Heavy Lord – From Cosmos to Chaos

 

Ik heb in mijn handen het in 2005 uitgebrachte schijfje getiteld From Cosmos To Chaos.  Het eerste officiële album van 's Neerlands doomtrots Heavy Lord. Maar es ff luisteren dus…

 Ik kan alleen  maar zeggen dat het een heerlijke donkere en groovende plaat is. Heavy Lord walst als een goed geoliede doommachine over je heen. Het is me een raadsel waarom dit kwartet nog niet op een major label zit. Maargoed, de plaat ronkt en krijst en dreunt heerlijk, zoals alleen oude helden als Electric Wizard en Eyehategod dit konden. De zonet genoemde bands vormen ook duidelijk de belangrijkste inspiratiebronnen voor het uit Hellevoetsluis afkomstige kwartet.

Na het luisteren van deze cd ben je gegarandeerd van pijnlijke nekspieren. Het is namelijk érg moeilijk om je hoofd stil te houden op de rauwe en vunzige  nummers. Het schijfje bevat er 5; Elephaunt, Scorpion Sting, The Ego Has Landed, One Is A Billion en While Empires Burn. In mijn oren allemaal meesterwerkjes, waarbij hard, lomp en zo traag als dikke stront de kernwoorden zijn.

Ik weet het, doomliefhebbers zullen het zeer waarschijnlijk oneens met mij zijn, maar soms vind ik dat de nummers iéts te uitgesponnen zijn, waardoor het gevaar ontstaat dat je je kop er niet bij kan houden, en het soms een iets te lange zit is. Live is dit echter geen probleem maar op cd… agja een klein spatje op een verder schone ruit.

Ik raad iedereen aan om de plaat een luisterbeurt te geven, of tenminste live je trommelvliezen eens te laten terrorizeren.

Rating: 79/100

Sander Aerts

 

 http://www.heavylord.nl/

 

                                                                           Sander Aerts