Aardschok oktober 2023

In de Aardschok van oktober 2023 lees je alles over:


Bestel hem hierKK’S PRIEST

ZONDAAR VOOR HET LEVEN

Toen de voormalig Judas Priest-leden K.K. Downing (gitaar) en Tim ‘Ripper’ Owens (zang) enkele jaren geleden de krachten bundelden in KK’s Priest leidde dat nauwelijks tot gefronste wenkbrauwen. Downing’s beslissing om Owens te rekruteren werd zelfs als tactisch sterk ervaren. Vooralsnog lijken de heren het gelijk aan hun zijde te hebben. Het in 2021 verschenen eerste wapenfeit ‘Sermons Of The Sinner’ voldeed aan de verwachtingen. De karakteristieke individuele eigenschappen van beide heren zorgden voor de nodige raakvlakken met de oermetal van hun voormalig broodheer. De in alle hevigheid losgebarsten pandemie trok echter een dikke streep door de live-ambities, een gemis dat de heren vervolgens wel ruimschoots de tijd gaf om in relatieve stilte te werken aan een nieuw album. Gedoopt tot ‘The Sinner Rides Again’ zal het werkstuk op 29 september worden gepresenteerd maar inmiddels hebben vele duizenden Europese metalheads de band recent live aan het werk gezien op enkele Europese zomerfestivals. Zo was Aardschok van de partij op Alcatraz in Kortrijk waar de band korte metten maakte met de al dan niet resterende scepsis. Stan Novak zoomt een week later met Ripper om te informeren naar de actuele stand van zaken.

Stan Novak   

TESSERACT

VERWARRING

Tesseract (ook wel geschreven als TesseracT) is één van de eerste bands die het ritmische van Meshuggah mixte met bijna esoterische soundscapes en heldere zang. Het zorgde ervoor dat de djent-stroming een melodieuze injectie kreeg en Tesseract groeide daarbij uit tot één van de koplopers van het genre. Van 2011 tot 2018 bracht de band vier fijne albums uit en om de geboorte van nummer vijf te vieren, belden we met bassist Amos Williams. Een rustige en bedachtzame muzikant die met hulp van zanger Daniel Tompkins het concept van het nieuwe album ‘War Of Being’ verzon en uitwerkte.

Diederick RR9660   

ALICE COOPER

ALICE, ALICE, WHO THE FUCK IS ALICE?

Hoewel hij afgelopen februari de respectabele leeftijd van 75 jaar heeft bereikt, peinst Vincent Furnier er niet over om het rustiger aan te gaan doen. Integendeel, hij lijkt wel haast voortdurend onderweg te zijn om de podia af te struinen, hetzij als zijn alter ego Alice Cooper of met zijn ‘hobbyband’ Hollywood Vampires. Tussendoor maakt hij ook nog aan de lopende band uitstekende albums. Na ‘Paranormal’ (2017) en ‘Detroit Stories’ (2021) is ‘Road’ alweer z’n derde in amper zes jaar tijd. Heel toepasselijk is het album gebaseerd op het leven ‘on the road’. Want als iemand daarover kan meepraten is het Alice Cooper wel.

André Verhuysen   

SYLOSIS

HARDER EN AMBITIEUZER DAN OOIT

We spraken hem ruim acht jaar geleden voor het laatst. Toen was hij niemand méér dan de oprichter van de melodieuze thrashband Sylosis. Intussen is er veel gebeurd. Zo vervulde hij tot voor kort de positie als gitarist bij de metalcore-iconen van Architects. Zeven jaar lang stond ‘zijn’ Sylosis daardoor op een lager pitje. In 2019 blies hij zijn levenswerk weer nieuw leven in. Binnenkort verschijnt het zesde studioalbum van de Britten, getiteld ‘A Sign Of Things To Come’. Aardschok belt met Josh Middleton (38).

Renée vd Ster   

THE BITES

NO-NONSENSE ROCK-’N-ROLL

Los Angeles was ooit het mekka van de partyrock met een bruisend clubcircuit en muzikanten die er vanuit het hele land naartoe trokken met de droom om het te gaan maken. Af en toe heb je nog steeds bandjes die vasthouden aan de roemruchte jaren tachtig en één daarvan is The Bites. Eind september verschijnt hun debuutalbum ‘Squeeze’. Aardschok zoomt met zanger Jordan Tyler.

Ron Willemsen   

MAMMOTH WVH

AMERIKAANSE TOESTANDEN

Wolfgang Van Halen is een drukbezet baasje. Zo druk dat het Aardschok uitzonderlijk veel moeite kost om een interview met het muzikale wonderkind te bemachtigen. Op Graspop zou een perfecte gelegenheid zijn geweest om de koppen bij elkaar te steken, ware het niet dat Wolfie geen interviews doet tijdens showdagen. En dan begint het lange wachten. Een geboekt tijdslot voor een Zoom-interview wordt eind juli op het allerlaatste moment afgezegd vanuit het Mammoth-kamp. Met de naderende deadline op het netvlies beginnen we de moed al op te geven. Het onlangs verschenen ’Mammoth II’ is echter een prima vervolgplaat, die de nodige aandacht verdient. Op 15 augustus rond etenstijd bereikt ons dan alsnog uit het niets de vraag of we om 22:30 uur misschien twintig minuten tijd hebben. Er is een blokje vrijgekomen in de agenda van Wolfie en als we deze weigeren is er geen garantie dat er een alternatief wordt gevonden. Met de rug tegen de muur dus.

Stan Novak   

PRONG

SCHOPPEN TEGEN HEILIGE HUISJES

Lange tijd hanteerde Prong een regelmatig schema van praktisch elk jaar een nieuwe plaat. Het nieuwe album ‘State Of Emergency’ heeft echter zes jaar op zich laten wachten. Dat had een goede reden: het brein achter Prong, Tommy Victor, kreeg te maken met gezinsuitbreiding en moest zijn tijd en energie even in andere zaken steken. Inmiddels is de rust in huize Victor enigszins teruggekeerd en is er zelfs ruimte voor een kleine tournee. Na afloop van het optreden op Dynamo Metalfest in Eindhoven spreekt Aardschok met Victor over het heden en verleden.

Gerrit Mesker   

BLACK STONE CHERRY

LUIDRUCHTIGER DAN OOIT

Op 29 september verschijnt het achtste studioalbum van Black Stone Cherry, het Amerikaanse broederschap dat zich al dik twee decennia nadrukkelijk manifesteert op het snijvlak van hardrock en metal. Van gas terugnemen is daarop geen sprake. Integendeel, ‘Screamin’ At The Sky’ is het hardste album uit de geschiedenis van de band uit Kentucky. Aardschok legt contact via Zoom en krijgt nieuweling Steve Jewell Jr. op het beeldscherm, de bassist die in 2020 oudgediende Jon Lawhon verving. Het is dan ook aan de ‘new kid in town’ om uit te leggen waar al dat spierballenvertoon vandaan komt.

Stan Novak   

ENTERING POLARIS

TOTAALSPEKTAKEL

Een samenwerking aangaan met een reeks muzikanten en zangers en een perfect afgewerkt dubbelalbum op de markt brengen. In je eentje. Je moet het maar doen. Bovendien zijn er al plannen voor een volgende dubbelaar en staan er veel optredens met zijn andere band Thorium in de agenda. Het lijkt wel alsof een dag meer dan 24 uur telt voor Tom Tas, de gitarist, bedenker en bezieler van Entering Polaris. Tijd voor een gesprek met Aardschok.

Patrick De Sloover   

DANKO JONES

EIND GOED, AL GOED

Toen Danko Jones een kwart eeuw geleden ten tonele verscheen ging dat gepaard met de nodige bravoure en grootspraak. Met zijn elfde studioplaat ‘Electric Sounds’ op punt van verschijnen kunnen we echter concluderen dat de frêle Canadees de daad bij het woord heeft weten te voegen. Album nummer elf gaat doodleuk verder waar album nummer tien, zeven of vier ophield. Niets nieuws onder de zon dus, maar andermaal een plaat vol pakkende, tot uitbundig meebrullen uitnodigende rock-’n-roll-anthems. Hoe flikt-ie dat toch steeds weer opnieuw? Aardschok probeert erachter te komen, enkele uren voordat Jones op Graspop het veld voor de Jupiler Stage in vuur en vlam zet.

Stan Novak   

ELECTRIC BOYS

FUNK & FUN

Met de debuutplaat ‘Funk-O-Metal’ maakt Electric Boys in 1990 een verpletterende indruk. De muziek van het Zweedse gezelschap van gitarist, zanger en songschrijver Conny Bloom is een soort mix van hardrock met funk die op dat moment nog niet veel te horen is. Dit oorspronkelijke geluid is de band altijd trouw gebleven. Na een onderbreking van zo’n tien jaar zijn de heren nog steeds enthousiast bezig, getuige het nieuwe album ‘Grand Explosivos’. Conny Bloom, samen met bassist Andy Christell één van de twee oorspronkelijke leden, praat Aardschok bij.

Ron Willemsen   

MOLYBARON

INVALSHOEKEN TE OVER

De andere kant van de videoverbinding toont een lege kamer met slechts een kaal bureau. Plus een stoel met daarop onze gesprekspartner van dienst: bandleider Gary Kelly van het Iers/Franse collectief Molybaron. Hij is oprichter, zanger, gitarist en artistiek leider van de band en overziet alles wat met zijn kindje te maken heeft. We spraken hem twee jaar geleden in verband met het verschijnen van ‘The Mutiny’, een sterk album dat Molybaron onder de aandacht van een groter publiek bracht. Kelly en zijn mannen hebben het momentum gebruikt om schijnbaar moeiteloos een waardige opvolger in elkaar te zetten met de titel ‘Something Ominous’. Maar schijn bedriegt.

Diederick RR9660   

BLACKBRIAR

SPANNENDE TIJDEN

Op 29 september verschijnt het nieuwe album ‘A Dark Euphony’ van het Nederlandse Blackbriar. Kwam het debuut ‘The Cause Of Shipwreck’ (2021) nog via crowdfunding tot stand, inmiddels is er getekend bij Nuclear Blast Records. Het is alleszeggend over de status van de gothic rock/metalband: het succes van Blackbriar groeit snel. Gezien de kwaliteit van ‘A Dark Euphony’ is dat meer dan terecht. Aan het woord zijn frontvrouw Zora Cock en drummer René Boxem.

Anita Boel   

CONQUER DIVIDE

KLAAR VOOR DE TROON

Metal is a man’s game? Niks ervan! De vijf dames van Conquer Divide zijn er klaar voor om de wereld het tegendeel te bewijzen. Met hun tweede album ‘Slow Burn’, dat begin september verschijnt, willen ze de troon veroveren. Met pakkende metalcoreriffs, heerlijke hardrockhooks, krachtige teksten en een perfecte combinatie van bijna engelachtige cleane zang en diepe growls. Aardschok sprak met vocalist, bassist en multi-muzikaal talent Janel Duarte over ‘Slow Burn’, samen een band hebben terwijl je een flink eind bij elkaar vandaan woont en natuurlijk over girlpower!

Marlous de Jonge   

BARONESS

UITGEKLEURD

Op 15 september verschijnt het nieuwe Baroness-album ‘STONE’. Het zesde studioalbum van de band markeert om meerdere redenen de start van een nieuwe fase in het bestaan van de band. Zanger/gitarist John Baizley legt uit waarom.

Matthijs Kropff   

ASINHELL

EEN HEFTIGE BEAT

Als de hoofdredactie mij vraagt om een interview te doen met Michael Poulsen en ik antwoord met: ‘Liever niet, want ik weet helemaal niks van Volbeat’, krijg ik direct als reply ‘Dat is juist de bedoeling Wim, want het gaat over Asinhell, zijn death metalband’. In dat geval wil ik wel degelijk even kletsen met de sympathieke Deen van wie bekend is dat hij een death metalverleden heeft. Verrassend om nu te horen dat hij met een nieuwe band aan de slag is gegaan. De verrassing is na beluistering van Asinhells debuutalbum ‘Impii Hora’ nóg groter, want wat een geweldige plaat hebben Poulsen en zijn kompanen afgeleverd. Een telefoontje naar Denemarken is dan ook snel opgezet.

Wim Strijbosch   

CRYPTOPSY

DEATH METAL VAN BIJBELSE PROPORTIES

Na ruim tien jaar van volledige onafhankelijkheid, waarin Cryptopsy een titelloos album en twee EP’s uitbracht, tekende de Canadese death metalband weer een platendeal. Om promotionele redenen, maar vooral om ervoor te zorgen dat de muziek het publiek bereikt. Dat is van belang, omdat de heren met hun achtste full-length ‘As Gomorrah Burns’ nogal wat te melden hebben. Op muzikaal gebied combineren ze grooves met berekende chaotische delen en een nieuw, donker stijlelement. In de teksten plaatsen ze het bijbelse verhaal van Sodom en Gomorra in de context van het hedendaagse internet. Matt McGachy licht toe.

Wouter Dielesen   

NERVOSA

FURIEUZE VROUWEN

De thrash/death metalformatie Nervosa weet met elke release meer fans voor zich te winnen en was bij de afgelopen zomerfestivals een graag geziene gast. Frontvrouw Prika Amaral praat Aardschok bij over de huidige status van de band en de nieuwe plaat ‘Jailbreak’.

Sjak Roks   

SHINING

HET BEGIN VAN HET EINDE?

Psychische stoornissen, overmatig alcohol- en drugsgebruik, automutilatie en geweldsdelicten vormen al decennialang de centrale thema’s in het leven van de Zweedse multi-instrumentalist/vocalist Niklas Kvarforth. Beter bekend onder de naam Shining, dat hij als twaalfjarige puber oprichtte. Sindsdien bracht de excentriekeling tientallen platen uit en versleet hij minstens het dubbele aan personeel. De stabiele factor door de jaren heen is ‘s mans muziek gebleven. Zijn mengelmoes van black metal, progressieve rock, pop en klassieke muziek heeft nauwelijks aan kwaliteit ingeboet. Dat bewijst het nieuwe elfde album ‘Shining’ eens te meer, dat wederom onder toeziend oog van Andy La Rocque (King Diamond) werd ingeblikt in diens Sonic Train-studio. Kvarforth claimt dat dit zijn laatste werk ooit zal zijn. Of dat waar is moet nog blijken. Kortom, genoeg redenen voor Aardschok om de Zweed te bellen voor nadere tekst en uitleg.

Wouter Hommel   

CANNIBAL CORPSE

ROLLIN’, ROLLIN’, ROLLIN’…

Het lijkt Cannibal Corpse allemaal zo makkelijk af te gaan. Om de twee à drie jaar verschijnt er een album waarop de mannen onverminderd hard en snel tekeergaan en in de tussenliggende periodes lijkt de band bijna continu op tour te zijn. Maar gaat het allemaal wel zo makkelijk als het lijkt? Droogt de put met riffs en inspiratie nooit uit en hoe verloopt het touren nu de heren ook een jaartje ouder worden? Aardschok gaat daarover in gesprek met drummer Paul Mazurkiewicz.

Stephan Gebedi   

PRIMORDIAL

GEEN SPELLETJE

Tweeëndertig jaar alweer zorgt Primordial voor een onmiskenbaar Ierse bijdrage aan de black/pagan metalscene, met een inmiddels heel eigen en herkenbaar geluid. Het tiende album klinkt episch en energiek. De altijd praatgrage Alan ‘Nemtheanga’ Averill is zoals gewoonlijk onze gesprekspartner.

Martijn Busink   

ALCATRAZ

11 – 13 AUGUSTUS, SPORTCAMPUS DE LANGE MUNTE – KORTRIJK (B)

De vijftiende editie van het Belgische Alcatraz Festival is een doorslaand succes, met gemiddeld veertienduizend bezoekers per dag. Werkelijk alles zit dit jaar mee; niet alleen het uitgekiende programma en de kleine, logistieke wijzigingen vallen in goede aarde, maar ook het perfecte festivalweer. Het zorgt voor een bieromzet van maar liefst 170.000 liter! Aardschok pikt wat bandjes en pintjes mee en wisselt enkele woorden met de festivalorganisatie.

Aardschok crew   

STONEHENGE

29 JULI – STATIONSPLEIN – STEENWIJK

Het Steenwijkse grindcore- en death metalfeestje is ook dit jaar weer een ware uitputtingsslag. De formule is inmiddels vaste prik: één dag, twee podia, 23 bands, waarvan de meeste een speeltijd hebben van nog geen half uur. Ga je een keer plassen, dan heb je al een concert gemist. Schuilen voor herrie, hitte of regen? Dat doe je thuis maar!

Aardschok crew   

DYNAMO METAL FEST

19 & 20 AUGUSTUS – IJSSPORTCENTRUM – EINDHOVEN

Voor de zevende editie van Dynamo Metalfest heeft de organistie in de vorm van Megadeth een klapper van jewelste binnen gehengeld. Daarnaast zorgt een tweede podium, de Kink Distortion Stage, voor een verdere verrijking van het programma. Aardschok is erbij en kijkt er naar.

Aardschok crew