CD van de maand augustus/september 2023

SOEN

Memorial

(Silver Lining Music)
Diederick RR9660
85

Dat Soen – zo kort na ‘Imperial’ uit 2021 – alweer met een nieuw studioalbum op de proppen komt, is best onverwacht. Hoewel? De twee optredens op Prognosis eerder dit jaar lieten zien dat de heren barstten van de energie. Die vitaliteit heeft ze blijkbaar inspiratie gegeven om tien nieuwe songs te bundelen tot dit nieuwe album, met de korte en krachtige titel ‘Memorial’. In goede Soen-traditie bestaan daarnaast ook alle songtitels uit slechts één woord. Dat wil gelukkig niet zeggen dat er ineens een nu-metalalbum uit de koker van de vijf Zweden is gerold. En er is wel meer bij hetzelfde gebleven: de opbouw van de nummers bijvoorbeeld. Soen-songs hebben vaak een beproefd recept, namelijk dat ze stevig beginnen, dan ruimte geven aan een rustige break met emotionele zanglijnen van Joel Ekelöf en gevoelige gitaarpartijen van leadgitarist Cody Lee Ford, waarna stevig wordt afgesloten, voortgestuwd door voormalig Opeth-drummer Martín López. Mooie voorbeelden hiervan zijn de opener „Sincere”, het ritmisch speelse „Unbreakable” en „Vio­lence”, dat met een erg pakkend refrein is gezegend. Slechts één keer trapt Soen een hele song onvermoeid door („Fortress”). Ook onveranderd: de aanwezigheid van een melancholieke, bluesy song. „Vitals” heet dat nummer en het is de sfeervolle afsluiter van ‘Memorial’. Ekelöf neemt hierop de ruimte om zijn stem iets anders te gebruiken, wat erg fraai uitpakt. Eveneens opvallend – en indrukwekkend – is de ballad „Hollowed”, waarin Ekelöf een intens duet aangaat met zangeres Elisa. Het laat zien dat de band nog steeds in ontwikkeling is, ondanks de vele herkenbare, terugkerende elementen. De klasse druipt van ‘Memorial’ af en gecombineerd met de sprankelende energie en inspiratie die de band momenteel uitstraalt, is het niet vreemd dat Soen deze maand trots de Soundcheck aanvoert.