Aardschok maart 2023

In de Aardschok van maart 2023 lees je alles over:


Bestel hem hierARJEN LUCASSEN’S SUPERSONIC REVOLUTION

LANG LEVE DE LOL

In de lente van 2022 landde er opeens een nummer van ZZ Top op de burelen van Aardschok in een wel heel vette uitvoering. Het was „Heard It On The X” en werd vertolkt door ALF. Later bleek het nummer op een compilatiealbum te staan dat bij de speciale druk van een tijdschrift over de grootste muziekbands aller tijden was toegevoegd. ALF was de afkorting voor Arjen Lucassen Federation. De éénmalige samenwerking van bassist Arjen Lucassen, drummer Koen Herfst, zanger John ‘Jaycee’ Cuijpers, gitarist Timo Somers en toetsenist/producent Joost van den Broek bracht de doorgewinterde muzikanten zoveel spelplezier dat het gewoonweg niet bij een éénmalige samenwerking kon blijven. Welkom Arjen Lucassen’s Supersonic Revolution

Metal Mike   

KAMELOT

CARPE DIEM

Op The Freedom Of The Seas, ergens op de Atlantische oceaan, schuift Aardschok aan bij gitarist Thomas Youngblood. Hij heeft zojuist een repetitie achter de rug in de kinderspeelkamer van het cruiseship, een van de weinige beschikbare ruimtes halverwege het feest dat 70000 Tons Of Metal heet. Bij de tweede show tijdens dit drijvende festival wil Kamelot namelijk voor het eerst „One More Flag In The Ground” gaan spelen. Het is het eerste vrijgegeven nummer van het op 17 maart te verschijnen dertiende album ‘The Awakening’.

Metal Mike   

ENSLAVED

VOORTDENDERENDE PROGRESSIE

Met ‘Heimdal’ is het zestiende studioalbum van Enslaved een feit. Aanleiding om weer eens contact te leggen met de Noorse band. Aardschok spreekt mede-oprichter Kjelsson Grutle (49), de man die naast het bespelen van de bas ook tekent voor de kenmerkende screams en grunts bij Enslaved.

Stan Novak   

JOHN DIVA & THE ROCKETS OF LOVE

TERUG NAAR DE POSITIVITEIT

Het decennium dat de hair metal hoogtij vierde en spandex broeken en kleurige, uitbundige kleding in de mode waren, is de grote inspiratiebron voor John Diva & The Love Rockets. Die zorgeloosheid en genieten van zon, zee en feesten staan bij John Diva en zijn raketten op plaats één. Met het nieuwe album ‘The Big Easy’ in de koelbox zoeken we contact met de diva in hoogsteigen persoon.

Ron Willemsen   

GODSMACK

DE GENIALITEIT VAN SULLY ERNA

‘Lighting Up The Sky’ is de laatste plaat die Godsmack zal maken. Na vijfentwintig jaar willen de Amerikanen zich gaan toeleggen op liveshows zonder de druk van het afleveren van nieuwe albums. Inmiddels heeft Godsmack een dusdanige catalogus opgebouwd dat het hiermee weg denkt te kunnen komen. ‘Lighting Up The Sky’ is dus een soort afscheidsplaat. Drummer Shannon Larkin, ook bekend van Wrathchild America, Ugly Kid Joe, Amen en Fear Of God, en een jeugdvriend van zanger/gitarist/bandoprichter Sully Erna, praat Aardschok bij.

Ron Willemsen   

AVATAR

WAAROM MAKKELIJK DOEN ALS HET MOEILIJK KAN?

Het is 2012, als ze al drie albums op naam hebben staan, wanneer boegbeeld Johannes Eckerström besluit om voortaan als clown door het leven te gaan. Het vierde album ‘Black Waltz’ staat dan op punt van verschijnen. Achteraf was het hét keerpunt in de carrière van het Zweedse Avatar. Er volgden nog vier sterke albums, die iedere keer op een andere manier wisten te verrassen. Pingpongend tussen uitersten, zowel qua stijl als qua concept. Met het negende album ‘Dance Devil Dance’ heeft Avatar wederom iets te melden: je moet altijd in beweging blijven. Drummer en mede-bandoprichter John Alfredsson spreekt.

Renée van der Ster   

HEIDEVOLK

TERUG NAAR DE NATUUR

Het in 2018 verschenen album ‘Vuur Van Verzet’ werd alom goed ontvangen, het regende vervolgens optredens en niets leek een succesvolle toekomst voor Heidevolk in de weg te staan. Een pandemie gooide echter roet in het eten. Met als gevolg dat maar liefst drie bandleden het kamp verlieten. Drummer Joost ‘Vellenknotscher’ Westdijk hield het na twintig jaar voor gezien. Zanger Lars ‘Nachtbraecker’ Vogel vond het na zeven jaar wel mooi geweest en gitarist Kevin Storm vertrok na twee jaar dienst. De overgebleven kloeke strijders gaven echter niet op. Vervangers werden aangetrokken en de Gelderse formatie ging op volle kracht verder. Met als resultaat het nieuwe album ‘Wederkeer’. Bassist Rowan ‘Roodbaert’ Middelwijk en kersverse zanger Daniël Wansink vertellen wat er de afgelopen jaren gebeurd is.

Gerrit Mesker   

INSOMNIUM

MISERABEL EN DONKER

Het nieuwe album ‘Anno 1696’ van het Finse Insomnium is er eentje waar we heel blij mee moeten zijn. Niet alleen vanwege de geboden kwaliteit, maar vooral ook omdat deze geweldige plaat er bijna niet geweest zou zijn. Zo’n jaar geleden stonden de bandleden namelijk op het punt een einde aan Insomnium te maken, zo bekent Markus Vanhala tijdens het interview met Aardschok. Gelukkig hebben ze zichzelf weten te herpakken en blijkt het diepe dal nu zelfs tot een ultiem hoogtepunt te hebben geleid. Het enige waarover we de gitarist nu nog horen klagen, is het matige winterweer.

Anita Boel   

IN FLAMES

DE TIJD ZAL HET LEREN

Samen met At The Gates en Dark Tranquillity waren ze begin jaren negentig de grondleggers van de Gotenburgmetal. Volgers van de band weten dat dit etiket al lang niet meer goed plakt op de muziek die de Zweden anno nu maken. Dat subtiele elementen de herkomst van In Flames altijd zullen blijven verraden, staat volgens zanger Anders Fridén echter buiten kijf. Hij vraagt hij zich af hoe belangrijk zo’n etiket nu precies is en of het onderwerp ‘tijd’ niet véél interessanter is om bij stil te staan. Zodoende draait alles op ‘Foregone’ – het veertiende album van de band – om tijd. In de breedste zin van het woord. De 49-jarige zanger neemt plaats op de praatstoel.

René van der Ster   

REDEMPTION

METALMAN IN MAATPAK

De uit steeds meer verschillende nationaliteiten bestaande band Redemption heeft sinds de oprichting één constante factor en dat is gitarist/songwriter Nick van Dyk. Inmiddels bestaat de rest van de band nagenoeg uitsluitend uit gerenommeerde en door de wol geverfde muzikanten. Met op zang Tom Englund (Evergrey, Silent Skies), op keyboards Vikram Shankar (Avandra, Silent Skies), op drums Chris Quirarte (Pyramid), op bas Sean Andrews (sinds 2007 lid van de band) en daarnaast ook nog gitarist Simone Mularoni (DGM). Het nieuwe album ‘I Am The Storm’ is het zoveelste bewijs van de klasse van Redemption. Reden genoeg om een videoverbinding op te zetten met Van Dyk, die in 2008 gediagnostiseerd werd met multiple myeloma, een extreem agressieve en vaak dodelijke vorm van bloedkanker, maar het gelukkig na kan vertellen. De eerste vraag is daarom ook de meest belangrijke: hoe is je gezondheid?

Diederick RR9660   

STEEL PANTHER

DE NOSTALGIE VAN 1987

Al ruim 23 jaar weten de heren van Steel Panther als geen ander de heavy metalscene te vermaken met een flinke dosis humor, zelfspot en excessieve liveshows. Binnenkort verschijnt de zesde studioplaat ‘On The Prowl’, waarop het spandexviertal als vanouds schuin en schunnig tekeergaat en tevens nieuwe bassist Spyder introduceert. Het is de aanleiding om weer eens contact te zoeken met Satchel Parrish. De gitarist praat Aardschok bij vanuit zijn thuisstudio via zoom, omringd door zijn kleurrijke gitaarcollectie. We beginnen daarom maar meteen over zijn gloednieuwe, coole effectpedaal ‘1987’ en de Charvel Satchel signature-gitaar. De goed gekapte muzikant veert direct enthousiast overeind en steekt van wal.

Liselotte Hegt   

FROZEN CROWN

SNEL, SNELLER, SNELST

Als er al zoiets bestaat als een typisch Italiaanse metalstijl, dan is het supersnelle, bombastische power metal in de traditie van de verschillende incarnaties van Rhapsody (Of Fire). Ook het Milanese Frozen Crown maakt gelijksoortige muziek, maar dan met een zangeres, Giada ‘Jade’ Etro. We praten echter met de 36-jarige multi-instrumentalist Federico Mondelli, hij richtte de band in 2017 op. Aanleiding is het op 10 maart te verschijnen vierde album, ‘Call Of The North’.

André Verhuysen   

HAKEN

ZEG(T) HET MET DIEREN

Haken is al ruim een decennium lang één van de meest innovatieve bands uit het Verenigd Koninkrijk. Het zet daarmee een traditie voort die progreuzen als Yes en King Crimson in de jaren zeventig zijn begonnen. We spreken met één van de oprichters, Richard Henshall, over het volgende indrukwekkende hoofdstuk van de band, genaamd ‘Fauna’. De gitarist is vooral opgelucht dat de release­datum van het album eindelijk dichterbij komt.

Diederick RR9660   

DEVISER

HET (ON)HEILIGE VUUR BRANDT WEER

Waarom kwamen begin jaren negentig Griekse black/death metalbands als Rotting Christ en SepticFlesh wel van de grond en andere soort- en landgenoten niet? Hoe hard je ook werkt, geluk is een niet te onderschatten factor. Daar kunnen de mannen van Deviser (bouwjaar 1989 te Athene) over meepraten. Bijna twaalf jaar na hun laatste langspeler ‘Seasons Of Darkness’ (2011) melden Matt Hnaras (gitaar, vocalen) en Nick Christogiannis (bas, toetsen) zich terug met een vijfde langspeler: ‘Evil Summons Evil’.

Wouter Hommel   

ISOLE

EEN MUZIKAAL CADEAUTJE

Het Zweedse Isole draait al heel wat jaren mee. Met ‘Anesidora’ is de doom metalformatie aanbeland bij z’n achtste volledige album. Aan het resultaat is het gelukkig niet te horen, maar de totstandkoming van deze plaat had de nodige voeten in de aarde. Vanuit zijn thuisstudio praat gitarist Crister Olsson ons graag even bij.

Anita Boel   

OTHERWISE

ALLES IS FAMILIE

Familie. Dát is waar het allemaal om draait bij Otherwise. Al ruim twintig jaar vormen de broers Adrian en Ryan Patrick het hart van deze ronkende, Amerikaanse hardrockmachine. Het is de heren nog niet gelukt om echt voet aan de grond te krijgen in Europa, maar daar hopen ze met de release van het vijfde studioalbum ‘Gawdzillionaire’ verandering in te brengen. Aardschok sprak met zanger Adrian en gitarist Ryan over muziek, hard werken, de Amerikaanse droom en natuurlijk ook over familie.

Marlous de Jonge   

SIEGE OF POWER

LEKKER SIMPEL DOORROSSEN

Voor de gein en zonder pretenties, met dat idee begonnen de Nederlandse death metalprominenten Bob Bagchus, Paul Baayens en Theo van Eekelen Siege Of Power. De bandnaam ontleenden ze aan een nummer van Napalm Death en als zanger wierven ze de Amerikaan Chris Reifert (Autopsy, Abscess). Na debuutplaat ‘Warning Blast’ (2018) verschijnt nu ‘This Is Tomorrow’. Het nieuwe materiaal bevat meer vocale variatie en is afwisselender en donkerder dan eerder werk. En ondanks de oorspronkelijke insteek een stuk serieuzer.

Wouter Dielesen   

ENTHEOS

DYNAMISCH DUO

De progressieve, extreme metalband Entheos meldt zich na zes jaar terug met het nieuwe album ‘Time Will Take Us All’. De lange absentie kwam mede door een scooterongeluk van zangeres Chaney Crabb. Daarnaast is de formatie tot een duo geslonken. Entheos bestaat nu uit Crabb en haar echtgenoot Navene Koperweis (drums, gitaar). Aardschok sprak met de Amerikaanse.

Wouter Hommel   

SUICIDE SILENCE

ZO HEAVY MOGELIJK

‘Become The Hunter’, de vorige plaat van de Amerikaanse deathcore formatie Suicide Silence verscheen in het voorjaar van 2020, net voordat de wereld op slot ging. De gestage opmars waar de band op dat moment aan bezig was werd daarmee een halt toegeroepen. Met het nieuwe album ‘Remember…You Must Die’ moet de carrière weer in een stroomversnelling gaan komen. Gitarist Mark Heylmun praat Aardschok bij over de laatste stand van zaken.

Sjak Roks   

BODYFARM

DOORPAKKEN!

Er is veel veranderd bij Bodyfarm sinds we voor het laatst spraken met de Amersfoortse death metalband. Na het tragische overlijden van frontman Thomas Wouters in 2019 pikte het overgebleven drietal de draad weer op met Remco Kreft (Graceless, Soulburn) als tijdelijke vervanger op zang/gitaar. Omdat Kreft zich echter liever op zijn eigen bands wilde focussen, moest Bodyfarm op zoek naar een nieuwe frontman. Eind februari meldt de band zich terug met een gloednieuw album, ‘Ultimate Abomination’, waarop we niet alleen voor het eerst zanger/bassist Ralph de Boer, maar ook de nieuwe drummer David Schermann aan het werk horen. We praten bij met gitarist Alex Seegers, die op het punt staat af te reizen naar Miami om deel te nemen aan 70.000 Tons of Metal.

Stephan Gebédi   

HEADBANGERS PARADE

15 JANUARI – MAINSTAGE – DEN BOSCH

Nederland is sinds een jaar of vijftien niet bepaald hét land waar je moet zijn voor de allerbeste metalfestivals. Het is qua programmering onderling allemaal veel van hetzelfde en erg herhalend. Monopolisten, wet- en regelgeving en het gebrek aan echt creatieve programmeurs maken het er ook niet gemakkelijker op. Headbangers Parade richt zich voor de verandering eens op een ander publiek. Zeg maar ‘jonge aanwas’, een groep liefhebbers die graag eens iets anders ziet dan telkens weer Testament en Exodus.

Renée van der Ster   

INTO THE VOID

28 JANUARI – EFFENAAR – EINDHOVEN

Na eerdere succesvolle edities van Into The Void in Leeuwarden strijkt het stoner/sludgefestival nu voor het eerst ook in Eindhoven neer. Verdeeld over de twee zalen van de Effenaar staat er een lineup waarin voor elk van de bijna negenhonderd bezoekers wel iets moois te vinden is.

Matthijs Kropff   

70000 TONS OF METAL

30 JANUARI – 3 FEBRUARI – MIAMI <-> BIMINI

Na een verplichte coronapauze van twee jaar is het dan eindelijk weer zover: ’s werelds grootste metalcruise beleeft z’n elfde editie, 70000 Tons of Metal, wat houdt dat nou precies in? Dat is eigenlijk eenvoudig te vertellen, maar een stuk moeilijker te bevatten. Concreet komt het erop neer dat een gigantisch cruiseschip – The Freedom of The Seas – vanuit Miami naar Bimini (een eiland dat deel uitmaakt van de Bahamas) vaart en na een halve dag verblijf op dat strandparadijs weer terugvaart naar de haven van cruisecapitool van de wereld, Miami. Dat doet het schip met een bemanning van ongeveer 1300 man, met 60 bands aan boord die allemaal twee optredens verzorgen en met 2700 metalheads uit 71 verschillende landen. Het ligt voor de hand dat de afvaardiging van metalgasten uit landen als Amerika, Canada en Duitsland groot is, maar er zijn bijvoorbeeld ook enthousiastelingen uit Vietnam, Zuid-Korea, Hong Kong, India en Trinidad en Tobago. Van deze metalfans is zestig procent van het mannelijke geslacht en de oudste gast aan boord is 79 jaar. Je kunt dus wel spreken van een gemêleerd gezelschap.

Wim Strijbosch