Aardschok augustus/september 2023

In de Aardschok van augustusseptember 2023 lees je alles over:


Bestel hem hierVANDENBERG

SIN AFTER SIN

Adriaan van den Berg is een fenomeen. Op het gebied van hardrock is de lange Twentenaar internationaal gezien de bekendste gitarist die ons land ooit voortbracht, de halve Nederlander Eddie van Halen niet meegerekend. Adje telt inmiddels negenenzestig lentes, maar zijn goed geconserveerde looks doen eerder een tien tot vijftien jaar jongere leeftijd vermoeden. Dat hij in de herfst van zijn carrière is aanbeland is echter een feit. Voor de nuchtere rocker die vijfendertig jaar geleden met Whitesnake de stratosfeer in werd geschoten vormt dat echter geen aanleiding om het rustiger aan te gaan doen. Integendeel, want het in aantocht zijnde vijfde Vandenberg-album ‘Sin’ is zijn pittigste plaat ooit. En ook op livegebied zijn er drukke tijden in aantocht. Zo gaat Vandenberg volgend jaar voor het eerst in decennia weer uitgebreid op pad in de Verenigde Staten. Aardschok zoomt met de praatgrage oude meester.

Stan Novak   

CRYPTA

ALS EEN WERVELWIND

Toen Sonia Anubis in 2019 betrokken raakte bij het Braziliaanse Crypta kreeg dit gezelschap onverwacht een Nederlands tintje. Die samenwerking heeft niet lang geduurd, want na drie jaar verliet ze Crypta weer. Haar opvolger Jéssica Falchi werd vlot gevonden, maar het zat de dames vervolgens niet mee. Tijdens een optreden in Belvidere, Illinois raasde een tornado over de zaal waar Crypta zojuist had opgetreden. Het resultaat: één dode en achtentwintig gewonden. Los van de emotionele schok was ook de financiële schade enorm voor Crypta. Ondanks deze forse tegenslag is het ze gelukt een nieuw album uit te brengen, ‘Shades Of Sorrow’. Drummer Luana Dametto vertelt hoe ze dit ondanks alle uitdagingen voor elkaar hebben gekregen.

Gerrit Mesker   

THE UNITY

EEN KWESTIE VAN GELUK

The Unity is ontstaan in 2017 en bestaat uit gepokt en gemazelde muzikanten, waaronder de Gamma Ray-maatjes Henjo Richter (gitaar) en Michael Ehré (drummer). In datzelfde jaar debuteerden ze met het titelloze debuut, waarna stap voor stap (en album na album) werd toegewerkt naar hun beste plaat tot nu toe: ‘The Hellish Joyride’. Aardschok zoomt met Michael Ehré.

Ron Willemsen   

SOEN

VASTBERADEN OP KOERS

Tijd was noodgedwongen ruim beschikbaar en Soen maakte daar dankbaar gebruik van. Het resultaat is het uitstekende nieuwe album ‘Memorial’, waarop het Zweedse collectief verrassend harder en directer klinkt. De nieuwe nummers schetsen weliswaar een somber, dystopisch toekomstbeeld, maar Soen zet ook in op een sprankeltje hoop en een goede afloop. Aardschok spreekt met zanger Joel Ekelöf om de nieuwe koerswijziging tot in de puntjes door te nemen.

Lilo Hegt   

ANY GIVEN SIN

HOOP DOET LEVEN

Een mooie mix van Disturbed, Alter Bridge en Shinedown: zo klinkt de muziek van de Amerikaanse hardrockband Any Given Sin. Ongeveer tegelijk met deze Aardschok verschijnt hun debuutplaat ‘War Within’. Een album over innerlijke strijd en trauma’s uit het verleden. Maar vooral ook een album over hoop. Over geloven in jezelf en nooit opgeven.

Marlous de Jonge   

OBLIVION PROTOCOL

BUITENECHTELIJK KINDJE

Wat doe je als je fantastische ideeën hebt voor een muzikaal vervolg op een succesvolle plaat, maar je collega-bandleden dat plan niet zien zitten? Richard West, de toetsenist van Threshold, besloot die ideeën alsnog uit te werken en ze op te nemen met bevriende muzikanten en het vervolgens uit te brengen onder een nieuwe naam. En zo is er nu dus ‘The Fall Of The Shires’ van Oblivion Protocol, het vervolg op het meesterwerk ‘Legends Of The Shires’ van Threshold, uit 2017.

Wim Strijbos   

SEVENDUST

EERLIJK DUURT HET LANGST

Lajon Witherspoon is de frontman van een Amerikaanse band die al vijfentwintig jaar het ene na het andere sterke album uitbrengt. Daarbij is de grens van een miljoen verkopen al een keer of zeven doorbroken, een hele prestatie. Helaas geldt dat vooral voor het thuisland aan de overkant van de Atlantische oceaan. Een belangrijke factor daarbij is dat Sevendust het Europese vasteland consequent overslaat bij het touren. Nu de vijf mannen onderdak gevonden hebben bij een Europees label, hopen we op verandering. Maar eerst krijgt de sympathieke zanger de vraag voorgelegd hoe het toch kan dat de band na pakweg veertien albums nog altijd zo energiek en geïnspireerd klinkt als op het gloednieuwe ‘Truth Killer’.

Diederick RR9660   

PRIMAL FEAR

CANCEL DE CANCELCULTUUR!

Op 1 september verschijnt ‘Code Red’, het dertiende studioalbum van Primal Fear. De Duitse power metalband, of beter gezegd bassist/producer Mat Sinner, ging tijdens het maken daarvan door een diep dal vanwege ingrijpende gezondheidsproblemen. En dat terwijl er ook nog een pandemie rondwaarde. Sinner pakt de draad inmiddels langzaamaan weer op. En Primal Fear? Dat is er alleen maar sterker uitgekomen. Zanger Ralf Scheepers vertelt.

Renée van der Ster   

SERAINA TELLI

EEN ROOSKLEURIGE TOEKOMST

Ze was mede-oprichter van de Zwitserse meidenmetalband Burning Witches en nam daar twee albums mee op voordat ze in 2019 besloot dat ze zich wilde richten op haar progrockband Dead Venus. Ook daarmee maakte ze twee albums, die vanwege de coronaperikelen nauwelijks aandacht kregen. Nu heeft ze, na ‘Simple Talk’, ook alweer haar tweede soloalbum klaar: ‘Addicted To Color’. Aardschok spreekt met de getalenteerde zangeres, gitariste en songschrijver Seraina Telli.

Ron Willemsen   

WARMEN

CHILDREN OF BODOM 2.0?

Sinds het ontstaan in 2000 leek het Finse Warmen vooral een project te zijn van Janne Warman, de keyboardspeler van Children Of Bodom, met op elk album tal van gastmuzikanten. Nadat Children Of Bodom uit elkaar viel kreeg Warman meer tijd voor zijn project, dat vervolgens is uitgegroeid tot een volwaardige band. Een band die op het nieuwe album ‘Here For None’ het roer drastisch omgegooid heeft. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Janne Warman verklaart het hoe en waarom.

Gerrit Mesker   

GIRLSCHOOL

KLEINE MEISJES WORDEN GROOT

Zo spreek je Girlschool dertig jaar niet en dan ineens twee dagen achter elkaar. Tijdens het eerste gesprek met zangeres/gitariste Kim McAuliffe zorgde een heftige storm boven Engeland voor een lokale stroomstoring, waardoor ons gesprek abrupt werd afgebroken. Gelukkig was Kim erg flexibel en gaarne bereid om de volgende dag ons gesprek te vervolgen. Directe aanleiding is het gloednieuwe album ‘WTFortyfive?’.

Sjak Roks   

TAILGUNNER

ENGELANDS HOOP IN BANGE DAGEN

In januari 2022 maakte de wereld voor het eerst kennis met Tailgunner. In korte tijd bracht de Britse heavy metalband twee singles en de EP ‘Crashdive’ uit en deed het twee headlinetours in eigen land. Als klap op de vuurpijl werd Tailgunner opgepikt door het Duitse Fireflash Records, waarbij nu het debuutalbum ‘Guns For Hire’ verschijnt . Met recht een bliksemstart. Aardschok is benieuwd hoe oprichter en bassist Thomas Hewson dit voor elkaar heeft gekregen.

Ron Willemsen   

MARC HUDSON

ALBUM VAN EEN DRAAK

Zanger Marc Hudson stapte in 2011 als vervanger van ZP Theart bij DragonForce binnen. Twaalf jaar later, op 25 augustus om precies te zijn, komt zijn soloalbum ‘Starbound Stories’ uit. De frontman verontschuldigt zich voor zijn vermoeid ogende uiterlijk. Hij heeft er zojuist anderhalve dag over gedaan om van Los Angeles naar zijn laptop in Engeland te reizen om een Zoom-meeting met Aardschok te starten.

Metal Mike   

MARDUK

HONKVAST EN HONDSTROUW

Al jaren staan ze aan de top van de wereldwijde black metalscene. Die plaats hebben ze verworven door een aantal klassieke albums uit te brengen en door werkelijk overal op te treden. Geen band die vaker op het podium staat dan Marduk. We zaten al vijf jaar te wachten op een nieuw album, maar op 1 september is het zover, dan verschijnt ‘Memento Mori’, het vijftiende studioalbum van de Zweden. Aardschok neemt contact op met commandant der strijdkrachten Morgan Steinmeyer Hakånsson om met hem de stand van zaken door te nemen.

Wim Strijbosch   

SPIRIT ADRIFT

MET DE DOOD OP DE LOER

Vroeg of laat komt de dood voor ons allen. De Texaanse multi-instrumentalist Nate Garrett weet dat maar al te goed. Een jarenlange verslaving nekte hem bijna, maar hij is er heelhuids uitgekomen, om vervolgens tijdens de pandemie geconfronteerd te worden met de tragisch vroege dood van collega’s en vrienden. Paradoxaal genoeg leidde het tot een diepgravend schrijfproces. Concreet resulteerde dat in twee EP’s en een vijfde album. ‘Ghost At The Gallows’ verschijnt op 18 augustus. Een onvervalste heavy metalplaat, die het overkoepelende thema niet alleen vol emotie muzikaal omlijst, maar ook met positiviteit. Aardschok gaat in gesprek met de bedenker ervan.

Merijn Siben   

URNE

SLUDGE ZONDER GRENZEN

Dat het lekker gaat voor de Britse sludgemachine Urne is een understatement. De band trok met debuutplaat ‘Serpent & Spirits’ zelfs in het midden van de lockdown aardig wat aandacht naar zich toe. Dat leidde al gauw tot shows her en der in Europa, om vervolgens opgepikt te worden door Jean-Michel Labadie en Joe Duplantier van de Franse sloopkogel Gojira. Het resultaat? Een gloednieuwe plaat, geproduceerd in de studio van Joe evenals supportshows voor Gojira. ‘A Feast On Sorrow’ is een grimmige, emotionele metalplaat geworden, die de gevolgen van dementie glashard behandelt. Zanger/bassist Joe Nally staat Aardschok te woord.

Merijn Siben   

INCANTATION

DE NOOD EN DE DEUGD

Drie jaar geleden sprak Aardschok voor het laatst met John McEntee. Over zijn Incantation, natuurlijk. Ook de onvermoeibaar doorwerkende death metalband heeft van de noodgedwongen ‘off time’ tussen 2020 en 2022 een deugd gemaakt en die heet ‘Unholy Deification’. De grote hoeveelheid vrije tijd heeft tot een agressief en verzorgd album geleid. John – zanger, gitarist, componist en boegbeeld van de band – maakt een ontspannen en tevreden indruk tijdens zijn zoveelste Europese tournee.

Ype TVS   

SAMMATH

ALLES OF NIETS!

Op de verjaardagstaart die Sammath heet staan dertig kaarsjes, klaar om uitgeblazen te worden. Het trio is daarmee wellicht de langst bestaande Nederlandse black metalband. Om de feestvreugde te verhogen is er ook een gloednieuw album, ‘Grebbeberg’ getiteld. Voordat gitarist/zanger Jan Kruitwagen blaast belt hij nog snel met Aardschok.

André Verhuysen   

THE ZENITH PASSAGE

VOORSPRONG DOOR TECHNIEK

‘Datalysium’ van het Californische The Zenith Passage is bij uitstek een product van de huidige tijdgeest. De moderne sound van de technische death metalband leunt zwaar op de mogelijkheden die de hedendaagse technologie te bieden heeft. Diezelfde technologie is ook de inspiratiebron voor de conceptuele invulling van het pas tweede album van de band. Nieuwe zanger Derek Rydquist (evenals bandbrein en gitarist Justin McKinney voormalig bandlid van The Faceless) is sinds twee jaar aan boord bij The Zenith Passage.

Ype TVS   

MILKING THE GOAT MACHINE

VOORUIT MET DE GEIT!

Het is alweer een tijd geleden dat Aardschok in discussie ging met Milking The Goatmachine. De eerste, laatste en tot voor kort enige keer dat dat gebeurde was in 2009, toen het debuutalbum ‘Back From The Goats… A Goateborg Fairy Tale’ uitkwam. Fast forward naar 2023. ‘Neue Platte’ komt uit. Tijd om weer eens in te checken bij de geitenmelkers uit Goateborg. Vocalist/drummer Goatleeb staat Aardschok te woord.

Ype TVS   

GRASPOP

15 T/M 18 JUNI – STENEHEI – DESSEL (B)

Voor de vierde keer duurt de Graspop Metal Meeting vier dagen. Het grootste hardrockevenement in de Benelux vindt voor de 26e keer plaats en is voor de vierde keer op rij volledig uitverkocht. In de praktijk betekent dat 220.000 bezoekers in vier dagen.

Wouter Dielesen, Stan Novak, Merijn Siben, Wim Strijbosch, Metal Mike en André Verhuysen zijn ter plekke om de hoogte- en dieptepunten samen te vatten. Andrea Beckers en Eugene Straver zorgen voor de plaatjes.   

JERA ON AIR

22 T/M 24 JUNI – ZEILBERGSEWEG – YSSELSTEYN

De zevenentwintigste uitvoering van ‘Holland’s finest punk, hardcore and metalcore get together’ vindt voor de tweede keer plaats op een weiland aan de Zeilbergseweg in het pittoreske Ysselsteyn, op de grens van Brabant en Limburg. Met tienduizend bezoekers per dag is het festival stijf uitverkocht.

Namens Aardschok vissen Wouter Dielesen, Renée van der Ster en Matthijs Kropff de krenten uit de pap.   

ROCKHARZ

5 – 8 JULI, AIRPORT – BALLENSTEDT (D)

Het is dit jaar dertig jaar geleden dat de eerste editie van Rockharz plaatstvindt. We ontvangen op onze redactie regelmatig berichten hoe gemoedelijk dit festival in het oosten van Duitsland is. Aardschok gaat er dit jaar voor het eerst sfeer proeven.

Metal Mike   

PINKPOP

16 T/M 18 JUNI – MEGALAND – LANDGRAAF

Dit jaar valt Pinkpop wederom samen met Graspop Metal Meeting, net als in 2022. Uiteraard zitten de meeste metalheads dan in Dessel. Desondanks heeft Pinkpop een fiks aantal bands op het affiche staan die de liefhebbers van het rock- en metalgenre aanspreken. Vandaar dat Aardschok toch een kijkje neemt.

Anita Boel   

PITFEST

30 JUNI T/M 2 JULI – OUDE MEERDIJK – EMMEN

De drie voorgaande edities van Pitfest vonden plaats op het terrein van een golfclub in Erica. Omdat die locatie nabij een stikstofgevoelig Natura 2000-gebied ligt en slechts een beperkt aantal parkeerplaatsen heeft, is het metal-, punk- en hardcorefestival naar Emmen verhuisd. Het terrein bij het stadion van FC Emmen aan de Oude Meerdijk is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, met volop gratis parkeergelegenheid en ruimte voor een camping. Verdeeld over drie dagen en drie podia treden er 54 bands op. Over drie dagen trekt Pitfest vierduizend bezoekers. Plaatselijke ondernemingen verzorgen de catering en dragen samen met vrijwilligers uit de buurt bij aan de gemoedelijke sfeer, onder de noemer ‘Welkom in Drenthe godverdomme’.

.