Eraser – Infinite Struggle

Eraser is een jonge driemansformatie uit ons buurland België. Kevin (16), Nathan(16) en Willem (17) maken volgens eigen zeggen melodic deathmetal. Eraser heeft in december 2006 hun eerste demo "Infinite Struggle" opgenomen, die in februari 2007 uit is gekomen. De Eraser demo heeft invloeden van Amon Amarth, Hypochrisy en Ensiferum en naar mijn mening ook wat doominvloeden. Met de vijf huidige tracks "Battle Lords, Infinite struggle, The Creature, Victorious en Oppressed" zijn deze jongens al redelijk op weg…

Battle lords, het openingsnummer. In dit nummer zit wel een lekker gitaarrifje dat het gehele nummer door gaat. De band heeft met deze demo gekozen om tijdens de solo's een extra gitaarpartij op te nemen, het klinkt wel goed, maar deze dubbele gitaar heb je dus niet tijdens een optreden. Het is jammer dat er niet iets meer variatie in dit nummer gebruikt word. In dit nummet heeft vooral de gitaar een hoge attentiewaarde, oftewel de gitaar komt boven eigenlijk alles uit. De basgitaar speelt alleen de grondnoten. Jammer want dit nummer kan wel wat opvulling gebruiken.

Het tweede nummer "Infinite struggle" heeft een intro dat deed denken aan het eerste nummer, dat ik even ging terugluisteren om te horen of het niet hetzelfde was. Dit nummer heeft wat doommetal invloeden, de langzame drums en basgitaar. Op het intro na, speelt de gitaar ook hier steeds vrijwel hetzelfde, wat toch erg jammer is. Ik denk namelijk dat de gitarist meer kan. Het valt me op dat de drummer vaak stilvalt, een seconde mischien, hierdoor word het erg leeg.

The Creature, met een melodisch begin. Het nummer begint goed, de drums klinken lekker en vallen eindelijk wat op vergelijken met de vorige twee numers. De zang komt echter niet erg enthousias over, ook de scream aan het eind van het couplet doet het 'm niet. De versnelling in het midden van het nummer is wel fijn, het geeft iets meer variatie, wat fijn is. Het klinkt een beetje vreemd als de tweede gitaar ineens bij de solo als achtergrond erbijkomt en na de solo ook weer verdwijnt. Het einde is wel weer lekker, een versnelling en een uithaal. Lekkere dubbel-bass eronder, geeft het nummer power.

Het vierde nummer is "Victorious." Een intro en dan een paar seconden rust…dit had naar mijn mening niet gehoeven. Daarna komt een lekker ritmisch gedeelte, waarin de zang en gitaar goed samengaan. Een beetje langdradig, waardoor ik snel de neiging krijg verder te gaan naar het volgende nummer.

Oppressed, hierbij lijkt ineens over een heel andere boeg te gaan, dit nummer past niet in het rijtje van de vier vorige nummers, teminste het intro… het gitaarrifje is een stuk minder chaotisch, zwaarder en klinkt met meer distortion. Tot het refrein, dan gooit de gitaar het in het refrein weer op een, lekker in het gehoor liggend, melodisch rifje. Ook hier een lekkere versnelling in de muziek. Over dit nummer lijkt iets beter nagedacht te zijn (of meer tijd ingestoken…) in ieder geval, dat doet het nummer goed. Het beste tot het laatst bewaard naar mijn mening…

Score 65/100

website: www.eraser-metal.tk