Pagan en Viking festival @ Het Kasteel

Op 1 september begon de Europesche tournee van Tyr in Het Kasteel in Alphen aan den Rijn. De support acts waren Natan uit Vlaamderen, Eluveitie uit Zwitserland en Thronar en Heidevolk uit Gelderland. Tegelijkertijd werd er in het archeologische themapark Archeon een internationaal Viking weekend gehouden. De laatste keer dat er zoveel vikingen binnen  de gemeentegrenzen waren was zo'n elfhonderd jaar geleden en toen werd het dorp platgebrand. Gelukkig viel de schade deze avond wel mee.

Thronar uit Arnhem begon om 21:30 als eerste. Ondanks het vroege tijdstip zit de zaal al goed vol. De band omschrijft de muziek als 'battle metal'. Denk maar aan een film als Conan the Barbarian  en je hebt een goed idee hoe de bandleden op het podium staan. Zanger Koen maakte een paar maanden geleden in Gent zijn live debuut en zijn inbreng maakt de show een stuk dynamischer. Als een ADHD beer stuitert hij over het podium en de muziek wordt goed ontvangen. Het enige minpunt dat ik kan bedenken is dat de show hooguit een half uur duurt.

Natan uit Vlaamderen speelt als tweede. Hun muziek heeft veel black metal invloeden. Na twee nummers te hebben gespeeld valt de elektriciteit uit. Dit is al eerder gebeurd in het Kasteel. Het duurt zeker een kwartier voor de band weer verder kan spelen maar dan zijn veel mensen al naar buiten gegaan vanwege de hitte in de zaal. Halverwege de set zal de elektriciteit nog een keer uitvallen en dat is ook het einde van de airco die avond. Ook een bekende van de band uit het publiek mag een nummer meezingen op het podium. Mijn indruk is dat Natan goed op weg is maar best wel wat meer podiumervaring kan gebruiken. Zo heeft de zanger veel spiekbriefjes nodig (het Mick Jagger effect?)

Zodra Eluveitie op het podium staat is de zaal weer vol en de eerste moshpit van die avond maakt het gelijk een stuk gezelliger. De zes mannen en twee vrouwen uit Zwiterland gebruiken een arsenaal aan middeleeuwse muziekinstrumenten voor hun muziek met veel keltische invloeden. In mei speelden ze ook nog in het Kasteel, een optreden dat ik helaas gemist heb. Probleemloos werken ze door hun set heen en als ze als toegift ook nog Run to the Hills van Iron Maiden spelen hebben ze weer veel vrienden gemaakt in Alphen aan den Rijn.

Tyr, afkomstig van de Faerör eilanden laat daarna zien dat je ook met de traditionele combinatie van zang, gitaar, bas en drum ook viking metal kan maken. Hun muziek doet denken aan het oude Thyrfing of  Bathory (het Hammerheart album) en is meer zang- en tekstgericht dan de vorige bands. Het is ondertussen half een 's nachts en bloedheet in de zaal. Zanger/gitarist Heri Joensen krijgt zelfs de aanwezigen zover om Hail to the Hammer mee te zingen. Misschien is dit wel een goede tip voor Tyr: doe eens een acoustisch optreden. Jullie muziek is er heel erg geschikt voor.

Na een vrij ingetogen show van Tyr mogen de mannen uit Gelre de veenboeren van graafschap Holland vermaken. En hoe! Heidevolk is een zeer goede liveband. Zelfs als halverwege de set een dronken mongool het podium op stormt om het drumstel te slopen haalt dat de vaart niet uit het optreden. De loser wordt netjes het podium afgegooid en als alles weer op zijn plaats staat speelt Heidevolk gewoon weer verder.

Kortom, een geslaagde avond en zeker voor herhaling vatbaar.