Aardschok juli 2023

In de Aardschok van juli 2023 lees je alles over:


Bestel hem hierEPICA

32 HOURS IN THE LIFE OF…

Sprookjes bestaan. Welke metalband droomt er niet van om ooit te mogen openen voor het machtige Metallica? Die eer is slechts voor weinigen weggelegd en al zeker niet voor Nederlandse groepen. Het Limburgse Epica werd onlangs echter uitgenodigd om twee keer als ‘special guest’ te fungeren voor de grootste metalband op Aarde, in Parijs en in Hamburg. Voormalig Aardschok-redacteur Ron van Hal mocht met Epica mee naar Parijs en doet verslag.

Ron van Hal   

RAVEN

HOE OUDER, HOE GEKKER

Het was op 28 november 1981 de eerste band die in Dynamo in Eindhoven optrad, het haalde de hoogste plaatscore ooit in Aardschok (11 op schaal van 10) en het is de enige band die ooit als hoofdact en als voorprogramma van Metallica heeft gefungeerd. We hebben het natuurlijk over Raven, het oorspronkelijk uit Newcastle afkomstige trio geformeerd rond de broers John (bas/zang) en Mark Gallagher (gitaar). Een band met een inmiddels bijna vijftig jaar durende loopbaan vol pieken en dalen. Raven is een band met een volkomen eigen gezicht en eentje die in de herfst van z’n carrière nog bijzonder productief is. Vanaf het moment dat drummer Mike Heller zeven jaar geleden zijn entree maakte zit Raven weer in de lift. Aardschok spreekt de voltallige band in Den Haag waar het later die avond optreedt in Musicon. Aanleiding is het fonkelnieuwe, vijftiende studioalbum.

Stan Novak   

ANUBIS GATE

CREATIEVE VERSTORINGEN

Kim Olesen: energiek, flapuit en goudeerlijk. Henrik Fevre: rustig, bedachtzaam en vol onderkoelde humor. Het contrast tussen gitarist Olesen en zanger/bassist Fevre van de band Anubis Gate staat garant voor een mooi gesprek. Over tweelingen, afstudeeropdrachten, de zelfdoding van een oud bandlid en vriend, en vanzelfsprekend het gloednieuwe album ‘Interference’ (87 punten in de vorige Aardschok).

Diederick RR9660   

JAG PANZER

HALLOWED BE THY NAME

Ruim zes jaar na ‘The Deviant One’ brengt het Amerikaanse power metalgezelschap Jag Panzer opvolger ‘The Hallowed’ op de markt. Het uit duizenden herkenbare bandgeluid is ook op dit conceptalbum weer zeer prominent aanwezig. Zanger Harry ‘The Tyrant’ Conklin belt vanuit een regenachtig Griekenland met Aardschok om de laatste stand van zaken toe te lichten.

Sjak Roks   

EVILE

EEN TANDJE TERUG

Evile’s nieuwste werkstuk ‘The Unknown’ zorgde bij de eerste luisterbeurt voor gefronste wenkbrouwen. Waar is de karakteristieke thrashsound gebleven? Hoe vaker je de plaat beluistert, hoe meer je de ‘nieuwe’ Evile-sound echter gaat waarderen. Zanger/gitarist Ol Drake legt uit waarom zijn band voor deze nieuwe benadering heeft gekozen.

Sjak Roks   

SWEET & LYNCH

GERESPECTEERD KONINGSKOPPEL

Bij het Italiaanse Frontiers-label hebben ze er een handje van: gerenommeerde artiesten samenbrengen in een project. Denk aan Allen/Lande, Revolution Saints en Dirty Shirley. En Sweet & Lynch. Het ene project pakt daarbij beter uit dan het andere. Sweet & Lynch behoort echter tot de meest geslaagde samenwerkingsverbanden. De derde plaat ‘Heart & Sacrifice’ mag wederom gehoord worden, want de zang van Michael Sweet (Stryper) vormt opnieuw een krachtige amalgaan met het frivole gitaarwerk van George Lynch, die we natuurlijk vooral kennen van Dokken. Het materiaal klinkt bovendien heavier dan ooit. Interviews laat Lynch over aan Sweet en helaas doet de bijna zestigjarige zanger/gitarist ze alleen via een door ons zo verfoeide e-mailer.

Stan Novak   

BUCKCHERRY

EERLIJK DUURT HET LANGST

Het grootste commerciële succes lag voor Buckcherry ten tijde van hun eerste twee albums, eind jaren negentig. Daarna was het een komen en gaan van leden, een langdurige pauze en een nieuwe start. Inmiddels is de Californische band toe aan het tiende studioalbum, simpelweg ‘Vol. 10’ getiteld (80 punten in de vorige Aardschok) en is zanger Josh Todd het enig overgebleven originele bandlid. Alle bezettingswisselingen ten spijt is Buckcherry erin geslaagd het typisch eigen geluid te behouden. Aardschok sprak met de frontman tijdens een zeldzaam dagje vrij tijdens de Amerikaanse tour.

Ron Willemsen   

BEFORE THE DAWN

PER ONGELUK WEER BIJ ELKAAR

Het melodieuze death metalgezelschap Before The Dawn is één van de bands uit de koker van de Fin Tuomas Saukkonen (43). Je kunt hem ook kennen van Wolfheart, Black Sun Aeon of Dawn Of Solace. Na het zevende album (‘Rise Of The Phoenix’, 2012) hield Before The Dawn het voor gezien. Saukkonen wilde zich volledig focussen op Wolfheart. Een toevallige gebeurtenis bepaalde echter anders, want op 30 juni verschijnt er alsnog een nieuw album, getiteld ‘Stormbringers’. We videobellen met multi-instrumentalist en meervoudig bandbaas Tuomas Saukkonen.

Renée vd Ster   

VIRGIN STEELE

A WAY OF LIFE

Het maken van een Virgin Steele-album is telkens weer een zware bevalling, want het songmateriaal is steevast erg complex. Ook ‘The Passion Of Dionysus’ is bepaald geen lichte kost en niet voor iedereen weggelegd. De altijd vriendelijke bandleider David DeFeis legt uit waarom hij toch voor deze aanpak blijft gaan en geeft meteen de nodige achtergrondinformatie over het nieuwe album.

Sjak Roks   

THE DUST CODA

ALL IN THE NAME OF ROCK ‘N’ ROLL

Ben je liefhebber van bands als Guns N’ Roses, Wolfmother en Rival Sons en veer je helemaal op wanneer deze invloeden allemaal samenkomen, dan is The Dust Coda een band die je zeker niet wilt missen. De Britse formatie weet ons flink te verrassen met ‘Loco Paradise’, een ouderwetse hardrockplaat waar de vonken vanaf vliegen. Van een nieuwe band is echter geen sprake, want er gingen reeds twee albums aan vooraf. Hebben we dan met z’n allen liggen slapen? Aardschok neemt contact op met gitarist Adam Mackie. Beter laat dan nooit.

Stan Novak   

TERAMAZE

PRODUCTIEVE PROGGERS

Luiheid kan het Australische Teramaze niet verweten worden. Alleen al sinds 2019 zijn zes volledige albums verschenen, en dan rekenen we remaster-versie van het debuut ‘Doxology’ (1995) nog niets eens mee. Teramaze heeft onlangs het interessante ‘Dalla Volta’ uitgebracht, om de terugkeer van zanger Nathan Peachy extra onder de aandacht te brengen. De progmetalband is daarnaast in oktober de headliner van ProgPower Europe in Baarlo. Redenen genoeg om te ‘zoomen’ met zanger/gitarist Dean Wells en zanger Nathan Peachy.

Metal Mike   

AVKRVST

MET DE PAPLEPEL INGEGOTEN

Avkrvst is een nieuwe progressieve metalband uit Noorwegen. Oprichters zijn de vrienden Simon Bergseth en Martin Utby. Hun vaders begonnen jaren geleden ook samen een progrockformatie. Simon en Martin gingen geregeld mee naar de oefenruimte. „Als jongetjes hebben we toen een pact gesloten. Als we later groot zijn, beginnen we ook samen een band”, vertelt Simon. Nu, 22 jaar later, is het dan zo ver en ziet debuutalbum ‘The Approbation’ van Avkrvst het levenslicht.

Anita Boel   

WONDERS

GO WITH THE FLOW

Met ‘Beyond The Mirage’ levert het Italiaanse power metalgezelschap Wonders een waardige opvolger af van het eind 2021 verschenen debuutalbum ‘The Fragments Of Wonder’. Het is gitarist Pietro Paolo Lunesu die Aardschok, vanuit Sardinië, aan het einde van zijn werkdag als arts, te woord staat.

Albert Wienen   

ROYAL THUNDER

VALLEN EN OPSTAAN

Het leven gaat niet altijd over rozen. De occulte rockers van Royal Thunder kunnen er over meepraten. Want zes jaar na ‘Wick’ is daar eindelijk ‘Rebuilding The Mountain’. Die titel komt niet uit de lucht vallen; niet alleen heeft het trio bestaande uit bassiste/zangeres Mlny Parsonz, gitarist Josh Weaver en drummer Evan Diprima voor een bondige songwriting gekozen, maar het album is tekstueel ook nog eens persoonlijker dan ooit. Iets waar we het fijne van willen weten in ons interview met Mlny zelf. Maar wat een verhaal over de nieuwste telg had kunnen zijn, transformeert al gauw in een openhartig, aangrijpend gesprek over een band die de laatste jaren met pijn en moeite uit een diep dal kroop. Mlny doet een boekje open over nuchter worden na een recente drank-en drugsverslaving en hoe dat leidde tot ‘Rebuilding The Mountain’.

Merijn Siben   

BLOODBOUND

OP EIGEN TEMPO

Degelijker dan degelijk. Zo klinkt de power metal van het Zweedse Bloodbound. Het door gitarist Tomas Olsson en toetsenist Fredrik Bergh opgerichte zestal is alweer toe aan het tiende studioalbum. ‘Tales From The North’ verschijnt op 7 juli en kent nogal wat folkinvloeden. De ietwat verlegen zanger Patrik J. Selleby (40) verklaart de muzikale wending.

Renée van der Ster   

PYRAMAZE

UIT LIEFDE VOOR DE MUZIEK

Pyramaze behoort tot de beter bewaarde geheimen van het progmetalwereldje. De band draait al twee decennia mee en heeft een half dozijn aan platen achter zijn naam. Maar bekend? Dat wil niet lukken. Dat mag gerust een kleine schande heten. Want wat de Deens-Noors-Amerikaanse formatie ook op het nieuwe album weer laat horen, verdient een veel breder publiek. Melodieus, melancholiek en meeslepend. Hard waar het kan, zacht waar het moet. Toetsenist van het eerste uur Jonah Weingarten vertelt meer over het aankomende meesterwerk ‘Bloodlines’.

Justin Erkens   

ATILLA

DUIVELSE ZWANENZANG

Er zijn maar weinig Nederlandse hardrockbands die kunnen zeggen dat ze al veertig jaar bezig zijn. Het Amersfoortse Attila doet dat sinds 1983 zelfs in dezelfde bezetting, namelijk zanger/gitarist Herbie Vanderloo, bassist Arjan Michels en drummer Ton Holtewes. Op 30 juni verschijnt het laatste Attila-album, ‘Devil’s Carnival’ getiteld. Reden om bij te kletsen met Herbie Vanderloo, de bandleider die op 16 juli 62 kaarsjes uit mag blazen.

Metal Mike   

GILGAMESJ

GRIJS MAAR WIJS

Een band die er 48 jaar over doet om tot een volwaardig debuutalbum te komen, dat moet wel haast een vermelding in het Guinness Book of Records opleveren. Gilgamesj is die band. De oprichting vond plaats in 1975, te Leerdam. Op 16 juni verscheen ein-de-lijk ‘Another Daybreak’, de langverwachte opvolger van de viertrack-EP ‘Take One’ uit 1984. Zanger van het eerste uur Frank van Stijn is er nog steeds bij en praat met Aardschok.

André Verhuysen   

MENTAL CRUELTY

HOE GEKKER, HOE BETER

Ooit begint het uit Karlsruhe afkomstige Mental Cruelty als een slam/deathcoreband, maar gaandeweg sluipen er steeds meer symfonische black metal-elementen in het geluid. De toetreding van de in Duitsland geboren Argentijn Nahuel Lozano (gitaar) speelt hierin een grote rol. Gevolg is dat het vierde wapenfeit ‘Zwielicht’ meer blastbeats en orkestratie bevat dan voorheen. Aardschok videobelt met Lozano voor nadere uitleg.

Wouter Hommel   

HELLWITCH

WAAROM MAKKELIJK DOEN…

Hellwitch heeft sinds het ontstaan in 1984 opvallend weinig albums uitgebracht. De releases beperkten zich lange tijd tot demo’s, die middels tape-trading verspreid werden. Het bezorgde de Floridiaanse death/thrashformatie een cultstatus die het na al die jaren nog steeds niet ontgroeid is. Vanaf 30 juni ligt de derde langspeler, ‘Annihilational Intercention’, in de schappen. Aardschok belt met zanger/gitarist Pat Ranieri.

Gerrit Mesker   

ROCK HARD FESTIVAL

26 T/M 28 MEI – AMPHITHEATER – GELSENKIRCHEN (D)

Voor de twintigste keer is het prachtige amfitheater in Gelsenkirchen de plaats van handeling voor het jaarlijkse feestje dat wordt georganiseerd door onze collega’s van het Duitse metalmagazine Rock Hard. Het driedaagse festival vindt steevast plaats in het Pinksterweekend. En je kunt er donder op zeggen dat het er niet droog blijft. Hoe warm of koud ook, regenen zal het op Rock Hard. Het ene jaar wat meer dan het andere, maar helemaal droog is het er nooit. Behalve op deze jubileumeditie. Er valt het hele weekend geen druppel. Da’s alvast een mooie meevaller. Dompertje op de feestvreugde is wel dat Exodus daags van tevoren afzegt. De bijna zevenduizend bezoekers laten hun humeur er niet door bederven. Aardschok ook niet.

André Verhuysen   

HUGINNS AWAKENING FEST

20 MEI – ACEG ARENA – OOSTENDE (B)

Na een afwezigheid van negen jaar is er eindelijk weer een Huginns Awakening Fest, versie VII om precies te zijn. Het is een door old-school thrash metal gedomineerd feestje in een zonovergoten Oostende. Aardschok is er voor de eerste keer bij.

Stan Novak & Sjak Roks   

GRAVELAND

26 & 27 MEI – PLAN SCHOONHOVEN – HOLLANDSCHEVELD

Hollandscheveld is een dorp op zo’n tien kilometer van Hoogeveen. Een paar kilometer buiten de dorpskern ligt Plan Schoonhoven. Het is een sfeervolle en bosrijke omgeving waar twee dagen per jaar de stilte ruw doorbroken wordt door twintig voornamelijk black- en death metalbands.

Metal Mike   

INTO THE GRAVE

9 T/M 11 JUNI – OLDEHOOFSTERKERKHOF – LEEUWARDEN

Into The Grave is er voor de elfde keer. Sinds een paar jaar is er ook een tweede, veel kleiner podium. Handig, om daarmee iets meer en een breder scala aan bands op het programma te kunnen zetten. Van in­strumentale psychedelische rock tot symfopower. En van stoner tot brute death. Genoeg interessants voor de 4200 bezoekers, over alle dagen verspreid, met de zaterdag als drukste dag. Aardschok is er vanzelfsprekend ook.

Renée van der Ster, Elvira van Noort, Gerrit Mesker & Wim Strijbosch