De Aardschok in Augustus / September 2003

In de Aardschok van Augustus / September 2003 lees je alles over:
QUEENSRŸCHE, NEVERMORE, WÂLDROCK, GRASPOP, Michael Schenker, BANG YOUR HEAD, REB BEACH, Daniele Liverani, ERIK NORLANDER, LABYRINTH, BRAINSTORM, HOLY MOTHER, SKYFIRE, SPOCK´S BEARD, RISING FAITH, CONSPIRACY, CAGE, JOHN ARCH, DUNGEON, Grave Digger, OPETH, BLOODFLOWERZ, KILLING JOKE, LENGTH OF TIME, BADLANDS, THE UNSEEN, E-TOWN CONCRETE, BOLT, CUSTOM MADE SCARE, FACE THE ENEMY, THE BOUNCING SOULS, DIMMU BORGIR, DESTRUCTION, DETONATION, GRAVEWORM, Sinister, USURPER, VITAL REMAINS, EXTOL, SKINLESS


QUEENSRŸCHE

Stamhouders van de metal

Metal Mike
Vanwege een wilde stakingin Frankrijk komen de heren van Queensrÿche vanuit Parijs een halve dag te laat in Nederland aan voor hun interviews. Aangezien het hele werkschema daardoor is aangetast wordt afgesproken om de band op 4 juni, enkele uren voor aanvang van de Europese ‘Tribe’-toer, voor een gesprek te ontmoeten. Gewapend met een Bourgondische vlaai en wat spuitbussen slagroom wordt een feestje gebouwd op de tweede etage in de Heineken Music Hall. Ondergetekende viert vandaag namelijk zijn verjaardag en het is voor een Queensrÿche-fan van het eerste uur geen ramp als je dat met zanger Geoff Tate en drummer Scott Rockenfield kunt doen.


NEVERMORE

Metal Mike
Op weg naar het hotel in Gelsenkirchen, waar Nevermore de nacht heeft doorgebracht na het optreden op het RockHard festival, barst net buiten de stad het noodweer los. Hagelstenen, formaat duivenei, geselen blik en lak van mijn auto. Op de A42 parkeren bijna alle automobilisten hun voertuig op de vluchtstrook. Maar niet ondergetekende, die heeft immers een afspraak met Warrel Dane en James ‘Jim’ Sheppard, respectievelijk de zanger en de bassist van Nevermore.


WÂLDROCK

21 juni – Zomerweg – Burgum


Met een headliner als Iron Maiden kon het natuurlijk niet uitblijven: Wâldrock 2003 was in de week voorafgaande aan het festival uitverkocht. Misschien niet zo snel als iedereen verwacht had, maar uitverkocht is uitverkocht. De weergoden zijn ons goed gezind, ondanks enkele dreigende wolken en zo kunnen de fotografen John Boel, Stefan Schipper en Metal Mike, en de redacteuren Arold Pietersma (AP), Anita Boel (AB), Roman Hödl (RH) en Liselotte Hegt (LH) zich opmaken voor een gezellige dag in Friesland.


GRASPOP

4 & 5 juli – Boeretang – Dessel


Het eerste weekend van juli reist een grote delegatie van Aardschok naar België om verslag te doen van Graspop. Met 40.000 toeschouwers verdeeld over twee dagen breekt Graspop dit weekend alle records. Het mooie weer, het opnieuw uitgestelde Dynamo Open Air en natuurlijk het brede muzikale aanbod zijn debet aan de groei van het festival. Voor de foto’s zorgen Pascal Meulenberg, Silvy Roos en Metal Mike. Geschreven wordt er door Roman Hödl (RH), André Methorst (AM), Alain Bogaert (AB), Leon van Rijnsbergen (LvR), Metal Mike (MM), Liselotte Hegt (LH), Stephan Gebédi (SG), Onno Cro-Mag (OC) en Stan Novak (SN).


Michael Schenker

Geniale eenling

Robert Haagsma
Vorig jaar nog verscheen ‘Sharks’, een nieuwe studioplaat van UFO, met daarop een belangrijke bijdrage van Michael Schenker. Zoals al vele malen eerder gebeurde is dat avontuur alweer abrupt afgelopen en heeft de Duitse meestergitarist zijn kaarten ingezet op zijn eigen loopbaan. Deze zomer komt zijn nieuwe soloplaat uit, waarvan de titel ook al een dierlijke lading heeft: ‘Arachnophobiac’, oftewel iemand die doodsbang voor spinnen is. „Ik adviseer je om alleen de nummers 2, 3, 4, 6, 7, 10 en 11 te programmeren. De rest van de nummers is beduidend minder.”


BANG YOUR HEAD

27 & 28 juni – Messegelände – Balingen

Metal Mike
‘Conquering Balingen’ is het motto van Bang Your Head in 2003. Ondergetekende is graag weer van de partij en laat er zelfs Arrow Classic Rock voor schieten. Veel traditionele hardrockbands uit een glorieus verleden zijn het hoofdbestanddeel van Bang Your Head, en na de positieve ervaringen van 2002 ben ik graag in het gemütliche Balingen te gast. De organisatie en security zijn er super relaxed, de toiletten gratis en drank en spijs in van een goede kwaliteit. Als het zonnetje dan ook nog volop schijnt, het kwik rond de 25 graden blijft hangen, en er ruim 15.000 aanwezigen per dag onder de poort doorlopen, is het festival bij voorbaat al geslaagd.


REB BEACH

HUURLING TEGEN WIL EN DANK

André Methorst
In Nederland is gitarist Reb Beach nog vrij onbekend, terwijl hij toch alweer een dikke vijftien jaar actief is in de rockwereld. Als sessiegitarist heeft hij met talloze artiesten en bands gewerkt, zoals Alice Cooper, Winger en Dokken. Onlangs was hij nog te bewonderen bij hét concert van het jaar, namelijk Whitesnake in Zwolle. Voorafgaand aan dit concert hadden Metal Mike en ondergetekende een gesprek met Reb.


Daniele Liverani

dromen worden werkelijkheid…

André Methorst
Daniele Liverani begon zijn hardrockcarrière op zeventienjarige leeftijd, nadat hij vanaf zijn zesde jaar een klassieke opleiding had genoten. Na een lange gitaar-georiënteerde periode trad hij pas echt uit de anonimiteit toen hij zich aansloot bij de Italiaanse progressieve metalband Empty Tremor. Eind vorig jaar leverde hij met zijn rockopera ‘Genius’ een ambitieus project af, waarbij hij medewerking kreeg van een aantal bekende rockzangers. Toen we drie maanden geleden opnieuw zijn naam zagen opduiken op het prachtige Khymera-album (met bijdragen van o.a. Steve Walsh, Billy Greer en Mike Slamer) vond Aardschok het tijd voor een praatje met deze Italiaan.


ERIK NORLANDER

THE MAD SCIENTIST

Liselotte Hegt
Synthesizerspecialist, songwriter en producer Erik Norlander is een begrip in de progressieve rockscene. De zesendertigjarige Amerikaan heeft sinds 1993 aan meer dan vijfentwintig albums meegewerkt, waaronder die van zijn vrouw Lana Lane en zijn band Rocket Scientists. Onlangs verscheen zijn derde soloalbum ‘Music Machine’.


LABYRINTH

EEN NIEUWE START

Liselotte Hegt
Herinneren we ons nog die eerste golf van Italiaanse power metalbands? Labyrinth was een van die nieuwe helden, die een snelle start maakte met zijn MCD ‘Piece Of Time’ uit 1995. De technische power metal, met hoge uithalen en fantasierijke teksten werd door het hongerige metalpubliek gretig geabsorbeerd en na de release van het debuut ‘No Limits’ wist het zestal zelfs een deal met Metal Blade te bemachtigen. Drie releases hield Labyrinth het daar vol (‘Heaven Denied’ uit 1998, ‘Timeless Crime’ uit 1999 en ‘Sons Of Thunder’ uit 2000), om vervolgens flink het mes er in te zetten. Bassist Christiano Bertocchi legt een en ander uit.


BRAINSTORM

Metal Mike
Andy B. Franck heeft een druk leventje. Komt hij uit het altijd hectische Griekenland van een Brainstorm-promotietrip eindelijk thuis, en is hij nog geen half uur binnen, staan zijn bandmaatjes van Symphorce op de stoep om hem op te halen voor een tournee met At Vance en Kamelot. „Ik had nog net tijd om een paar schone sokken en wat T-shirts in mijn tas te gooien”, aldus de goed gemutste zanger in het back stage-gedeelte van Bang Your Head.


HOLY MOTHER

UUR VAN DE WAARHEID

Gerd Jan Vleugels
In cultkringen heeft opperhoofd Mike Tirelli een aardige reputatie opgebouwd met zijn band Holy Mother. De Amerikaanse zanger debuteerde bijna tien jaar geleden met ‘Holy Mother’, waarna hij onder de naam NOW ‘Tabloid Crush’ uitbracht. Met Holy Mother maakte de New Yorkse zanger vervolgens de albums ‘Toxic Rain’ (1998), ‘Criminal Afterlife’ (1999) en ‘My World War’ (2000), die in power metalkringen op de nodige bijval konden rekenen. Het nieuwe ‘Agoraphobia’ – met als rode draad angsten en fobieën – klinkt iets heaviër en progressiever dan voorgaand werk, en kan wel eens de doorbraak naar een groter publiek betekenen.


SKYFIRE

DE HEMEL BRANDT

Robbie Woning
Strakke melodieuze metal met woeste krijszang, snel drumwerk en prominent aanwezige toetsen. De originaliteitsprijs zal het Zweedse Skyfire met zijn huidige muzikale koers vast nooit winnen. Het neemt niet weg dat het tweede Skyfire-album ‘Mind Revolution’, dankzij de uitstekende composities, de indrukwekkende instrumentbeheersing en de geslaagde flirts met progressieve metal, tot de betere Scandinavische metalalbums van de laatste maanden behoort. En dat is natuurlijk een prima reden om de groep eens nader voor te stellen. Bassist/bandleider Jonas Sjögren treedt op als woordvoerder.


SPOCK´S BEARD

„IK WIST DAT IK DE JUISTE MAN WAS” (NICK D´VIRGILIO)

Liselotte Hegt
Vlak na de release van het studioalbum ‘Snow’, in het najaar van 2002, kwam het onverwachte bericht dat Neal Morse, hét gezicht van Spock’s Beard, zijn muzikantenbestaan definitief had ingeruild voor de bijbel en de kerk. Het betekende niet alleen geen wereldtournee, maar vooral een groot vraagteken voor de overige bandleden. Hoe moest het nu verder met hun succesvolle progrockact? De oplossing bleek in eigen kring te liggen en nog geen acht maanden later presteert Spock’s Beard het om met het uitstekende ‘Feel Euphoria’ aan te komen. Aardschok praat met Nick D’Virgilio (leadzang en drums) en Alan Morse (gitaar, de broer van… en directeur van een elektronicabedrijf!) over dit zevende studioalbum, waarbij het vertrek van Neal Morse niet onbesproken blijft.


RISING FAITH

Albert Wienen
Vorige maand verscheen, op het Duitse LMP-label, het verrassende debuut ‘The Arrival’ van het Zweedse Rising Faith. Gezien de goede recensies een reden om zanger en mede-oprichter Kristian Wallin eens aan de tand te voelen.


CONSPIRACY

EEN MUZIKALE SAMENZWERING

Robert Haagsma
De albums van de Britse rockband Yes wisselen nogal van kwaliteit. Het mag wat raar klinken, maar wie de authentieke, symfonische sound van die band in optima forma wil ondergaan kan veel beter terecht bij de Amerikaanse zanger en multi-instrumentalist Billy Sherwood. In zijn handen klinkt het hoogstens wat compacter en moderner. Hij stond Yes lang met raad en daad bij, maar heeft onlangs definitief voor zijn eigen loopbaan gekozen. Onlangs verscheen ‘The Unknown’, de tweede plaat die hij aflevert met zijn band Conspiracy, waarin verder Chris Squire participeert, de bassist van Yes.


CAGE

PIKZWART

Albert Wienen
Via het Duitse Massacre Records verscheen in mei de derde CD van de Amerikaanse band Cage. ‘Darker Than Black’ kreeg in Europa uitstekende kritieken. Zanger Sean Peck belde Aardschok om de stand van zaken door te nemen.


JOHN ARCH

Albert Wienen
Na de uitstekende Fates Warning-albums ‘Night On Bröcken’, ‘The Spectre Within’ en ‘Awaken The Guardian’ werd zanger John Arch bedankt voor bewezen diensten en vervangen door Ray Alder. Vijftien jaar later is John Arch terug met het album ‘A Twist Of Fate’. Reden genoeg om het verleden en het heden met John door te nemen.


DUNGEON

Albert Wienen
Vorige maand verscheen ‘A Rise To Power’ van de Australische power metalband Dungeon. We geven het woord aan zanger Lord Tim die ons meeneemt ‘down under’.


Grave Digger

BOMBASTISCHER DAN OOIT!

Roman Hödl
Nadat in 1984 de eerste LP ‘Heavy Metal Breakdown’ verscheen, heeft Duitse Grave Digger zware stormen moeten doorstaan. Na een aantal zeer succesvolle albums braken er mindere tijden aan voor de Zuid-Duitse formatie. Ruzies en bezettingswisselingen volgden elkaar in rap tempo op. De band bleef echter knokken, en werd ondertussen steeds bekender vanwege haar goed uitgevoerde conceptalbums. Na ‘Tunes Of War’, ‘Knights Of The Cross’ en ‘Excalibur’ is het zojuist verschenen ‘Rheingold’ alweer het vierde pure conceptalbum. Drummer Stefan Arnold staat Aardschok te woord.


OPETH

HET HELE JAAR OP PAD

Robert Haagsma
Eind 2002 liet de Zweedse band Opeth het vertrouwd hard klinkende ‘Deliverance’ op de mensheid los. Eerder dit jaar volgde het melodieuze zusje in de vorm van ‘Damnation’. Het was al een hele klus om die twee albums simultaan op te nemen en de band heeft nu de handen vol met het promoten van dat prachtige tweeluik. „We zijn trots op de muziek, maar deze opzet is niet voor herhaling vatbaar”, constateerde gitarist Peter Lindgren, vlak voor het recente optreden op het Fields Of Rock festival in Nijmegen.


BLOODFLOWERZ

MELANCHOLISCHE POPROCKERS

Anita Boel
Na het geweldige debuutalbum ‘Diabolic Angel’ slaat het Duitse Bloodflowerz met ‘7 Benedictions/7 Maledictions’ de spijker wederom vol op de kop. De melancholische poprock zal vooral in de smaak vallen bij liefhebbers van bands als Lullacry, Sentenced, Him en Amorphis. Aardschok pleegt even een telefoontje met frontvrouw Kirsten Zahn. Met trots praat ze uitgebreid over het nieuwe album, maar eerst kijkt ze terug op de release van het debuutalbum ‘Diabolic Angel’.


KILLING JOKE

EEN NIEUWE COMEBACK

ROBERT HAAGSMA
De geschiedenis herhaalt zich: een jaar of twee geleden meldde muzikant Dave Grohl (ex-Nirvana, Foo Fighters) zich bij zijn vrienden van Queens Of The Stone Age om een paar nummers mee te drummen. Hij deed uiteindelijk op de hele plaat mee en ging zelfs met de band op tournee. Onlangs dook hij ook op in de studio waar de Britse rockband Killing Joke de nieuwe CD aan het opnemen was. Hij wilde graag meedoen op een paar liedjes, maar raakte (opnieuw) zo enthousiast dat hij zijn stempel mocht drukken op elk nummer. Alleen, op tournee gaan met Killing Joke zit er niet echt in. Sinds kort ligt het resultaat, simpelweg ‘Killing Joke’ getiteld, in de winkel.


LENGTH OF TIME

Arold Pietersma
De carrière van dit Brusselse metalcore-gezelschap verloopt voorspoedig. Sinds het ontstaan van de band in 1997, is Length Of Time een gevestigde naam binnen de hardcore-scene. Niet alleen in België, maar ook in de rest van Europa, de Verenigde Staten en Canada maakte de band furore. Na een jaar stilte verscheen onlangs het nieuwe album ‘Antiworld’. Een indrukwekkende plaat met een markant, uniek geluid, en een aantal sterke composities. Een dag voordat de band moet aantreden op het Dour festival spreken we met gitarist Michel Kirby.


BADLANDS

ZOMAAR UIT HET NIETS!

Onno Cro-Mag
Badlands vertrok begin dit jaar naar de studio om wat proefopnames te maken. In maart werd de tweede CD ‘Hands Of Time’ opgenomen die onlangs is uitgekomen. De sound is gevarieerd en er zijn zowel uptempo songs als luisterliedjes te horen. Badlands wordt wederom overladen met gunstige kritieken en het undergroundlabel GMM Records uit Amerika heeft de band direct getekend. Dat zegt genoeg over de kracht en muzikale vooruitgang van Badlands. Victor Nefkens is een gelukkig mens.


THE UNSEEN

NET ZOVEEL PUNK ALS HARDCORE

Onno Cro-Mag
The Unseen uit Boston heeft onlangs zijn vierde CD ‘Explode’ uitgebracht. Een meesterwerk, net als de vorige CD ‘The Anger And The Truth . The Unseen maakt punkrock die je doet denken aan de gloriedagen van GBH en The Exploited, maar heeft wel meer melodie in de songs verwerkt. Veel hardcorefans van het eerste uur zullen The Unseen ook waarderen. Na een geslaagd optreden in Los Angeles tijdens de Warp-toer hangt Mark Unseen (zang en drums) aan de telefoon.


E-TOWN CONCRETE

EINDELIJK ERKENNING IN EUROPA

Onno Cro-Mag
Al jaren staat E-Town Concrete uit New Jersey bekend als de meest veelbelovende act uit Amerika. Europa is echter een ander verhaal. Zonder label kan de band de oversteek niet maken, ofschoon er duizenden fans met smart zitten te wachten op deze cultband. De verlossing kwam gelukkig enkele maanden geleden toen Roadrunner de band voor Europa tekende.


BOLT

TERUG OP AARDE

Onno Cro-Mag
De debuut-CD ‘Collision Course’ van de old schoolband Bolt was een verrassing. De Finnen maakten een mix van NYHC en de Europese sound van bands als Backfire! en Ryker’s. Het is even stil geweest rond de band, maar onlangs verscheen de volwassen opvolger ‘Deep Within’. Jammer genoeg komt deze band uit het verre Finland. Optreden is daar moeilijk. Ik durf te beweren dat Bolt een stuk bekender zou zijn wanneer hun wieg in Nederland of België had gestaan. Zanger Tom Hamara kan er niet mee zitten. Ondanks de kleine scene in Finland voelt hij zich echt thuis in eigen land.


CUSTOM MADE SCARE

COWPUNK EN TRUCKERCORE

Onno Cro-Mag
‘Cowpunk’ of ‘truckercore’ zijn slechts enkele benamingen voor de stijl van Custom Made Scare. Het zal de band worst wezen, men doet zijn eigen ding. Twee jaar geleden verscheen het smerige debuutalbum ‘The Greatest Show On Dirt’. De reacties van de muziekpers waren unaniem lovend. Na een tournee met Zeke en optredens met onder andere The Supersuckers, The Suicide Machines en Reverend Horton Heat werd de naam bekender. Toch stond de carrière van Custom Made Scare onder druk. Zanger Charlie zat bijna een jaar in de gevangenis vanwege een paar vechtpartijtjes, maar juist daar ontstonden de ideeën voor een nieuw album, het onlangs verschenen ‘The Show Must Go Off’. De songs mogen dan minder snel zijn, en daardoor minder agressief overkomen, het neemt niet weg dat dit nieuwe album volwassener en sterker klinkt. Zanger Charlie staat te popelen om met Custom Made Scare naar Europa te komen.


FACE THE ENEMY

HET NIEUWE PROJECT VAN TIM McMAHON

Onno Cro-Mag
Tim McMahon is zanger van Face The Enemy. Toen ik die naam zag, wist ik direct dat dit de beroemde frontman van Hands Tied en de cultband Mouthpiece was. De stem van Tim is nog net zo krachtig als jaren geleden. De hele CD van Face The Enemy ademt de nostalgische old school-sfeer uit. ‘These Two Words’ is een verademing voor liefhebbers van een band als Better Than A Thousand.


THE BOUNCING SOULS

DE DOORBRAAK IN EUROPA

Onno Cro-Mag
Na het geweldige album ‘How I Spent My Summer Vacation’ is mijn respect voor The Bouncing Souls toegenomen. In eigen contreien is men al jaren bekend en speelt men al zo’n tien jaar voor uitverkochte zalen. Zelf was ik nooit zo onder de indruk, omdat het allemaal net te zoetsappig klonk. De vorige CD opende mijn ogen en oren en ook de nieuwe CD ‘Anchors Aweigh’, met daarop maar liefst zeventien songs, zal de liefhebber zeer kunnen bekoren. Nog meer variatie en nog meer volwassen songs. Het wordt hoog tijd dat Europa wakker wordt en deze band het succes gunt dat men in thuisland Amerika allang heeft. Pete, gitarist en oprichter van de band, is klaar om Europa te veroveren.


DIMMU BORGIR

Stephan Gebédi
Als zaterdagochtend om 5.30 uur de wekker gaat, realiseer ik me pas wat een hectisch weekend me te wachten staat. Om 9.00 uur vertrekt mijn vliegtuig van Schiphol naar Stuttgart, waar ik later op de dag opgehaald zal worden voor een luistersessie van de nieuwe Dimmu Borgir-CD, gevolgd door eten en drinken met de bandleden, medewerkers van Nuclear Blast en een hele meute journalisten, iets dat waarschijnlijk tot diep in de nacht zal duren. De volgende ochtend vlieg ik dan terug naar Schiphol, waar ik bij aankomst meteen de trein naar Nijmegen mag nemen om een deel van Fields Of Rock te bespreken.


DESTRUCTION

METAL ’TIL DEATH

Roman Hödl
Destruction is alweer met zijn derde album bezig sinds de reünie in het jaar 2000. Bovendien is het thrashtrio, bestaande uit Schmier (zang/bas), Mike (gitaar) en Marc (drums) tussen de opnamen van de nieuwe CD door ook nog aan het livefront actief. De Duitse thrashlegende speelt deze zomer namelijk op diverse festivals en is net terug van een tweetal zeer succesvolle optredens in Japan. Aardschok mocht alvast naar de ruwe mixen van het nieuwe album luisteren.


DETONATION

Dé verrassing van eigen bodem!

Stephan Gebédi
Wanneer zanger/gitarist Koen Romeijn, gitarist Mike Ferguson en drummer Thomas Kalksma in 1997 Infernal Dream oprichten, is het eigenlijk min of meer hun bedoeling om voor de lol een black metalproject op poten te zetten. Zes jaar later komt de eerste volledige CD ‘An Epic Defiance’ uit op Osmose Records, waarop de band, die inmiddels versterking heeft gekregen van bassist Otto Schimmelpenninck, goed uitgekiende en zeer professioneel uitgevoerde melodieuze ‘Zweedse’ death/thrash metal laat horen. Koen legt uit hoe het zover is gekomen.


GRAVEWORM

DARK METAL UIT ITALIË

Anita Boel
De Italiaanse dark metalband Graveworm heeft met zijn vierde volledige CD ‘Engraved In Black’ een dijk van een plaat afgeleverd. De balans tussen agressie en melodie is werkelijk perfect te noemen. Het album klinkt gevarieerd, gedurfd en heerlijk intens. Daarbij heeft Andy Classen ook nog eens voor een uitstekende productie gezorgd. Al met al genoeg reden om frontman Stefan Fiori eens aan de tand te voelen.


Sinister

blijft gewoon z’n eigen ding doen

Leon van Rijnsbergen
In mei van dit jaar verscheen van de Rotterdamse death metalband Sinister het album ‘Savage Or Grace’. Op dat album is een band te horen die weliswaar geluisterd heeft naar de nieuwe lichting brute death metal bands, maar ook nog steeds met één been in het verleden staat. Kenmerkend aan Sinister is en blijft dat er een old school ‘groove’ in de muziek zit. Met drummer Aad Kloosterwaard wissel ik van gedachten over het nieuwe album. Ook komen kort de plannen voor de nabije toekomst ter sprake.


USURPER

Metalheads en geen rocksterren!

Roman Hödl
Begin jaren negentig was er in Chicago’s metalscene niet veel te beleven. Uit pure verveling en frustratie over de steeds grotere genre-vervreemding van diverse bands besloten gitarist Rick Scythe, zanger General Diabolical Slaughter en drummer Apocalyptic Warlord als tegenwicht de band Usurper op te richten. Een traditionele band in de klassieke thrashstijl, die de oude normen en waarden van de echte heavy metal weer terug zou brengen. Nu, ruim tien jaar later, hebben de heren net de nieuwe CD ‘Twilight Dominion’ uit, en is het tijd om de balans op te maken. Onderstaand gesprek met gitarist Rick Scythe blijkt dan ook zeer interessant.


VITAL REMAINS

‘soul survivors’

Stephan Gebédi
Een dikke drie jaar na het verschijnen van de vorige CD ‘Dawn Of The Apocalypse’ lijkt er een ware slachtpartij in het Vital Remains-kamp te hebben plaatsgevonden. Van de bezetting die de vorige CD inspeelde zijn alleen nog ‘soul survivors’ Tony Lazaro en Dave Suzuki over. Deicide’s Glen Benton werd gestrikt voor de zangpartijen. Aangezien Suzuki op de, overigens geweldige, nieuwe CD ‘Dechristianize’ verantwoordelijk is voor alle drum-, bas- en gitaarpartijen (!) leek hij mij de aangewezen persoon om wat meer over het wel en wee van Vital Remains te vertellen.


EXTOL

TECHNO THRASH MET EEN BOODSCHAP

Robbie Woning
Met het verdwijnen van bands als Watchtower, Coroner en Mekong Delta is ook het techno-thrashgenre een geruisloze dood gestorven. Zeker, groepen als Fates Warning, Symphony X en Dream Theater laten zich op speltechnisch gebied evenmin onbetuigd, maar die hebben toch hoorbaar traditionelere roots dan de gretige, ‘ingewikkelde’ thrashbands die eind jaren tachtig aan de basis van een nieuw metalgenre leken te staan. Het Noorse Extol verlangt terug naar de dagen dat metalbands werden afgerekend op het aantal ingewikkelde loopjes en onnavolgbare drumbreaks in de muziek. Na het duistere ‘Burial’ (1998) en het death metal-achtige ‘Undeceived’ (2000) bracht de band uit Oslo onlangs zijn derde album ‘Synergy’ uit. Een complex, maar bovenal erg melodieus en muzikaal album, waarop het getalenteerde vijftal naast zijn oude thrashroots ook voorzichtig een fascinatie voor progrock, moderne hardcore, fusion en nu metal laat doorklinken. Aardschok sprak met gitarist/zanger Ole Borud, die na een korte afwezigheid wegens ‘metaalmoeheid’ inmiddels weer tot de drijvende krachten achter de band behoort.


SKINLESS

DE HUID WORDT DUUR VERKOCHT

Robbie Woning
Een drukbezochte Europese tournee, een moddervet nieuw album, een reeks Japanse optredens met Nile en een Amerikaanse toer met Dying Fetus… Er zijn binnen de dichtbevolkte death metalscene genoeg bands die er minder goed voor staan dan Skinless. De groep uit de staat New York wist op basis van zijn debuut ‘Progression Towards Evil’ (1998) bij liefhebbers van brutale, complexe death metal al direct een redelijke naam op te bouwen. Sinds 2001 zit Skinless bij Relapse en maakt langzaam ook de rest van de wereld kennis met de eigenzinnige death-klanken van deze strakke band. Aardschok belde met zanger Sherwood Webber voor een korte update.