With Pride – Pride, Honour, Faith, Destiny (Eigenbeheer)

Eind 2005 besloten de Italiaanse gitarist Luca (a.k.a. Piga) en de Braziliaanse drummer Murilo (a.k.a. Dom Mura) de band With Pride op te richten. Snel hierna kwamen de Nederlandse bassiste Mechteld (a.k.a. MC Chick) en screamer/vocalist Alma (a.k.a. Blinky Bill) bij de band en was het viertal compleet. Met hun muziek proberen ze niet uniek te zijn door een nieuw genre te bedenken, ze spelen muziek simpel weg de die ze zelf leuk vinden. Dit resulteert tot in-your-face-hardcore beïnvloed door bands als Madball, Full Blown Chaos, Hatebreed, Most Precious Blood, Terror, Born From Pain en dergelijke. April dit jaar stond de band voor het eerst op de planken en een paar maanden later werd hun eerste full lenght opgenomen. Dit gebeurde helemaal in Italië, naast veel promotie en shows in het buitenland viel het schijfje ook op de mat bij de Aardschok.

Amsterdam heeft tientallen bandjes, hoewel de meeste niet verder komen dan kleine lugubere cafeetjes zijn er ook uitzonderingen. De band With Pride is hier een goed voorbeeld van. Het bewijs van mijn statement kan iedereen horen op hun eerste full lenght “Pride, Honour, Faith, Destiny”. Acht nummer (excl. intro en outro) lang, wat samen staat voor een klein halfuur keiharde metal(core)!

Wanneer een metal(core) band een meid achter de microfoon heeft is een vergelijking met bands als Walls Of Jericho en Arch Enemy al snel gemaakt. Het Amsterdamse With Pride is het best te vergelijken met de hardcore muziek van Walls Of Jericho en het donkere stemgeluid van Arch Enemy. Wat samen een erg leuke mix geeft in de tal van (nieuwe) bandjes in dit genre. Hoewel de stem van Alma duidelijk op de voorgrond zit is er ook genoeg plek voor lekkere gitaarriffs. Deze riffs worden naarmate de cd vordert helaas wel erg eentonig, je hoort hem namelijk overal terug.

Het kortste nummer op de plaat (1:17) is tevens één van de beste. “The Truth” bevat erg gevarieerde vocalen, wat erg verfrissend is na een paar rondjes in je cd-speler. Echte favoriet is “Spit Your Blood” waarin je alle kwaliteiten van de band naar voren hoort komen. De opvolger van dit schijfje staat gepland voor zomer 2007 en daar zou ik graag meer van zulke nummers op terug willen vinden. Want dit proeft naar meer!

Officiële thuispagina
Officiële MySpace

Score: 75/100