Occultfest was een succes dit jaar, naar aanleiding daarvan had ik een interview met de organisator

Het Occultfest 2006 te Hoogeveen ligt al weer even achter ons. Toch willen we het festival niet onopgemerkt laten. Een interview met de organisator (Jaco Zuidema) van het metal festival in  Drenthe leek me daarom zeer gepast. Daarom een kijkje achter de schermen van een hedendaags metal-festijn. www.occultfest.nl

 

Hoe is het Occultfest ontstaan?
 
Na een bezoek aan Noordschok 2002 met
onder andere het optreden van Absorbed,
werd door de dronkemanspraat van
Jaco Zuidema, Michiel Jonkers en Ferdy Doldersum
het idee voor Occultfest geboren.
 
Occult volgens kramer woordenboek
1 verborgen, in het verborgene plaatshebbend,
Dus voor de omgeving geen belasting
2 geheim, alleen voor ingewijden kenbaar,
Dus niet in de media gepromoot.
 
Ingewijde volgens kramer woordenboek
Iemand die op de hoogte is,
iemand die het fijne of de geheimen van de zaak weet.
Dus iedereen die over een T-shirt en een uitnodiging beschikt
is voor ons een ingewijde.
 
Om het geheel juridisch te waarborgen waren we genoodzaakt met uitnodigingen
en een gastenlijst te werken.
 
In welk jaar werd het eerste occultfest gehouden?
 
In 2002 als besloten feest.
 
Welke bekende metal bands mochten reeds optreden op het festival?
 
Onder andere: Altar, God Dethroned, Holy Moses en Sinister.
De volledige lijsten staan onder het kopje line-up op de site vermeld.
De term bekendheid m.b.t de bands op Occultfest is betrekkelijk en per individu (smaak & leeftijd) verschillend. Volgens onze ervaring komt er ook een significant deel van de bezoekers vooral voor de algemene sfeer en de bands uit de regio. Dus het onderscheid m.b.t tot bekendere of minder bekende bands laat ik aan jouw of je lezers over.
 
Kun je merken dat er een groei qua bezoekers aantal is sinds de eerste uitgave van het festival?
 
In 2002 hadden ca 150 bezoekers, in 2003 hadden we ca 350 bezoekers.
Bij de laatste 3 volledig openbare edities hebben we telkens ca 750  bezoekers gehad.
Het percentage camping gasten blijft wel stijgen.
 
Van ca 120 in 2004 via ca 200 in 2005 naar 220 in 2006
 
Wat is het idee achter het gratis inschrijven voor het festival via internet? Normaal is de entree vergeleken met andere festivals reeds ‘beneden maat’ ik bedoel niet duur? Waarom dan nog mensen gratis naar binnen laten?
 
Doordat stichting Occultfest ondersteund wordt door ca 50 vrijwilligers kunnen wij een zeer groot deel van de zaken in eigen beheer uitvoeren. Hierdoor is het mogelijk de kosten zodanig laag te houden dat we geen hoge entree prijzen hoeven te vragen.
 
Nu zitten we een beetje met het dilemma dat we aan de ene kant graag de muziek liefhebbers tegemoet willen komen met professionelere PA apparatuur, uitgebreidere lichtshow en het programmeren van exclusievere bands. Maar aan de andere kant zijn er ook gasten die vooral komen voor de sfeer of om een feestje te bouwen met hun regionale helden. Wij vinden het een beetje belachelijk om die gasten een poot uit te draaien voor exclusievere bands en andere extra’s waar zij niet om vragen.
 
We zijn wel bezig om een soort donateurs systeem op te zetten.
Op deze manier kunnen de mensen als zij dit willen Occultfest financieel steunen.
Indien dit systeem een succes wordt kunnen we het muziek budget enigszins (extra) verhogen.
 
MOJO en consorten organiseren kwalitatief prima festivals en concerten.
Maar vragen hiervoor ook een riante vergoeding van de bezoekers.
Wij willen met Occultfest laten zien dat er in de underground scène ook hele leuke bands rondlopen en concerten ed. worden georganiseerd die financieel significant aantrekkelijker zijn.
 
Hoe kan het toch dat je zoveel vrijwilligers bereid weet te vinden om te helpen, waardoor het festival o.a. tot een succes wordt?
 
Het grootste deel van de vrijwilligers vindt het, net als ik, vooral een stunt om met geringe middelen een geslaagd en uniek festival neer te zetten. Het is namelijk best wel geweldig dat je tussen veel grotere en gerenommeerde festivals op één festival pagina mag staan.
En het is ook zeer leuk om te horen dat sommige bezoekers, ondanks het zeer grote aanbod van festivals en overige concerten, Occultfest als één van de leukste weekenden van het jaar beschouwen.
 
Op de site staat de mogelijkheid je aan te melden als vrijwilliger.
Hier wordt ruimschoots gebruik van gemaakt.
 
Kun je zeggen wat de bezoekers aantallen waren dit jaar?
 
Ook zonder de perfecte weersverwachtingen hebben ca 750 bezoekers incl. 100 band & crewleden, 220 campinggasten en 50 vrijwilligers Occultfest 2006 bezocht.
 
Heb je reeds plannen voor het festival in 2007. Heb je bepaalde bands die je graag live ziet optreden op Occultfest 2007?
 
Als er geen gekke dingen gebeuren, organiseren we in het eerste weekend van September 2007 de zesde editie van Occultfest. In principe zal er waarschijnlijk niet veel veranderen t.o.v. dit jaar. Heel misschien gaan we de pre-party op de vrijdag avond verder uitbouwen.
 
M.b.t de bands is het vooral afwachten wat zich in de eerst 3 maanden van 2007
aanmeldt. In 2006 hadden we ca 90 geïnteresseerde bands. Hiernaast polsen we zo af en toe eens een band die wij optioneel achten als één van de headliners. Hiernaast krijgen we ook wel eens lijstjes van bookers die we op haalbaarheid bestuderen. Het komt zelfs wel eens voor dat andere festivals samenwerking zoeken om een bepaalde band naar West Europa te halen.
 
Vanaf een half jaar voor Occultfest gaan we bands definitief vastleggen.
We hopen rond begin juni de volledige line-up rond te hebben.
 
We zullen aan de ene kant zeker geen kansen laten schieten om door te kunnen groeien maar we zetten aan de ander kant zeker niet alles wat we tot nu toe opgebouwd hebben op het spel. Want met rond de 750 bezoekers zijn we ook tevreden.