CD van de maand oktober 2023

TESSERACT

War Of Being

(K-Scope)
Diederick RR9660
80

War of being. Oftewel ‘de strijd met je zijn’. De titel van album nummer vijf van de Engelse djentpioniers TesseracT is een teken dat het geen gemakkelijke kost is die de band je hier voorschotelt. Zowel muzikaal als tekstueel word je op ‘War Of Being’ een uur lang flink uitgedaagd. Bassist Amos Williams bedacht het tekstuele concept en werkte dat samen met zijn vier maten muzikaal uit tot een album dat behoorlijk wat tijd nodig heeft om zijn geheimen prijs te geven. Dat komt vooral doordat TesseracT de minst toegankelijke songs aan het begin heeft geplaatst en het donkere album daarna pas stapje voor stapje meer licht gaat doorlaten. Ondanks de toegenomen complexiteit, klink het geheel – vijf jaar na ‘Sonder’ – echter nog ontegenzeggelijk als TesseracT; de inventieve en uitdagende ritmemachine bestaande uit drummer Jay Postones en Williams, de gitaarpartijen van James Monteith en Acle Kahney die het ene moment etherisch klinken en het volgende keihard ‘zagen’ en daarboven de uiterst gevarieerde zang van Daniel Tompkins. Ondanks de sfeervolle inzet van de gitaren, keyboards en de zalvende cleane zang, vind ik het lastig om een diepe connectie te voelen met de songs van het vijftal. Die connectie is er bij vlagen zeker, zoals tijdens Tompkins uithalen in „Legion” en gedurende het prachtig dromerige „Sirens”, maar de emotie voelt vaak net te doordacht. En dat houdt een rem op de score voor dit fraaie album.