CD van de maand maart 2023

HAKEN

Fauna

(InsideOut Music)
Diederick RR9660
87

Grenzen opzoeken en jezelf opnieuw uitvinden zonder daarbij je eigen, kenmerkende sound te verliezen; de heren van het Britse Haken zijn er meesters in. En ze flikken dat op hun zevende studioalbum in dertien jaar opnieuw, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. ‘Fauna’ biedt veel aanknopingspunten met eerder werk, maar de rol van moderne pop en vooral jazz in de muziek was niet eerder zo groot. Fans hebben hier al aan kunnen wennen omdat het superpoppy „The Alphabet Of Me” de release van het album al vooruitging. Gelukkig werd deze fantastische kruisbestuiving met zijn jazzy trompetsolo snel in de harten gesloten en heeft het de luikjes van ruimdenkendheid vast opengezet voor ‘Fauna’. Achteraf blijkt dat niet per se nodig geweest. De rest van de songs ligt namelijk dichter bij wat we van de band gewend waren, hoewel de schaamteloze oh-wee-oh’s in „Lovebite” op het randje zitten van wat ik aan kan. Oudgediende Pete(r) Jones, die als vervanger van de in 2021 opgestapte keyboardbeul Diego Tejeida bij de band terugkeerde, heeft de laatste jaren veel jazz- en elektronicaprojecten gedaan en drukt hoorbaar zijn stempel op de sound. Haken klinkt nu nóg veelzijdiger dan voorheen. Het enige dat de pret een beetje drukt, is dat de laatste twee nummers van ‘Fauna’ de magie missen van wat zich ervoor heeft afgespeeld. En daarvan mag één song absoluut niet onvernoemd blijven: „Sempiternal Beings”. Haken weet op elk nieuw album met een groot aantal memorabele momenten voor de dag te komen, maar dit nummer barst werkelijk uit zijn voegen van de prachtige melodieën. Het refrein is zowel qua instrumentatie, zang als tekst van een bijzondere schoonheid. Het tekstuele aspect van het album is trouwens erg interessant. Gitarist Richard Henshall vertelt hier uitgebreid over in het interview dat je elders in deze editie vindt. Het opvallend kleurrijke en originele artwork van ‘Fauna’ sluit daar perfect op aan en bevat allerlei zichtbare én verborgen referenties naar die teksten. Het is een nieuw hoogstandje van kunstenaar Dan Goldsworthy die het ene na het andere meesterwerk levert voor metalbands. Al deze elementen zorgen ervoor dat ‘Fauna’ een tot in de puntjes verzorgde totaalbeleving is waar je naar wil blijven terugkeren.