The Monolith Deathcult; “Ik zou willen dat we een grote naam worden in het genre”

Zanger/Gitarist Michiel Dekker (27) heeft zijn hele middelbare school verkloot door in blackmetalbands te spelen en niets aan school te doen. Momenteel is speelt hij alweer vier jaar in de band The Monolith Deathcult. Hier maakt hij samen met de vier overige bandleden een vorm van moderne US deathmetal en worden veelal vergeleken met Nile (waar zanger Karl Sanders overigens niet zo blij mee is). Zijn ouders moesten even wennen aan de muziek van hun zoon, maar zijn de herrie ondertussen wel gewent. De band kreeg onlangs veel aandacht op MTV en door de Waldrock pre-party, genoeg reden om eens bij te kletsen.

 

Jullie waren onlangs te zien tijdens een programma op de muziekzender MTV, kun je hier iets meer oververtellen.
De website Lords of Metal kreeg een telefoontje van MTV of deze een harde band wist voor een item op de zender. Hier kwamen wij uiteindelijk uit, volgens de makers van het programma lag dit aan onze belachelijke website. Die zag er net even anders uit dan het gros wat de doorslag heeft gegeven om met ons samen te gaan werken.

Dit jaar stonden jullie samen met Gorefest op de pre-party van Waldrock, volgend jaar op de mainstage?
Ik doe mijn best, heb namelijk goede contacten met de organisatie. We waren dit jaar de runner-up band, maar helaas voor ons viel er geen band uit. Volgend jaar hebben we een nieuwe cd klaar, dus dan moet de tentstage wel lukken hoop ik!

The Monolith Deathcult bloost niet om zichzelf de beste (nationale) band van het genre te noemen..
Andere bands willen shockeren door bloederig artwork of weet ik wat, wij door dit soort uitspraken. Natuurlijk denken we niet echt zo over ons zelf. Metal is toch een vorm van provocatie? Nu wilt iedereen weten wie die lui zijn die dat over zichzelf zeggen en gaan op onderzoek uit, wat weer goed is voor onze naamsbekendheid.

Jullie staan regelmatig over de grens te spelen, hoe zijn de reacties daar?
Drie jaar geleden hebben we twee Europese tours gedaan en daar een boel goede contacten aan overgehouden. Ondanks ons image zijn we een prettig band om mee te werken dus promotors zijn snel geneigd om ons weer te vragen voor een show. Onze muziek slaat goed aan en we hebben eigenlijk geen shows gedaan waarbij het publiek het liet afweten.

Hoe kijk je terug naar jullie eerste optreden? (en hoeveel zijn er ondertussen al geweest?)
Dat was een show in Zwolle op de Metaljam in het gebouw van de Duivenvereniging. We bestonden net twee maanden en hadden maar vier nummers klaar. Het optreden wat zo statisch als de pest, we keken allemaal meer op de gitaarhals dan naar het publiek. God wat waren we zenuwachtig. Inmiddels zijn we ongeveer zo’n 95 optredens verder.

Wie regelt jullie optredens?
Dit komt van beide kanten. Robin en ik lobbyen actief voor shows, maar we willen eigenlijk niet meer overal spelen. Niet omat we ons daar te goed voor voelen, maar je kan jezelf ook dood-spelen. Een beetje exclusiviteit mag wel. Ook worden we steeds vaker gevraagd, dan wegen we af of we het wel of niet zullen doen. Wanneer we de zaal niet kennen doen we klein onderzoekje en vragen locals of concerten er bezocht worden of niet.

Wanneer ergens de PA, monitoren en/of stroomtoevoer voor de lichtshow niet voldoen spelen we eigenlijk ook niet. Dan moeten we een halfgebakken show geven en daar heeft niemand wat aan.

Stel dat de band niet op zo’n manier zou groeien als dat jullie gehoopt hadden. Zou je dan doorgaan en er vrede mee hebben?
Nee, maar ik heb er dan ook genoeg vertrouwen in. Inmiddels weet ik wel hoe je zoiets aan moet pakken en moet runnen. Ik zou willen dat we een grote naam worden in het genre. Cd’s verkopen zeggen in dit download tijdperk eigenlijk niets meer, maar grote tours en festivals zijn erg aanlokkelijk.

Wanneer jullie geboekt worden voor een klein prijsje in een onbekende club blijkt de opkomst blijkt niet meer te zijn dan de mensen achter de bar en een paar verdwaalde metalheads. Hoe zouden jullie dit aanpakken?
We zouden niet komen. We doen altijd een onderzoekje naar de zaal waar we spelen en vragen locals of concerten er bezocht worden ofniet.

Stel dat het programma Idols kwam voor jonge metabandjes, zouden jullie je hier voor opgeven?
Natuurlijk, op TV is op TV. Wel zou ik (wat natuurlijk nooit lukt) eisen dat de zooi niet zo verknipt wordt dat het item een draai krijgt die een TMDC laat zien zoals we niet zijn.

Wat is er zo leuk aan om in band te zitten?
Hier kan ik mijn ei muzikaal goed kwijt. Verder hanteren we een vorm van cynische zwarte volkomen absurde humor en we kunnen onze stokpaardjes zoals overdreven uiterlijk vertoon en het dwepen metfout  ideologieen en dergelijke goed in de teksten en imago kwijt. We hanteren niet een bepaalde stijl of imago. We maken extreme muziek, maar weigeren om ons in een hokje te laten drukken.

Valt het te combineren met je andere werkzaamheden?
Het is prima te combineren. Ik train 4/5 keer per week actief op de sportschool en loop verder dit jaar stage als docent geschiedenis op een middelbare school.

Bedankt voor het interview!

 
The Monolith Deathcult thuispagina.
The Monolith Deathcult op MySpace.