Frusthatred- Hondsrock 2006

In de provincie Drenthe gebeurd op metal gebied nogal wat de laatste tijd. Hadden we 2 weken geleden nog het Death-Black metal festival Occultfest in Hoogeveen. Afgelopen Zaterdag kon men de hele dag headbangen op Hondsrock te Exloo. Tja, men zegt wel eens dat achter Zwolle Nederland ophoudt. Dat geld in ieder geval niet voor de metal bands en zijn festivals. Op hondsrock zag ik de metal band Frusthatred uit Assen aan het werk. Een band die reeds vele pop-prijzen heeft gewonnen en ook het metal bash festival heeft plat-gespeeld. Mocht je van: Nevermore, Vicious Rumours, Machine Head en Pantera houden, dan is dit een band voor jouw……

Zaterdag 16 september 2006

Hondsrock/Exloo (Drenthe)

Band: Frusthatred

www.Frusthatred.nl

 Jullie zijn als band begonnen in 1997. In 1998 brachten jullie het eerste album uit – Undertone. Waarom kwam er pas in 2004 een vervolg in het album – Full Head-On Damage?

We werden aan het lijntje gehouden door een zogenaamde platenlabel.  GWM Records zouden ons werk wereldwijd uitbrengen en men had grote plannen tav. de band… Maar ja…dat duurde en duurde en er kwam niets van terecht. we hadden genoeg materiaal voor een nieuwe cd, maar door deze trouble duurde het tot 2004 toen we ons tweede album uitbrachten. Niet via een platenlabel, maar door onszelf gefinancieerd en het album incl. hoesje is GRATIS te downloaden via onze site.

Hoe was het om in de studio te zitten voor het tweede album, zonder platenlabel waar je op kunt rekenen?

Zoals gezegd, we hebben alles zelf moeten bekostigen. We hebben allemaal werk, dus we hebben geen geldzorgen. De gitarist van Heavens Devils (zie interview op de site) heeft ons album geproduceerd in zijn eigen studio. Hij heeft prima werk afgeleverd en op zich is het een prima album gworden.

Was er dan geen label die geinteresseerd in wat jullie doen?

Het genre waar de band Frusthatred zich in beweegd ligt zogezegd slecht in de hedendaagse (Nederlandse) markt. We spelen begin negentiger jaren metal (in een nieuw/hedendaags jasje). Denk hierbij aan bands als; Pantera, Machine Head en vooral Nevermore een band die bij ons hoog in het vaandel staat!. De stijl is niet erg gewild in Nederland. Men wil tegenwoordig – Black/extreme Death-Metal – Gothic bands etc. Dat zijn wij niet.

In Nederland treden jullie nogal eens op voor een live show, hoe gaat het internationaal gezien met de band?

We hebben een aantal optredens gedaan in Duitsland, daar kregen we erg goede reacties. In Oostenrijk, vroegere Oostblok, Filipijnen, en ook Zuid-Amerika krijgen we positieve reacties. Men download onze songs en er zijn zelfs geluiden voor optredens in Zuid-amerika. In Zuid Amerika vinden ze de recht-toe-recht aan metal nog steeds erg goed en daar liggen ook kansen voor de band. Daar wonen de die-hard metal fans, die zich helemaal uitleven bij metal concerten. 

Hoe ziet de toekomst van de band eruit?

Er gaat structureel iets veranderen in de band. We spelen nu met twee gitaristen, maar onze zanger- gitarist wil zich volledig kunnen concentreren op de zang. Hij vindt het zingen en spelen een belemmering. Daarom is de keuze gevallen op een goede zang en gaan we in eerste instantie door met 1 gitarist. Maar in de toekomst is het best mogelijk dat we een tweede gitarist aan gaan trekken. De zang voor een metal band is erg belangrijk, onze grootste voorbeeld is eigenlijk Nevermore. Als je de zang hoort dan gaan we deze richting op. Het gaat dus om een stevige basis met een zanger die ook echt vrij is om te zingen. Daarbij met 1 gitarist zo vet mogelijk klinken, meer richting Pantera. We willen ook een stukje progressie in de muziek gaan verwerken. Denk hierbij aan bands als: Tool en Opeth.

Al met al kijk eens op hun site, daar kun je ook de complete laatste cd uit 2004 incl. booklet gratis downloaden van het net: www.frusthatred.nl