CD van de maand december 2023

EARTHSIDE

Let The Truth Speak

(Music Theories Recordings)
Renée van der Ster
80

Houd je van complexiteit? Dan moet je de ‘cinematic’ progrock/metal van Earthside zeker gaan luisteren. De band uit New Haven, Connecticut bestaat uit drummer Ben Shanbrom, bassist Ryan Griffin, gitarist Jamie van Dyck en toetsenist Frank Sacramone. Tevens allen verantwoordelijk voor de achtergondzang en de twee laatstgenoemden verzorgen daarnaast alles op het gebied van percussie, synths, programmering en samplewerk. En wie zingt er dan? Precies. Dít maakt Earthside een bijzonder gezelschap. Vanaf dag één (2012) gaat Earthside namelijk zonder vaste zanger door het leven . Puur vanwege de opvatting dat één vaste stem veel te beperkend is voor de ingewikkelde muzikale uitspattingen van het kwartet. Voor het inzingen van een paar nummers op het debuut ‘A Dream In Static’ (2015) strikte de band niemand minder dan Lajon Witherspoon (Sevendust), Daniel Tompkins (TesseracT) en Björn Strid (Soilwork). ‘Let The Truth Speak’ is het tweede album van de band en ook hiervoor zijn uiteraard weer indrukwekkende stemacrobaten aangehaakt. Zo is Tompkins wederom van de partij in het spraakmakende titelnummer. De track is hem op het op lijf geschreven en daarmee hebben we gelijk een speerpunt van Earthside te pakken: er is hoorbaar goed nagedacht over de combinaties van muziek en vocalen. Het nummer „We Who Lament” met de mysterieuze zangeres Keturah is daar ook een prachtig voorbeeld van. Of neem de albumafsluiter „All We Knew And Ever Loved” met Leprous-drummer Baard Kolstad. Earthside componeert stuk voor stuk meesterwerkjes, van filmische passages tot stuwende prog. Het is niet alleen een lust voor het oor, maar ook voor het oog. Want videografisch kan de band er ook wat van. Bekijk hun YouTubekanaal maar eens. Intrigerend, intens en kwalitatief uiterst hoogstaand!