Marie Celeste en Mindscan

Na het faillisement van Nighttown is de Waterfront samen met de Baroeg een van de weinige plaatsen waar je als liefhebber van de stevige muziek terecht kan in Rotterdam. De zaal ligt goed verstopt onder de oprit van de Verlengde Willemsbrug (Ik reed er twee keer voorbij voor ik het kon vinden) vlakbij station Blaak en heeft een mooi uitzicht op de Erasmusbrug. De twee bands die vandaag spelen komen uit de zogenaamde ‘riot girl’ scene van Rotterdam. Denk maar aan bands zoals The Riplets, Displayed en Elle Bandita.

Marie Celeste – de band is vernoemd naar het spookschip Mary Celeste uit de negentiende eeuw – speelt als eerste vanavond. Marie Celeste bestaat al sinds 2003 en ik zag de dames voor het eerst in Bar & Boos, een kraakpand in Leiden, in juni van dit jaar. Marie Celeste heeft al eerder in de Waterfront gespeeld. Vandaar dat ze extra kritisch lijken te zijn met de soundcheck, iets dat Mindscan later op deze avond zal opbreken.

Het optreden begint zo rond 21:15 Het is nog niet echt druk, als je een rondje geeft, dan ben je nog geen 50 euro kwijt. Het geluid is redelijk en het licht niet meer dan je kan verwachten in een kroeg – gele spotlights en een rode TL buis. Daarom is het ook een raadsel waarom een 'collega' fotograaf de hele tijd met zijn flitser bezig is. Bijzonder irritant voor de band en de toeschouwers. Bij de eerste twee nummers (Tidal Wave en Red Desire) zwabbert het geluid nog alle kanten op, daarna gaat het een stuk beter. De dames omschrijven hun muziek als sleaze rock – hard rock met veel jaren 70 invloeden. Het laatste nummer van deze avond (Universial Cherry Pie) is ook de stevigste van de set met een smerig basritme waar het Black Sabbath in de tijd van Sabotage trots op zou zijn geweest. Minpunten zijn er ook niet echt bij dit optreden of het moet het vele praten tussen de nummers door zijn – heel gezellig maar het haalt wel de vaart uit het optreden.

Na een korte ombouwtijd staat Mindscan op het podium. Het is dan al weer na 22:00 Deze band bestaat sinds 2005. Ze omschijven hun muziek als metalcore: veel hakkende gitaarritmes met melodeuze stukken erdoorheen. Een soort Textures maar dan minder op de techniek gericht. Met drie zangers in de band zit het met de vocalen ook wel goed en vooral de dames Tamara (bas) en Mandy (zang / gitaar) gaan lekker te keer. Alleen het geluid.. Bij dit genre moet de muziek als een wall of death op je af komen. Vandaag verzuipen de individuele delen in een vlakke brij. Heel jammer want daardoor springt de energie niet echt over. Ook Hilde zingt nog een nummer mee. Zonder gitaar springt ze nu alle kanten op en zoekt ze meer contact op met het publiek. (zeker goed naar Elle Bandita gekeken!)

Kortom, een geslaagde avond en hopelijk zie ik Mindscan de volgende keer in een zaal met een goed geluid want dat hebben ze zeker verdiend.

Marie Celeste:  www.myspace.com/mcelesteLine up: Hilde – guitar / vocalsCisca – drums / vocalsLeyla – BassSetlist:01 Tidal Wave02 Black Piano03 Enough is Enough04 Winston (was his middle name)05 Misery / mystery06 Red Desire07 Soldiers on the Night

08 Universial Cherry Pie

 Mindscan:www.myspace.com/mindscanmetalcorewww.scanyourmind.comLine up:Mandy Struik – guitar / vocalsTamara – BassNico Beemster – drums / vocals

John Saarloos – guitar / vocals

 

Waterfront:  www.waterfront.nl