Aardschok november 2023

In de Aardschok van november 2023 lees je alles over:


Bestel hem hierWITHIN TEMPTATION

ONGEWAPEND VERZET

De nieuwe plaat van Within Temptation heet ‘Bleed Out’. Was het vorige album ‘Resist’ al een duidelijke oproep tot bewustwording, met ‘Bleed Out’ gaat Within Temptation nog een stap verder. Zo wordt de bands mening over de oorlog in Oekraïne niet onder stoelen of banken gestoken en ook een issue als de onderdrukking van vrouwen wordt niet geschuwd. Het zijn onderwerpen die frontvrouw Sharon den Adel en partner Robert Westerholt duidelijk raken. En er is meer. Het creatieve schrijversduo staat ons te woord tijdens een persdag in hartje Amsterdam.

Anita Boel   

SORCERER

DON’T FEAR THE REAPER

Met ‘Lamenting Of The Innocent’ leverde Sorcerer drie jaar geleden een plaat van wereldformaat af. Het derde album van het Zweedse doomensemble eindigde dan ook in menig jaarlijstje. Het plaatste de lat daarmee meteen torenhoog voor album nummer vier. Het getalenteerde vijftal heeft er zich niet door laten intimideren en met het machtige ‘Reign Of The Reaper’ kan het zich opnieuw op de brede borst kloppen. Aardschok neemt contact op met Anders Engber, de man met de fluwelen stembanden.

Stan Novak   

U.D.O.

ELLENDE ALS DRIJFVEER

Terwijl op de stembanden van generatiegenoten als David Coverdale, Rob Halford, Ozzy Osbourne en Klaus Meine steeds meer sleet komt, gromt het machientje van Udo Dirkschneider nog net zo krachtig als dik veertig jaar geleden, toen hij met Accept klassieke albums als ‘Breaker’ en ‘Restless And Wild’ uitbracht. Het alweer achttiende album van de band die zijn voornaam draagt is een van de betere uit zijn oeuvre. Als Aardschok de frontman kort voor zijn optreden op Summer Breeze spreekt oogt hij fitter dan ooit. Het verwondert dan ook niet dat hij na ‘Game Over’(2021) nog een ‘Touchdown’ heeft gemaakt.

Metal Mike   

ANGELUS APATRIDA

NIET TE STOPPEN SPAANSE FURIE

Toonaangevende Spaanse metalbands zijn een zeldzaamheid. Toonaangevende Spaanse thrashbands zijn een unicum, daar is er namelijk maar één van. Angelus Apatrida heeft zich sinds de oprichting in 2006 langzaam maar gestaag opgewerkt tot de Europese thrash metaltop. Een platendeal met Century Media in 2010 zette de weg naar boven in en ervaren festivalbezoekers kunnen de formatie uit Alicante de afgelopen jaren onmogelijk zijn ontgaan. Met de euforische show op Alcatraz nog vers in het geheugen neemt Aardschok contact op met zanger/gitarist Guillermo Izquierdo. Op 23 oktober verschijnt namelijk het flitsende nieuwe album ‘Aftermath’.

Stan Novak   

THE DEAD DAISIES

TERUGKEER VAN EEN VERLOREN ZOON

In een tot nu toe tien jaar durende carrière is The Dead Daisies erin geslaagd een indrukwekkend cv op te bouwen. Met wisselende bandbezettingen, een eindeloze lijst aan optredens en een fiks aantal albums. In 2018 besloot zanger John Corabi dat het wel even genoeg was; het vele touren vergde z’n tol. Glenn Hughes nam zijn rol al snel over, maar na twee uitstekende albums ging ‘the voice of rock’ alweer z’n eigen weg. Bandleider David Lowy vroeg vervolgens een inmiddels weer helemaal opgeladen John Corabi om weer bij de Daisies terug te keren. Met de herinstalleerde frontman voeren we een gesprek, in aanloop naar de aanstaande Europese tournee.

Ron Willemsen   

SERENITY

NEVER CHANGE A WINNING TEAM

Ruim twintig jaar geleden zag de Oostenrijkse symfonische metalband Serenity het levenslicht. Sindsdien groeit de band gestaag. Sinds het debuut in 2006 zijn ze met ‘Nemesis A.D.’ inmiddels aanbeland bij het achtste studioalbum. Wederom een degelijke plaat. Via Skype spreken we er over met gitarist Chris Hermsdörfer die zich overigens wel eens beter heeft gevoeld.

Anita Boel   

ANGRA

PIJN IS FIJN

Power. Prog. Classic rock. Braziliaanse folk. Filmmuziek. Metal. Het is het palet aan genres waar het Braziliaanse Angra zich al dertig jaar van bedient. Bij voorkeur bevat elk album van elke smaak een nummer. Op het binnenkort te verschijnen ‘Cycle Of Pain’ is dat niet anders. Het album vormt een ware omnibus aan pijnlijke ervaringen uit de afgelopen jaren. De harde kern, in de vorm van oprichter/gitarist Rafael Bittencourt (51) en bassist Felipe Andreoli (43), videobelt met Aardschok.

Renée van der Ster   

SATAN’S FALL

GééN FINSE FATE

Het debuutalbum ‘Final Day’ (2020) van de Finse heavy metalband Satan’s Fall was geen onbetwiste topper. Des te verrassender is de sterke opvolger. ‘Destination Destruction’ bevat heerlijk materiaal met extra veel aandacht voor de duellerende gitaristen. Tijd om Satan’s Fall aan je voor te stellen. Hiervoor hadden we een gesprek met de twee snarenplukkers: Tomi Mäenpää en Ville Koskinen.

Patrick de Sloover   

DORO

FOREVER DE METAL QUEEN

Toen in 1984 het tweede Lee Aaron-album ‘Metal Queen’ verscheen werd Karen Greening – de echte naam van de zangeres – overal als metal queen aangeduid. Inmiddels weet iedereen dat er maar één echte metal queen op onze aardkloot rondhuppelt en dat is Dorothee Pesch, overal bekend als Doro. Dit jaar staat ze meerdere keren stil bij haar veertigjarige jubileum. Onlangs op de festivals Wacken Open Air en Keep It True Rising en op 28 oktober bij haar grootse jubileumshow in thuisstad Düsseldorf. Een dag eerder verschijnt het nieuwe, twintig nummers tellende album ‘Conqueress – Forever Strong And Proud’ om deze verjaardag extra cachet te geven. Aardschok spreekt de hoofdpersoon.

Metal Mike   

COREY TAYLOR

DE DUIZEND KANTEN VAN COREY TAYLOR

Of met negen of alleen. Corey Taylor houdt wel van extremen. Waar bij Slipknot een half dorp zich met elke noot (en meer) mag bemoeien, kiest Taylor bij zijn solowerk voor het andere uiterste. Geen compromissen. Het is Taylor-time. In 2020 resulteerde dat in ‘CMFT’, een plaat vol rock, rap, rust en alles daartussen, naast, boven en onder. Na een Slipknot-album tussendoor komt nu het vervolg. Het toepasselijk getitelde ‘CMF2’. Het échte eerste soloalbum. The man himself legt uit hoe dat zit.

Justin Erkens   

WAYFARER

DE AMERIKAANSE DROOM IS DOOD

Wayfarer is misschien wel de enige ‘western American’-metalband ter wereld. Wat ooit begon als puur black metalproject, geboren uit een liefde voor Scandinavische muziek, groeide in de tien jaar dat Wayfarer inmiddels bestaat uit tot een band met een heel eigen geluid. Shane McCarthy (gitaar en zang), Isaac Faulk (drums), Jamie Hansen (bas) en Joe Strong-Truscelli (gitaar) combineren namelijk black metal met progressieve invloeden én coun­try en americana. Aan de vooravond van de release van vijfde studioalbum ‘American Gothic’ spreekt Aardschok met Shane McCarthy over zijn bijzondere band.

Marlous de Jonge   

THEOCRACY

KLAAR VOOR DE GROTE SPRONG

Het geduld van fans van Theocracy is de afgelopen jaren behoorlijk op de proef gesteld. Het was wachten, wachten en nog meer wachten. De band uit Athens, Georgia deed namelijk zeven jaar over ‘Mosaic’, maar met dat nieuwe album op zak lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat de Amerikanen definitief doorbreken.

Ivar De Koning   

CIRITH UNGOL

GOUDEN JAREN

Het verhaal van Cirith Ungol is tragisch en magisch. De Californische metalveteranen verzopen begin jaren negentig. In hun eigen sores. Om vervolgens nog verder de diepte ingeduwd te worden door een tijdgeest vol wansmaak, waarin hun doomy, groovy, authentieke heavy metal niet meer op waarde werd geschat. Er kwam een bitter einde aan jarenlang hard werken. Bijna dertig jaar bleef het daarna stil. En nét op het moment dat de band miraculeus herrees uit z’n as – ‘Forever Black’ (2020) – lag de wereld stil. Maar de geest is uit de fles. Cirith Ungol is écht terug. Met het nieuwe ‘Dark Parade’ als het ultieme bewijs. We spreken drummer Robert Garven.

Justin Erkens   

SKY EMPIRE

DE KEERZIJDE VAN TRAGIEK

Het is best opmerkelijk dat Aardschok virtueel aan tafel schuift met de nieuwe bassist van een band en niet met de artistiek leider ervan. Gelukkig blijkt al snel dat Daniel Jones van de Engelse progmetalformatie Sky Empire al heel lang optrekt met de werkelijke bandleider Dazic Lecutier en daardoor ook de turbulente recente geschiedenis van de band heeft meegemaakt. En de man blijkt ook nog eens te kunnen schrijven.

Diederick RR9660   

MORNE

MASSA UIT MASSACHUSETTS

In het oud-Frans betekent Morne zoveel als ‘kleine berg’. Het is tevens de naam van een sludge/post-metalband uit Boston, die het met ‘Engraved With Pain’ verre van klein houdt. Deze vijfde plaat bevat vier vadsige epossen, alle meeslepend, nihilistisch en zwaar genoeg om een berg te verzetten. Aardschok wil het fijne weten van deze verpletterende post-metalkraker en stuurde een vragenlijst naar gitarist/zanger Miłosz Gassan, die uitsluitend per e-mail interviews doet.

Merijn Siben   

BERZERKER LEGION

VREEMDELINGENLEGIOEN

Toen Berzerker Legion drie jaar geleden het debuutalbum ‘Obliterate The Weak’ uitbracht waren de reacties daarop louter positief. Op zich is dat niet verwonderlijk. Hoewel de heren de term ‘all-starband’ zelf misplaatst vinden, staat wel vast dat alle bandleden, afkomstig uit Zweden, Engeland en Nederland, een vracht aan ervaring meebrengen. Met de opvolger ‘Chaos Will Reign’ overtreffen ze het debuut. Hoewel er muzikaal gezien niet veel veranderd is, is er op andere vlakken vooruitgang geboekt. Gitarist Alwin Zuur vertelt hoe ze dat voor elkaar gekregen hebben, maar blikt eerst even terug.

Gerrit Mesker   

ASAGRAUM

TUSSEN LEVEN EN DOOD

Het Nederlandse Asagraum is een rijzende ster binnen de black metalscene, hoewel de band in eigen land nog maar weinig te zien is geweest. Toch trad Asagraum al over de hele wereld op, in verschillende samenstellingen, ook met niet-Nederlandse muzikanten. Met ‘Veil Of Death, Ruptured’ is de formatie toe aan album nummer drie. Frontvrouw Obscura, in oud-Hollandsch bekend als Hanna van den Berg, staat Aardschok te woord.

Ype TVS   

DYING FETUS

LOON NAAR WERKEN

Dying Fetus is bepaald geen death metalband die als ‘old school’ te boek staat. De Amerikanen stonden eerder aan de wieg van de technische death metalbands, die zo vanaf de eeuwwisseling als paddenstoelen uit de grond schoten. Maar vergis je niet, ondertussen timmeren zanger/gitarist John Gallagher en de vooral vroeger veelvuldig wisselende zijnen al 32 jaar aan de weg. ‘Make Them Beg For Death’ is de nieuwste creatie van het inmiddels ruim vijftien jaar stabiele trio en de aanleiding voor dit gesprek.

Ype TVS   

AUTOPSY

BLOEDIGE BROEDERSCHAP

Voor wie zijn death metal het liefst smerig en ziek geniet, is Autopsy geen onbekende. De cultband uit Californië is sinds 2008 bezig aan een tweede jeugd, die qua levensduur en productiviteit de eerste ruimschoots overtreft. De stijl van de band is al jaren onveranderd en dat geldt grotendeels ook voor de lineup, waar alleen de positie van bassist nogal eens aan verandering onderhevig is. Het bekendste gezicht in de band is dat van drummer/zanger Chris Reifert, wiens naam ook prijkt op de hoes van het legen­darische debuutalbum ‘Scream Bloody Gore’ van Death. Vandaag is er eerst echter aandacht voor ‘Ashes, Organs, Blood And Crypts’, het zesde Autopsy-album sinds de doorstart.

Ype TVS   

DOG EAT DOG

WEER TERUG DOGVERDOMME!

Het laatste volwaardige studioalbum van de Amerikaanse crossoverband Dog Eat Dog, ‘Walk With Me’, dateert alweer van 2006. Het werd dus onderhand wel weer eens tijd. Zanger van het eerste uur John Connor praat Aardschok bij over de lange periode van stilte en het gloednieuwe album ‘Free Radicals’.

Sjak Roks   

HARMS WAY

HET GROTE LIJDEN

Harms Way (ook wel geschreven als Harm’s Way) is in 2006 ontstaan als project van leden van de straight-edgepunkband Few And The Proud. Het doel was simpel: korte, snelle en krankjoremheftige powerviolence-songs spelen. Eind september is het vijfde studioalbum ‘Common Suffering’ verschenen. We praten erover met gitarist Nick Gauthier.

René Vanes   

HET NIEUWE GEZICHT VAN CARNATION

Na twee overtuigende platen vol old-school death metal (‘Chapel Of Abhorrence’ en ‘Where Death Lies’) was de Belgische band Carnation toe aan iets nieuws. Wat begon met een muzikale stijlverbreding groeide tijdens het creatieproces van het derde album ‘Cursed Mortality’ uit tot veranderingen op stilistisch, vocaal en visueel vlak. „Niet zonder risico, wel noodzakelijk”, licht frontman Simon Duson toe. „Als we platen zouden blijven maken in de stijl van ons eerste werk, zou ons dat te weinig voldoening geven. Wat we nu deden was uitdagend, een zoektocht.”

Wouter Dielesen   

PROGPOWER

6, 7 & 8 OKTOBER – SJIWA – BAARLO

Progpower is al ruim twintig jaar een begrip. Het driedaagse evenement staat internationaal bekend als dé plek waar je moet zijn als liefhebber van progrock/metal in de allerbreedste zin van het woord. Het programma is binnen de niche veelzijdig en gaat van radiovriendelijke progrock tot progcore met fusion/djent-invloeden. Voor ieder wat wils, en niemand gaat naar huis zonder een nieuwe band ontdekt te hebben.

Renée van der Ster & Diederick RR9660   

AYREON

15 SEPTEMBER – 013 – TILBURG

Gedurende het derde weekend van september 2023 staat Tilburg in het teken van een serie van liefst zes optredens van het fenomeen Ayreon. Het spektakel begint eigenlijk al op donderdag, wanneer er een try-outshow plaatsvindt die toegankelijk is voor een aantal gelukkige bezitters van speciale VIP-kaarten. De vijf officiële shows volgen vanaf de vrijdagavond, de voorstelling waarvan wij hier verslag doen. Op de zaterdag en zondag zijn er zowel middag- als avondvoorstellingen, waardoor het hele gebeuren een ware uitputtingsslag moet zijn voor de enorme cast die is opgetrommeld door mastermind Arjen Lucassen. Het Ayreon-feest concentreert zich overigens niet tot 013, de halve buurt doet mee: de omliggende cafés schenken twee soorten Ayreon-bier, er zijn Ayreon-menu’s, er is een pop-upstore waar de Ayreonauts (zoals de fans worden genoemd) allerhande merchandise en memorabilia kunnen kopen en er zijn zelfs diverse mini-optredens van Ayreon-gastzangers als Mike Mills, Wudstik en Damian Wilson. De animo voor deze optredens is echter zo groot dat velen teleurgesteld bij de deur worden tegengehouden omdat het bomvol is. De uitpuilende hotels en Ayreon-camping dragen bij aan de heerlijke sfeer die hangt in het oostelijke centrumdeel van Tilburg. En om de feestvreugde nog eens extra aan te wakkeren, komt (in ieder geval op de vrijdag) mister nice-guy Damian Wilson alle fans die in de mega-lange rij voor 013 staan persoonlijk welkom heten. Al handenschuddend en met de bekende brede grijns op zijn gezicht werkt hij de hele rij af voordat hij naar binnen duikt voor zijn voorbereiding. Geweldig.

Diederick RR9660   

METAL EXPERIENCE FEST

23 SEPTEMBER – NOBEL, LEIDEN

Eerst de organisatorische mededelingen. Het Amerikaanse Sanctuary had de vijfde editie van Metal Experience Fest eigenlijk moeten afsluiten. Maar hun tournee – en daarmee ook die van het voorprogramma Halcyon Way – werd afgeblazen. Met Burning Witches en After All zijn prima vervangers geregeld. Verder zou het death metalgezelschap Dissect opgenomen worden in de programmering. De Alphense band zegde echter af en is vervangen door de jonge honden van Headless Hunter.

René Vanes   

BAROEG OPEN AIR

9 SEPTEMBER – ZUIDERPARK – ROTTERDAM

Na regen komt zonneschijn. Zelfs deze zomer. Na wat voelde als de meest regenachtige juli en augustus ooit, genieten tienduizend bezoekers van de zonovergoten veertiende editie van Baroeg Open Air. Nooit eerder werd het het festival zo druk bezocht; op de dag zelf verkoopt het zelfs uit. Baroeg Open Air is een festival dat, in Nederland, zijn gelijke niet kent. De mix van punk, rock en metal aan de ene en rave, drum-‘n-bass en psytrance aan de andere kant zorgt niet alleen voor een ontzettend divers muziekprogramma, maar ook voor een prachtige pluimage aan bezoekers. Van punkers met roodgeruite broeken en felgekleurde hanekammen en volledig in het zwart geklede goths tot meiden in fluorescerende plastic minirokjes en neon topjes. Op dit festival kan het allemaal. Wie denkt dat verschillende subculturen niet samen kunnen gaan, heeft het mis. In het Zuiderpark praat en lacht iedereen met elkaar. De sfeer is vriendelijk, gemoedelijk en hoe later het wordt, hoe meer uitgelaten. Rockers en ravers dansen en proosten met elkaar en genieten samen van een prachtige dag.

Marlous De Jonge