Aardschok april 2023

In de Aardschok van april 2023 lees je alles over:


Bestel hem hierHALIPHRON

DUISTER EN BOMBASTISCH

Ramon Ploeg, gitarist en drijvende kracht achter de nieuwe, extreme metalformatie Haliphron windt er geen doekjes om. Deze band heeft he-le-maal niets te maken met Bleeding Gods, Izegrim, God Dethroned of Dictated. Het is weer helemaal vanaf nul, ondanks het feit dat de band bulkt van de ervaring. Samen met Jeroen Wechgelaer, de andere helft van het gitaarduo, staat hij Aardschok te woord. Om te praten over het verhaal achter Haliphron en en hun debuutalbum ‘Prey’.

Wouter Hommel   

POWERWOLF

TEUTOONS TUSSENDOORTJE

We zijn nauwelijks bekomen van ‘The Monumental Mess’, een peperdure registratie van Powerwolfs coronaconcert. Toch ligt er op 7 april alweer een nieuw album in de bakken. Hoewel. Op ‘Interludium’ staan zes nieuwe nummers, aangevuld met tracks van verzamel-CD’s en zeldzame tour-EP’s, zoals de Franstalige versie van „Beast Of Gévaudan”, die aldaar als „Bête Du Gévaudan” over de toonbank ging. Om de release helemaal speciaal te maken zitten er ook twee bonus-CD’s bij. Allereerst ‘Communio Lupatum II’, waarop bevriende bands als Electric Callboy, Korpiklaani en Rage nummers van Powerwolf coveren. De tweede bonusschijf, ‘Interludium Orchestrale’, bevat acht instrumentale, orkestrale versies van het ‘Interludium’-materiaal. We vragen toetsenist Falk Maria Schlegel als eerste hoe het gaat met de brandwonden die hij opliep tijdens de opnamen van ‘The Monumental Mess’.

Metal Mike   

PAUL GILBERT

GITAARLES VAN RONNIE JAMES DIO

Met een album vol instrumentale covers van Dio, Rainbow en Black Sabbath komt Paul Gilbert weer eens verrassend voor de dag. Zoals veel dingen in zijn kleurrijke leven ontstond het idee voor ‘The Dio Album’ vooral toevallig en spontaan. De voormalig Racer X/Mr Big-gitarist runt al een tijdje een muziekschool. En om zijn leerlingen te demonstreren op hoeveel manieren je op een gitaar noten en loopjes kunt spelen, liet hij ze onder meer de zangpartijen van het Rainbow-nummer „Long Live Rock ‘n’ Roll” naar gitaar omzetten.

Robbie Woning   

THE ANSWER

BLOEDBROEDERS

Dolenthousiaste muziekcritici die de band tot ‘the next big thing’ uitriepen. Debuutalbum ‘Rise’ (2006) waarvan wereldwijd een paar honderdduizend exemplaren werden verkocht. Shows met The Who, Deep Purple, Whitesnake, Rolling Stones en Aerosmith. En als kers op de taart een bijna twee jaar durende wereldtournee met AC/DC. Vijftien jaar geleden maakte de Noord-Ierse hardrockband The Answer een droomstart. Vijf albums volgden, met ‘Solas’ uit 2016 als laatste. En toen was de ­shepherd’s pie op. Maar nu er ineens het comebackalbum ‘Sundowners’. De sympathieke frontman Cormac Neeson blikt open en eerlijk terug. En vooruit.

André Verhuysen   

LAST IN LINE

MUREN AFBREKEN EN DOORGAAN

Last In Line wordt in 2012 opgericht door drie voormalige leden van Dio, aanvankelijk als eerbetoon aan hun oude band. Gitarist Vivian Campbell, drummer Vinny Appice en bassist Jimmy Bain vinden in zanger Andrew Freeman de man die de oude Dio-nummers eer aan kan doen en gezamenlijk maken ze het album ‘Holy Crown’ (2016), met louter eigen materiaal. Nog voor de release ervan komt Bain plotseling te overlijden tijdens een door Def Leppard georganiseerde rockcruise. Vervolgens neemt Phil Soussan zijn plaats in. Soussan heeft een succesvol verleden met Ozzy Osbourne (hij schreef een groot gedeelte van het album ‘The Ultimate Sin’), Billy Idol, Vince Neil, Steve Lukather en vele andere gerenommeerde artiesten. Met hem neemt Last In Line in 2019 de plaat ‘II’ op en inmiddels ligt ook album nummer drie in de winkels: ‘Jericho’. Reden om contact te zoeken met Phil Soussan in Las Vegas.

Ron Willemsen   

LORDI

LEVE DE LOCKDOWN!

Sinds Lordi in 2006 het Eurovisie Songfestival won is de monsterband niet meer te negeren. De bizarre outfits passen goed bij de horrorthema’s die op elk album de boventoon voeren. En omdat de muziek van Lordi ook allesbehalve complex is, kan de formatie rekenen op een uitgebreide schare fans. Dat de oprichter van Lordi, Tomi Petteri Putaansuu alias Mr. Lordi, uitermate productief is, blijkt uit de onaflatende stroom albums die ons in recente jaren overspoelt. ‘Screem Writers Guild’ is de allernieuwste plaat. Mr. Lordi vertelt ons er meer over.

Gerrit Mesker   

FLEDDY MELCULY

ZEG ME WAT UW FAVORIETE PLATEN ZIJN, DAN ZEG IK WIE U BENT

Een bandnaam die vooral onder Queen-fans de wenkbrauwen doet fronsen. Muziek die het midden houdt tussen metal, hardcore en hiphop. Grappige alsook bloedserieuze Vlaamstalige songteksten over openstaande deuren, wokeness, proleterige BMW-rijders, Ikea, de metalpolitie, influencers, jazz, katers, broodmachines, lelijke auto’s, meelopers, verloren sleutels, vroeger (was alles beter) en irritante pescotariërs. In het kort: Fleddy Melculy!

André Verhuysen   

HOLY MOSES

AUF WIEDERSEHEN!

Eind vorig jaar maakten de Duitse thrash metalveteranen van Holy Moses bekend dat ze er in 2023 mee gaan stoppen. Na drieënveertig jaar is het welletjes geweest. Afgezien van een reeks afscheidsoptredens op festivals zal het nieuwe album ‘Invisible Queen’ het laatste wapenfeit van Holy Moses zijn. Zangeres Sabina Classen vertelt hoe het album tot stand kwam en wat haar plannen voor de toekomst zijn.

Gerrit Mesker   

MARIANA’S REST

IN NEVELEN GEHULD

Wat moet je verwachten van een band met de naam Marianas Rest? Nou, heel erg veel! Deze Finse band is namelijk heel erg goed in het maken van melodieuze doom/death metal. Met ‘Auer’ levert de zesmansformatie eind maart z’n vierde album af. Gitarist Nico Mänttäri vertelt er graag meer over.

Anita Boel   

JARED JAMES NICHOLS

NIEUWE GITAARHELD VAN DE OUDE STEMPEL

Met zijn 33 jaar is Jared James Nichols nog aan de jonge kant. Het feit dat hij reeds over een eigen model gitaar (de Gold Glory Les Paul Custom) en versterker (Blackmark) beschikt is echter veelzeggend voor zijn talent. De in Wisconsin en Californië opgegroeide maar tegenwoordig in Nashville wonende gitaarbeul bracht onlangs zijn derde studioplaat uit, simpelweg ‘Jared James Nichols’ getiteld. Het is zijn meest uitgebalanceerde en hardste release tot nu toe. Aardschok spreekt de gitarist in het Rotterdamse poppodium Annabel, waar hij even later het publiek van hoofdact DeWolff zal bestoken met een pot hoogst energieke, bluesy hardrock.

Stan Novak   

NIGHT DEMON

KWALITEIT BOVEN KWANTITEIT

Na een kleine zes jaar wordt de stilte rondom de Amerikaanse band Night Demon eindeljik doorbroken met de release van hun derde volwaardige studioplaat, een heus conceptalbum zowaar. Bandleider/bassist/zanger Jarvis Leatherby vertelt er meer over en legt uit waarom de totstandkoming van ‘Outsider’ zo lang heeft geduurd.

Sjak Roks   

LIV KRISTINE

DE MAGIE IS TERUG

Het is maar liefst negen jaar geleden dat we voor de laatste keer een gesprek hadden met Liv Kristine. Op dat moment leek de wereld haar nog toe te lachen. Ze presenteerde met trots haar vijfde soloalbum ‘Vervain’ en ook met Leaves’ Eyes timmerde de voormalige Theatre Of Tragedy-zangeres succesvol aan de weg. Een jaar later pakten donkere wolken zich echter boven haar samen. Haar huwelijk met Atrocity-zanger Alexander Krull strandde en dat betekende ook het einde van haar carrière binnen Leaves’ Eyes. „Ik heb een zeer moeilijke tijd achter de rug”, vertelt de Noorse openhartig. „Maar ik ben er nog en het leven lacht me weer toe.” Het was haar huidige partner Michael Hansen, met wie ze tegenwoordig in Zwitserland woont, die haar aanspoorde om weer muziek te gaan maken. Tommy Olsson, voormalig gitarist van Theatre Of Tragedy en tevens goede vriend, ging aan de slag met het schrijven van nieuwe songs. Het resultaat verschijnt medio april en luistert naar de naam ‘River Of Diamonds’.

Anita Boel   

OVERKILL

HOE OUDER, HOE BETER

Al bijna veertig jaar brengen de Amerikaanse thrashers van Overkill onder de bezielende leiding van zanger Bobby ‘Blitz’ Ellsworth en bassist D.D. Verni oerdegelijke platen uit zonder ook maar ergens een steek te laten vallen. Alleen een kortstondige affaire met groovemetal viel enigszins uit de toon, maar Overkill zal altijd als Overkill blijven klinken. Gemiddeld verschijnt er elke twee jaar keurig een nieuw album en nooit was er sprake van een pauze. Stabiel en volwassen, zo noemt de 63-jarige Blitz het zelf. ‘Scorched’ is de titel van het twintigste studioalbum van Overkil. De ondeugende, goedlachse en soms een beetje maffe zanger praat ons bij vanuit zijn thuisbasis in New Jersey.

Renée van der Ster   

CROSS COUNTRY DRIVER

DE NAAKTE WAARHEID

Zijn grootste bekendheid dankt Rob Lamothe aan rockformatie Riverdogs, waarmee hij door de jaren heen een vijftal prima platen opnam en waar ook gitarist Vivian Campbell (ex-Dio, nu Def Leppard en Last In Line) deel van uitmaakt. Ook maakte de zanger met de fluwelen stembanden maar liefst acht, veelal akoestisch getinte soloplaten. Na jaren van stilte verrast hij nu met de rockband Cross Country Driver, die voor liefhebbers van Riverdogs als een warme douche zal aanvoelen. Aardschok sprak Lamothe voor het laatst in 2018 tijdens een akoestische clubtour. Inmiddels zijn we dik vier jaar verder en is de wereld er beslist niet beter op geworden. En dat blijkt een zwaar gelag voor de als verbeten humanist bekend staande Amerikaan.

Stan Novak   

SORCERY / STUNT ROCK

DE KRACHT VAN MAGIE

Vroegâh ging ik naar de bioscoop om concertfilms te bekijken. ‘The Song Remains The Same’ (Led Zeppelin), ‘Live At Pompeii’ (Pink Floyd) en de Woodstockofilm zijn op een groot doek en voorzien van een goed geluid indrukwekkender dan thuis bij de VHS-recorder. In 1978 bezocht ik ‘Stunt Rock’, een B-film die eigenlijk geen echte concert-film is. Het verhaal gaat over een Australische stuntman die zijn neef in Californië bezoekt die in Sorcery speelt. Samen willen ze één van zijn stunts bij een optreden van de band gebruiken. De Nederlandse actrice Monique van de Ven speelde in de film één van haar weinige buitenlandse hoofdrollen. De meeste indruk maakte op mij echter de muziek van Sorcery. De soundtrack-LP (op picture disc) kwam dan ook snel in mijn platenverzameling terecht. 45 jaar later is het album opnieuw uitgebracht. En wat blijkt? De band uit de film heeft echt bestaan en trad regelmatig op met onder andere Van halen-voorloper Mammoth als support-act. Daar wil ik meer van weten en drie telefoontjes later heb ik de gitarist van Sorcery, Richard ‘Smokey Huff’ Taylor, aan de lijn.

Metal Mike   

ROTTEN SOUND

APOCALYPSE NOW

Met ‘Apocalypse’ brengt Rotten Sound het snelste en meest extreme album uit in z’n dertigjarige carrière. Tevens geldt deze release als de kortste studioplaat die de Finse grindcoreband tot nu toe maakte. Meer dan twintig minuten muziek vonden de heren niet verantwoord, meent frontman Keijo Niinimaa. Ook wekt het geheel een tamelijk sombere indruk, maar schijn bedriegt: „De wereld mag dan in rep en roer zijn, we moeten hoop houden. Met enkel stilstaan bij ellende is niemand geholpen.”

Wouter Dielesen   

AD INFINITUM

IN DE BAN VAN CLEOPATRA

In 2018 startte Melissa Bonny haar project Ad Infinitum op. Als eerste bracht ze de single „I Am The Storm” uit, opgenomen met gastmuzikanten, waaronder onze eigen Timo Somers. Vervolgens besloot de Zwitserse zangeres van Ad Infinitum een heuse band te maken. Napalm Records zag er wel brood in en tekende het collectief. Binnenkort verschijnt het derde album ‘Chapter III – Downfall’, dat de band opnam met de befaamde producer Jacob Hansen. Vanuit Denemarken, waar Bonny samenwoont met Amaranthe-drummer Mørten Løwe Sørensen, begint de zangeres het gesprek door te vertellen dat professioneel muziek maken voor haar helemaal niet vanzelfsprekend was.

Lilo Hegt   

THRON

WAARHEEN, WAARVOOR?

Het nieuwe ‘Dust’ is de meest diverse plaat tot nu toe van de Zuid-Duitse blackened death metalformatie Thron. Gitarist/toetsenist Patrick Hagmann alias PVIII stak zijn voorliefde voor Dissection nooit onder stoelen of banken, maar laat op deze vierde langspeler ‘onbewust’ ook al zijn andere invloeden de vrije loop. Tevens vond er op tekstueel gebied een verschuiving plaats en waren er wisselingen in de bezetting. Aardschok videobelde met de sympathieke Duitser om bij te praten.

Wouter Hommel   

HATESPHERE

HERBOREN

Na de vorige Hatesphere-plaat ‘Reduced To Flesh’ uit 2018 werd het angstvallig stil rond de Deense formatie. Die stilte wordt dan nu doorbroken met de release van het nieuwe album ‘Hatred Reborn’. Reden genoeg om bandleider Patrick ‘Pepe’ Lyse Karmark te contacteren en met hem de actuele omstandigheden in het Hatesphere-kamp door te nemen.

Sjak Roks   

OV SULPHUR

DE AANHOUDER WINT

Als je nog nooit van Ov Sulfur gehoord hebt, is dat zeker geen schande. Dit omdat de Amerikaanse blackened deathcoreband pas een paar jaar bestaat en vooralsnog slechts één kortspeler uitbracht. Daar komt echter snel verandering in, want op 24 maart verschijnt het volwaardige debuutalbum ‘The Burden Ov Faith’. Hoog tijd voor een nadere introductie. Daarvoor videobellen we met gitarist/vocalist Chase Wilson.

Wouter Hommel   

JESUS PIECE

BRUTER DAN OOIT

Het kan soms snel gaan. Neem Jesus Piece, waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord. Daar gaat dit jaar verandering in komen. De band uit Philadelphia gaat namelijk tot het gaatje met een verpletterende mengeling van hardcore, slam, death metal en sludge. De op 14 april te verschijnen debuutplaat ‘…So Unknown’ duurt slechts 28 minuten, maar na afloop voel je je alsof je een metalmarathon hebt gelopen. Net voordat de vijf ten strijde trekken bij een show in Texas, spreekt Aardschok met drummer Luis Aponte en brulboei Aaron Heard. Over de nieuwe plaat, de vruchtbare muziekgemeenschap van thuisstaat Pennsylvania en het eh… ‘erotische’ proces van vocalen opnemen.

Merijn Siben   

DOWNFALL OF GAIA

NU MET NIEUW RECEPT

Nadat Downfall Of Gaia’s vijfde album ‘Ethic Of Radical Finitude’ in 2019 op de markt kwam, was het de bedoeling om vervolgens intensief te gaan touren en de post-black metal live voor te stellen. De Duitsers hadden hun punk/crustperiode grotendeels achter zich gelaten; hoewel de boodschap dezelfde bleef, was er een kentering in de muzikale richting. Inmiddels is ook het nieuwe album ‘Silhouettes Of Disgust’ beschikbaar en willen we toch graag weten wat de band in die tussentijd heeft gedaan. We spreken met één van de oprichters, zanger en gitarist Dominik Goncalves Dos Reis.

Patrick De Sloover   

WELCOME TO HELL

11 MAART – EFFENAAR – EINDHOVEN

Old-school metal is de laatste jaren aan een opmerkelijke revival bezig. Welcome To Hell is een nieuw initiatief dat inspringt op de welkome opleving van het genre. Tien bands staan er op het affiche, verdeeld over twee zalen in de Eindhovense Effenaar. Gezien de prima opkomst heeft Aardschok het vermoeden en de hoop dat het niet bij deze ene keer blijft.

Sjak Roks   

REBELLION TOUR

5 MAART – MUZIEKGIETERIJ – MAASTRICHT

De negende editie van het rondreizende hardcorefestival Rebellion Tour zou Maastricht al aandoen in 2020. Het evenement werd wegens coronarestricties verplaatst naar het volgende jaar, maar ook toen ging het niet door. Van de oorspronkelijke lineup bezoekt nu uiteindelijk alleen Madball de Muziekgieterij. De New Yorkse band neemt stadsgenoten H2O, Hazen Street en The Take mee, evenals het Californische Drain, het Duitse Additional Time en Hometown Crew uit Weert, met Cold Grip als Nederlandse bonusact.

Wouter Dielesen