CD van de maand Oktober 2022

ALTER BRIDGE

Pawns & Kings

(Napalm Records)
Diederick RR9660
90

Met de eerste riffs van ‘Pawns & Kings’ laat Alter Bridge direct weten dat het menens is. De song heet „This Is War” en bevat naast die donderende riffs ook nog eens een flink stel prachtige breaks en geweldige zang. Zie daar: de toon voor het zoveelste sterke album van dit viertal is gezet. Op „Dead Among The Living” wordt vervolgens lekker doorgebeukt, zonder de melodie uit het oog te verliezen. Het zijn de inmiddels vertrouwde elementen, maar ze worden met zoveel kracht en overtuiging gebracht dat het onmogelijk is niet opnieuw voor de bijl te gaan. Te meer omdat het gemiddelde niveau van de songs flink is opgekrikt ten opzichte van de twee voorgangers. Met als hoogtepunten het riff­monster „Silver Tongue”, het slepende „Sin After Sin” (dat herinneringen aan ‘Dirt’ van Alice In Chains oproept), de lange emotionele rollercoaster „Fable Of The Silent Son” en bovenal het titelnummer, dat voor een ­knallend einde zorgt. „Pawns & Kings” is een song van dik zes minuten waarin alle sterke aspecten van de band gebundeld worden. Achttien jaar na het debuut klinkt Myles Kennedy nog steeds opvallend fris, hebben Mark Tremonti’s riffs zich alleen maar verder ontwikkeld en mag de ritmesectie van Brian Marshall en Scott Phillips zichzelf op de borst kloppen voor de vette fundering die ze opnieuw hebben gelegd. Koppel dat aan de powermix van de vaste producer Michael ‘Elvis’ Baskette en de conclusie is dat Alter Bridge met ‘Pawns & Kings’ bewijst dat je binnen een herkenbaar bandgeluid nog steeds ruimte kan creëren om te groeien. Als dat zelfs na bijna twee decennia nog lukt, dan is de classificatie wereldband nergens overdreven. ‘Pawns & Kings’ verschijnt op 14 oktober.

1 Reactie

  1. Jammer dat het niet Lorna Shore met het album Pain Remains is geworden. Dat is een tsunami van emotie, melodie afgewisseld met betonnen muren van laag en een bovennatuurlijke Will Ramos achter de microfoon. Verlaat de gebaande paden, ga het luisteren en beleven, mensen!

Reacties zijn gesloten.