21Twelve: van het moeras naar de polder…

Stel jezelf eens voor in de ‘swamps’ van de zuidelijke staten van de VS. Je bent de plaatselijke planten aan het roken terwijl er een flinke bak metal uit je speakers knalt vanuit je rieten hutje. De muziek de je hoogstwaarschijnlijk zal horen is ‘21Twelve’, naar eigen zeggen ‘Swampcore’. Sompige, groovende, smerige en lompe metal met een bulderende zanger. Paddy O’Twelve is de overduidelijke en indrukwekkende frontman van deze moerasmannen en ik sprak met hem over hoe het geluid vanuit de moerassen in de polder terecht is gekomen. 

 

Wat betekent de naam 21/Twelve? 

“Exodus {21:12} Qui percusserit hominem volens occidere, morte moriatur. Oftwel : Wie iemand zo treft, dat hij sterft, zal zeker ter dood gebracht worden.” 

Waar komt de term ‘Swamp-Core’ vandaan en waar gaan ‘Swamp-Core’ teksten over? 

“De term Swamp-Core hebben we verzonnen na de opnames van de demo, sompige muziek, richting de stoner met zware hardcore en metal invloeden. Ik moest de hele tijd denken aan een moeras, een donker moeras waar je in vast zit, overdag verbrand je van de hitte en word je gek van de muskieten en ’s nachts verga je van de kou en ben je als de dood voor de alligators. De teksten gaan over het leven van jouw, van mij, van wie dan ook. Van alles wat er gebeurd of kan gebeuren.” 

Zo’n beetje iedereen speelt ook in andere bands, is 21/Twelve meer een ‘side-project’ of is dit ‘the real deal’? Van welke bands kunnen we de bandleden kennen?

“Voor mij is iedere band waar je in zit ‘the real deal’, maar er zijn altijd belangrijkere dingen in het leven, zoals het leven zelf. We hebben een simpele regel wat betreft andere bands, wie het eerst komt wie het eerst maalt, uitzonderingen zijn bespreekbaar. Op het podium zijn we ‘Swamp-Core to the bone’, daarnaast gewoon weer de ‘Jan Lul’ die op maandag naar zijn werk gaat en zorgt dat er brood op de plank staat. Het klopt dat we allemaal uit andere bands komen, Sacha en Richard komen uit Victimizer, Pepijn uit Septuagint, Lennert en ik uit Revolt en de JaWaNou Pozzie. Lennert zit ook nog in Bullimic Zombie Choir en heeft samen met mij ook nog in Pure Breed gezeten. Met Lennert vorm ik ook nog het duistere hiphop duo Kr6.” 

Alle (metal-)muzikanten die ik heb gesproken die een keer naar een 21/Twelve show zijn geweest zijn laaiend enthousiast over jullie, wat is voor jullie belangrijker? Een goede live performance óf een goede plaat? 

“Een goede live performance.” 

In de bio staat dat jullie het niet belangrijk vinden om vernieuwend te zijn maar dat energie en passie bij jullie “de kar trekken”. Kun je dit uitleggen?

“Alles is al gedaan, al denken velen origineel te zijn, wij hebben geen behoefte te denken vernieuwend te zijn. Het belangrijkste binnen 21Twelve is muziek maken met z’n vijven, geen waanbeelden over rijk en beroemd zijn, met harses op MTV of The Box. Zou leuk zijn maar is niet het belangrijkste. De liefde die we koesteren voor het maken van muziek is ‘de kar trekken’ zoals gezegd. 

Hoe komt de moerasmuziek in de polder terecht?

"langzaam maar zeker…"

Wat heeft 21/Twelve wat andere bands niet hebben? 

“Niets, we zijn niets bijzonders, gewoon vijf liefhebbers.” 

Onlangs hebben jullie een demo uitgebracht genaamd ‘When The Smoke Clears”. Volgens jullie website is dit een soort voorproef van wat er gaat komen op een full-length. Wat kunnen we verwachten van de langspeler en wanneer kunnen we “Monster” verwachten?

“Swamp-core in de puurste vorm, 12 of 13 nummers lompe, zware, recht-toe-recht-aan, in your face muziek. We zullen de opnames wederom in Jasper Sounds Studio opnemen. De planning is tegen het eind van het jaar maar pin ons er niet op vast.” 

Web: www.21twelve.nl Mike Cress.