Victimizer: Echte Metal

Tien jaar bestaat de band nu, Victimizer. In de hoogtij dagen van de Scandinavische black/death metal bands halverwege de  jaren ’90 begon deze Nederlandse band hun eigen draai aan deze populaire stijl te geven. Lang zijn ze met z’n vieren geweest, in die samenstelling hebben ze ook hun eerste cd opgenomen in 2003 genaamd ‘Divided as One’, beide gitaristen namen alle vocalen onder handen. Een jaar geleden hebben ze toch een zanger aangenomen, Niels Feekes is de charismatische frontman van Victimizer. In januari van 2007 zal er een nieuwe cd opgenomen worden in de legendarische ‘Harrow’ studio te Losser. Ik sprak met Niels over de toekomst van Victimizer en hun aandeel in de wederopstanding van de ‘echte’ metal.

Victimizer bestaat nu 10 jaar maar heeft toch na een goed begin met veel optredens, waaronder ook optredens met bands als Asphyx, niet geweldig gedraaid qua optredens. De laatste tijd echter komen jullie als band steeds vaker aan de bak en komen er steeds meer mensen naar jullie shows. Hoe is dit gekomen denk je?

“Als je elke keer als band naar beneden wordt geslagen moet je ook weer opstaan, ieder heeft een struggle doorstaan en dat kost tijd. Na een tijd van onrust zijn er 2 woorden naar bovengekomen:  verlangen en doorzettingsvermogen! Er is een nieuw leven in Victimizer gekomen en bij elk nieuw leven ontstaat er een ‘boost’ die voor verandering zorgt."

Denk je dat nu de ‘nu-metal’ een langzame en pijnlijke dood sterft er meer aandacht komt voor zware en harde metal bands als Victimizer?

“Nu-metal? Als de `new kids`steeds harder en harder gaan spelen komen de fans vanzelf terug op het origineel toch?”

 

Wat is jouw visie op de Nederlandse metal-scene?

“De scene heeft begin `90 natuurlijk een legendarisch hoogtepunt gehad van toen tot nu heeft het veel te maken gehad met de vorige vraag! Naar mijn zeggen gaat het tegenwoordig weer de goede kant op als je nu naar een Gorefest show gaat is de tent vol en dat is weer een goed teken. Dus in mijn ogen heeft het metalverleden weer toekomst.”

 

Denk je dat er een wederopstanding is van ‘echte’ metal? Zo ja, wat versta je onder ‘echte’ metal?

“Zelf ben ik niet van mening dat metal ooit weg is geweest, mensen worden ouder en bands ook, er blijven wel echte fans over dus niet de `toen ik 16 was zat ik echt in de scene`luitjes, maar er is zeker een oude wind aan het waaien over de metallanden die zeker weer wat stof zal doen opwaaien! Wat ik onder metal versta is erg persoonlijk, maar in mijn versie komen toch zeker de bands voor die altijd het ding zijn blijven doen en fuck all tegen de platenmaatschappij zeiden en dus niet mee lopen met de kudde om cd te verkopen. De tent afbreken ook al staan er maar een paar mensen in het publiek, dat is in mijn ogen metal.”

 

Wat denk jij dat Victimizer bijdraagt aan de Nederlandse metal-scene?

"Wat in onze ogen belangrijk is dat we ons zelf tekstueel profileren met gevoel uit ons dagelijks leven, positief en negatief! Het omgedraaide kruis met de daarbij horende attitude kennen we nu allemaal wel, en dat heeft bij ons nooit echt een betekenis gehad op het creatieve proces. Muzikaal kruisen we de Götenborg stroming met grooves en rock ‘n roll, wat mensen al weer snel ‘core’ gaan noemen, nogmaals heeft dat voor ons geen betekenis. Vooropstaand spelen we vanuit ons hart en met de invloeden van onze ‘metal’ opvoeding! Thanks dad! Ha ha!"

 

Wat vind je van de aandacht, of beter gezegd het gebrek aan aandacht, die de metal-scene krijgt in Nederland?

“Het zal altijd een subcultuur blijven dus qua bekendheid zal je er weinig van merken in het dagelijks leven als leek zijnde en dat is maar goed ook, als je jezelf een metal-head kan noemen weet je waar je moet zijn voor je platen of shows, er zijn nog steeds zalen die niets anders doen dat metal boeken, goed voorbeeld had ik met  het Parkhof in Alkmaar het enige wat ik zei is dat we op tour waren en in de buurt waren van Alkmaar, de volgende dag kreeg ik de bevestiging om te komen spelen, dat is supporten van de metalscene in Nederland!”

 

Hoe ziet de Toekomst van Victimizer er het komende jaar uit?

“Week 39/40 gaan we toeren met onze maten van Gilo en de Italiaanse band Sincircus door Nederland, naast de usual shows zijn we de laatste hand aan het leggen aan het materiaal wat we eind januari gaan opnemen in de legendarische HARROW studio voor onze opvolger van onze full length DIVIDED AS ONE uit 2003. Dit gaat een 4 track EP worden. Onze toekomst zal verder alleen maar bloeien, met de band zowel als privé.”

 

Wat zijn de sterke kwaliteiten van de band?

“Dat we met onze beide benen op de grond blijven staan en  niets verwachten maar wel verlangen! Verder zijn onze live shows`naar zeggen` zeer explosief en intens, als je bij het eerste nummer wat speelt een zaal compleet tot moshen kan brengen dan is dat wel een sterke kwaliteit volgens mij.”

 

Waarom moeten mensen jullie in de gaten houden?

“Inhoudelijk hebben we wat te bieden aan de mensen, ik ben van mening dat ieder zich in onze gedachtegang en gevoelens kan vinden, als ik bij een show de gehele voorste linie “when all makes sense”  zie schreeuwen doen ze dat niet voor niets! Maar muzikaal ook als je voor een goeie bak metal wilt komen kom je bij Victimizer aan je trekken, het is eigenlijk niet een kwestie van in de gaten houden, als je getrokken voelt tot de muziek en het gevoel dan zullen onze wegen gauw genoeg elkaar kruisen.”

www.Victimizer.nl

Mike Cress.