San Andreas “Je gaat los, je leeft je uit en je maakt muziek.”

Toen twee jaar geleden de band van Jeroen (21 jaar, drummer/zanger), Peter (23 jaar, gitarist) en Robert (19 jaar, gitarist) uiteenviel besloten ze het serieuzer aan te pakken. Hugo (25 jaar, basgitarist) en Stephan (24 jaar, zanger) werden toegevoegd en San Andreas (screamo/emocore) was geboren. In de korte levensduur van de band is één van de hoogtepunten een optreden op het gratis toegankelijke Wantijpop (Dordrecht, 2006). Hoeveel man er precies waren weten ze niet, maar het publiek ging verder dan dat je vanaf het podium kon kijken. Gitarist Robert Mol, het jongeste lid uit de band, maakt graag wat tijd vrij om een aantal vragen over hun muziek en live-shows te beantwoorden.

 

 

San Andreas is vooral bekend als de naam van een computerspel. Wat betekent de bandnaam voor jullie en zijn er geen problemen geweest met copyright en dergelijke?
Achter de bandnaam schuilen meerdere zeer interessante theorieen! Rondom Californie, USA is er eens in de zoveel tijd een gigantische aardbeving die een groot deel van dat gebied en vele steden verwoest. De overgebleven mensen moeten daarna alles weer opnieuw opbouwen en daar leren ze van, daar worden ze sterker van. Dit was ook bij ons het geval bij het beeindigen van onze toenmalige band en is nog steeds het geval bij het maken van vergissingen en fouten. Door het desbetreffende gebied dat wordt getroffen loopt een lijn waarlangs deze aardbevingen gebeuren, de San Andreas Faultline.

Nadat we hadden besloten dat we ons San Andreas zouden noemen lazen we dat het nieuwe spel van Grand Theft Auto ook zo heette en geproduceerd werd door Rockstar Games. Toen wisten wij uiteraard genoeg. Verder hebben we daarmee nooit problemen gehad met copyright en dergelijke, maar dat moet ik wel even afkloppen. De andere reden moet je ons persoonlijk maar eens vragen, haha!

Hoe kijk je terug naar jullie eerste optreden?
Ons eerste optreden met San Andreas vonden we zelf wel oke gaan, we kregen een hoop positieve reacties! We hadden er een paar uur later diezelfde avond nog een show en een hoop mensen gingen met ons mee vanaf Rotterdam naar Dordrecht om ons nog een keer te zien spelen in de andere zaal!

Stel dat jullie geboekt worden voor een klein prijsje in een onbekende club. De opkomst blijkt niet meer te zijn dan de mensen achter de bar en een paar verdwaalde metalheads. Hoe zouden jullie dit aanpakken?
Haha, dit hebben wij meer als één keer mee gemaakt! Op tour in het buitenland is het soms doordeweeks niet altijd zo druk als dat je zou hopen. Qua show zit er bij ons vrijwel geen verschil; 1 man, 5 man, 100 man, 200 man; 2000; 20.000 man, je geeft praktisch altijd dezelfde show: je gaat los, je leeft je uit en je maakt muziek.

Wat is er zo leuk aan om in een/deze band te zitten, wat zijn de voordelen er van?
Het grootste voordeel vind ik persoonlijk het contact met een hoop nieuwe mensen. Ik vind het geweldig om (vooral in het buitenland) een praatje te maken met mensen over hoe ze het optreden vonden. Dit scheelt per bandlid echter enorm. Wat ik ook een voordeel vind, is dat ik veel plaatsen en nieuwe culturen zie, terwijl ik toch bezig bent met het doen wat ik graag doe: muziek maken met mijn vrienden.

Hoe komen jullie aan de contacten voor de optredens over de grens en hoe zijn de reacties daar?
Vorig jaar zaten wij bij het boekingskantoor Superspazz Bookings. Deze zorgde ervoor dat wij ook in het buitenland onze kunsten konden laten zien. We hebben nu een halve maand Amerika gedaan, bijna anderhalve maand in Engeland getoured en wat losse shows in Duitsland en Oostenrijk. Optredens in het buitenland zijn vaak een gekkenhuis! In sommige landen zijn ze nog niet heel erg bekend met de muziek en de energie die wij presenteren en daarop word vaak erg positief gereageerd. Op onze website staan verslagen van onze verschillende tours, hier kan je avonturen lezen van San Andreas op tour: van overnachtend in een park tot overnachtend in een hotel plus ontbijt en van shows voor 400 man tot shows voor 2 man! De zalen die we in het buitenland spelen verschillen echt per dag. Soms kom je in een straal café ergens terecht, terwijl een andere keer je binnenkomt in een zaal als 013 of Nighttown. We hopen nu met behulp van ons nieuwe boekingskantoor Loudnoise Bookings wat grotere optredens te pakken hier in Nederland en over de grens heen.

Stel dat de band niet op zo’n manier zou groeien als dat jullie gehoopt hadden. Zou je dan doorgaan en er vrede mee hebben?
Zeker. De muziek die we maken, maken we voor onszelf. We doen wat wij leuk vinden en als er minder aandacht aan besteed zou zijn/worden door media en fans zouden wij het zeker weten alsnog doen. Het is een hobby, een vrij uit de hand gelopen hobby, maar een hobby.

Met welke band willen jullie absoluut niet vergelijken worden?
Met Phaedra List, haha dat is mijn andere band! Soms een beetje vervelend als mensen twee bands waar je allebei in speelt gaan vergelijken met elkaar. Ik heb lol in allebei en nee het maakt mij niks uit welke band je nou beter vind!

Wat maakt jullie anders dan anderen bands?
Persoonlijk ervaar ik dat iedereen binnen de band een hoop genre’s beheerst (zoals o.a. hardcore, metal, emo, pop, rock). Doordat iedereen zijn eigen inbreng en genre zo weet te passen in de nummers, de communicatie over hoe we muziekstukken bedoelen en waar we ze willen plaatsen goed is en omdat we ‘een goed oog voor detail’ hebben (mierenneuken noemen ze dat toch?) vind ik onze nummers (vooral onze komende nieuwe nummers) vrij origineel. Verder proberen we niet per se moeilijke dingen te doen. Een aantal nummers is beneden ons technisch niveau maar we weten ze daardoor wel extra strak en extra sterk neer te zetten. Uiteraard zullen er mensen zijn die het hier niet mee eens zijn!

Kunnen we al nieuwe nummers verwachten in de huidige live shows?
Zeker weten! We kunnen niet wachten om een tipje van de sluier van ons nieuwe materiaal op te lichten! We zijn er zelf uiteraard ontzettend enthousiast over. 9 September: Along the Trax (Barendrecht) en Interval (Papendrecht) zullen de eerste shows zijn waar we nieuwe nummers spelen, en je bent van harte uitgenodigd!

 

Als je met iedereen zou mogen werken voor jullie opkomende album. Welke artiesten zou je vragen?
Mijn eerste ingevingen zijn: Mark Trombino (ontzettend goede producer), Jim Adkins (Jimmy eat world), Andreas Dorner (Caliban) Muhammed Suicmez (Necrophagist) en Aaron Gillespie (Underoath).

Bedankt voor het interview en succes met de band! Heb je zelf nog een laatste quote/opmerking?
Lekker standaard, jij natuurlijk ook bedankt voor het interview! En als iemand nog iets te vragen heeft, stuur het dan gerust naar één van ons! Je kunt mij (of de overige bandleden) bereiken via: (naam van het bandlid)@sanandreas-web.com.

San Andreas, officiele website
San Andreas op MySpace