Aardschok juli 2024

In de Aardschok van juli 2024 lees je alles over:


Bestel hem hierPOWERWOLF

VAN GROOT NAAR BETER

Powerwolf bezit de kip met de gouden eieren. Clubzaaltjes hebben plaats gemaakt voor arena’s en het succes heeft zich uitgebreid tot diep in de Verenigde Staten. Dit kan alleen als je het juiste werkethos bezit, alles op alles zet en – in het geval van Powerwolf – ongelooflijk stijlvast bent. De Limburgse drummer Roel van Helden en toetsenist/entertainer Falk Maria Schlegel doen een boekje open over hun succesformule en praten vanzelfsprekend over het nieuwe album ‘Wake Up The Wicked’, dat op 26 juli verschijnt.

Renee van der Ster   

ALCEST

TERUG NAAR HET LICHT

Bijna vijf jaar hebben fans van Alcest moeten wachten op een opvolger van ‘Spiritual Instinct’. Maar nu is hij eindelijk daar. Na twee duistere, heavy albums, keert de Franse band op ‘Les Chants De l’Aurore’ terug naar het licht. Een bewuste keuze. En volgens frontman Neige een voor hem zelfs noodzakelijke stap. De weg terug naar het licht was echter geen gemakkelijke. De muzikant worstelde ruim een jaar met writer’s block. Zo erg zelfs, dat hij op een bepaald moment niet meer wist of het ooit nog goed zou komen. Hij vertelt er openhartig over.

Marlous de Jonge   

DEEP PURPLE

ROCK UNTIL YOU DROP

Het begint een beetje op een klucht te lijken, het opgerekte verhaal dat Deep Purple heet. Na de ‘Long Goodbye Tour’ volgden doodleuk nog twee puike studioplaten en talloze extra liveshows. ‘Whoosh!’ (2020) en ‘Turning To Crime’ (2022) toonden aan dat er nog genoeg leven en creativiteit in de band zit. Wanneer gitarist Steve Morse echter begin 2022 bekendmaakt de band vanwege familieomstandigheden te moeten gaan verlaten, lijkt het definitieve einde dan toch in zicht. Dat de reeds geplande reeks optredens met een vervanger worden afgemaakt is begrijpelijk. Deze Simon McBride doet het echter dermate goed dat de band geen weerstand kan bieden aan de gedachte om toch weer aan nieuwe songs te gaan werken. Die vormen samen het op 19 juli te verschijnen album ‘=1’. Genoeg gesprekstof dus. Aardschok krijgt achtereenvolgens oudgediende Roger Glover en nieuwkomer Simon McBride op het beeldscherm.

Stan Novak   

ORDEN OGAN

ER WAS EENS… DE ORDE VAN DE ANGST

Het Duitse gezelschap Orden Ogan is bezig aan een ware triomftocht door metalland. Het toevoegen van folkelementen en achtergrondkoortjes in de gekende power metalformule legt niet bepaald windeieren. Vanuit de auto belt zanger en oprichter Sebastian ‘Seeb’ Levermann om in zijn eigen bevlogen stijl tekst en uitleg te geven bij de nieuwe avonturen van hun mascotte Alister Vale.

Patrick de Sloover   

AMERIKAN KAOS

DE CORONADRIELING VAN JEFF WATERS

In maart 2022 spraken we Annihilator-gitarist Jeff Waters voor het laatst. Hij had de rechten op al zijn Annihilator-materiaal verkocht en deed nogal geheimzinnig over een nieuw muzikaal avontuur dat hij halverwege de coronaperiode was begonnen. Ruim twee jaar later weten we waar hij al die tijd op heeft zitten broeden: een drietal albums van de fictieve band Amerikan Kaos, dat tevens als muzikale omlijsting dient van het mobiele spel ‘Rock Kommander’. In de vorige Aardschok bespraken we al het eerste album ‘Armageddon Boogie’. In maart 2025 volgt ‘All That Jive’ en in februari 2026 ‘The Sheeple Swing’.

Metal Mike   

CRYSTAL VIPER

DE SLEUTEL NAAR SUCCES

Wat begon met het spelen van nummers van Manilla Road, Satan, W.A.S.P. en Cirith Ungol groeide uit tot een bloedserieuze band. Doelstelling van het Poolse Crystal Viper: traditionele heavy metal spelen, de wereld zien en verschillende mensen en culturen omarmen. Marta Gabriel is de dame die de teugels daarbij stevig in handen heeft.

Patrick de Sloover   

KISSIN’ DYNAMITE

ÉÉN BROK DYNAMIET

Het Duitse Kissin’ Dynamite staat met iedere release garant voor een puik feestje. Jaren-tachtig-rockgiganten als Def Leppard, Scorpions, Bon Jovi, Queen en Mötley Crüe zijn daarbij een grote inspiratiebron, maar het vijftal blijft ook al zeventien jaar lang loyaal aan het varen van een eigen koers, waarin kwaliteit hoog in het vaandel staat. Het achtste studioalbum ‘Back With A Bang’ rekent voorgoed af met alle haters en twijfelaars, want Kissin’ Dynamite klinkt met een hernieuwde, explosieve attitude sterker dan ooit. Aardschok spreekt met zanger en belangrijkste songschrijver Hannes Braun over de nieuwe schijf, met als eerste vraag hoe het zit met die comeback.

Liselotte Hegt   

VISION OF ATLANTIS

PIRATEN UIT DE ALPEN

Wie aan piraten denkt, legt geen link met Oostenrijk. Zelfs al sta je op de hoogste Alpenreus, dan nog is er in de wijde omtrek immers geen zee waar te nemen. Toch gaat Visions Of Atlantis tegenwoordig als piratenband door het leven. Voor zangeres Clémentine Delauney is dat heel logisch: „Iedereen kan een piraat zijn.”

Ivar De Koning   

SABÏRE

ACID METAL

De man achter Sabïre is zanger en multi-instrumentalist Scarlett Monastyrski. Geboren in Canada, verhuisd naar Australië en nu weer terug in Canada. Het verhaal van een man die heilig gelooft in wat hij doet en eigenzinnig zijn eigen weg kiest. Een man ook die een paar jaar geleden zo depressief was dat hij een zelfmoordpoging deed, maar die nu de weg naar boven weer heeft gevonden. Een man die trots is op z’n nieuwe plaat ‘Jätt’, wat heel toepasselijk ‘hel’ betekent.

Ron Willemsen   

ORANGE GOBLIN

TERUG OP AARDE

Met ‘Frequencies From Planet Ten’ betrad Orange Goblin in 1997 het muzikale universum om er vervolgens nooit meer weg te gaan. Zes jaar na voorganger ‘The Wolf Bites Back’ levert het Britse viertal nu het tiende studioalbum ‘Science, Not Fiction’ af. Hoewel het viertal is uitgegroeid tot een boegbeeld van de Europese stonerbeweging is een professionele carrière er nooit van gekomen. Aardschok praat erover met zanger Ben Ward, die daar niet bepaald van wakker blijkt te liggen. Sinds de boomlange frontman de drank heeft afgezworen staat hij namelijk totaal anders in het leven.

Stan Novak   

NEAERA

UITGESTELDE COMEBACK

Wat voor de Duitse metalcoreband Neaera een glorieuze comeback had moeten worden, viel door toedoen van corona vlak na het verschijnen van zevende album ‘Neaera’ (2020) stil. Om de tijd te doden, richtten enkele leden zich op een black metalproject, maar er werd ook gewerkt aan een nieuw materiaal. Dat werd ‘All Is Dust’. Met de nadruk op positieve energie is de groep klaar om dat album, het twintigjarige bandbestaan en die uitgestelde comeback te vieren.

Wouter Dielesen   

PORTRAIT

COMPLEX EN UITDAGEND

Het is achttien jaar geleden dat we kennismaakten met Portrait. De Zweedse formatie begon toen als een King Diamond-kloon, maar heeft dat juk door de jaren heen langzaam van zich afgeworpen, al is het grote Deense voorbeeld vanwege de karakteristieke zang nooit ver weg. Het nieuwe album ‘The Host’ maakt andermaal duidelijk dat Portrait veel progressie heeft gemaakt. Op dit zesde album trekt het vijftal werkelijk alle registers open. ‘The Host’ is namelijk een onvervalst en ambitieus conceptalbum van maar liefst 75 minuten lang. Aardschok praat erover met gitarist Christian Lindell, vanaf dag één de voornaamste songwriter.

Stan Novak   

KVAEN

BOTTENKRAKERS

Het Zweedse Kvaen is een bijzondere band. Feitelijk wordt alles gedaan door één persoon: de multi-instrumentalist Jacob Björnfot. Met hulp van gastmuzikanten krijgt hij het sinds 2019 voor elkaar om albums uit te brengen die zich moeiteloos kunnen meten met die van oudgedienden als Bathory en Dissection, de twee grote inspiratiebronnen van Björnfot. Ook voor live-optredens heeft hij een reeks muzikanten klaar staan. Het nieuwe ‘The Formless Fires’ is een logisch vervolg op de voorgaande twee albums.

Gerrit Mesker   

THE MERCURY RIOTS

GEEN DROMERS MAAR DOENERS

The Mercury Riots kent een vliegende start. Opgericht in 2020 heeft het viertal uit Los Angeles inmiddels een EP afgeleverd, heel veel getourd en is het nu toe aan het eerste volwaardige album, ‘In Solstice’. De band heeft de weloverwogen beslissing genomen om alle zaken in eigen hand te houden en dat gaat ze tot nu toe heel aardig af. Aardschok spreekt drummer Jonny Udell en gitarist Felipe Rodrigo.

Ron Willemsen   

200 STAB WOUNDS

MET HET MES OP TAFEL

Sinds de oprichting in 2019 timmert 200 Stab Wounds goed aan de weg. De debuutplaat ‘Slave To The Scalpel’ zette de death metalband goed op de kaart en recent hebben de Amerikanen een platendeal met het gerenommeerde Metal Blade Records ondertekend. Onder die vlag verschijnt nu ‘Manual Manic Procedures’. Zanger/gitarist Steve Buhl vertelt er meer over.

Gerrit Mesker   

ALCATRAZ

‘ONONTDEKTE’ PAREL OP FESTIVALGEBIED

Alcatraz Metal Festival is een hardrock- en metalfestival dat elk jaar tijdens het tweede weekend van augustus plaatsvindt in het Belgische Kortrijk. Het is van een eendaags indoor-evenement in Deinze, in 2008, met zo’n duizend bezoekers, in de loop der jaren heel geleidelijk uitgegroeid tot een serieuze drie-dagen-marathon met vijf podia en dagelijks circa vijftienduizend metalfans. Niet té groot en niet te duur, en mede daarom nog ouderwets gezellig. Bovendien, Alcatraz is telkens perfect georganiseerd en het mooist aangekleed van alle metalfestivals in de Benelux. Toch is voor veel Nederlanders de Kortijkse festivalbodem nog onbekend terrein, terwijl we wel met z’n allen massaal naar Graspop afzakken. Hoog tijd voor een nadere introductie.

André Verhuysen   

INTO THE GRAVE

8 T/M 10 JUNI – OLDEHOOFSTERKERKHOF – LEEUWARDEN

Into The Grave is er voor de twaalfde keer. Pakweg tweeduizend metalheads verzamelen zich in het centrum van Leeuwarden voor een mooi, maar wel vrij grauw feestje. Na een redelijk zonnige vrijdag, volgt een frisse en regenachtige zaterdag. Harde wind en een temperatuur van slechts 13 graden op zondag, zorgen ervoor dat dit de koudste editie ooit is. Het publiek lijkt het gelukkig niet te deren; de sfeer zit er het hele weekend goed in. Er wordt gelachen, (mee)gezongen, geproost, gepit en zelfs gedanst. Aardschok is er natuurlijk bij. Om mee te feesten. En om verslag te doen.

Horst Vonberg, Merijn Siben en Marlous de Jonge   

GRAVELAND

24 & 25 MEI – WIJSTERSEWEG – HOOGEVEEN

Vonden de vorige twee keren van Graveland nog plaats op een terrein naast een bungalowpark in Hollandscheveld; voor de zevende editie is organisator Ronny Fidom (wederom) gedwongen te verkassen en wel naar Hoogeveen, naar een weiland op vijftien minuten lopen van het station. Ook nu treden er weer twintig bands op, verspreid over twee dagen, op één podium. Lekker overzichtelijk dus. De subtitel van het festival luidt ‘Where darkness meets death’. Daarmee is voor de achteloze lezer direct duidelijk uit welk muzikaal vaatje wordt getapt op Graveland.

Wim Strijbosch