Aardschok december 2023


In de Aardschok van december 2023 lees je alles over:


Bestel hem hierW.A.S.P.

ZONDER REIS GEEN BESTEMMING

De laatste keer dat Aardschok sprak met Black Lawless, zanger, bassist en oprichter van zijn band W.A.S.P., is meer dan acht jaar geleden. We deden dat rond het verschijnen van ‘Golgotha’, het meest recente album van de band. Sindsdien is er van W.A.S.P. geen nieuwe muziek meer verschenen. Maar met Blackie is er altijd wel wat te bepraten. Dus als de kans zich voordoet zeg je geen nee tegen een gesprek met de inmiddels 67-jarige rockster.

André Verhuysen   

RON COOLEN + KEITH ST JOHN

HEEL VERSCHILLEND, TOCH EEN TEAM

Op 1 december verscheen ‘Here To Stay’, het tweede album van Ron Coolen en zijn kompaan Keith St John. Dat is opvallend, aangezien ‘Here To Stay’ eerder werd aangekondigd als het debuut van de band Riot Station. Redenen om de hoofdrolspelers nader aan de tand te voelen. De eerste vraag is dan ook wat er gebeurd is met Riot Station.

Diederick v   

NASTY SAVAGE

VOOR AL UW SLOOPWERKEN

Onlangs verzorgde Nasty Savage twee optredens in Nederland en België. De cultband uit Florida is aan een tweede comeback bezig en poogt met korte trips als deze verloren terrein te herwinnen. Wij dragen daar graag een steentje aan bij, want Nasty Savage bracht tussen 1983 een 1989 vier prima platen uit. De optredens in Amstelveen en Diest maakten bovendien duidelijk dat de band op het podium nauwelijks aan overtuigingskracht heeft ingeboet. Aardschok spreekt bandleider Nasty Ronnie na de show in België.

Stan Novak   

DOMINUM

ZOMBIEMETAL

Dominum is een gloednieuwe, theatrale power metalformatie. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten roteren sinds kort diverse videoclips op de digitale platforms. Eind december verschijnt het debuut ‘Hey Living People’. Fans van het genre kunnen dan dertien sappige, over zombies verhalende tracks naar hartenlust verorberen. De bedenker van dit alles is Felix Heldt, bekend als songschrijver en producer voor onder andere Feuerschwanz en Visions Of Atlantis, die zelf als Dr. Dead de vocale hoofdrol op zich heeft genomen. Aardschok deinst niet terug voor een portie horror en bespreekt met Heldt de sappige details.

Lilo Hegt   

HINAYANA

VREEMDELINGEN IN EIGEN LAND

Texas is het anti-Finland. Texas is zo warm als Finland koud is en een factor twaalf conservatiever. Geen wonder dus dat alleskunner Casey Hurd weinig medestanders kon vinden die zijn liefde voor de Noordse melodeath – denk Insomnium, Wolfheart – delen. Dus deed de Amerikaan het in z’n eentje. Dat was in 2014. Bijna tien jaar later is Hinayana een vijfkoppige band en heeft het vaste voet aan de grond in de VS én in Europa. Niet slecht. De heer Hurd legt uit hoe het zo ver is gekomen en vertelt over het nieuwe album ‘Shatter And Fall’.

Justin Erkens   

MAGNUM

STOPPEN IS GEEN OPTIE

Stiekem bestaat Magnum al 52 jaar, maar nog steeds brengt de Britse rockband trouw elke twee jaar een nieuw album uit. Opvallend is dat bandleider/gitarist Tony Clarkin al 23 platen lang de enige songschrijver is. ‘Here Comes The Rain’ is de laatste van zijn geesteskinderen. Het album verschijnt op 12 januari 2024. We blikken er alvast op vooruit met de sympathieke krasse knar – Clarkin is inmiddels 77 jaar.

Ron Willemsen   

DONOR

AFGESTOFT

Wie in de jaren negentig in het Nederlandse clubcircuit concerten bezocht, kon niet om Donor heen. De band speelde veel en overal. Als voorprogramma van buitenlandse acts en net zo gemakkelijk als ‘vreemde eend’ tussen allerlei death metalbands. En hoewel de muziek best technisch in elkaar stak, was Donor vanwege het enthousiasme van de bandleden live altijd een toegankelijke en succesvolle band. In 1995 was het klaar en gingen de bandleden elk hun eigen weg. Nu, bijna dertig jaar na het afscheidsconcert in de Melkweg zijn er heruitgaves van de beide Donor-platen in aantocht en komt de muziek voor het eerst op vinyl uit.

Rob Woning   

COBRA SPELL

VROUWEN AAN DE MACHT!

De 24-jarige Spaans-Nederlandse gitariste Sonia ‘Anubis’ Nusselder speelt al jaren in bands. Misschien ken je haar van het Nederlandse Sepiroth, het Braziliaanse Crypta of het Zwitserse Burning Witches. In 2019 besloot de jongedame dat het tijd was voor een eigen project waar ze al haar muzikale creativiteit in kwijt zou kunnen: Cobra Spell, een glam/hair/sleazeband met louter vrouwen. De dame in kwestie introduceert haar nieuwe band, waarvan het debuut ‘666’ zojuist is verschenen.

Renée vd Ster   

EARTHSIDE

DE HEILIGE DRIE-EENHEID

Nadat het Amerikaanse Earthside een enerverend optreden op Progpower Europe 2023 heeft neergezet, spreken we driekwart van de band de dag erna in de binnentuin van kasteel De Berckt, waar bands en fans overnachten. Bassist Ryan Griffin heeft verplichtingen elders, maar de overige drie bandleden, met sterk uiteenlopende karakters, schuiven aan. Gitarist Jamie Van Dyck is de enthousiaste, lopende encyclopedie van het stel, drummer Ben Shanbrom is introverter en uiterst relaxed, terwijl toetsenist Frank Sacramone een gevoelsmens is die van zijn hart geen moordkuil maakt.

Diederick RR9660   

LORD OF THE LOST

NIET VOOR ÉÉN GAT TE VATTEN

Hoewel Lord Of The Lost al veertien jaar bestaat is het geesteskind van zanger en songschrijver Chris Harms in Nederland nog relatief onbekend, zeker als je het afzet tegen de populariteit in thuisland Duitsland. Toch heeft de band meegedaan aan het laatste Eurovisie Songfestival en het voorprogramma mogen verzorgen tijdens de meest recente tour van Iron Maiden. En dan hebben we het nog niet over een reeks succesvolle albums en EP’s. Eind december verschijnt ‘Weapons Of Mass Seduction’, met daarop elf coverversies van bekende nummers in de typische, bombastische Lord Of The Lost-stijl. De luxe 3CD-versie ven het album bevat zelfs 32 covers. Redenen genoeg om eens contact te leggen met bandbaas Chris Harms.

Ron Willemsen   

TARJA

ZWARTE PAKJES ONDER DE BOOM

Als je in Finland geboren bent leef je natuurlijk de helft van het jaar tussen dennenbomen in de sneeuw, maar toch heeft ze een hekel aan kerstmis. Met haar tweede kerstalbum laat ze dat ook duidelijk horen. Bekende kerstliederen veranderen in donkere, zwaarmoedige gedrochten die in een griezelfilm niet zouden misstaan. ‘Dark Christmas’ is de aanzet tot een gesprek met de sympathieke zangeres Tarja Turunen.

Metal Mike   

EXIT EDEN

STERKER MET Z’N DRIEËN

Zes jaar na het debuutalbum ‘Rhapsodies In Black’ komt Exit Eden op de proppen met de opvolger ‘Femmes Fatales’. Er is in de tussenliggende tijd wel wat veranderd. De dames Clémentine Delauney (Visions Of Atlantis), Anna Brunner (League Of Distortion) en Marina La Torraca (Phantom Elite) moeten het tegenwoordig zonder Amanda Somerville doen. Naast covers bestaat de helft van het nieuwe album bovendien uit eigen werk. Alles bij elkaar interessant genoeg om een babbeltje te maken met Marina La Torraca.

Anita Boel   

DOOL

DOORPAKKEN!

Nadat DOOL in 2017 uit de startblokken knalde met het album ‘Here Now, There Then’ oogstte de Nederlandse band het meeste succes over de landsgrenzen. Vooral Duitsland is van meet af aan gecharmeerd van DOOL en dat is met de opvolger ‘Summerland’ (2020) niet veranderd. Inmiddels is de schare fans ook in eigen land flink toegenomen. Momenteel zit DOOL in de studio voor de opnamen van een nieuw album, maar de fans krijgen eerst een fijne zoethouder in de vorm van het livealbum ‘Visions Of Summerland – Live At Arminius Church Rotterdam’. Gitarist Nick Polak en bassist John Bart ‘JB’ van der Wal vertellen vanuit die studio over het livealbum, de nieuwe drummer en de stand van zaken met betrekking tot het nieuwe album.

Gerrit Mesker   

SADUS

TERUG VAN NOOIT WEGGEWEEST

We moeten maar liefst zeventien jaar teruggaan in de tijd voor het laatste studioalbum van het Californische thrash metalgezelschap Sadus. Op 17 november verscheen in de vorm van ‘The Shadow Inside’ eindelijk de langverwachte opvolger van ‘Out For Blood’ uit 2006. Reden genoeg om even bij te praten met drummer en bandlid van het eerste uur Jon Allen.

Stephan Gebédi   

BRAINSTORM FESTIVAL

3 & 4 NOVEMBER – PODIUM GIGANT – APELDOORN

Het eerste weekend van november behoort al zestien jaar toe aan het Apeldoornse Brainstorm Festival. Dat ook het Holland Heavy Festival in Drachten en The Rock Circus in Den Bosch dit jaar besluiten om ook uitgerekend in dit weekend te gaan zitten, is gelukkig geen reden tot zorgen. Het met zo veel passie georganiseerde festival is op de zaterdag door alle vijfhonderd kaarten heen en verkoopt daarmee voor het eerst uit. De vrijdag doet er amper voor onder met zo’n vierhonderd bezoekers. Vanwege het unieke programma, met keer op keer mooie primeurs en interessante clinics, exposities en gastsprekers, trekt het festival ook veel internationale bezoekers. Niet alleen uit de ons omringende landen, maar ook Tsjechen, Serviërs, Fransen, Zweden, Zwitsers, Oostenrijkers en zelfs Brazilianen, Marokkanen, Mexicanen en Amerikanen.

Renée van der Ster   

SAMHAIN

28 & 29 OKTOBER – MUZIEKGIETERIJ – MAASTRICHT

Samhain, het extreme metalfestival dat voorheen in de Muziekodroom in het Belgische Hasselt plaatsvond, strijkt voor het eerst neer in Maastricht. De Muziekgieterij is gehuisvest in een voormalige fabriek. Naast een grote zaal met een capaciteit van 1100 bezoekers en een kleine met een capaciteit van 420 personen, vind je er een sfeervolle, industriële caféruimte, waar je kunt genieten van meer dan veertig verschillende speciaalbieren. Speciaal voor deze gelegenheid heeft de Belgische brouwerij Anders! een eigen Samhain-IPA gebrouwen. Lekkerrrr.

Marlous de Jonge & Wim Strijbosch   

THE ROCK CIRCUS

3 T/M 5 NOVEMBER – BRABANTHALLEN – DEN BOSCH

Met The Rock Circus heeft Nederland er weer een nieuw festival bij. Gedurende drie dagen zijn de Bossche Brabanthallen omgetoverd tot een grote circustent en worden de muziekliefhebbers getrakteerd op een modern en afwisselend affiche. En liefhebbers zijn er, zo blijkt, want op zaterdag en zondag weten dik zevenduizend bezoekers de weg naar het circus te vinden. Hooggeëerd publiek, fijn dat u er bent, wij gaan beginnen.

Sjak Roks & Metal Mike   

HELLDORADO

18 NOVEMBER – KLOKGEBOUW – EINDHOVEN

Na twee niet bijzonder succesvolle edities in 2017 en 2018 besloot festival Helldorado zich te bezinnen op de toekomst. Het jaar 2019 werd daarom bewust overgeslagen en corona zette vervolgens een streep door een geplande comeback in 2020 en 2021. Die vond uiteindelijk dus pas plaats in 2022 en verliep dermate succesvol dat er ook in 2023 een Helldorado is. De vierde editie van het ‘dark and heavy’ festival lokt bijna vijfduizend bezoekers naar Eindhoven. Genoeg om een vijfde Helldorado veilig te stellen. Die zal plaatsvinden op zaterdag 16 november 2024.

René Vanes, Matthijs Kropff & André Verhuysen   

SOULCRUSHER

13 & 14 OKTOBER – DOORNROOSJE – NIJMEGEN

Van de zwartste black tot de donkerste doom: Soulcrusher is een festival van extremen. Twee oktoberdagen lang dompelen dertienhonderd bezoekers uit binnen- en buitenland zich in de Nijmeegse concertzaal Doornroosje onder in de uitwassen van de metal. Achtentwintig (inter)nationale acts spelen afwisselend in de grote zaal (Red Stage), kleine zaal (Purple Stage) en op zaterdag ook in het cafégedeelte (Black Stage).

Wouter Dielesen & Merijn Siben   

ULTIMA RATIO FEST

15 OKTOBER – TIVOLIVREDENBURG – UTRECHT

Na het succes van de eerste editie, vorig jaar, is er logischerwijs een vervolg voor Ultima Ratio Fest in 2023. Met dit jaar Paradise Lost en Primordial als co-headliners en Omnium Gatherum en Harakiri For The Sky als (roterende) supports. Net als in 2022 wordt de laatste show van het rondreizende mini-metalfestival gespeeld in het Utrechtse TivoliVredenburg, waar op deze grauwe zondag flink wat metalheads uit heel Nederland genieten van een uitstekende avond.

Marlous de Jonge   

HEAVY METAL MANIACS FESTIVAL

20 & 21 OKTOBER – P60 – AMSTELVEEN

Met tweeëntwintig eerdere edities op de teller is het Heavy Metal Maniacs Festival natuurlijk geen onbekende meer voor verstokte metalfans. Hoewel de genres die geboekt worden zich veelal beperken tot traditionele heavy metal, weet de organisatie jaarlijks een boeiende affiche voor elkaar te krijgen, waarbij Nederlandse bands nooit ontbreken. Het tweedaagse festival is niet volgepropt met optredens en dat is een verademing, aangezien onder festivals een trend is ontstaan om zoveel mogelijk bands op één dag te laten spelen. In Amstelveen spelen drie bands op vrijdag en zes op zaterdag. Niks mis mee.

Gerrit Mesker