De Aardschok in Mei 2002

In de Aardschok van Mei 2002 lees je alles over:
98 MUTE, BLACK MOSES, CADAVERIA, CHINCHILLA, DEAD SOUL TRIBE, DEVIATE, DO OR DIE, FREEBASE, HAREM SCAREM, HATEBREED, HUGHES TURNER PROJECT, HUMAN ALERT, HUNDRED REASONS, ILL NIÑO, LANA LANE, MEDICATION, MERCENARY, MIKKEY DEE, THE MUSHROOM RIVER BAND, NECROPHOBIC, PROSTITUTE DISFIGUREMENT, RAM-ZET, RHAPSODY, RIGHT 4 LIFE, SENTENCED, SOILWORK, STAR ONE, THE CROWN, THE WOUNDED, THEORY IN PRACTICE, TIMO KOTIPELTO, UNDERGROUND MOON, WISDOM IN CHAINS


98 MUTE

DE GEDAANTEWISSELING

Onno Cro-Mag
Sommige bands had ik allang afgeschreven, zoals bijvoorbeeld 98 Mute. Die band kon mij niet overtuigen met zijn debuut ‘Slow Motion Riot’, uitgebracht via Epitaph. Nadat ik met open mond naar de nieuwe CD heb zitten luisteren, kan ik niet begrijpen dat dit dezelfde band is. De songs zijn veel volwassener en de plaat heeft een agressieve ondertoon. De band komt van de West-Coast en dan verwacht je een Pennywise- of Lagwagon-kloon, maar ik hoor heerlijke melodielijnen terug die me doen denken aan het werk van H2O, The Bouncing Souls en Vision. De mix van die NYHC-bands en het eigen West-Coast-geluid maakt van dit ‘After The Fall’ een must voor melodieuze punk/hardcore-liefhebbers. Drummer en oprichter van de band Justin is dan ook zeer tevreden over het eindresultaat.


BLACK MOSES

MEER DAN ENKEL RETRO

Stan Novak
Het Britse trio Black Moses bracht met ‘Emperor Deb’ onlangs een veelbelovend debuut uit. Een ongecompliceerd rockschijfje dat middels invloeden van Stooges, The Black Crowes, MC5 en oude Aerosmith een plezierig jaren zeventig gevoel oproept. Niet bepaald moderne muziek, maar Black Moses bestaat dan ook uit een aantal oude rotten. Dat gitarist Jim Jones (36), bassist Graeme Flynn (36) en drummer Steve Wellington (37) de muzikale blik echter vooral voorwaarts richten zal duidelijk worden uit onderstaand stuk. Een sympathieke Graeme Flynn licht een en ander toe.


CADAVERIA

Roman Hödl
Cadaveria is een nieuwe metalband uit het noorden van Italië, die zojuist met zijn debuut ‘The Shadows Madame’ voor een beetje actie in de scene van Milaan heeft gezorgd. Gelukkig hebben we hier niet te maken met de zoveelste Rhapsody-kloon, maar met een groep uitstekende muzikanten die melodieuze death metal combineert met gothic en thrash metal. Ondanks dat de band in onze vorige uitgave ergens onder in de soundcheck bungelde is frontvrouw Cadaveria, de voormalige zangeres van het Italiaanse Opera IX, goed gemutst en voorziet ze ons van de nodige informatie omtrent haar nieuwe band.


CHINCHILLA

HARDROCK + HERSENS

Robert Haagsma
‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’ is het motto waarmee de Duitse metalband Chinchilla de derde CD ‘The Last Millennium?’ ter wereld brengt. Het is een plaat vol degelijke power metal, voorzien van teksten die tot nadenken moeten stemmen. „We willen bewijzen dat je ook intelligente hardrock kunt maken”, aldus bassist Josh.


DEAD SOUL TRIBE

EEN NIEUWE IDENTITEIT

Liselotte Hegt
In 1997 kwam voor veel fans de breuk tussen zanger Buddy Lackey en Psychotic Waltz als een mokerslag aan. Het vierde album ‘Bleeding’ was net uit en met de meer moderne sound leek deze eigenzinnige formatie eindelijk een grotere stap voorwaarts te kunnen maken. Dat Lackey eigenlijk al jarenlang doodongelukkig was had waarschijnlijk geen hond in de gaten, maar dat het dal nog dieper werd na de breuk met Psychotic Waltz, had Lackey zelf ook niet verwacht. Inmiddels is de Amerikaanse muzikant uit de misère geklauterd en met zijn onweerstaanbare creatie Dead Soul Tribe heeft de zanger een compleet nieuwe identiteit aangemeten. Buddy Lackey heet tegenwoordig Devon Graves, is inwoner van Oostenrijk geworden en gaat weer fluitend door het leven.


DEVIATE

HET 10-JARIG JUBILEUM!

Onno Cro-Mag
Deviate uit België viert dit jaar zijn 10-jarige bestaan. Dat wordt opgeluisterd met de nieuwe studio-CD ‘Red Asunder’. Als bonus krijgen we een CD met daarop dertien songs die afkomstig zijn van demosessies of pre-producties. Gitarist Jo fungeert als spreekbuis van een van de grootste hardcorebands van Europa.


DO OR DIE

Onno Cro-Mag
Uit België komt Do Or Die, de band die met de CD ‘Heart Full Of Pain’ bekendheid vergaarde en inmiddels een veelgevraagde act is binnen het Europese clubcircuit. De doorbraak zal inmiddels een feit zijn na het uitkomen van het ijzersterke ‘The Meaning Of Honor’ en de Europese toer met Pro-Pain. Do Or Die is een van die bands die door hard werken een van de belangrijkere bands van I Scream Records is geworden. Zanger Chris Michez ziet de toekomst met Do Or Die dan ook rooskleurig in.


FREEBASE

KLAAR VOOR EUROPA

Onno Cro-Mag
Uit Engeland komt de hardcoreband Freebase. Zijn debuut-CD ‘Nothing To Regret’ uit 2000 werd redelijk ontvangen. Met de nieuwe drummer Paul en de nieuwe bassist Liam heeft Freebase een nieuwe CD uitgebracht; ‘My Life My Rules’. Het album is een stuk krachtiger en volwassener dan het debuut. Zanger Mark staat met deze CD klaar om Europa te veroveren.


HAREM SCAREM

TERUG VAN WEGGEWEEST

Maarten van Mameren
Vernieuwing staat bij de leden van Harem Scarem hoog in het vaandel. Dat blijkt wel uit de vijf onderling zeer verschillende studio-albums die de band in het verleden maakte. Enkele jaren geleden werd de bandnaam zelfs overboord gezet en ging men verder als Rubber, met als resultaat twee nu-breed rockalbums. Des te opvallender is dat de band nu toch weer als Harem Scarem door het leven gaat en met de nieuwe CD ‘Weight Of The World’ oude tijden (gedeeltelijk) doet herleven. Ik sprak met gitarist Pete Lesperance die een en ander verklaart.


HATEBREED

MET DANK AAN DE OUDE FANS

Onno Cro-Mag
De grootste hardcoreband op het moment (qua verkoopcijfers) is absoluut Hatebreed. Drie jaar geleden brengt het album ‘Satisfaction…’ een schokgolf teweeg binnen de hardcorescene. De mix van pure hardcore met metal is niet nieuw meer, maar de kracht die Hatebreed zowel op CD als live weet neer te zetten, is met geen enkele act te vergelijken. De band verkoopt in Amerika meer dan 150.000 CD’s. Na jaren in de kleinste zalen te hebben gespeeld, wordt de band gevraagd voor ondermeer Ozzfest en Tattoo The Earth. Ook veel metalkids gaan plat voor de sound van Hatebreed. Na veel gedoe met het label Victory Records is het de major Universal die Hatebreed tekent. Na drie jaar wachten wordt de fervente Hatebreed-aanhanger beloond met een spijkerhard album; ‘Perseverance’. Veel fans van het eerste uur zijn bang dat de sound drastisch zal veranderen na de deal met een major, maar Hatebreed blijft de fans trouw. De band heeft nu zelfs een nog harder en compromislozer album gemaakt. Zanger Jamey Jasta is tussen al het toeren vijf dagen thuis en kan zodoende het album ‘Perseverance’ promoten.


HUGHES TURNER PROJECT

TWO VOICES OF ROCK

Gerd Jan Vleugels
Twee van de grootste rockzangers van deze planeet – Glenn Hughes en Joe Lynn Turner – hebben de handen ineen geslagen voor een project. Het duo dat ooit deel uitmaakte van Deep Purple leerde elkaar lang geleden kennen en schreef in het verleden al eens nummers samen. Eindelijk zijn hun twee unieke stemmen verenigd op een en hetzelfde album dat onder de alleszeggende naam Hughes Turner Project is verschenen. Aardschok belde naar Amerika om deze twee ‘voices of rock’ te interviewen naar aanleiding van hun bijzondere samenwerking.


HUMAN ALERT

ALTIJD VERKEERD GEÏNTERPRETEERD

René Vanes
Human Alert is Amsterdamse punk binnen de punk, salonpunk, punk met inhoud. Al meer dan tien jaar lang schoppen en slaan tegen alles wat gevestigd is. En nu heeft het vijftal een platencontract bij Suburban, is drummer Chris opgestapt en lijken de heren zich niet meer te bekommeren om Nederlandse aangelegenheden als het huwelijk van Wim-Lex, 11 september of een goede economie. ‘Dirty Dancing’ naar het voorbeeld van een van de meest zoetsappige verhaaltjes op het witte doek?


HUNDRED REASONS

NUCHTER EN GEDREVEN

Gerd Jan Vleugels
Volgens zanger Colin Doran en gitarist Larry Hibbitt van het Britse Hundred Reasons zijn het vooral anderen die hoge verwachtingen van de band hebben. Het tweetal laat de lofzang gelaten over zich heenkomen en probeert vooral zoveel mogelijk te genieten van de vliegende start die Hundred Reasons gemaakt heeft. Het is namelijk niet voor iedere Europese band weggelegd om ruim een jaar na de oprichting getekend te worden door Columbia, en een maand lang met David Sardy in New York aan een debuutalbum te mogen werken.


ILL NIÑO

REVOLUTIE ALS EMOTIE

René Vanes
San Francisco op een typische Noord-Europese bewolkte dag met hier en daar een klein zonnetje. De ochtendnevel heeft plaatsgemaakt voor een naderende kleine tornado vijfentwintig kilometer ten oosten van de stad. Een warme Atlantische onderstroom houdt de gemoederen licht broeierig. Een setting die goed past bij Ill Niño. Het liberale on-Amerikaanse, haast Europese denken van de Bay Area-stad zorgt ervoor dat het bonte zestal uit New Jersey absoluut los komt. Ill Niño is de directheid en het hart-op-de-tong-verhaal gewend. Alsof haast elke Oostkuster zo geslepen en gevat is als Al Pacino en Frank Sinatra bij elkaar. Hier in een iets beter klimaat, omgeven van de Latino’s, Chinezen, Japanners en vrije Amerikanen vieren zanger Christian Machado en zijn mannen het succes van de enige echte smeltkroes van culturen.


LANA LANE

PROJECT SHANGRI-LA

Liselotte Hegt
Het is al lang geen geheim meer dat Lana Lane en haar man, componist, toetsenist Erik Norlander nauwe banden onderhouden met Nederland. De vruchtbare samenwerking met Ayreon-mastermind Arjen Lucassen en drummer Ed Warby leverde in 2000 het harde en succesvolle ‘Secrets Of Astrology’ op en een vervolgafspraak kon natuurlijk niet uitblijven. Ware het niet dat de terreurgolf op brute wijze roet in het eten gooide. Het nieuwe werkstuk ‘Project Shangri-La’ is daarom uiteindelijk met andere gastmuzikanten in Los Angeles opgenomen.


MEDICATION

METALEN MEDICIJN

Gerd Jan Vleugels
Opvallendste namen binnen het vanuit Los Angeles opererende Medication zijn gitarist Logan Mader en zanger Whitfield Crane. Eerstgenoemde genoot vooral bekendheid als gitarist van Machine Head en Soulfly, en laatstgenoemde stond achter de microfoon bij Ugly Kid Joe en Life Of Agony. Met een mini-album op zak en een debuutalbum in de maak toerde de nieuwkomer onlangs door Europa om zich te presenteren. Het is nadien vooral duidelijk dat Medication een band is om rekening mee te houden, en die niet zomaar onder de noemer nu metal geschaard kan worden. Zanger Whit praat bij met de Aardschok.


MERCENARY

DE KRACHT VAN HET CONTRAST

Robert Haagsma
De Deense band Mercenary deed er maar liefst vier jaar over om de opvolger van het debuut ‘First Breath’ te maken. Het resultaat mag er dan ook zijn. ‘Everblack’ is een CD waarin melodie en kracht perfect in balans zijn. De band zegt klaar te zijn voor een internationaal avontuur. „Vroeg of laat gaat elke avond optreden voor diezelfde honderd fans vervelen.”


MIKKEY DEE

DE MOTOR VAN MOTÖRHEAD

Robert Haagsma
‘Hammered’ is de titel van alweer een nieuw hoofdstuk in het dikke boek van Motörhead. Het is een werk dat gestaag groeit dankzij reguliere CD’s – zoals deze – maar ook door de eeuwige stroom verzamelalbums en concertregistraties waarmee de markt overspoeld wordt. De nieuwe plaat is vergeleken met de vorige ‘We Are Motörhead’ een tikje melodieuzer en ook wat serieuzer. Ditmaal mag drummer Mikkey Dee vertellen over het wel en wee van zijn band. ,,Ik vloog vorig jaar op 10 september van Zweden naar Los Angeles om daar aan de nieuwe plaat te werken. Uitgerekend met United Airlines. Een dag later zag ik alles op de televisie gebeuren. Reken maar dat die gebeurtenissen invloed op de muziek hadden.’’


THE MUSHROOM RIVER BAND

AGRESSIE EN PROGRESSIE

Gerd Jan Vleugels
Hoewel de bandnaam en de titel van het debuutalbum alle schijn tegen hebben, heeft The Mushroom River Band zich nooit thuis gevoeld in het hokje ‘stoner rock’. Met ‘Simsalabim’ trekken de Zweden de twijfelaars definitief over de streep, want op dit tweede album ontpopt de band zich nog meer als een harde, groovy rockband zonder al te veel poespas. Aardschok belde naar het Hoge Noorden om zanger Spice aan de tand te voelen over de prima opvolger van ‘Music For The World Beyond’ en zijn opmerkelijke vertrek uit Spiritual Beggars.


NECROPHOBIC

KLAAR VOOR HET ECHTE WERK!

Dennis Verboven
René Veerkamp is positief over ‘Bloodhymns’, de nieuwe Necrophobic. ,,Over de waarde van dit album zal weinig discussie ontstaan in de death/black metalscene. Gewoon verplichte aanschaf”, zo luidt zijn commentaar. De uit Stockholm afkomstige band kan zulke lovende recensies eigenlijk best gebruiken. Dit vierde album is namelijk vrij belangrijk voor de band. Na zoveel jaartjes ploeteren wil Necrophobic zich meer laten gelden. Dat laatste wordt door gitarist Sebastian Ramstedt met klem benadrukt.


PROSTITUTE DISFIGUREMENT

NIEUW DEATH METALTALENT UIT NEDERLAND

Roman Hödl
De Nederlandse death metalscene heeft er met Prostitute Disfigurement weer een talent bij. De band uit de regio Eindhoven bestaat pas twee jaar, en verspreidt zich net als de builenpest langzaam maar vastbesloten over de lage landen. De recent verschenen debuut-CD ‘Embalmed Madness’ moest zelfs alweer worden bijgeperst, omdat het label van deze fanatieke band de grote navraag niet aankon. Om wat meer over deze coole band te weten te komen biedt een gesprek met gitarist Niels en bassist Patrick uitkomst.


RAM-ZET

WAAR SCHIZOFRENIE AL NIET TOE KAN LEIDEN

Anita Boel
Een van de meest verrassende CD’s van het millennium-jaar was toch wel ‘Pure Therapy’ van het Noorse Ram-Zet. Een complex en moeilijk te doorgronden album, maar het leverde de band wel een derde plaats in de Soundcheck op. De opvolger ‘Escape’ lijkt nog ongrijpbaarder. Tekstueel en muzikaal sleurt Ram-Zet ons mee in de wereld(en) van de schizofrenie. Een moeilijk onderwerp, maar de door een zware verkoudheid getroffen frontman Zet draait er blijkbaar zijn hand niet voor om.


RHAPSODY

LORDS OF THE EMERALD SWORD!

Dennis Verboven
Ongelooflijk! Alle metalvolkeren ter wereld zijn sedert 1997 in de ban van de betoverende werkjes van Rhapsody. De metal geschoeid op oude Helloween, gefundeerd op klassieke muziek en gekroond met een prachtig fantasy-verhaal is werkelijk magistraal. En zie, de Italiaanse band kan wederom verrassen met een machtig epos: ‘Power Of The Dragonflame’! Luca Turilli, de grote baas bij Rhapsody, spreekt.


RIGHT 4 LIFE

Onno Cro-Mag
Frankrijk blijft een apart landje als het gaat om hardcore. Slaat het hardcorevirus overal in Europa toe, Frankrijk is de uitzondering. Natuurlijk kennen we bands als L’Esprit Du Clan, Stormcore (rip), Kickback, Trapped In Life en heel vroeger Hateforce (rip), maar de scene is toch een stuk kleiner dan in de rest van Europa. Het Franse Right 4 Life is ook al een tijdje bekend en zijn nieuwe album ‘Off The Beaten Track’ is een klasse CD. De meeste Franse bands spelen metalcore. Right 4 Life daarentegen speelt old school met veel ingrediënten uit de sound van bands als Cro-Mags en Judge. Zanger Olivier Lehuby is een van de weinige Franse muzikanten die goed Engels spreekt en tevens eigenaar van het hardcorelabel The Age Of Venus.


SENTENCED

STUDIO REPORT

Liselotte Hegt
Nee, het leven van een metaljournalist is zo gek nog niet. Goed, om half vijf je nest uit, om op tijd het vliegtuig te halen is minder geinig, maar wanneer ik eenmaal, op een doordeweekse vrijdag, in de trein zit en tegen een coupé vol uitgestreken smoelen aan zit te kijken, dan vlindert er toch wel even een verkneukelend gevoel door mijn buik. Hoera, ik ga naar Helsinki, de hoofdstad van Finland, voor een dubbeldate met Sentenced en Timo Kotipelto, de zanger van Stratovarius.


SOILWORK

EEN COMMERCIËLE KNIEVAL?

Liselotte Hegt
Twee uitgaven terug onthulde collega Veerkamp al in zijn studioreport, dat de Zweedse melodieuze death metalformatie Soilwork met zijn nieuwe album ‘Natural Born Chaos’ een nog grotere melodieuze ommezwaai heeft gemaakt. De fans van het hardere werk zullen mogelijk een rolberoerte krijgen bij de confrontatie met de overvloed aan melodieuze vocalen en al die pakkende riffjes en deuntjes, maar de kans dat Soilwork een breder publiek door de knieën krijgt is hiermee wel vergroot. En laat dat laatste nu net de bedoeling zijn, zo meent gitarist, componist, spreekbuis Peter Wicher.


STAR ONE

SPACE METAL

Anita Boel
Arjen Lucassen houdt niet van half werk. Onder de naam Ayreon leverde hij al diverse meesterwerken af en met het nieuwe Star One flikt hij het gewoon weer. ‘Space Metal’ is niet alleen muzikaal gezien van een zeer hoog niveau, ook tekstueel en visueel zijn de zaken groots aangepakt. Tot in het kleinste detail is alles uitgewerkt, totale perfectie! De multi-instrumentalist spreekt zeer gepassioneerd, en met veel respect voor alle gastmuzikanten, over zijn nieuwste project.


THE CROWN

Roman Hödl
Ruim twee jaar na de succesvolle CD ‘Deathrace King’ komt de band rond bassist Magnus Olsfelt en drummer Janne Saarenpää met de alweer vijfde CD ‘Crowned In Terror’ op de proppen. Op deze gloednieuwe plaat maakt het vijftal nog steeds pure Zweedse death metal, al zijn ook de nodige thrash invloeden nadrukkelijk aanwezig. Oud zanger Johan Lindstrand heeft de band, die vroeger onder de naam Crown Of Thorns actief was, na elf jaar trouwe dienst moeten verlaten. Als vervanger heeft men voor bandhopper Tomas Lindberg (At The Gates, Lock Up, Disfear etc.) gekozen, die zijn job uitstekend heeft gedaan. Mijn eerste vraag aan drummer Janne is waarom de band een Lindstrand heeft ingeruild voor een Lindberg?


THE WOUNDED

GEVOEL BOVEN TECHNIEK

Anita Boel
Ze zijn afkomstig uit ons kikkerlandje, maken heerlijke gothic wave en brachten onlangs hun tweede album ‘Monument’ uit. Inderdaad, we hebben het hier over de bandleden van The Wounded. Ze volgen hun eigen koers, weten exact wat ze willen en zijn na het debuut ‘The Art Of Grief’ enorm gegroeid. Zo dwing je dus een interview in Aardschok af. Zanger/gitarist Marco van der Velde gunt ons een kijkje in de donkere wereld van de The Wounded.


THEORY IN PRACTICE

TECHNISCHE DEATH METAL IN DE PRAKTIJK

Robbie Woning
Het veelbelovende jongere broertje van Nocturnus? De Dream Theater van de extreme metal? Het Zweedse Theory In Practice maakte twee jaar geleden al indruk met het geniale progressieve death metalalbum ‘The Armageddon Theories’ en liet vorige maand op ‘Colonizing The Sun’ opnieuw een doeltreffende, smaakvolle versmelting van techniek en brutaliteit horen. De band heeft op dit derde album meer grip op zijn avontuurlijke manier van schrijven gekregen en zal met zijn nieuwste muzikale kunstwerkje ook zeker fans van Symphony X, de latere Pestilence en Death aanspreken. De hoogste tijd voor een nadere kennismaking.


TIMO KOTIPELTO

STUDIO REPORT

Liselotte Hegt
Het is zaterdag, mijn tweede dag in het koude Finland. Na een flinke ochtendwandeling door de blubberige sneeuw, die later op de avond opvriest en zorgt voor slapstickachtige glijpartijen, worden we aan het einde van de middag in het hotel opgewacht door een opgetogen Timo Kotipelto (zanger Stratovarius). Zijn luistersessie vindt plaats in het gezellige Baker’s Pub, de stambar van Stratovarius. De zanger weet zijn gasten goed in de watten te leggen en voor de gelegenheid laat hij een grote emmer met ‘Finlandia Bowlia’ (een mix van Wodka, witte wijn en mineraalwater met limoen) aanrukken. Na een paar openingswoorden en een luide toost, gaat Timo’s soloalbum ‘Waiting For The Dawn’ eindelijk van start.


UNDERGROUND MOON

WHO THE FUCK IS DOMINIC MOON?

Robert Haagsma
Eind februari verscheen de eerste plaat van de Amerikaanse rockband Underground Moon. Een avontuur van gitarist Tommy Henriksen en ene Dominic Moon, bassist, drummer en zanger. Deze muzikant zou, volgens de bijgeleverde informatie, meegespeeld hebben op tientallen klassieke rockplaten, gewerkt hebben met de grootste muzikanten van de wereld, hele voetbalstadions gevuld hebben en een veteraan in de Amerikaanse muziekwereld zijn.


WISDOM IN CHAINS

Onno Cro-Mag
Het komt niet zo vaak voor dat er een hardcoreband wordt opgericht door Nederlandse en Amerikaanse muzikanten samen. Gitarist Maarten (Daredevil) had met drummer Roel (Daredevil) wat old school hardcoresongs geschreven en wilde die graag uitbrengen onder de naam Wisdom In Chains. In eerste instantie zou de CD opgenomen worden met Aaron (Death Threat), maar vanwege zijn drukte met zijn eigen band kwam Maarten tijdens zijn verblijf in Amerika in contact met Richy (gitarist Krutch, Boxcutter), Jotham (zanger Krutch, Boxcutter) en Shawn (drummer Krutch). De Amerikanen waren gek van de muziek en na wat dagen van repeteren ging men de studio in en werden er acht songs opgenomen. Tot ieders verbazing waren de reacties overweldigend en Gangstyle Records toonde direct interesse. In Nederland werden er nog drie exra nummers opgenomen met Roel (drums) en Harry (bas). Die tapes werden opgestuurd en ingezongen door Jotham in de USA. Wisdom In Chains is een nieuwe old school band die wel eens heel populair zou kunnen worden. Maarten is een gelukkig man, want deze maand verschijnt zowel het debuut van Wisdom In Chains als dat van Daredevil.