Aardschok januari/februari 2023


In de Aardschok van januari/februari lees je alles over:


Bestel hem hierDELAIN

VAN JE VRIENDEN MOET JE HET HEBBEN

In 2002 richt toetsenist Martijn Westerholt (43) Delain op. Hij heeft Within Temptation vanwege ziekte een jaar eerder noodgedwongen moeten verlaten, maar pakt met deze eigen band de draad weer op. Met succes. Samen met onder anderen zangeres Charlotte Wessels in de gelederen zet hij Delain wereldwijd op de kaart. Maar dan is daar twee jaar geleden ineens het bericht dat alle bandleden, op de oprichter na, uit Delain zijn gestapt. De band gaat verder als soloproject, zo wordt gemeld. De tijd die volgt is zwaar voor de toetsenist, die ook nog eens gebukt gaat onder een burn-out. Met het nieuwe album ‘Dark Waters’ melden hij en zijn band zich terug. Voor Aardschok doet Martijn Westerholt openhartig zijn verhaal.

Anita Boel   

XANDRIA

EEN DROOM KOMT UIT

Het is vijf jaar geleden dat zangeres Dianne van Giersbergen de band Xandria verliet. Gedoe in de band zou bij de Nederlandse naar eigen zeggen tot enorme stress en gezondheidsproblemen hebben geleid. Na haar vertrek bleef het akelig stil rond de Duitse formatie. Tot nu, want op 3 februari ziet het achtste Xandria-album ‘The Wonders Still Awaiting’ het levenslicht. Mede dankzij de ijzersterke nieuwe zangeres Ambre Vourvahis is het een verrassend goede plaat geworden. Alle reden om gitarist Marco Heubaum, de enige die van de ‘Theater Of Dimensions’-lineup uit 2017 is overgebleven, eens uitgebreid aan de tand te voelen.

Anita Boel   

URIAH HEEP

OP NAAR DE ZESTIG!

Op 27 januari verschijnt ‘Chaos & Colour’, het 25e studioalbum van Uriah Heep, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Dat is natuurlijk niet zo, want voor de band die in 1969 in Londen werd opgericht tellen de jaren inmiddels dubbel. En laat het nieuwe album ook nog eens bijzonder geïnspireerd klinken. Hulde voor Uriah Heep!

Stan Novak   

SCREAMER

KLAAR VOOR DE VOLGENDE FASE

Op 13 januari verscheen ‘Kingmaker’, het vijfde studioalbum van de Zweedse band Screamer. Belangrijke knopen zijn doorgehakt: een nieuw label en een nieuwe snarenplukker. Gitarist Dejan Rosic steekt meteen van wal over de vernieuwde bezetting.

Patrick de Sloover   

BEYOND THE BLACK

LICHT NA DE DUISTERNIS

Beyond The Black werd in 2014 opgericht door zangeres Jennifer Haben. In een mum van tijd maakten de Duitsers twee doorsnee power metalalbums: ‘Songs Of Love And Death’ (2015) en ‘Lost In Forever’ (2016). Platen­maat­schappij Napalm was er vervolgens als de kippen bij om de band onder z’n hoede te nemen. Ondertussen werd de hele band geslachtofferd, behalve frontvrouwe Jennifer. Zij maakte met het ‘nieuwe’ Beyond The Black twee al net zo inwisselbare platen: ‘Heart Of The Hurricane’ (2016) en ‘Hørizøns’ (2018). En nu is er ook nog een vijfde. Zonder titel. Op Nuclear Blast. Het woord is aan Jennifer Haben.

Ron Willemsen   

RIVERSIDE

STREEP ONDER HET VERLEDEN

Riverside’s laatste studioalbum ‘Wasteland’ (2018) stond geheel in het teken van de ingrijpende gebeurtenis van 2016: de onverwachte dood van gitarist Piotr Grudzinski. Voor het het nieuwe ‘ID.Entity’ besloot de Poolse progrockband dat het na twintig jaar de hoogste tijd was voor verandering. Gitarist Maciej Meller, al drie jaar actief als livegitarist, werd aangenomen als volwaardig bandlid en ook vanuit creatief oogpunt werd definitief een streep onder het verleden gezet. Aardschok spreekt met zanger/bassist/gitarist Mariusz Duda over de transitie naar Riverside 2.0.

Liselotte Hegt   

CLUTCH

GERED DOOR HET INTERNET

Afgelopen september verscheen ‘Sunrise On Slaughter Beach’, de dertiende studioplaat van Clutch. Het is een album zoals we van de grooverockers uit Maryland gewend zijn; energiek en onderhoudend. Eind november was het viertal als hoofdact present op het Helldorado-festival in Eindhoven om daar het programma op het hoofdpodium af te sluiten. Een uitgelezen mogelijkheid voor Aardschok om met zanger Neil Fallon de meest recente ontwikkelingen in het Clutch-kamp door te nemen. De vroege vijftiger is welbespraakt, intelligent, beleefd en vooral openhartig.

Stan Novak   

THIRD EYE

IJZER SMEDEN ALS HET HEET IS

Bands die extreem lange pauzes nemen zijn geen bijzonderheid meer. Neem Third Eye. De Deense progmetalband debuteerde in 2010 meer dan verdienstelijk met ‘Recipe For Disaster’ (80 punten in Aardschok) om vervolgens van de aardbodem te verdwijnen. Nu is er vanuit het schijnbare niets ineens een opvolger in de vorm van ‘Vengeance Fulfilled’. Gitarist en bandoprichter Michael Bodin legt uit waarom het zo lang heeft geduurd.

André Verhuysen   

KATATONIA

GEDREVENER DAN OOIT

Een pauze, een nieuw album en een pandemie: in vier jaar tijd is er veel gebeurd. Wie bang was dat ‘City Burials’ uit 2020 het laatste wapenfeit zou zijn van het Zweedse Katatonia kan opgelucht ademhalen. Vrijwel tegelijk met deze Aardschok verschijnt ‘A Sky Void Of Stars’, het twaalfde studioalbum van de Zweedse meesters van de melancholie. Aan de vooravond van de release spreekt Aardschok met frontman Jonas Renkse en bassist Niklas Sandin over corona, het verlangen om live te kunnen spelen en natuurlijk over de nieuwe plaat.

Marlous de Jonge   

KLONE

ONDERTUSSEN IN FRANKRIJK

De Franse band Klone is met een gestage opmars bezig en maakt deze maand indruk met ‘Meanwhile’. We bellen met de ontspannen en goedlachse gitarist/songschrijver Guillaume Bernard, die niet goed raad weet met de vraag waarom het nieuwe album deze intrigerende titel heeft meegekregen.

Diederick RR9660   

IRON MAIDEN UNITED

Op 11 februari staat de grootste Maiden uniteD-show tot nu toe gepland in de schouwburg van Tilburg onder de naam ‘1980’. Hiermee is eigenlijk alles al verraden en gezegd zou je denken, maar niets is minder waar. Uit de hoge hoed van bandleider Joey Bruers komen namelijk altijd verrassingen.

Eric van den Hurk   

DISTANT

TALENT, HARD WERKEN EN EEN BEETJE GELUK

Sinds de komst van het internet is het steeds gemakkelijker geworden om internationaal samen te werken. Het Nederlandse/Slowaakse deathcoregezelschap Distant is daar een sprekend voorbeeld van. Voor het gesprek met Aardschok schoof het Nederlandse deel van de band aan: Nouri Yetgin (gitaar) en Elmer Maurits (bas). Waarom? Hun derde album ‘Heritage’. Hun verhaal? Dat leest u hieronder.

Wouter Hommel   

DEFY THE CURSE

DEATHCRUST VAN DE KOUWE KLEI

Het Noord-Limburgse Defy The Curse balanceert op het snijvlak van death metal en crust. Dat bleek eind 2018 uit een titelloze debuut-EP. Ruim vier jaar later verschijnt full-length ‘Horrors Of Human Sacrifice’, die zanger Wouter Wagemans een ‘logische evolutie’ noemt. Naast de vier muzikanten speelden drie personen belangrijke rollen bij de totstandkoming van het album: producer Erwin Hermsen, hoeskunstenaar Rafal Wechterowicz en tekstinspirator H.P. Lovecraft.

Wouter Dielesen   

FOR I AM KING

DE KONING IS DOOD, LEVE DE KONING

For I Am King viert zijn tienjarige bestaan met de release van een nieuwe plaat: ‘Crown’. Het album volgt op ‘Daemons’ (2016) en ‘I’ (2018) en geldt letterlijk als de kroon op het werk van de Nederlandse metalband. Samen met nieuwe drummer Ivo Maarhuis gaat de groep voor een zo goed mogelijk eindresultaat. Een werkstuk waarmee de groep een brug wil slaan tussen de werelden van muziek en kunst.

Wouter Dielesen   

IMPERIUM DEKADENZ

MINDER IS MEER

Vreemd genoeg sprak Aardschok nog niet eerder met Imperium Dekadenz. Toch bracht het Duitse duo – Vespasian (drums, gitaar en bas) en Horaz (vocalen, gitaar en keyboards) – sinds de oprichting in 2004 al zes kwalitatief hoogstaande black metalalbums uit. De zevende langspeler ‘Into Sorrow Evermore’ is volgens de heren zelf hun meest gefocuste en melancholische werk tot nu toe. Reden te meer om eindelijk eens met de bewoners van het Zwarte Woud te videobellen. We beginnen met de vraag om de band voor te stellen.

Wouter Hommel   

AHAB

TERUG IN DE BRANDING

Na zeven jaar keert Ahab eindelijk weer terug naar de oppervlakte. De zelfverklaarde pioniers van de ‘nautische doom’ hebben er alweer negentien jaar opzitten en deze maand verschijnt dan eindelijk ‘The Coral Tombs’, een sonisch gevaarte dat rechtstreeks uit de zilte zeeën lijkt op te borrelen. Het vijfde studioalbum van de Duitse doommeesters biedt alles wat je ervan mag verwachten: monumentale riffs, meeslepende ritmiek en de enerverende strot van gitarist Daniel Droste. Met hem praten we over Jules Verne, slechte versterkers en het Russische spitsuur.

Merijn Siben   

EINDHOVEN METAL MEETING

9 & 10 DECEMBER – EFFENAAR – EINDHOVEN

Na twee jaar van gedwongen afwezigheid keert de Eindhoven Metal Meeting terug naar de Effenaar voor opnieuw een uitverkochte editie. Die begint op donderdag met een ‘warm up evening’ met vier black metalbands. Op vrijdag treden er veertien acts op en op de slotdag nog eentje meer. Waar het gewoonlijk al voor een belangrijk deel draait om groeten en ontmoeten (vandaar ook de festivalnaam), lijkt het wederzien dit jaar nog meer een hoofdrol te spelen. Daar leent de verbouwde concertzaal met een splinternieuw balkon en doorgangen naar de kleine zaal en het restaurant zich uitstekend voor, net als de uitpandige (en verwarmde) merchandisetent en het rookpleintje.

Wouter Hommel & Wouter Dielesen   

HELLDORADO

19 NOVEMBER – KLOKGEBOUW – EINDHOVEN

Na twee niet bijzonder succesvolle edities in 2017 en 2018 besloot festival Helldorado zich te bezinnen op de toekomst. Het jaar 2019 werd daarom bewust overgeslagen en corona zette vervolgens een streep door een geplande comeback in 2020 en 2021. Die vindt uiteindelijk dus pas plaats in 2022. En hoe! Maar liefst 5500 rockers uit heel Europa weten de weg te vinden naar de betonnen galmbak die we schertsend wel eens Klokgedrocht noemen. Helldorado is terug van weggeweest.

Marlous de Jonge), Stan Novak & Matthijs Kropff