With Pride: “MySpace is een zeer belangrijk medium voor ons!”

With Pride is een samenkomst van vier verschillende culturen, bijeengebracht door hun muziek. Deze mosh-core band bestaat nog niet eens een jaar en heeft al een indrukwekende geschiedenis. Hun grootste live show was die met Madball in Zwitserland, hier speelden ze voor ongeveer 500 mensen. Grote shows zijn echter niet de drijfveer: “We hebben geen speciale wensen, we willen gewoon spelen. Whenever, wherever.” Maar wanneer Hatebreed ze zou meevragen voor een wereldtournee, dan zouden ze gelijk ja zeggen. Met hun moto “zo veel mogelijk spelen als we kunnen” gaat de Amsterdamse band heel Europa door. Tijd voor de Aardschok om het viertal eens aan te spreken.

 

   

Hoe is With Pride ontstaan?
In Amsterdam is er geen grote scene, wanneer je laat vallen dat je een band zoekt is dat snel voor elkaar. Dit was ook bij ons het geval. Pigo (gitarist) en Dom Mura (drummer) kenden elkaar vanuit Amsterdam en besloten een band op te richten. Ze kwamen in contact met Mechteld (bassist) op een show, zij zocht ook een nieuwe band. Zij heeft op haar beurt weer contact met Alma (zangeres) opgenomen, omdat dat een goede combinatie aanvulling leek. We hebben nu echt een vaste line-up, die bestaat uit vier leden. Voor de tours hebben we een Italiaanse tweede gitarist en voor de Nederlandse shows een Nederlandse tweede gitarist. In de eerste maand dat we begonnen zijn hebben we een een korte periode een andere gitarist en vocalist erbij gehad. Maar met de huidige line-up zijn we erg tevreden.

Vrouwelijke grunter, moeten jullie je hierdoor live niet enorm bewijzen?
We moeten onszelf net zoals andere beginnende bands bewijzen en ons best doen. We zien zelf geen verschil tussen vrouwelijke of mannelijke muzikanten.

Hoe kijk je terug naar jullie eerste optreden?
Onze eerste optreden deden we na twee maanden oefenen. Aangezien we veel tijd in de oefenruimte besteed hadden waren we zelfverzekerd. We hebben nu ongeveer vijftig shows op onze naam staan, dit in nog geen jaar tijd!

Waar en hoe vaak oefenen jullie?
We oefenen in Amsterdam. In de eerste maanden zo’n twee á drie keer per week. Nu hebben we zoveel shows dat het oefenen vooral gericht is op nieuwe nummers. Eén keer in de week is voldoende.

Hebben jullie nog speciale rituelen voordat jullie on-stage gaan?
Zenuwen zijn er sowieso niet meer bij, alleen een gezonde spanning wanneer we openen voor grote bands of op grote festivals. We hebben allemaal ervaring in bands, dus het stage-gebeuren is niet nieuw meer. Als we op het podium staan geven we elkaar een gesloten-vuist voor een goede show.

Wie regelt jullie optredens?
We doen voornamelijk alles zelf (DIY), Luca heeft de meeste contacten en zet de tours en shows op, bijgestaan door Mechteld. Maar het harde werk beloont zich, want steeds vaker worden we voor shows, festivals, interviews gevraagd. We hebben allemaal veel inzet een doorzettingsvermogen. Aan het krijgen van naamsbekendheid en boeken van shows, maar ook aan het maken van nieuwe nummers.

Wie schrijft de muziek/teksten in de band?
Luca is degene die de meeste en langste ervaring heeft in bands. Hij schrijft zowel de muziek als meestal de teksten. Ook Alma heeft ook een paar nummers geschreven.

Jullie hebben een erg goed verzorgde MySpace pagina. Is dit belangrijk denkje?
Ja, dit is zeker belangrijk in onze ogen. Als je ziet hoeveel mensen onze space bekeken hebben en hoeveel keer onze nummers gedownload zijn. Dan is dit zeker een zeer belangrijk medium voor ons! Het is ook een goed medium om met mensen en andere bands in contact te komen. Daar komen vaak leuke en interessante contacten van, het maakt het boeken van shows en tours een stuk makkelijker.

 Welke platenmaatschappij zou jullie moeten tekenen en waarom?
We zullen eerst moeten groeien voordat we met een grote platenmaatschappij in zee kunnen. Maar als we getekend zouden worden, dan zouden dit label zeker een band binnenhalen die zelf veel werk doet voor promotie en het boeken van shows.

Stel dat jullie muziek gevraagd word voor een televisie commercial over de nieuwe Sultanakoeken, de reactie?
Zolang ze royaltys betalen, zouden we dit wel doen. Het geld wat we hiermee verdienen kunnen we stoppen in het aanschaffen van nieuwe eqiupment, opnames en merchandise.

Je bent geboekt door een zaal en zodra je backstage komt blijkt het in jullie kleedkamer een rotzooi te zijn. Lege bierblikjes, lege zakken chips etc. Hoe reageer je?
Daar kijken we wel doorheen. In de zaal is de sfeer toch vaak veel gezelliger en beter. Het publiek zijn ook de mensen waar we contact mee hebben. We zijn eigenlijk nooit backstage te vinden, dit vinden we niet belangrijk.

Hoe zijn jullie aan het budget gekomen voor jullie demo?
Onze DIY-full lenght is in Juni 2006 gemaakt, hiervoor hebben we gespaard. Al het geld dat we binnenkrijgen van de merchandise, shows en de cd’s investeren we meteen in de band. Denk hierbij aan onze bus, benzine, balastingen, nieuwe merchandise en nieuwe cd. Als we geluk hebben houden we er in de toekomst wat aan over. Zo niet, dan niet.

RegioReport van de Aardschok website is er om de underground van Nederland en België wat meer aandacht te geven. Welke band zouden we volgens jullie eens moeten gaan checken?
De volgende bands zijn zeker het beluisteren waard, niet alleen omdat het vrienden zijn, maar ook uit muzikaal oogpunt: Drainlife, All Heads Rise, Samaritan, Moment of Truth, Pride Runs Deep, Bound in Blood, Age of Panic, Taking Life Back, Until we Bleed, Balthazar.

Nog een laatste quote/opmerking?
Stay true to yourself and believe in what you do!

Officiële thuispagina
Officiële MySpace