Aardschok oktober 2022

In de Aardschok van oktober 2022 lees je alles over:

SLIPKNOT

NIET (TE) STOPPEN!

‘The End, So Far’. Ze weten het wel weer te verkopen. Alleen al met de titel zette Slipknot de halve metalwereld in lichterlaaie. En dat terwijl er niks aan de hand is. Nou ja, niks? Het zevende album van de beruchte formatie uit Iowa is weer een monster. Volwassener en narratief sterker dan z’n illustere voorganger ‘We Are Not Your Kind’ (2019). Boven alles klinken de negen nog altijd hongerig. Agressief als het moet, melodieus waar het kan. De tank is (nog lang?) niet leeg. Het eind niet in zicht. We spreken drummer Jay Weinberg over zijn rol, de toekomst van de band en natuurlijk het nieuwe album.

Justin Erkens   

TANKARD

DAWG EAT DAWG

De zelfbenoemde uitvinders van ‘alcoholic metal’ vieren dit jaar hun veertigjarig jubileum. Het thema in hun muziek had al snel een rode draad: bier. Het gerstenat wordt weliswaar nog steeds bezongen, maar gaandeweg kwam er ook steeds meer ruimte voor andere, serieuzere onderwerpen. Wel is Tankard altijd trouw gebleven aan z’n vertrouwde old-school thrash metalstijl. Op 30 september verschijnt het achttiende studioalbum, getiteld ‘Pavlov’s Dawgs’. Aardschok praat met zanger Andreas ‘Gerre’ Geremia.

Gerrit Mesker   

PARKWAY DRIVE

CONFRONTATIE MET DE DUISTERNIS

Parkway Drive, afkomstig uit het idyllische, Australische Byron Bay, begon ooit als verschroeiende metalcoreband, maar vaart sinds de uiterst succesvolle albums ‘Ire’ (2015) en ‘Reverence’ (2018) een commerciëlere koers. Het is een succesverhaal dat echter niet zonder slag of stoot bij het huidige hoofdstuk is aangekomen. Nee, de carrière van Parkway Drive is het resultaat van keihard werken en een ontzagwekkende livereputatie. Dat het succes ook zijn tol eist blijkt uit de zojuist verschenen nieuwe plaat ‘Darker Still’. Het is de afspiegeling van een roerige periode, die op een haar na leidde tot het uiteenvallen van de metalcoregigant. Aardschok voelt brulboei Winston McCall aan de tand over de nieuwe plaat, de aanstaande Europese tour en hoe het in hemelsnaam bijna faliekant mis ging.

Merijn Siben   

MAD MAX

DE AANHOUDER WINT

Veertig jaar geleden begon de Duitse gitarist Jürgen Breforth de band Mad Max. Twee jaar later vervoegden zanger/gitarist Michael Voss en drummer Axel Kruse zich bij hem. De band bestaat nog steeds. Sterker nog, Mad Max klinkt anno 2022 beter dan ooit. Wel zijn er in de loop der jaren erg veel bezettingswisselingen geweest. Nadat Voss zich vorig jaar terugtrok omdat hij te druk is met zijn producerswerk, is Kruse nu het op één na langstzittende lid van de band. Met hem praten we over ‘Wings Of Time’, de nieuwe plaat vol met verwijzingen naar het verleden.

Ron Willemsen   

MEGADETH

VAN FAN TOT BANDLID

Het nieuwe Megadeth-album ‘The Sick, The Dying… And The Dead’ is op 2 september verschenen. Omdat bandleider Dave Mustaine dit keer niet beschikbaar was voor interviews, praten we voor de verandering eens met drummer Dirk Verbeuren. Hij geeft ons een enigszins verrassende kijk in de keuken van Megadeth. Bijkomend voordeel is dat we het interview met Dirk gewoon in het Nederlands kunnen voeren en dat Aardschok een speciaal plekje heeft in het hart van de van oorsprong Belgische slagwerker. Hij steekt dan ook enthousiast van wal.

Stephan Gebédi   

QUEENSRŸCHE

VOORUIT NAAR HET VERLEDEN

Op 7 oktober verschijnt ‘Digital Noise Alliance’, het zestiende studioalbum van Queensrÿche en het vierde met Todd La Torre achter de microfoon. Het album grijpt zowel geluidstechnisch als compositorisch terug naar de glorietijd van de band uit Seattle die tussen 1983 en 1994 vijf prachtige albums uitbracht. Het roept de vraag op waarom het 28 jaar geduurd heeft om met een passend vervolg op ‘Promised Land’ te komen. Todd La Torre geeft antwoord.

Metal Mike   

WOLFHEART

TERUG NAAR DE NATUUR

Het Finse Wolfheart houdt de vaart erin. Na het in 2020 verschenen ‘Wolves Of Karelia’ en de vorig jaar uitgebrachte EP ‘Skull Soldiers’ is het nu alweer tijd voor de nieuwe plaat ‘King Of The North’. We hangen aan de lijn met zanger/gitarist Tuomas Saukkonen.

Anita Boel   

BLIND GUARDIAN

TERUG OP HET RECHTE PAD

In 1988 heeft Blind Illusion met ‘The Sane Asylum’ een ware cultklassieker afgeleverd; een plaat met eigenzinnige, ietwat experimentele thrash metal die door een te kleine groep liefhebbers op juiste waarde werd geschat. Ruim dertig jaar later timmert gitarist/zanger Mark Biedermann nog steeds aan de weg en levert hij op 7 oktober met ‘Wrath Of The Gods’ Blind Illusions derde plaat af. De bandbaas neemt Aardschok mee op de moeilijke reis die zijn band gedurende de jaren heeft moeten afleggen. Een monoloog van Mark Biedermann:

Renée van der Ster   

FIRE HORSE

VURIGE VETERANEN

Fire Horse is een nieuwe Nederlandse heavy rockband, die muzikaal teruggrijpt naar zowel de jaren 70 als 90. Het trio speelt desert rock à la Masters Of Reality en Queens Of The Stone Age, maar flirt ook met Stone Temple Pilots, Foo Fighters en Wolfmother. De menners van dit vurige paard zijn echter allesbehalve nieuwkomers, maar juist muzikale veteranen: zanger-gitarist Kevin Stunnenberg (Birth Of Joy, Geezer Snitch), bassist Peter van Elderen (Peter Pan Speedrock, Repomen, Tankzilla) en drummer Guy Pek (Grenadeers). Hun debuutalbum ‘Out Of The Ashes’ verschijnt via het roemruchte Nederlandse platenlabel Suburban Records, dat het contract – letterlijk – in bloed tekende.

André Verhuysen   

SUMERLANDS

DROOMBAND

Arthur Rizk is in eerste plaats producer, van onder andere Sacred Reich, Soulfly, Kreator. Hij is echter ook een verdienstelijk gitarist en richtte Rizk in 2013 in Philadelphia Sumerlands op. Doel: het spelen van old-school heavy metal met jaren-zeventig-invloeden. In 2016 verscheen het alom lovend ontvangen titelloze debuut, maar nu is er pas de langverwachte opvolger, ‘Dreamkiller’ getiteld. De lage productiviteit van zijn band is volgens Rizk echter heel verklaarbaar.

Ron Willemsen   

KINGS OF MERCIA

BESCHEIDEN KONING

Hij mag gerust één van de grondleggers worden genoemd van het genre dat progmetal wordt genoemd: Jim Matheos. Gitarist en bandleider van Fates Warning en wegbereider voor talloze bands die progressieve rock met snoeiharde metalgitaren mengen. Zonder hem hadden bands als Dream Theater en Haken beslist anders geklonken (als ze er al waren geweest). Hoewel gevleid als hem deze eer wordt toegezwaaid, blijft Matheos de rust en bescheidenheid zelve. Hij haalt zijn voldoening uit het creëren van muziek, ongeacht hoe groot het publiek. Met zijn nieuwe kindje Kings Of Mercia verrast Matheos door samen met zanger Steve Overland (o.a. FM, The Ladder) een heel andere kant van hemzelf te laten horen.

Diederick RR9660   

LAMB OF GOD

KLEINE JONGENS WORDEN GROOT

Lamb Of God brengt amper twee jaar na hun titelloze achtste album alweer een nieuwe plaat uit. ‘Omens’ is zoals je inmiddels kunt verwachten: groovemetal van de bovenste plank, gebracht door het collectieve muzikale talent van gitaristen Mark Morton en Willie Adler, frontbeest Randy Blythe, bassist John Campbell en nieuwbakken drummer Arturo Cruz. Een kundige exercitie in effectiviteit en betrouwbaarheid. Aardschok spreekt met gitarist Mark Morton over de nieuwe plaat, de aanstaande tour met Kreator en de houdbaarheidsdatum van Lamb Of God.

Merijn Siben   

STRATOVARIUS

OVERLEVERS

Onder de albumtitel ‘Survive’ verschijnt op 23 september het zestiende studioalbum van het Fins/Zweedse power metalgezelschap Stratovarius. Er zijn maar liefst zeven lange jaren verstreken sinds het in 2015 verschenen ‘Eternal’. Aan de vooravond van festivaloptredens in België en Oostenrijk is het gitarist en producer Matias Kupiainen die vanuit Finland Aardschok te woord staat over de afgelopen zeven jaar, zijn plaats binnen het collectief, zijn verleden en, veel belangrijker, het heden. Voor de duidelijkheid: met Timo wordt zanger Timo Kotipelto bedoeld, met Tolkki voormalig bandleider en gitarist Timo Tolkki.

Albert Wienen   

EPICA

TWEE DECENNIA

Als je band twintig jaar bestaat, moet je dat natuurlijk vieren. Epica deed dat begin september met een speciale jubileumshow in 013 in Tilburg – het verslag lees je op pagina 91. Daarnaast zijn de eerste drie albums ‘The Phantom Agony’, ‘Consign To Oblivion’ en ‘The Score’ opnieuw uitgebracht en is, na maar liefst zestien jaar wachten, de DVD ‘Live At Paradiso’ eindelijk eens verschenen. Voldoende stof om bij te praten met gitarist Mark Jansen, vanuit zijn thuisbasis Serradifalco, op Sicilië.

Anita Boel   

THE DEAD DAISIES

EEN ALMAAR GROEIENDE FAMILIE

Op één van de zeldzame vrije dagen tijdens de Europese tour van The Dead Daisies nam Aardschok contact op met gitarist Doug Aldrich om te praten over het nieuwe album ‘Radiance’, het plotselinge vertrek van zanger/bassist Glenn Hughes die hals over kop moest worden vervangen door niet één maar twee muzikanten en verdere plannen.

Ron Willemsen   

TALAS

TERUG NAAR DE TOEKOMST

Meesterbassist Billy Sheehan kennen we natuurlijk vooral van zijn bijdrages aan de band van David Lee Roth, Mr. Big, The Winery Dogs en Sons Of Apollo. Zijn eerste serieuze band was echter Talas, door hemzelf opgericht in 1979. ‘1985’ is de eerste nieuwe studioplaat van Talas in veertig jaar! Dat zanger Phil Naro afgelopen jaar overleed aan de gevolgen van kanker geeft echter een wrange lading aan het album. Aardschok contacteert Sheehan thuis in Nashville op het moment dat Sons Of Apollo zonder hem door Zuid-Amerika tourt.

Ron Willemsen   

BEHEMOTH

DRUK, DRUKKER, NERGAL

Na vier jaar wachten is het weer zover: een nieuwe Behemoth-cyclus is begonnen. Tijdens een Noord-Amerikaanse tournee eerder dit jaar onthulde de band om te beginnen een nieuw symbool dat het aankomende album visueel vergezelt, zoals dat inmiddels traditie lijkt te zijn geworden voor de band. Op het moment van schrijven (eind augustus) zijn we vier singles, verschillende videoclips en een aantal enorme liveshows verder en staat ‘Opvs Contra Natvram’ op het punt van verschijnen. Nee, Behemoth doet geen half werk. De Polen stoppen ongeveer evenveel energie in de visuele representatie van hun zaak als in de muziek zelf. Creatieve geest, bandlid van het eerste uur, zanger, gitarist en woordvoerder is, natuurlijk, Adam ‘Nergal’ Darksi.

Ype TVS   

BLOODBATH

DE KUNST VAN HET OVERLEVEN

De laatste keer dat Aardschok Bloodbath interviewde was in 2018. We spraken toen met medeoprichter/gitarist Anders Nyström naar aanleiding van het vijfde album ‘The Arrow Of Satan Is Drawn’. Vier jaar later praten we met zanger Nick ‘Old Nick’ Holmes (tevens Paradise Lost) over de kersverse zesde langspeler ‘Survival Of The Sickest’. Leest u mee?

Wouter Hommel   

REVOCATION

DIT IS WIE WE ZIJN!

Er komt niet alleen punk en hardcore uit Boston. Dat wordt onder andere al jaren bewezen door Revocation, de band rondom zanger/gitarist Dave Davidson. Revocation staat namelijk voor technische death metal van het brute soort. En dat al vijftien jaar. Het negende album ‘Netherheaven’ is zojuist verschenen. Davidsons verhaal aan de hand van steekwoorden.

Wim Strijbos   

GRACELESS

ALLES VOOR DE BÜHNE

Het Leidse doom/death metalkwartet Graceless is sinds 2016 actief en dankzij talloze optredens inmiddels beroemd in eigen land. Buiten onze landsgrenzen zijn echter nog wel de nodige zieltjes te winnen. Wellicht gaat dat lukken met het nieuwe album ‘Chants From Purgatory’. Aardschok praat met zanger David R. Kreft.

Gerrit Mesker   

RAZOR

DAVE CARLO: DE ULTIEME DOORZETTER

Soms neemt een interview ter promotie van een nieuw album een totaal onverwachte wending. Als je hieronder leest wat Razor-gitarist en -bandleider Dave Carlo de afgelopen decennia allemaal heeft meegemaakt en heeft moeten doorstaan, val je van de ene verbazing in de andere. Maar om je niet helemaal het idee te geven dat je naar een aflevering van ‘Centraal Medisch Centrum’ of ‘Trauma NL’ zit te kijken, beginnen we het interview gewoon met wat vragen over het nieuwe album ‘Cycle Of Contempt’.

Stephan Gebédi   

BLIND ILLUSION

TERUG OP HET RECHTE PAD

In 1988 heeft Blind Illusion met ‘The Sane Asylum’ een ware cultklassieker afgeleverd; een plaat met eigenzinnige, ietwat experimentele thrash metal die door een te kleine groep liefhebbers op juiste waarde werd geschat. Ruim dertig jaar later timmert gitarist/zanger Mark Biedermann nog steeds aan de weg en levert hij op 7 oktober met ‘Wrath Of The Gods’ Blind Illusions derde plaat af. De bandbaas neemt Aardschok mee op de moeilijke reis die zijn band gedurende de jaren heeft moeten afleggen. Een monoloog van Mark Biedermann:

Sjak Roks   

BRYMIR

EEN DROOM DIE UITKOMT

Aardschok videobelt met Brymir-zanger Viktor Gullichsen. De aanleiding voor ons gesprek is het nieuwe album ‘Voices In The Sky’ van de Finse, melodieuze death metalband waarover we nooit eerder schreven. Hoog tijd dus voor een introductie in dit blad, te beginnen met de eigenaardige bandnaam.

Wouter Hommel   

ALCATRAZ METAL FESTIVAL

12 T/M 14 AUGUSTUS – SPORTCAMPUS LANGE MUNTE – KORTRIJK (B)

Alcatraz, aan de rand van Kortrijk, is een van de weinige festivals ter wereld dat sinds corona aan zijn tweede editie toe is. Onze Belgische collega’s hebben er alles aan gedaan om de naar schatting 12.000 bezoekers die dagelijks op het gevangenisterrein aanwezig zijn van alle gemakken te zien. Vanwege de tropische temperaturen wordt er gratis water verstrekt en bieden de drie tentpodia genoeg ruimte om even de schaduw op te zoeken.

.   

STONEHENGE

30 JULI – STATIONSPLEIN – STEENWIJK

Na een paar ellendige coronajaren mogen metalheads weer los als gekke koeien in een verse na-winterse wei. En dus is Stonehenge hartstikke uitverkocht. Tuurlijk, headliners Samael en Marduk trekken op zich al veel volk, maar het gros komt toch gewoon traditiegetrouw naar dit jaarlijkse grindcore- en death metalfeestje omdat het Stonehenge is, omdat het weer kan en omdat het misschien wel het gezelligste metalfeest van Nederland is.

.   

DYNAMO METAL FEST

20 & 21 AUGUSTUS – IJSSPORTCENTRUM – EINDHOVEN

Na twee jaar afwezigheid is er dan toch de zevende editie van Dynamo Metal Fest. Een editie met thrash metal als rode draad. Op zaterdag rukken zo’n 6.000 metalheads uit naar de Eindhovense ijsbaan, op zondag zijn het er circa 7.000. Programmatechnisch en sfeermatig hebben we niets te klagen, al zien we op productioneel vlak nog steeds veel ruimte voor verbetering.

.