Liftid over Pinkpop 2003 “Wanneer de hype voorbij is val je in een dip.”

“Via via kom je terecht bij een bandje, er gaan wat mensen uit en er komen wat mensen bij. Dit resulteerde bij ons in Liftid en we zijn al langer dan vijf jaar gelukkig getrouwd” aldus het oudste lid Nick Cremers (zanger). Hij vormt samen met Marco Gelissen (gitarist), Rob van Elmpt (bassist) en Jordy Levels (drummer) deze positieve metal band (denk aan The Used en Lostprophets). Met deze muziek willen de heren de mensen laten zien hoe muziek een positieve invloed kan hebben op iemands leven. Jan Smeets (Pinkpop) en het kledingmerk Overzeas geloven in de band, nu de rest van Nederland nog!

 

 

 

Hoe kijk je terug naar jullie eerste optreden?
Ons eerste optreden was in de plaats Echt (Limburg) in de Curve. Het was een heel grappige ervaring, maar laten we zeggen dat ik blij ben dat we nu vijf jaar verder zijn. In deze jaren hebben we rond de 130 optreden gedaan.

Wie regelt jullie optredens?
We worden regelmatig benaderd door zalen, maar we hebben ook een bevriende boeker (Patrick) die optredens voor ons regelt. Onze gitarist Marco zorgt hier ook vaak voor, hij regelt de commerciële kant van de band. Iedereen heeft zo zijn taak binnen de band.

Onze optredens in Duitsland zijn gekomen door onze Duitse vrienden uit de band Cyrcus. Deze zorgen dat we daar een optreden hebben, andersom gebeurt hetzelfde. We proberen in de loop van volgend jaar eens een klein tourtje door Engeland op poten te zetten, lijkt ons allen een super ervaring.

Doordat jullie de wedstrijd Nu Of Nooit hadden gewonnen stonden jullie als opener op Pinkpop 2003. Hebben jullie veel te danken aan dit festival?
Dat denk ik wel, je hebt er toch een naam mee gemaakt. We komen overal net iets makkelijker tussen en mensen uit heel het land hebben je zien spelen en wordt je vaak op aangesproken bij een optreden. Wat wel een nadeel is dat wanneer de hype voorbij is val je in een dip. Nou is dat niet zo erg want we zijn allemaal wel redelijk positief ingesteld, maar het is dan moeilijk om dan in de picture te blijven en je weer omhoog te werken.

Wie schrijft de muziek/teksten in de band?
Voor het instrumentale gedeelte doet iedereen zijn eigen ding en gaandeweg passen we het waarnodig aan of laten we stukken weg. Ik schrijf zelf de songteksten, zoals het hoort natuurlijk. We durven te doen waar we zin in hebben, we maken harde en swingende muziek en proberen dit zo origineel mogelijk te houden (geen hype muziek).

Welke platenmaatschappij zou jullie moeten tekenen?
Moeilijke vraag, ik hou me daar niet zo mee bezig, maar een goede maatschappij zou zeker fijn zijn. Over het algemeen regelen we onze eigen zaken met veel plezier, dus als het iets is moet het wel echt goed zijn. Als het zo zou zijn een klein labeltje wat net zo over de nummers en muziek denkt als ons.

Wat is er zo leuk aan om in een/deze band te zitten?
Dingen die je niet in het dagelijks leven tegenkomt kom je in een band zeker tegen. Het is super om met de jongens te hangen, nummers te schrijven en onzin uit te halen. Ik kan me niet veel leukere dingen voorstellen. We hebben fans, wie had dat ooit gedacht?! Toen ik op de middelbare school zat had ik dat serieus nooit verwacht, dat is echt super.

Het opnemen en uitbrengen van een cd kost vaak veel geld. Hoe zijn jullie aan het budget gekomen voor de studiotijd en dergelijke?
We hebben nu twee volledige albums op onze naam staan, Stars And Lions (2003) en Starting Fire (2006). De eerste hebben we kunnen financieren door het winnen van een talentenjacht, hier zat studiotijd aan vast. Ons laatste album hebben we kunnen opnemen door de hulp van sponsoren.

Hierdoor blijven er gelukkig inkomsten over om de artwork, merchandise en dergelijke te bekostigen. Ik vind het al heel iets dat we nog nooit in onze eigen buidel hebben moeten tasten om zulk soort dingen te bekostigen. Uiteindelijk er van kunnen leven zou leuk zijn maar ik denk dat we daar nog even op moeten wachten, haha.

 

Willen jullie nog een speciale boodschap/gevoel overbrengen met jullie muziek/live shows?
Zeker, ik wil dat mensen een positieve vibe krijgen van een Liftid optreden, positiever in het leven staan en een deel van de show worden. Onze optredens zijn energievol, swingend en nooit hetzelfde. Dit kan in sommige gevallen super uitpakken en soms iets minder, het ligt ook vaak aan de sfeer die er hangt.

Valt het te combineren met je andere hobby’s/werkzaamheden?
Ik werk in Hilversum vier dagen in de week, en die vijfde dag is of voor de band of voor andere dingen. Het valt zeker te combineren, ik zou het liefste nog één keer extra in de week willen repeteren alleen is dat niet mogelijk i.v.m. de werkzaamheden van iedereen en de afstand. Jammer maar het is niet anders.

Stel dat jullie geboekt worden voor een klein prijsje in een onbekende club. De opkomst blijkt niet meer te zijn dan de mensen achter de bar en een paar verdwaalde metalheads. Hoe zouden jullie dit aanpakken?
Gewoon spelen en als we merken dat de mensen het waarderen gaan we het nog leuker maken. Dan kan een klein optreden nog super gezellig worden ook, is dat niet het geval dan is het jammer. Ik heb liever tien enthousiaste mensen dan een zaal bomvol met ongeïnteresseerde.

Liftid officiele website
Liftid op MySpace