De Aardschok in september 2006

In de Aardschok van september 2006 lees je alles over:
ROB CAVESTANY — STONE SOUR — AUDIOSLAVE — IRON MAIDEN — BLIND GUARDIAN — MOTORHEAD — OUTBURST — DREAM THEATER — POISONBLACK — ALTER BRIDGE — THE MARS VOLTA — PAUL GILBERT — THE ARCANE ORDER — ALL THAT REMAINS — RESTLESS YOUTH — ROGER MIRET & THE DISASTERS — HAVE HEART — TERROR — FUNERAL DRESS — FULL BLOWN CHAOS — ZWEEDSE DEATH METAL — TEXTURES — WALLS OF JERICHO — TERRORIZER — DAEMONIA — DAMNATION ARMY
ROB CAVESTANY
Veruit de vrolijkste kandidaat tot nu toe voor Van Puber Tot Rockgod is Rob Cavestany, gitarist van de legendarische thrash metalband Death Angel. De kleine Filippino praat backstage bij Graspop zó enthousiast over zijn leven als rockster, dat menig artiest geïrriteerd onze kant opkijkt wanneer Rob weer een anekdote de tent in schreeuwt.

STONE SOUR
Een van de opvallendste releases deze zomer is wel het nieuwe album van Stone Sour. ‘Come What(ever) May’ is een ijzersterke rockplaat geworden, die slechts bij vlagen doet denken aan Slipknot, de band waar twee Stone Sour-leden een partijtje meeblazen. Daar waar Stone Sour op het debuut eigenlijk niet veel meer was dan een rustig aftreksel van datzelfde Slipknot, en zanger Corey Taylor nog in vrijwel ieder nummer zijn brulboei aan moest zetten, is het deze keer gelukt een enorm gat te slaan met het lawaai van Slipknot. Een radiovriendelijke plaat met sterke songs is het geworden. Eentje waar Taylor tekstueel af en toe toeslaat, maar waar de agressie in de muziek beteugeld is. Het ziet ernaar uit dat Stone Sour het succes van Slipknot op zijn minst kan gaan benaderen. En dat betekent weer dat we voorlopig even niets van onze gemaskerde vrienden gaan horen. „Tot 2008 zijn we op pad met Stone Sour. Dan is die andere band pas weer aan de beurt.”

AUDIOSLAVE
TOM MORELLO: LINKSE ROCKER
Audioslave leek aanvankelijk het gelegenheidsproject van een ontheemde zanger en een onthoofde band, maar met het verschijnen van de CD ‘Revelations’ kunnen we er niet langer omheen: Audioslave is uitgegroeid tot een volwaardige band. Tom Morello voorziet de derde plaat van een toelichting en vertelt ook terloops over zijn toekomstplannen als The Nightwatchman.

IRON MAIDEN
A MATTER OF LIFE AND DEATH
De interviewdata die Iron Maiden voor de Nederlandse media in de agenda heeft staan vallen net na de verschijningsdatum van deze Aardschok. Omdat we jullie toch zo snel mogelijk wilden informeren over het nieuwe Maiden-album ‘A Matter Of Life And Death’ moeten we dus andere wegen bewandelen. Vandaar dat we onze Duitse RockHard-collega Götz Kühnemund gevraagd hebben om zijn ‘exclusieve’ interview aan ons (en jullie) ter beschikking te stellen. Götz sprak in Londen met Bruce Dickinson, Dave Murray en Adrian Smith.

BLIND GUARDIAN
TERUG EN VOORUIT
Het was de afgelopen jaren relatief stil rond Blind Guardian. De Duitse metaltrots meldt zich echter weer, met een nieuwe drummer, een nieuw platencontract en – het belangrijkste – een nieuw studioalbum: ‘A Twist In The Myth’. Zanger Hansi Kürsch over de CD, de woelige jaren die achter hem liggen en zijn ambitieuze toekomstplannen.

MOTORHEAD
GEEN SCHILDERIJ VAN FUCKING SALVADOR DALI
Voorganger ‘Inferno’ was volgens velen – inclusief henzelf – het beste album dat Motörhead de laatste jaren maakte. ‘Kiss Of Death’ is nog beter, vindt drummer Mikkey Dee. Want er is meer afwisseling en zowel de songs als de productie zijn beter. De stijgende lijn die vijf jaar geleden werd ingezet, wordt dus gewoon doorgetrokken. En Lemmy, die de zestig inmiddels gepasseerd is, voelt zich beter en ziet er jonger uit dan ooit. We kunnen het niet verifiëren. Want Lemmy ligt tijdens het onderstaande interview in bed. Ziek.

OUTBURST
KOEKIEMONSTER SLAAT EINDELIJK TOE
Ein-de-lijk! Exact twee jaar nadat de laatste hand werd gelegd aan ‘Fair And Balanced’, het debuutalbum van de Tilburgse thrash metalband Outburst, ligt de plaat in de winkel. Zanger Tjerk Maas, tevens eigenaar van de boekingsafdeling van Loudnoise, legt Aardschok uit waarom het zo lang geduurd heeft.

DREAM THEATER
PORTNOY’S OPLOPENDE SCORE
Op 1 april jongstleden sloot Dream Theater zijn succesvolle 20th Anniversary Tour af in een met 6000 toeschouwers stijf uitverkochte Radio City Music Hall in New York. Speciaal voor dit concert werd de hulp ingeroepen van een orkest dat de toepasselijke naam ‘Octavarium Orchestra’ droeg. Dit bijzondere optreden is onder de regie van Mike Portnoy op CD/DVD vastgelegd (zie de recensie elders in deze Aardschok). De release, ‘Score’ getiteld, is een mooie aanleiding om weer eens een gesprek aan te gaan met de drummer/regisseur die momenteel in een studio in Nashville verblijft, alwaar hij met Neal Morse de laatste hand legt aan diens nieuwe album.

POISONBLACK
HET STADIUM VAN DE PIZZERIA’S VOORBIJ?
Nadat zanger/gitarist Ville Laihiala met zijn vorige band Sentenced zo’n beetje alles bereikt had wat je in Finland kunt bereiken (zoals meerdere nummer 1-hits en gouden platen), besloot hij eind 2000 een nieuwe uitdaging te zoeken. Na het in 2003 uitgebrachte debuutalbum ‘Escapexstacy’ komt de band nu keihard terug met het geweldige ‘Lust Stained Despair’. Aangezien de excentrieke frontman enorm druk is, beantwoordt hij mijn vragen (af en toe op geheel eigen, onlogische wijze) per e-mail.

ALTER BRIDGE
DOORSTART
Na twee jaar vooral Europese podia bestookt te hebben is voor Alter Bridge uit Florida een nieuw hoofdstuk aangebroken. Met het afkopen van het contract bij Wind Up Records zijn de laatste banden met het Creed-verleden verbroken. De band is klaar voor de volgende stap in zijn carrière. Aardschok spreekt met bassist Brian Marshall en zanger Myles Kennedy.

THE MARS VOLTA
VERWERKT HET VERDRIET VAN VASTGEROESTE PATRONEN
Met ‘De-Loused In The Comatorium’ zette The Mars Volta de lijnen uit. Met opvolger ‘Frances The Mute’ oogstte de band lof en commercieel gewin. En dat met conceptalbums waarin achtereenvolgens kunstenaar Julio Venegas en bandvriend Jeremy Ward postuum werden geëerd en geanalyseerd. Ondertussen lijkt met name zanger Cedric Bixler-Zavala te worstelen met sociaal-maatschappelijke instituten enerzijds en zijn Mexicaans-katholieke opvoeding anderzijds. Het levert een amalgaam van krautrock, jazz, psychedelica, fusion, progrock en zeer vroege hardrock op. Conceptplaten vol uitgesponnen kritiek op kerk, staat en samenleving.

PAUL GILBERT
GITAARHELD GAAT INSTRUMENTAAL
De Amerikaanse gitarist Paul Gilbert maakte oorspronkelijk furore met de technische power metalband Racer X, beleefde tijdens de eerste helft van de jaren negentig wereldwijde successen met de poppy hardrockband Mr. Big en heeft sinds 1998 in een indrukwekkend tempo een flink aantal soloplaten vol poppy rocknummers en vlammend gitaarwerk afgeleverd. Je zou verwachten dat een getalenteerde en productieve muzikant van het kaliber Gilbert zich al jaren geleden tot het maken van een instrumentale gitaarplaat had laten verleiden, maar opmerkelijk genoeg presenteert de gitarist pas deze maand onder de titel ‘Get Out Of My Yard’ zijn eerste echte zangloze en volledig gitaargerichte album.

THE ARCANE ORDER
EERST DENEMARKEN, DAN DE REST VAN EUROPA
Heb je nog nooit van The Arcane Order gehoord? Dat kan kloppen! ‘The Machinery Of Oblivion’ is namelijk het debuutalbum van de Deense (extreme) metalband. Toch zal de naam Flemming C. Lund wel een lichtje doen branden bij de doorgewinterde headbanger, want de uiterst vriendelijke man speelde vroeger in Autumn Leaves en heeft ook nog meegedaan in Invocator. Wat zeg je? Interviewen die gast? Het is toevallig dat je dat zegt, want dat hebben we net gedaan!

ALL THAT REMAINS
MEER DAN DE ZOVEELSTE METALCOREBAND
Het leven van een rockster gaat niet over rozen. Zit je middenin de Ozzfest-tournee, gaat om acht uur ’s ochtends je telefoon omdat een of ander lullig Nederlands hardrockblaadje graag met je wil praten over je nieuwe album. Je doet je best om niet om de drie seconden te gapen, maar helaas lukt dat niet helemaal. Gelukkig ontwaakt Phil Labonte, zanger van All That Remains, na een minuut of tien, zodat hij toch nog enkele interessante antwoorden kan geven.

RESTLESS YOUTH
NIET STANDAARD
Het debuutalbum ‘Light Up Ahead’ van Restless Youth is nog maar net uit, maar zorgt nu al voor grote verdeeldheid in de hardcorescene. De CD wijkt namelijk ontzettend af van de EP ‘State Of Confusion’ uit 2004, die nog een keikarde mix van Cro-Mags en Maximum Penalty liet horen, en ik had dan ook enkele luisterbeurten nodig om aan de aparte sfeer te wennen. Gitarist Chris, die samen met zanger Joseph voorheen in Act Of Ignorance zat, begrijpt de reacties wel.

ROGER MIRET & THE DISASTERS
VECHTEN VOOR SUCCES
Jaren voordat de term hardcore werd uitgevonden, was straatschoffie Roger Miret – geboren in Cuba – al bezeten van punk. Hij was idolaat van bands als Ramones, The Clash, Stiff Little Fingers, Sham 69 en The Jam. Vooral punk met een melodieuze ondertoon betekende alles voor de latere zanger van Agnostic Front. Een optreden van The Clash veranderde voorgoed zijn leven, en zijn liefde voor punkrock zou nooit meer verdwijnen. Na vele succesvolle jaren met hardcoregrootheid Agnostic Front begon Miret in 2000 dan ook een heuse punkband: The Disasters. Al snel lijfde Tim Armstrong (Rancid) The Disasters in bij zijn Hellcat-label, waar twee albums van de band verschenen. Onlangs verscheen via People Like You het derde en tot nu toe beste album, ‘My Riot’. Miret toert deze zomer weliswaar door Europa met Agnostic Front, maar kan zo ook indirect zijn nieuwe Disasters-CD promoten.

HAVE HEART
ÉÉN BROK EMOTIE
Have Heart heeft sinds 2002 naam gemaakt door ontelbaar veel optredens in de regio van Boston te spelen, en tijdens die optredens gratis demo’s uit te delen. Al snel groeide de fanschare, en na twee 7”-singles was Have Heart al een bekende naam in de old school-scene. Begin 2006 ging de band de studio in om het debuutalbum op te nemen, en volgens labeleigenaar Chris Wrenn (Bridge Nine Records) is ‘The Things We Care’ het beste dat hij ooit heeft uitgebracht. Zelden heb ik op een debuutalbum zoveel passie en kracht gehoord, en de variatie is geweldig. Uiteraard hoor je wel invloeden van bands uit de jaren tachtig en negentig, maar de sound van Have Heart is te goed om de band als een kopie af te doen. Tijdens een Amerikaanse tournee met Verse en Shipwreck praat zanger Patrick Flynn met Aardschok.

TERROR
DE VOGEL WAS BIJNA GEVLOGEN
Sinds het debuutalbum ‘Lowest Of The Low’ (2002) is Terror een grootheid in hardcoreland, en die status zal moeiteloos geconsolideerd worden met de onlangs verschenen DVD ‘The Living Proof’ en de gloednieuwe CD ‘Always The Hard Way’. Zanger Scott Vogel heeft zowel privé als met de band enkele moeilijke jaren achter de rug, maar dat heeft de plaat alleen maar goed gedaan. Harder en gemener klonk Terror nog nooit. Van mij mag Scott nog wel even kwaad blijven op de wereld.

FUNERAL DRESS
VOOR ALTIJD PUNK!!!
Funeral Dress is in eigen land een van de bekendste punkbands, en staat geregeld in de albumlijst van Studio Brussel. Deze Belgische muzikanten gaan in 2007 voor de zoveelste keer naar Amerika, want de band is daar bekender dan in de rest van Europa. Albums als ‘A Way Of Life’, ‘Party Political Bullshit’ en ‘Come On Follow’ verkochten daar meer dan twintigduizend keer, en dat is niet mis voor een Belgisch punkbandje. De nieuwe CD ‘Hello From The Underground’ zal zelfs via een sublabel van Sony uitgebracht worden. Hoog tijd dus dat Funeral Dress wat aandacht krijgt van Aardschok. Zanger Dirk is erg trots op zijn beste plaat tot nu toe.

FULL BLOWN CHAOS
ALLEMAAL DANKZIJ JAMEY
Het Newyorkse Full Blown Chaos maakt een harde mix van hardcore en thrash metal. Agnostic Front, Madball, Sick Of It All en Judge gaan bij de band hand in hand met Slayer, Whiplash, Sepultura, Pantera, Dark Angel en Testament. De eerste MCD ‘Prophet Of Hostility’, die uitkwam via Jamey ‘Hatebreed’ Jasta’s Stillborn-label, zorgde voor bekendheid, en qua sound leken de oude tijden van metalcore (All Out War, Merauder) te herleven. In 2004 verscheen het debuutalbum ‘Wake The Demons’. De band toert op dit moment met de Ozzfest-karavaan en komt later dit jaar met Hatebreed en Unearth naar Europa. Zanger Ray Mazzola is een man die eigenlijk alles al bereikt heeft waar hij vroeger van droomde.

ZWEEDSE DEATH METAL
DODE ZWEDEN ZIJN SPRINGLEVEND
Wat is dat toch met die Zweedse death metal? Wanneer hier een band uit het genre optreedt, weet je van tevoren al dat het volle bak zal zijn. Was de situatie vroeger ook zo? En hoe zit dat nu precies met die verhalen over overheidssteun aan muzikanten? Aardschok ging op onderzoek uit, en voelde enkele bekende Zweedse death metalhelden aan de tand.

TEXTURES
TOERVERSLAG U.K.
Textures doet het niet alleen in Nederland goed, ook de rest van Europa gaat langzaam maar zeker plat voor de Tilburgse progressieve math-metalmannen. In juli toerde het gezelschap uitgebreid door het Verenigd Koninkrijk. Speciaal voor Aardschok hield drummer Stef Broks een dagboek bij.

WALLS OF JERICHO
NIETS TE KLAGEN
Een paar jaar geleden had iedereen Walls Of Jericho eigenlijk al min of meer afgeschreven. In 2004 maakte de band echter een ijzersterke comeback met ‘All Hail The Dead’. WOJ’s energieke metalcore staat altijd garant voor een nimmer aflatende stroom van opzwepende thrashriffs en nietsontziende breakdowns. Met de gloednieuwe plaat ‘With Devils Amongst Us All’ op zak, maakt de band momenteel de Ozzfest-karavaan onveilig. Zangeres Candace Kucsulain licht Aardschok in over de huidige stand van zaken.

TERRORIZER
VOORUITGANG MET EEN OLD SCHOOL-VIBE
In 1989 verblijdde de Californische band Terrorizer de fans van vette grindcore met ‘World Downfall’, met daarop onder andere de klassieker ,,Dead Shall Rise”. Vlak na de release van het debuutalbum vertrok drummer Pete Sandoval naar Florida om bij Morbid Angel te gaan spelen. Gitarist Jesse Pintado emigreerde naar Engeland, waar hij zich aansloot bij Napalm Death. Zeventien jaar later komt Terrorizer, in een nieuwe line-up, toch met een nieuwe plaat. We vragen Pintado naar het hoe en waarom.

DAEMONIA
MASTERS OF HORROR
Iedereen die wel eens een fatsoenlijke horrorfilm heeft gezien, is bewust of onbewust in contact gekomen met de geniale muziek van de Italiaan Claudio Simonetti. In de jaren zeventig en tachtig verzorgde hij samen met zijn band Goblin de soundtracks voor klassiekers als ‘Zombi: Dawn Of The Dead’, ‘Suspiria’ en ‘Deep Red’, om er maar een paar te noemen. Muziek die varieerde van dromerige, psychedelische en spannende soundscapes tot progressieve (hard) rock. Ook nu werkt hij nog steeds nauw samen met de belangrijkste Europese horrorregisseur Dario Argento. Goblin bestaat inmiddels niet meer, maar een aantal jaren terug riep Simonetti de band Daemonia in het leven. Daemonia heeft de thema’s van de horrorfilms waaraan Simonetti meewerkte in een steviger jasje gegoten, waardoor Daemonia ook voor Aardschoklezers interessant is geworden. De band bracht onlangs de zeer interessante DVD/CD-box ‘Dario Argento Tribute-Live in…’ uit. Een goede aanleiding om de sympathieke Simonetti eens een paar vragen te stellen.

DAMNATION ARMY
Het gebeurt niet meer zo vaak, maar heel af en toe worden we toch nog totaal verrast door een band die we niet kennen. Het Zweedse Damnation Army is daar een goed voorbeeld van. Het eenmansproject van Thomas Nyholm bracht onlangs het gevarieerde black metalalbum ‘Tyrant’ uit via het Nederlandse Mascot-label. Een plaat die zó goed is dat we Nyholm meteen belden voor een interview.