Pierre Lateur gooien hun beste Engels in de strijd om Aardschok daar over te informeren.

Stan Novak   

THEM

ALBUMBAND MET SINGLES

De tijden dat Them door het leven ging als King Diamond- tributeband liggen inmiddels ver achter ons. Op het vierde album ‘Fear City’ zijn deze invloeden zo goed als verdwenen en is het vooral jaren-tachtig-metal dat de klok slaat. Gitarist Markus Ullrich licht de ontwikkelingen toe.

Sjak Roks   

INGESTED

SLAMCHESTER UNITED

Verschillende Britse steden hebben een rijke historie op het gebied van muziek. Zo ook Manchester. De noord-Engelse stad was in de vroege jaren negentig binnen sommige kringen bekend als ‘Madchester’. In latere jaren doopte Ingested de stad bijna eigenhandig om tot ‘Slamchester’. Velen volgden sindsdien het voorbeeld van de Britse koningen van de slam/death. Op 4 november verschijnt Ingesteds zesde album ‘Ashes Lie Still’. We bellen met zanger Jason Evans.

Ype TVS   

DEFLESHED

HELLO, WE’RE BACK!

Het Zweedse thrash/death metaltrio Defleshed is terug na een afwezigheid van maar liefst zeventien jaar. Volgens bassist/zanger en tevens bandoprichter Gustaf Jorde stonden de sterren gunstig voor een doorstart. Dat vertaalde zich in het bikkelharde zesde studioalbum ‘Grind Over Matter’. Een opgetogen Gustaf steekt direct van wal.

Wouter Hommel   

SLAUGHTER THE GIANT

AFREKENEN MET GIGANTEN

Maak kennis met Slaughter The Giant: het Belgische antwoord op bands als The Black Dahlia Murder en At The Gates. De nog jonge band werd al vlot na oprichting geconfronteerd met de welbekende vertragende omstandigheden, maar aangezien de Vlamingen hun debuut nog niet hadden uitgebracht, is van de nood een deugd gemaakt. De extra tijd werd goed benut door extra aanpassingen door te voeren en de kwaliteit van het geheel naar een hoger niveau te tillen. Zodoende is ‘Depravity’ een debuut geworden om trots op te zijn. Zanger Benny Ubachs doet het verhaal van zijn band uit de doeken.

Ype TVS   

GOATWHORE

EXTREME EVIL DARK METAL

New Orleans, stad aan de zuidkust van de Verenigde Staten. Relatief recent in het wereldnieuws gekomen toen zowat de hele stad onder water kwam te staan als gevolg van het natuurgeweld van orkaan Katrina. In een iets verder verleden heeft de stad een belangrijke functie vervuld als bakermat van de jazz. En dan de metalbands die er hun oorsprong kennen: Eyehategod, Soilent Green, Exhorder, Crowbar en Down, dat met debuutalbum ‘NOLA’ (wat staat voor New Orleans, Louisiana) een eerbetoon aan de stad bracht. Ook Goatwhore mag zich tot het illustere rijtje heavy bands uit de legendarische muziekstad rekenen. Gitarist Sammy Duet begon zijn carrière in Acid Bath, alvorens Goatwhore op te richten en gelijktijdig drie albums lang bandlid van Crowbar te zijn.

Ype TVS   

BAROEG OPEN AIR

10 SEPTEMBER – ZUIDERPARK – ROTTERDAM

De dertiende editie van Baroeg Open Air dreigt de dagen voorafgaand aan het festival enigszins in het water te gaan vallen, maar uiteindelijk zijn de weergoden ons op zaterdag toch gunstig gezind en met hulp van de gemeente Rotterdam wordt het festivalterrein zo goed als droog aan de bezoekers afgeleverd. Waarvoor hartelijk dank!

Metal Mike   

KEEP IT TRUE RISING 2

30 SEPTEMBER T/M 2 OKTOBER – POSTHALLE – WüRZBURG (D)

De Posthalle dient dit weekend als locatie van Keep It True Rising II, de hal waar ook de festivals Metal Assault en Hammer Of Doom van organisator Oli Weinsheimer plaatsvinden. Dit jaar helaas voor het laatst, want het gebouw zal begin 2023 worden gesloopt. Met 2500 bezoekers (bijna uitverkocht) en ruim 50.000 unieke kijkers achter de livestream gaat deze editie als geslaagd de boeken in. Alle 26 aangekondige bands geven acte de présence, ondanks de gigantische drukte op de Duitse snelwegen en alle post-coronaperikelen waar tourende bands tegenwoordig mee kampen.

Metal Mike   

PROGPOWER EUROPE

30 SEPTEMBER, 1 & 2 OKTOBER – SJIWA – BAARLO

Het thema van dit festivalweekend in het Limburgse Baarlo is ‘eindelijk’. Je ziet het terugkomen in de merchandise en natuurlijk in de reacties van de grote progfamilie die gewend was hier elk jaar een feestje te bouwen en eindelijk weer herenigd is. Hoewel er drie jaar verstreken zijn, is alles vertrouwd: de locatie, de opzet, de sfeer. Een hele dikke pluim voor de organisatie en de groep vrijwilligers die er ook in 2022 weer een knus en gezellig uitje voor muziekfans uit meer dan twintig landen van hebben gemaakt!

Katha Reiser & Diederick RR9660