Dying Flame: “Niet alles moet over dood en verderf gaan, daar is al genoeg van in deze wereld.”

De band Dying Flame is drie jaar geleden gevormd via het kroegencircuit in Assen, dit met uitzondering van het nieuwste en tevens jongeste lid: Jeroen Schothorst (17). Deze is bij de band gekomen via een oproep op een internetforum. Samen maken de heren metal, niets meer en niets minder. Dit vergelijkbaar met bands als Lamb Of God, Mastodon, Testament en God Forbid. Maar waag het niet om ze te vergelijken met een cliché metalcore band. “We zijn het niet, en eigenlijk nooit geweest. Het is een hype en daar doen we niet aan mee.” Aldus zanger Robert Graalman (22).

Wat betekent de bandnaam?
Er zat nooit echt een vaste betekenis aan. Je kan het op meerdere manieren opvatten vind ik. Bijvoorbeeld; het leven is een dovende vlam. Uiteindelijk ga je dood en is je vlam uit. Dus als levend persoon ben je een dovende vlam, in zekere zin. Maar er zijn veel meer betekenissen. Ik geloof zelfs dat er een “Order Of The Dying Flame” is, één of andere religieuze groep. Iets wat wij totaal niet zijn, haha.

Klopt het dat de leden van Dying Flame ook achter de muziekwebsite ROARezine.com zitten?
Dat is niet helemaal waar. Kris en Patrick hebben een tijdje bij de site gewerkt en ikzelf ben de oprichter en eindredacteur van Roarezine. Dus eigenlijk maar een klein deel van ons is werkzaam bij Roarezine tegenwoordig. Daarbij was ‘vroeger’ de crew van de site ook grotendeels Assens. Waar overigens wel ex-leden van Dying Flame tussen zaten. Maar meer dan dat ook niet.

Hebben jullie nog steeds dezelfde line-up als toen jullie begonnen?
Haha, nee absoluut niet. De band is begonnen als een rockband onder de naam Kzi, dit nog voor mijn tijd. Drie jaar geleden is dit veranderd toen ik mijzelf aanbood als extra zanger voor screams. Toen ik er eenmaal bij zat en alles omgezet was zijn er twee andere leden vertrokken. We besloten toen gelijk de naam te veranderen naar Dying Flame. Door een verhuizing is een jaar geleden tevens onze bassist Paul Mulder noodgedwongen weggaan. Voor een vervanger hebben we een oproep op een Metal forum gezet, deze werd beantwoord door Jeroen Schothorst.

In het tourschema zie ik vooral veel shows in het noorden van Nederland. Duidelijk de thuisbasis van de band, herkennen jullie al vaste fans bij de optredens?
Hordes! Haha, nee eigenlijk is het op dit moment nog niet zo dat we mensen op ons afkrijgen voor handtekeningen of dergelijke. Er is vaak wel een vaste aanhang bij onze shows in het Noorden aanwezig en hier en daar wat losse mensen die ons vaker hebben gezien en het vet vinden wat we doen.

Hoe kijk je terug naar jullie eerste optreden?
Onze eerste show was in het Mercurius Theater in Assen en volledig hopeloos, maar dat is m’n persoonlijke mening. Dat vonden we toen natuurlijk niet. Ha, ik voelde me toen helemaal de man. Iedereen vragen hoe het ging en maar blijven door ratelen over hoe vet de show wel niet was. En dat terwijl er eigenlijk maar een mannetje of 25/30 stonden waarvan er drie of vier stonden te headbangen/moshen. Mooi was die tijd, maar als we nu nog één keer die Atreyu cover doen (Lipgloss And Black) dan ga ik over m’n nek! Ondertussen hebben we een stuk of 17 á 18 shows gedaan.

Wat was jullie grootste optreden ooit?
Dit was september dit jaar op de Jaarbeurs in Roden, in een tent waar de capaciteit 400 man is geloof ik. Een festival als Waldrock aandoen lijkt mij ook zeer tof of wanneer Lamb Of God of Mastodon ons mee zou slepen op tour. Ach, men kan dromen niet waar?

Wie regelt jullie optredens?
Dat doen we eigenlijk allemaal. Voornamelijk zijn wij zelf achter de optredens aan. Behalve de show in Roden, daar waren we voor gevraagd omdat de organisatie ons blijkbaar kon waarderen de vorige keer.

Stel dat de band niet op zo’n manier zou groeien als dat jullie gehoopt hadden. Zou je dan doorgaan en er vrede mee hebben?
Zeker! Zolang het leuk blijft en het goed valt te combineren met mijn persoonlijke leven zal ik ook verder gaan met Dying Flame. Ongeacht het succes. Ik denk dat dit grotendeels voor de rest van de band ook geld.

Wie schrijft de muziek/teksten in de band?
Ik schrijf de teksten. De muziek komt meestal tot stand door een combinatie van Patrick (drums) en Kris (gitaar). Daarna wordt alles uitgevuld en plak ik m’n teksten op de muziek. Dit is wel wat aan het veranderen. We proberen zoveel mogelijk echt samen de muziek te doen.

Welke platenmaatschappij zou jullie moeten tekenen en waarom?
Roadrunner of Metal Blade zou niet mis zijn! Maar dat is eigenlijk nu even te hoog gegrepen. Ik zou het zeker niet erg vinden om een paar platen uit te brengen via een indie label zoals bijvoorbeeld Lifeforce. Deze band krijgt steeds meer potentie en ik geloof er heilig in dat we een aardige reputatie kunnen bouwen. Met de komende demo zul je de groei horen! Mark my words!

Stel dat het programma Idols kwam voor jonge metalbandjes, zouden jullie je hier voor opgeven?
Wederom kan ik hier niet voor anderen antwoorden, maar afgaande van hoe het originele Idols te werk gaat… Absoluut niet! Het is te gemaakt, te plastic en het kan je reputatie alleen maar schaden. Wij houden het wel op de bestaande Metal Battles en dergelijke dingen.

Wat is er zo leuk aan om in een/deze band te zitten?
Voordelen zijn er zat. Je kan je emoties er volledig in kwijt. En de energie die je kwijt kan tijdens live shows kan je gewoon niet ergens anders van krijgen vind ik zelf. Als je een vette show speelt en mensen reageren er goed op, betekent dat dat je mensen raakt. Zoiets is gewoon geweldig.

Wat maakt jullie anders dan anderen bands?
Pff.. Wij proberen ons te onderscheiden door middel van een goede mix van verscheidene Metal stijlen. Het is tegenwoordig niet makkelijk meer om originele muziek te maken, maar ik denk dat wij in zekere zin op z´n minst innovatief proberen te zijn door onverwachte wendingen te maken. Dit zonder dat je de aandacht verliest van de luisteraar. Een interessante mengelmoes, elk nummer is anders, maar toch ook weer niet.

Valt het te combineren met je andere hobby’s/werkzaamheden?
Nu ik van school af ben en fulltime werk valt het een stuk beter te combineren. Ikzelf werk als systeembeheerder bij een welbekende schoenenwinkel keten. En ik run dus Roarezine. En tot nu toe heb ik het prima kunnen combineren. Shows afzeggen is er niet bij (behalve tijdens de verplichte vakantie natuurlijk…hehe)!

Is er al een demo op komst
Ja er komt weer een demo aan en ja het werd verdomme tijd ook. Het budget komt deels uit eigen zak en deels uit onze band pot die een beetje gespekt wordt door de optredens die we doen. Dit is overigens zeker geen vetpot, maar we kunnen aardig uit de kosten komen. Over de demo zelf kan ik nog geen details weggeven, behalve dat ie natuurlijk bruter dan een baksteen wordt!

Wanneer het geld uiteindelijk dan binnenstroomt, wat is het eerste wat je gaat kopen?
Hmm… een groot huis met een eigen studio. Import bruid meegeleverd.

Als je met iedereen zou mogen werken op een album. Welke artiesten zou je vragen?
Oef.. even zien: Randy en Mark van Lamb Of God, Jesse Leach van Seemless en Gunface van The Red Chord.

Willen jullie nog een speciale boodschap/gevoel overbrengen met jullie muziek/live shows?
Ikzelf wil eigenlijk gewoon een vette show geven. Op CD hopen we wel bepaalde gevoelens op te wekken door elk nummer een andere sfeer te geven. We hebben bijvoorbeeld net een nummer klaar met de werktitel “Schizophobia”. Dat nummer heeft een bedrukkende sfeer maar gaat later over in een hoopvol gevoel dat het allemaal zo slecht nog niet is. We zijn zeker geen mensen die negatief denken en alles maar somber inzien. Ik denk dat we de luisteraars proberen een positief gevoel mee te geven terwijl ze onze nummers luisteren. Niet alles moet over dood en verderf gaan, daar is al genoeg van in deze wereld.

Stel dat jullie geboekt worden voor een klein prijsje in een onbekende club. De opkomst blijkt niet meer te zijn dan de mensen achter de bar en een paar verdwaalde metalheads. Hoe zouden jullie dit aanpakken?
Hahaha. Dit hebben we al meerdere malen meegemaakt. Je moet er toch altijd het beste van maken tijdens zo’n show. We zullen allemaal misschien wat minder los gaan dan bij een show waar het publiek groter is en goed reageren. Het is nooit leuk om voor de katse kut te spelen, maar zoals ik zei; het enige wat je kan doen is het er het beste van maken. De boeker wilt ook waar voor z’n geld.

RegioReport van de Aardschok website is er om de underground van Nederland en België wat meer aandacht te geven. Welke band zouden we volgens jullie eens moeten gaan checken?
Kensington Arms uit Leeuwarden! Dat is de nieuwe band van onze ex-bassist Paul. Strakke hardcore in de zin van Sick Of It All, Snapcase en dergelijke namen. Ze releasen over niet al te lange tijd hun debuut demo. Zeker in de gaten houden!

Nog een laatste quote/opmerking?
Bedankt voor dit interview! Super initiatief, dit RegioReport. Blijf ons in de gaten houden. In 2007 zullen we steeds vaker te zien zijn in Nederland en misschien zelfs het buitenland!

Officiële thuispagina
Officiële MySpace
ROARezine.com