CD van de Maand april 2023

REDEMPTION

I Am The Storm

(AFM Records)
Liselotte Hegt
90

Op Redemptions laatste album ‘Long Night’s Journey Into Day’ (2018) nam zanger Tom S. Englund (Evergrey) het stokje over van Ray Alder (Fates Warning). Ook de getalenteerde toetsenist Vikram Shankar maakte zijn debuut. Ruim vier jaar verder levert Redemption met ‘I Am The Storm’ zijn achtste studioalbum af en de lineup is gelukkig ongewijzigd gebleven. Gitarist, song- en tekstschrijver Nick van Dyk staat vanzelfsprekend aan het roer, Chris Quirarte zit achter de drumkit, Sean Andrews speelt feilloos de bas en Simone Mularoni (DGM) is de belangrijke tweede gitarist. ‘I Am The Storm’ doet zijn titel eer aan. Het is een ware progressieve metalstorm, waarin tegen thrash aanleunende metalriffs je om de oren vliegen en het voortrazende drumwerk voor donder en bliksem zorgt. Van Dyk en Simone strooien met vurig gitaarwerk en de keyboardcapriolen van Vikram zorgen voor kolkende bombast. Englund is een van de beste metalzangers en zorgt ervoor dat de tekstuele boodschap van Van Dyk luid en duidelijk overkomt. Tussen de explosieve en vaak lange tracks stuit je op het werkelijk schitterende, emotionele werkstuk „The Emotional Depiction Of Light”. Opmerkelijk is dat het nummer verderop op het album nog een keer voorbijkomt, maar dan in een geremixte uitvoering door Vikram zelf. Heel mooi! „Re­mem­ber The Dawn” lijkt bijna een progmetalsymfonie en ook in het ruim veertien minuten durende epos „Action At A Distance” gaan alle registers open en verlegt Redemption zijn eigen grenzen. De band deinst sowieso niet terug voor technisch spel en muzikale uitdagingen. Zo hoor je in „All This Time” weer verscheidene verrassende momenten. Nog verrassender zijn de twee covers waarin de heren zich hebben vastgebeten; „Turn It On Again” (Genesis) en „Red Rain” (Peter Gabriel), die extra waarde toevoegen aan ‘I Am The Storm’.