Gilo: “Het is een democratie met duidelijke richtlijnen: hard en metal!”

De naam Mike C. heb je wellicht al eens voorbij zien komen op deze website. Naast medewerker bij de Aardschok vormt hij samen met vijf anderen de metalband Gilo. Hierin maakt hij muziek in het straatje van Lamb Of God, Devil Driver en Chimaira. Hoewel het gezelschap uit Nederland komt zijn ze vaak ook over de grens te vinden. "Als mensen in het buitenland horen dat je band uit Nederland komt, gaan ze er meteen vanuit dat je elke dag wiet rookt en in een gothic band speelt. Hoewel we geen gothic band zijn, klopt dat van de wiet overigens meestal wel!" In Italië werden hebben ze zelfs op een festival voor meer dan duizend mensen gestaan. De zanger reageert er heel nuchter op “Aantallen zeggen mij niet zoveel. Ik sta liever voor 10 man te spelen die helemaal uit hun dak gaan, dan voor 10.000 waarbij iedereen stil staat."

 

 

Hoe oud was je toen je begon met muziek maken?
Toen ik dertien was speelde ik basgitaar in mijn eerste bandje. Hierna heb ik ook nog een tijdje gedrumd en gitaar gespeeld in een andere band, het was allemaal gewoon voor de lol totdat ik ontdekte dat ik dit wel voor de kost zou willen doen. Die droom is helaas nog niet verwezenlijkt.

Hoe reageren je ouders/vrienden nu je in een band zit?
Wij hebben een droom die we willen verwezenlijken, je echte vrienden zullen begrijpen dat je niet veel tijd voor ze hebt en zullen achter je staan, hetzelfde geldt voor je familie. De mensen die het geweldig vinden komen ook vaak naar optredens, de mensen die alleen maar wat van je willen haal je er zo tussen uit.

Hebben jullie nog steeds dezelfde line-up als toen jullie begonnen?
Gitarist Payaso en ik zijn de enige originele leden in de band. DJ Bob is er na een half jaar bijgekomen, Willy is de tweede bassist, Robin (ex-Agresión) al onze derde drummer. Niels hebben we erbij genomen als tweede gitarist zodat het geluid wat voller word en we de EP ook live beter tot zijn recht kunnen komen. Wij willen als band zoveel mogelijk spelen op een zo hoog mogelijk niveau, dat betekend dat je super gemotiveerde bandleden moet hebben waar het ook nog eens goed mee klikt. Als dit betekend dat er mensen moeten afvallen dan, so be it.

Waar en hoe vaak oefenen jullie?
Wij hebben een oude koelcel van een varkensslachterij tot onze beschikking. Geweldige isolatie, geweldige akoestiek en we kunnen er doen en laten wat we willen. We proberen zo vaak mogelijk te repeteren maar door het drukke schema van de laatste tijd schiet het er wel eens bij in.

Wat betekend de bandnaam?
Het had ooit te maken met de stemming van de gitaren maar dat is al lang niet meer. Het bekt gewoon lekker.

Waar zouden jullie graag eens willen staan?
Een groot festival als Ozzfest zou niet misstaan in onze agenda. Binnenkort spelen we in het Dynamo café, waarbij alleen de naam 'Dynamo' je al een speciaal gevoel geeft. Ook zou ik wel een keertje in de Melkweg willen spelen en in het buitenland natuurlijk in de Hammersmith, London. Als ik zou mogen kiezen voor een tour dan zou ik gaan voor eentje met Lamb of God, Chimaira en In Flames.

Met welke band willen jullie absoluut niet vergelijken worden?
Niet zozeer met een band, maar meer met een genre. Ik vind dat de term nu-metal echt niet meer door de beugel kan. Wij werden op een gegeven moment ook een nu-metal band genoemd en je komt daar ook moeilijk vanaf. Er was op een gegeven moment ook ineens de trend om zelf een genre naam te bedenken voor je band! Dat was toch wel helemaal te sneu voor woorden.

Wat maakt jullie anders dan anderen bands?
Wij spelen geen Emo.

Geen fans van het genre?
Emo is de nu-metal van tien jaar geleden. De trend is op dit moment een metro-sexueel kapsel aan te laten meten, een schelle huilerige zang met teksten over hoeveel pijn je als tien jarig jongetje hebt geleden toen je door je opa werd misbruikt. Zwarte kleding met roze stropdassen, what the hell. Kunnen we met z'n allen deze trend snel overslaan?! Kids moeten luisteren wat ze willen, maar in mijn huis geen fucking emo! Doe mij maar de tering herrie van Slayer!

 

Jullie band heeft twee verschillende soorten vocalen in de nummers. Kun je hier iets meer over vertellen?
Als zanger wil ik zo divers mogelijk zijn. Mensen denken vaak dat we meerdere zangers hebben, maar dat klopt niet. Ik zing, ik schreeuw en ik grunt. Live doet Bob de backing vocals, dit omdat ik niet de dubbele zangpartijen kan doen.

Wie schrijft de muziek/teksten in de band?
Ik schrijf zelf alle teksten, de overige bandleden schrijven alle muziek. Het is een democratie met duidelijke richtlijnen. Iedereen heeft inspraak en iedereen weet welke kant we op willen, hard en metal!

Als je met iedereen zou mogen werken op een album. Welke artiesten zou je vragen?
Tue Madsen achter de knoppen en verder bij één nummer gastvocalen van iemand als Phil Anselmo of Robert Flynn. Verder zou ik geen andere artiesten op een Gilo album willen hebben omdat het wel Gilo zou moeten blijven.

Stel dat het programma Idols kwam voor jonge "metal"bandjes, zouden jullie je hier voor opgeven?
Dit zou ikzelf niet doen omdat ik denk dat je dan meer een marketingproduct zou worden dan een band. Ook geloof ik dat je zelf niks te zeggen zou hebben, voor je het weet draag je trendy jasjes en speel je fucking emo! No fucking way dude! Het beste voorbeeld wat ik me kan bedenken is Lost Prophets.

Stel dat jullie muziek gevraagd word voor een televisie commercial over de nieuwe Sultanakoeken, de reactie?
Absoluut! Ik zie het al helemaal voor me dat er een EO gezinnetje een Sultana aan het bikken is terwijl er op de achtergrond een zanger aan het brullen is over dood en verderf! Ik ben voor!

Je bent geboekt door een zaal en zodra je backstage komt blijkt het in jullie kleedkamer een rotzooi te zijn. Lege bierblikjes en lege zakken chips etc. Hoe reageer je?
Zolang het er niet naar rotte vis ruikt interesseert het me echt geen hol! Het zou alleen maar een teken zijn dat je er helemaal uit je dak kan gaan. Onze eigen eisen beperken zich meestal tot een volle koelkast bier, wat fris voor de chauffeurs en wat te eten.

Stel dat jullie geboekt worden voor een klein prijsje in een onbekende club. De opkomst blijkt niet meer te zijn dan de mensen achter de bar en een paar verdwaalde metalheads. Hoe zouden jullie dit aanpakken?
We hebben ooit in Gent, België gespeeld voor zeven betalende bezoekers, wij hadden een deur-deal met deze zaal. Het bezoekers aantal was zo laag omdat de band Madball drie straten verderop speelden. Voor dit optreden hebben we trouwens één van onze beste live reviews ooit gekregen.

Nog een laatste quote/opmerking?
Kids, gooi die emo troep uit het raam en koop 'Beneath the Remains', 'Ride the Lightning' en 'Reign in Blood'!

Officiele website
Officiele MySpace