Hondsrock 2006 “De Drentsche metal scene leeft”

Dit jaar werd voor het eerst het Hondsrock op grote schaal georganiseerd. Het Hippisch centrum in Exloo werd geboekt en dit keer niet voor een country of house festival… Nu was het een keer de beurt aan de metal-heads. Je kon headbangen met Frusthatred, The Heavens Devils en je kon genieten van een top- band in het genre The Wounded die een stijl van: Pink Floyd, Yes, The Flower Kings spelen,  maar ook de alternatieve Wave/Gothic klanken van een band als Saviour Machine niet schuwen. Al met al een prima festival, niet alleen qua bands, maar ook de organisatie was in prima handen. Zeker voor herhaling vatbaar.. Houdt daarom voor 2007 de web-site www.hondsrock.nl in de gaten. Ik had een interview met Giel, hij is een van de organisatoren van het festival.

Dit is het eerste Hondsrock festival. Hoe kwamen jullie op het idee om dit festival te gaan organiseren?
Eigenlijk is dit de tweede editie van Hondsrock. Hondsrock is vorig jaar begonnen als een tuinfeest in een grote paardenbak achter het huis van een van de initiatiefnemers. Als drumpodium werd een boerenkar gebruikt en het podium bestond uit oude vloerdelen. Er traden wat plaatselijke bandjes op en er waren 100 bezoekers. Toch leuk, voor een feestje! Door de enorme belangstelling het afgelopen jaar hadden we al gauw in de gaten dat Hondsrock te groot zou worden voor een tuinfeestje. Bezoekers waren enthousiast en ook bands bleven zich maar aanmelden om te komen spelen. Toen we op den duur zo’n 25 aanmeldingen hadden waren er voor ons 2 opties: afblazen of groots opzetten. En we hebben zoals bekend voor het laatste gekozen!
Waarom richten jullie, je op de "hardrock"scène. Is het niet eenvoudiger om een house feest te gaan organiseren?
De dochter van een van de initiatiefnemers repeteert al jaren met haar rock/metal bandje in de schuur van haar huis in Valthe. Door de jaren heen merk je dat er voor jongeren die van deze muziek houden helmaal niets te doen is in deze regio. Sterker nog, de mening over deze groep staat bol van vooroordelen. Ze zijn lui, agressief en dom. Dat is natuurlijk absoluut niet waar. Een van de redenen waarom we Hondsrock organiseren en waarom we ons op deze muziek toeleggen, is om al deze vooroordelen de kop in te drukken. Te laten zien dat ze wel degelijk ergens voor staan, hun principes naleven en hard werken om gewoon in deze maatschappij mee te draaien. Natuurlijk is het ook zo dat de organisatie van Hondsrock bestaat uit mensen die affiniteit hebben met bepaalde muziek, hetzij als muziekliefhebber, hetzij als muzikant.
Een house feest is misschien wel eenvoudiger te organiseren, maar wij zijn er niet op uit om het onszelf makkelijk te maken. Wij willen iets neerzetten waar we 100% achter kunnen staan.
Is er een markt voor zo'n rock/metal festival?
Dat er markt is voor Hondsrock is zaterdag 16 september wel gebleken. Wij zijn erg blij met hoe het festival verlopen is. Het begin was wat aarzelend, maar op den duur hadden we de beoogde 500 bezoekers zeker binnen. Bezoekers kwamen niet alleen uit Drenthe, maar ook uit andere delen van Nederland en zelf Duitsland. Mensen hebben duidelijk behoefte aan een festival als dit. Het Jantje Smit gehalte in deze omgeving is veel te hoog. Het is gebleken dat rock/metal liefhebbers en festivalgangers opgelucht adem halen dat er hier eindelijk een keer wat anders georganiseerd wordt dan piratenfestivals en houseparty’s.
Een vast concept is ook het opstappodium, waar 3 kleine beginnende bands de kans krijgen om met professionele apparatuur op een groot podium hun kunsten te laten zien. Daar zijn een boel mensen enthousiast over en blijkt dus geweldig aan te slaan.
Hoe was de sfeer op het festival?
De sfeer was geweldig. Bezoekers en bands waren enthousiast en erg positief over de organisatie, de locatie en de sfeer. Er is geen onvertogen woord gevallen. We hebben wat dat betreft zeker wat vooroordelen weggenomen denk ik! Op de camping stonden zo’n 30 tenten en ook daar was de stemming opperbest. De bewaking heeft een relaxte dag gehad. Ze hebben geen enkele keer in hoeven grijpen en niet veel anders gedaan dan cola drinken en soep eten. En we hadden ook niet anders verwacht! Iedereen – organisatie, bands en bezoekers – heeft echt genoten van deze dag. Dat vind je ook terug in alle positieve reactie op ons gastenboek.
Jullie hebben je nu geconcentreerd op de regionale rock/metal bands. Is het de bedoeling dat er ook Internationale bands gaan spelen op het volgende Hondsrock festival?
Het eerste uitgangspunt van Hondsrock is om een professioneel rock/metal festival te realiseren in Drenthe voor een groep festivalgangers die wat dit betreft in deze regio behoorlijk tussen wal en schip vallen. Er is hier op dit gebied gewoon geen moer te doen. Het is voor ons dan ook van essentieel belang dat Hondsrock ook daadwerkelijk op de Hondsrug in Drenthe blijft. Dat is een vaststaand gegeven. Het is natuurlijk een feit dat er in de regio genoeg fantastisch bands rondlopen. Daar zullen we ook zeker naar kijken en luisteren bij het bepalen van de line-up. Maar het is zeker niet zo dat er alleen maar regionale bands welkom zijn. We krijgen nu al aanmeldingen voor Hondsrock 2007 uit het hele land en zelfs uit Duitsland. We kijken niet naar het de regio waar een band vandaan komt, maar naar de kwaliteit van de muziek en of een band past binnen het concept van Hondsrock.
En er is zeker ruimte voor internationale acts. Dat hangt natuurlijk ook van ons budget af. Als een band uit Engeland of Amerika komt hangt daar natuurlijk een prijskaartje aan. Maar als we een goede deal met zo’n band kunnen maken, zullen we het zeker doen.
Hoe ziet de toekomst van het festival eruit?
Wij zijn erg optimistisch over de toekomst van Hondsrock. We hebben dit jaar hele goede kritieken gekregen over de organisatie en het concept, dus we zijn op de goede weg. Maar er zijn natuurlijk altijd dingen die beter kunnen. Onze organisatie is erg perfectionistisch en gemotiveerd en nu al bezig om te kijken wat de verbeterpunten zijn voor Hondsrock 2007.
Het uiteindelijke doel is een landelijk bekend, gerenommeerd 2-daags buitenfestival met alles erop en eraan. We denken dat we dat over een aantal jaren kunnen realiseren. Met nationale en internationale bands, natuurlijk het opstappodium, theater, camping en noem maar op.
Wel is het voor ons heel belangrijk dat we in de alternatieve underground scène blijven, met bands die bij ons publiek bekend en geliefd zijn. Je zult bij ons bijvoorbeeld nooit Kane of Anouk tegenkomen. Dat soort festivals zijn er al genoeg.